Dodaj do ulubionych

prywatny test Diesel Ultimate

11.04.05, 10:22
pokusilem sie o cos takiego.
Przez miesiac (6kkm) tankowalem tylko Ultimate.
Wyniki. Po trzech zbiornikach (2800kkm) zawazylem spadek spalania, ktory
zatrzymal sie na poziomie 13% nizszym niz przy zwyklym ON na BP. Na pewno
troche w tym autosugestii i wiedzac, ze mierze spalanie jezdzilem odrobine
ekonomiczniej. Ale mysle ze 8-10% jest realne. W tym momencie Vectra 2.0 pali
od 5.1 do 5.3 w cyklu 700km trasy (115-130km/h), 150km miasta, 100km
autostrady (150-155km/h).
Przyspieszenie- od poczatku odczuwalnie lepsze (autosugestia). Pomiary
amatorskie wskazuja na nieznaczna poprawe, ale wynik w granicach bledu.
Elastycznosc 80-120km/h poprawila sie o sekunde.

Cos w tym jest. Ale wazne- wyniki zaczely sie pojawiac po 3tysiacach
(szczegolnei spadek spalania)
Obserwuj wątek
    • typson Re: prywatny test Diesel Ultimate 11.04.05, 10:26
      > Cos w tym jest. Ale wazne- wyniki zaczely sie pojawiac po 3tysiacach
      > (szczegolnei spadek spalania)

To w ogole jest ciekawe zjawisko. Czy zauwazyles, ze gdy zrobi sie druzsza trase
      po kilkumeszecznej katordze w zakorkowanym miescie to auto zaczyna jezdzic
      lepiej? Potocznie mozna to nazwac "przedmuchaniem" czy "przegonieniem" auta.
      Ciekawe skad sie to bierze w teorii? Z jakiegos przesmarowania? przeczyszczenia
      filtrow? wydechu?
      • greenblack Re: prywatny test Diesel Ultimate 11.04.05, 10:28
        > To w ogole jest ciekawe zjawisko.

Coś jak gaziarz w dyzlu.
        • zgred-j Re: prywatny test Diesel Ultimate 11.04.05, 16:27
          Masz coś do ludzi na gazie?
          To jedyny stabilny fundament dochodów państwa, które Cię wyuczyło, dało pracę i
          chroni Twój majątek. :) A wszystkie dzieci nasze są, np. dzieci pułku.
          ZDRÓWKO
      • gaziarz Re: prywatny test Diesel Ultimate 11.04.05, 13:16
        ale ja jezdze praktycznie tylko i wylacznie w trasie, na zwyklym paliwie
        rowniez w zeszle lato, wiec kwestia zmiany temperetury, czy tez jezdzenia w
        trasie nei powinna miec duzego znaczenia
      • niknejm Re: prywatny test Diesel Ultimate 11.04.05, 14:10
        typson napisał:

> po kilkumeszecznej katordze w zakorkowanym miescie to auto zaczyna jezdzic
        > lepiej? Potocznie mozna to nazwac "przedmuchaniem" czy "przegonieniem" auta.
        > Ciekawe skad sie to bierze w teorii? Z jakiegos przesmarowania?

1. Wypalenie badziewia nagromadzonego w katalizatorze.
        2. Odparowanie benzyny i wody nagromadzonych w oleju silnikowym.
        3. Inne - nie wiem jakie.

Pzdr
        Niknejm
    • kolowr czy aby na pewno??? 11.04.05, 12:39
      pamietaj, ze sie ledo co skońćzyła zima, a wiec i tmeperatury lepsze dla silnika
      i jego spalania. ja bez zmiany paliwa odczułem róznicę ;)
      • otto_von_diesel Re: czy aby na pewno??? 11.04.05, 17:38
        Dokladnie. Z paroletnich obserwacji moge powiedziec, ze spalanie pomiedzy zima
        a latem rozni sie srednio o jakis litr. Granica temperatury jest jakies 5 st.C.
        Stad zapewne takie optymistyczne wyniki tego Ultimata :-)
        Ja osobiscie nie zauwazylem zadnych roznic pomiedzy Ultimate za zwyklym ON... a
        bardzo sie staralem cos zauwazyc (ani dynamika, ani spalanie).
    • bocian4 która Vectra? 11.04.05, 13:22
      Którą jeździsz? C? Czy ten silnik 2,0 jest w stanei wogóle poruszyc tego słonai
      do przodu?

Jeżdze C kombi 3,0 i obserwuje inne C kombi. Ostatnio najcześciej spotykam 2,0
      w dieslu i zastanawiam sie jak tak cieżki samochód jeździ z takim silnikiem.
      Juz z 2,2 jest stosunkowo powolne, a z 2.0... napewno lepiej kupic mondeo kombi
      które jest sporo lżejsze (co zresztą widać po osiagach - mondeo w dieslu 150 KM
      ma 8,6 do 100 a 180 konna vectra w dieslu ma 9,4).

PO drugie nie wierzę w 5,3 litra przy 130 km/h. CLio 1,5 przy 130 paliło wiecej
      niz 5,3. Moja vectra przy 130 pali koło 8,5 litrów wiec 2 litrowa pali pewnie
      7.
      A to ze pali 5,3 przy takim cyklu jak podałeś to po prostu kompletna bujda.
      Czyli w trasie przy 115-130 pali ci dobrze poniżej 5 litrów / 100 km. Ciekaw
      jestem skąd ludzie wysysaja takie dane...
      • typson Re: która Vectra? 11.04.05, 13:25
        > Czyli w trasie przy 115-130 pali ci dobrze poniżej 5 litrów / 100 km. Ciekaw
        > jestem skąd ludzie wysysaja takie dane...

jak to? Przeciez maja "komputery" i jak sie zdejmie noge z gazu to przez chwile
        jest ponizej 5l...
      • gaziarz Re: która Vectra? 11.04.05, 16:14
        jak to pomierzylem?
        suma zatankowanych litrow/suma przejechanych km*100 a nie zadne komputerki.
        A jezdzic trzeba umiec, zeby takie wyniki miec. Tez mi kiedys palila 7-8
        litrow...
        • bocian4 Re: która Vectra? 11.04.05, 17:05
          .. tjaa... Z calym szacunkiem ale albo z matematyki szwankujemy albo...

Przy jezdzie lekkim clio 1,5 z szybkością stała koło 130 palił mi koło 5,5
          litra/100. Więc absolutna nieprawdą jest iż Vectra ważąca pewnie z 600-800 kg
          więcej i z silnikiem 2,0 jest w stanie zejsć przy szybkosciach 115-130 ponizej
          5 litrów srednio. NAwet jak na autostradzie wrzucisz tempomat na 130 to nie
          zejdzie CI ponizej 6-7 litrów.
          Moja 3,0 przy 140 i wrzuconym tempomacie pali kolo 8,5 srednio. Przy 90 zejdzie
          do 5,5. Oczywisćie na 6 biegu.
          Wiec tu nie chodzi o sposób jazdy a o realnosc wyników.
          • gaziarz Re: która Vectra? 11.04.05, 17:33
            jak nie wierzysz w wynik, to nie wierz. Ale nie podwazaj moich umiejetnosci
            pomiarow (hehe, dawno to bylo, ale z metrologii mialem 5 na studiach).

Albo zaloz sie o grube pieniadze, to sie z Toba przejade w wolny weekend 1000km
            i zobaczymy.

Co do relacji spalania- to na przyklad przy jezdzie w trasie szybko corolla 1,4
            pali wiecej niz Avensis 2.0- takimi sluzbowymi zwykle sie u mnie jezdzi w
            firmie.
            Natomiast wspomiane przez Ciebie Clio (2003r) ze mna jako pasazerem przy stalej
            105-110 spalilo na odcinku 650km srednio kolo 4litrow (blad pomiaru, maly
            przebieg, to niech bedzie 4.3).
            Acha- jak wspomnialem Vectra tez potrafi jadac niewiele szybciej spalic 7-
            kwestia wielu czynnikow.
            pzdr

A poza tym watek jest o tym, ze zauwazyle nizsze spalanie Ultimate, wiec skupmy
            sie na wartosciach wzglednych, a ile to wychodzi w wartosciach bezwzglednych
            jest malo wazne.
            Ktos tez ma takie odczucia z Ulitimatem?
            • otto_von_diesel Re: która Vectra? 11.04.05, 17:44
              > Ktos tez ma takie odczucia z Ulitimatem?

Polecam testy z wykresami:
              www.tdi.pl/Article73.phtml
              www.tdi.pl/Article69.phtml
              Moje odczucia sa zadne na tym paliwie - zero roznicy.
              Podobne odczucia maja inni uzytkownicy.
              Reszta zapewne jest bardziej podatna na autosugestie.

Po drugie tez mam duze watp[liwosci co do podanych przez Ciebie wartosci
              spalania - sa podejrzanie niskie.
          • jtull Re: która Vectra? 03.05.05, 20:13
            Vectra C GTS z 2,2 diesel na trasie Lodz-Wisla-Lodz jesienia z przejazdem
            dynamicznym przez przelecz...na trasie pod Piotrkowem do 170 km/h (w obie
            strony- w sumie to moze z 15-20 km takiej jazdy) potem 110-120 km/h....bez
            naglych przyspieszen...na komputerze srednie spalanie 5,3l/100km. Przecietnie w
            miescie wychodzi wg komputera okolo 7 litrow (ale to zwykla jazda, zwykle
            spokojnie, jak to w tlocznym miescie, czasem przyspieszenie)....W okolicach 190-
            200 komputer pokazuje chwilowe spalanie 11,5l/100km.

Czyli jednak silnik tez moze malo palic....Aha przy 170-180 km/h chwilowe
            spalanie pokazuje 7,5-8,5l/100km.
    • duze_a_male_d_duze_m v-power99 a Pb95 11.04.05, 18:23
      Ja zaobserwowałem 10% różnicę w śrenim spalaniu (11,5 i 10,3). Różnica w cenie
      to zdaje się ok. 20%.
    • gaziarz Re: prywatny test Diesel Ultimate 03.05.05, 00:32
      skonczylem testy. Na przestrzeni 10kkm wyszlo spalanie 5.4l/100km- warunki
      skladu tak jak w opisie poczatkowym. Popelnienie tak grubego bledu, jak mi sie
      zarzuca (czyli ze powinna palic 6-7l) wykluczone.
      Vectra stoi w komisie.
      Od 3kkm testuje na spalanie Lagune 1,9DTI- na razie wychodzi 5,55l/100km,
      warunki podobne, jazda jenak troszke wolniejsza, mniej dynamiczna. Ale nie
      wiem, na jakim paliwie jezdzila wczesniej. Jesli zacznie spalanie spadac,
      poinformuje. Juz za trzy tygodnie, moze cztery (sie naprawia) zaczynam
      zajezdzac MB 220CDI ale to juz chyba nie bedzie tak malo palic.

Co do spalania wymienianego Clio.
      Nie wiem jak jezdzisz, ale mojemu kumplowi Clio 1,5DCI (ta najslabsza odmiana)
      przy jezdzie 100-105 w trasie i spokojnie po miescie, w cylko mniej wiecej
      50/50 wychodzi 4,2l/100km mierzone od wielu miesiecy. Paliwo tankowane na Neste
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka