Dodaj do ulubionych

Do Michała ze Szwecji

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 16:12
Widziałem Tira na szwedzkich numerach rejestracyjnych i tak sobie go ogladnołem
na swiatłach stałem obok niego , patrzę a kierowca i pasażer jest w pasach,
szczerze mówiąc to trochę się ździwiłem bo u nas jest na odwrót.Pytanie jest
takie czy w szwecji kierowcy tirów i ich pasażerowie mają obowiązek jeżdźić w
pasach?

Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: piotras Jeszcze jedno pytanie. IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.07.02, 17:26
      Ostatnio widziałem autobus Volvo (liniowy, nie miejski) z pasami bezpieczeństwa
      dla pasażerów.
      W autobusach też musicie jeździć w pasach?

• Gość: Michal Odpowiedz......................................... IP: *.telia.com 01.07.02, 18:57
        W kazdej ciezarowie jest obowiazkowy pas.Stwierdzono ze przy kolizjach kierowcy
        wychodza calo i bez nawet drobnych obrazen.Dlatego wprowadzono ten
        obowiazek.Oczywiscie dotyczy tych nowszych.W autobusach naprawde nie wiem mam
        znajomka wieczorem przedzwonie i zapytam jak sprawy stoja.On takowymi jezdzi.
        Pzdr.Michal
        • Gość: mAbZ Pasy w autobusach IP: *.svt.se / 134.25.90.* 02.07.02, 11:55
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> W autobusach naprawde nie wiem

Niedawno był na północy Szwecji wypadek dwóch autobusów, liniowego i
          turystycznego, zginęło kilkoro dzieci.
          Rząd zapowidział, że zmieni prawo i wprowadzi obowiązek pasów w autobusach.
          Czyli na razie pasy nie są obowiązkowe nawet tutaj...
      • Gość: AK Re: Jeszcze jedno pytanie. IP: 213.192.80.* 02.07.02, 08:01
        Witam!!!

Jakiś czas temu jechałem autokarem do Londynu liniami Eurolines. Jechaliśmy w
        ten sposób, że autokar z Polski zawoził nas do Amsterdamu, a tam przesiadaliśmy
        się na autokar jadący do Londynu. Ten autokar do Londynu był angielski
        (kierownica była po prawej stronie), a kierowca był rodowitym Anglikiem
        (zresztą okazał się bardzo miłym i wesołym człowiekiem). Właśnie w tym
        autokarze były pasy dla pasażerów. Gdy wjechaliśmy do Belgii, kierowca poprosił
        nas, aby zapiąć pasy, bo w tym kraju jest obowiązek jeżedżenia w pasach nawet w
        autokarach. Natomiast, gdy przejeżdzaliśmy zarówno przez Holandię, Francję czy
        Anglię, to tam nie trzeba było zapinać pasów (przynajmniej kierowca o niczym
        takim nas nie informował)... Gdy wracałem z Londynu do Amsterdamu (i tam
        przesiadka na autokar do Polski), to autokar był holenderski i już nie miał
        zamontowanych pasów dla pasażerów.

Pozdrowienia,
        AK
        • Gość: Michal Re: Jeszcze jedna .... IP: *.telia.com 02.07.02, 11:15
          Przynajmniej jest tak unas,ze jak wchodzi nowy przepis to dotyczy produktow tez
          tych wlasnie nowych.Stare moga byc bez pasow ,nowe musza miec.Rotacja jest
          olbrzymia i w ciagu paru lat nie bedzie juz starych tylko nowe.Tak to tutaj
          dziala podejrzewam ze tak samo i tam.Niema zasady czegos przebudowywania czy
          reperowania,to jest krok do tylu ,a nie rozwoj do przodu.Pzdr.Michal
          P.S dlatego tez te kraje maja taki postep i bogactwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka