Dodaj do ulubionych

Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie napisze

11.05.05, 21:43
www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/index.php/15345
moj ulubiony fragment:
"Optyczne i ergonomiczne wykonanie Fabii zbierało pochwały w całej redakcji.
Kratki nawiewu wyglądają niemal jak w Audi,..."

i jak tu sie nie nabijac ze skody skodziarzy
i "dziennikarzy" ktorzy pieja zachwyty nad toczydlem z 3 cylindrowym
silnikiem z kosiarki
i wychwalaja jakby testowali 760i
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 11.05.05, 21:52
      jest mocno słodki test. ale nie wiem, nie prowadziłem nigdy fabki.
      zauważył ktoś ile ma koni to auto? 64!
      zawsze myslałem że mniej
      • antytandeciarz Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 11.05.05, 22:00
        wujaszek_joe napisał:

> zauważył ktoś ile ma koni to auto? 64!

jest jeszcze slabsza wersja 54KM
        to juz prawdziwy dragster
      • swoboda_t Bo to wersja DOHC 11.05.05, 22:00
        Podstawowa (mniej popularna) ma o 10 koni mniej, jeden wałek rozrządu i dwa
        zamiast trzech zawory na cylinder. Ponoć owe 10 koni robi znaczną różnicę.
        Ponoć, bo też nie jeździłem.
        • maciejosss Re: Bo to wersja DOHC 11.05.05, 22:06
          swoboda_t napisał:

> Podstawowa (mniej popularna) ma o 10 koni mniej, jeden wałek rozrządu i dwa
          > zamiast trzech zawory na cylinder. Ponoć owe 10 koni robi znaczną różnicę.
          > Ponoć, bo też nie jeździłem.

właśnie to jest to

w tym silniku 10km różnicy to sporo , i w tej kasie Fabia z 64 - konnym
          silnikiem jest dobrą propozycją
          • antytandeciarz Re: Bo to wersja DOHC 11.05.05, 22:11
            nie siej propagandy
            np Getz jest tanszy i ma niemal 20KM przewagi
            zamiata Fabke jak chce

fabka to jedna z najslabszych propozycji
            • wujaszek_joe Re: Bo to wersja DOHC 11.05.05, 22:22
              getz jest tańszy o 290zł i mocniejszy o 9km
              i jest równie goły. a chyba mniejszy. wg mnie jest brzydszy
              • antytandeciarz Getz jednak rzadzi 11.05.05, 22:33
                spojrz na to porownanie
                tinyurl.com/aku2a
                Getz ma dwie poduszki i elektr szyby
                a do skodziny daja tylko czujnik parkowania :-)))
                gwarancja na Getza 3 lata

co do obszernosci
                Getz szerszy o 4cm i wyzszy o 4 cm
                bagaznik wlasciwie identyczny

osiagi o lata swietlne lepsze niz Fabka
                co do brzydoty to w przypadku fabki jest bezdyskusyjna
                • wujaszek_joe Re: Getz jednak rzadzi 11.05.05, 22:44
                  fajna stronka ale nie wszystko sie zgadza
                  wg strony hyundaia getz ma jedną poduszke i korbkowane szyby:)
                  mijam takiego golasa kilkanascie razy dziennie, taki matiz spuchnięty. fabia
                  wydaje sie solidniejsza. ale to tylko subiektywne odczucia
                • maciejosss Re: Getz jednak rzadzi 11.05.05, 23:19
                  po pierwsze to Getz szerszo 19mm
                  po drugie któtszy o 160mm !!!!!

no i dziś za 38.700 mogę mieć Fabię :
                  1,2-12V -64km z klimą

lub

1,4 16V -75km bez klimy

www.skoda-auto.pl/salon/cenniki/fabia_hatchback/FFL%20hatchback%20cena%20ik.pdf

• insert-coin Re: Getz jednak rzadzi 12.05.05, 08:57
                    jak w fabce 1.2 wlaczysz klime to juz z miejsca nie ruszysz
                    • maciejosss Re: Getz jednak rzadzi 12.05.05, 09:14
                      insert-coin napisał:

> jak w fabce 1.2 wlaczysz klime to juz z miejsca nie ruszysz

Tak się składa ,że zamiast kupić 1,4 - gołą - kupiłem 1,2-64km z ABS-em i
                      klimatyzacją

i zaprzeczam temu co napisałeś.
                      Owszem autko jest minimalnie słabsze ( efek taki jakby na pokładzie były 2
                      osoby więcej , w porównaniu do jazdy samemu ) , ale nie odbija się to
                      drastycznie na osiągach.Po przekroczeniu 3000obr/min praktycznie nie czuć , że
                      masz włączoną klimę.

• szymizalogowany Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 11.05.05, 22:37
      A mi to się tak prawdę mówiąc Fabia najbardziej podoba z małych gratów -
      poważnie. Jakieś tam Peugot 106, Yaris czy inne Corsy to są 100 razy brzydsze.
      Też mają gównaine silniki itd.

I z czego się durnie ciągle śmeijecie poza tym, a my co mamy ku.. AVTO ZAZ
      buahahahahha

Kraj wielkości 2/3 Niemiec, 40 milionów ludzi i ani jednej marki
      motoryzacyjnej :)
      • hubort Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 11.05.05, 23:04
        > I z czego się durnie ciągle śmeijecie poza tym, a my co mamy ku.. AVTO ZAZ
        > buahahahahha
        >
        > Kraj wielkości 2/3 Niemiec, 40 milionów ludzi i ani jednej marki
        > motoryzacyjnej :)

A dla kogo mają produkować? Takie autorytety jak ty przekonują, że nie warto
        kupować nowego bo zaraz się traci 30% wartości i ze trzeba byc debilem, zeby
        kupic kompakta za 50k ,jak mozna miec za to BMW M5 i jeszcze 20k zostanie hehe.
        Pewnie rozwiązeniem byłaby fabryka samochodów używanych, ale to się nawet na
        największym rynku motoryzacyjnym nie przyjęło, więc co dopiero u nas.
        • swoboda_t Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 11.05.05, 23:09
          A co mamy kupować, jak nic sensownego nie oferują?? Zresztą, Czesi nie
          produkują bynajmniej tylko dla siebie. Świetnie sobie radzą na rynkach
          eksportowych, konsekwentnie budują dobrą markę. A My?? Nam pozostaje naśmiewać
          sie z Fabiedy. To takie polskie.
          • znajomy.krolika Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 11.05.05, 23:29
            W zasadzie autor ma rację. Auto jest chyba najciekawszym z segmentu B. Punto to
            Fiat a więc badziewie, Peżot 206 jest przestarzały i nieergonomiczny, podobnie
            Clio ma pozycję za kółkiem jak na kiblu. Getz to tandeta i bieda z nędzą,
            podobnie Aveo, Polo jest za drogie a Yaris za mały. Chociarz ja nie trawię
            samochodów tej klasy to fabką jeździło mi się bardzo przyemnie. A wykończenie
            ma lepsze niż nie jeden samochód klasy średniej. Spasowanie plastików jak w
            Audi A4 mojego kolegi. Świetne zawiszenie i duża przestronność, praktycznie
            taka jak w klasie kompaktów. Nie dziwię się że im się podobało.
            • wujaszek_joe Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 11.05.05, 23:36
              jedyne co mi sie w fabii nie podoba to jej dziób.
              i ogólnie jest jakaś taka powszechna.
              za to co napisałeś zaraz cie tu zjedzą:)
            • insert-coin Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 08:54
              znajomy.krolika napisała:

> Punto to Fiat a więc badziewie,

Fabia to Skoda a wiec dziadostwo

> Getz to tandeta i bieda z nędzą,

Getz ma przynajmniej 2 poduszki a fabka ledwie jedna
              Fabka ma silniczek 3 cyl
              Getz 18KM wiecej z wiekszej pojemnosci
              o czym ty miszczu piszesz
              przestronnosc jest tak marna ze wsiadac do tylu to akrobatyka cyrkowa
              a nogi to najlepiej zostawic w domu
              nawet Punto jest zdecydowanie lepsza oferta

• gregor8866 Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 21:02
              W tej klasie mam jeszce honde jazz i to pewnie na nia bym sie zdecydowal.
              jechalem najslabszym 1.2 odchodzi srednio ale i tak jak na te klase w
              porownaniu z konkurencja jest niezle.
          • habudzik Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 11.05.05, 23:58
            swoboda_t napisał:

Świetnie sobie radzą na rynkach
            > eksportowych, konsekwentnie budują dobrą markę. A My?? Nam pozostaje naśmiewać
            > sie z Fabiedy. To takie polskie.

Radzą sobie na rynkach eksportowych??? Których??? W byłych demoludach ale to nie
            eksportowe rynki.
            Przyznam się bez bicia jezdziłem tym goownem i wiecej nie bede
            • swoboda_t Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 08:32
              Czym jeździłeś?? Felicją?? SKoda zdobywa sobie uznanioe na rynkach zachodnich.
              Z marki niemal nieobacnej na drogach i mającej złą opinię, stała się marką,
              której auta codziennie widuje się na ulicach, która ma wysokie wskaźniki
              wierności i zadowolenia. To chyba sukces??
              • habudzik Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 11:20
                swoboda_t napisał:

> Czym jeździłeś?? Felicją?? SKoda zdobywa sobie uznanioe na rynkach zachodnich.
                > Z marki niemal nieobacnej na drogach i mającej złą opinię, stała się marką,
                > której auta codziennie widuje się na ulicach, która ma wysokie wskaźniki
                > wierności i zadowolenia. To chyba sukces??

Faktycznie Felicja ale to nie zmienia fakto że to goowno. Nie wierze w coś
                takiego że do wtorku robili "byleco" a od środy juz całkiem znośne samochody. VW
                dojście do jakiej takiej jakości zajeło X lat i takie rzeczy muszą trwać.
                Widywać na ulicach to nic zwłaszcza w demoludach , w zachodniej cześci Europy o
                wiele czesciej spotyka się Smarta i New Beatle'a.
                • swoboda_t Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 15:14
                  Super, tylko Skodę widać znacznie częściej, niż Hyundaia, Kię czy
                  Daewoo/Chevroleta. Spostrzeżenie z Niemiec, bynajmniej nie ze wschodnich
                  landów. I to mimo wyższych cen za porównywalnej wielkości modele. Od Octavii
                  Skody to zupełnie dobre auta i fakt, że (chyba "dzięki" bezpłciowej stylistyce)
                  Fabię wybierają głównie(??) "kapelusznicy" tego nie zmienia. A już np. w
                  Octaviach widzę wielu ludzi stosunkowo młodych-i jak to się ma do
                  teorii"kapelusznictwa" marki?? Ludzie, wiem, że to dla Was cholernie trudne,
                  ale wysilcie się choć na odrobinę obiektywizmu.
                  Do Habudzika-Felicja była unowocześnioną i lepszej jakości Favoritką, Fabia to
                  Polo w innej budzie. Fela i Fabka nie mają ze sobą technicznie niewiele
                  wspólnego. Stad znaczna różnica w jakości.
                • swoboda_t Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 22:21
                  www.autobild.de/aktuell/neuheiten/artikel.php?artikel_id=8596&artikel_seite=1
            • szymizalogowany Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 19:16
              habudzik napisał:

> swoboda_t napisał:
              >
              > Świetnie sobie radzą na rynkach
              > > eksportowych, konsekwentnie budują dobrą markę. A My?? Nam pozostaje naśm
              > iewać
              > > sie z Fabiedy. To takie polskie.
              >
              > Radzą sobie na rynkach eksportowych??? Których??? W byłych demoludach ale to
              ni
              > e
              > eksportowe rynki.

W Polsce, Czechach, na Węgrzech w innych krajach biedoty, ale też w Niemczech
              itd.

Nawet w Anglii jeżdżą Octavie i Fabie chociaż mało.
          • hubort Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 00:12
            > A co mamy kupować, jak nic sensownego nie oferują?? Zresztą, Czesi nie
            > produkują bynajmniej tylko dla siebie. Świetnie sobie radzą na rynkach
            > eksportowych, konsekwentnie budują dobrą markę. A My?? Nam pozostaje naśmiewać
            > sie z Fabiedy. To takie polskie.

Chyba nie czytasz postów Szymiego :) Niektórzy nie kupią niczego nowego,
            cokolwiek byłoby w ofercie. Szymi nie kupi nowej Fabi, bo za taką samą kasę może
            mieć używane BMW 330. Nie kupi nowego Mondeo ST220, bo za to może mieć używane
            BMW 535. Nie kupi nowego 535 bo za to może mieć używane 750i albo M5. Nie kupi
            nowego M5 ani 750 bo za to może mieć Astona Martina. Nie kupi Astona bo za to
            może mieć używaną awionetkę i tak dalej :) Więc co ci biedni producenci mieliby
            produkować i sprzedawać? :)
            • swoboda_t Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 08:01
              Szymi(i Ja,bo do pewnego pułapu cenowego mam podobne poglądy)to nie całe
              społeczeństwo. Większość to zwykli ludzie, którzy szukają zwykłych samochodów
              do zwykłej jazdy z punktu A do B, czasem C. Obszernego auta segmentu B(vide
              Fabia)lub kompaktu. Dziś za skromną choć nienajbiedniejszą Fabię trzeba dać z
              37 tysięcy, z jakiś kompakt(powiedzmy Lacetti) jeszcze dużo, dużo więcej. To
              kupę forsy-nie tylko w stosunku do zarobków, ale i realnej wartości Tych aut.
              Znam kilka osób, dotychczasowych klientów salonów
              (Lanos,Astra,Civic,Felicja,Megane,SC), którzy stwierdzili jednoznacznie, że
              kolejne Ich auto będzie z rynku wtórnego.Bo nie znajdują w ofercie dealerów
              niczego, wartego swej ceny. Zresztą, nie o tym byłą mowa-Szymi słusznie zwrócił
              uwagę-i to była istota Jego wypowiedzi-że Czesi mają Skodę, która produkuje już
              zupełnie dobre samochody, cieszące się dobrą opinią wśród użytkowników, jest
              bezpieczna i ma duży potencjał, daje pracę Czechom i kasę Ich budżetowi. A My??
              Nie tylko nie mamy marki, ale nawet nie umiemy przyciągać i zatrzymywać
              inwestorów. My jak zwykle potrafimy się tylko naśmiewać z innych i oskarżać
              cały świat o zmowę wobec Polski i Polaków.
        • szymizalogowany Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 19:15
          > A dla kogo mają produkować?

Może dla tych co kupują u nas nowe Skody i Dacie?
      • kszyrztow Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 11:50
        szymizalogowany napisał:

> A mi to się tak prawdę mówiąc Fabia najbardziej podoba z małych gratów -
        > poważnie. Jakieś tam Peugot 106, Yaris czy inne Corsy to są 100 razy
        brzydsze.
        > Też mają gównaine silniki itd.
        >
        > I z czego się durnie ciągle śmeijecie poza tym, a my co mamy ku.. AVTO ZAZ
        > buahahahahha
        >
        > Kraj wielkości 2/3 Niemiec, 40 milionów ludzi i ani jednej marki
        > motoryzacyjnej :)
        A szymi z żelazną konsekwencją kompromituje się swoja niekonsekwencją.
    • alonzo-kaloryfer Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 00:16
      > moj ulubiony fragment:
      > "Optyczne i ergonomiczne wykonanie Fabii zbierało pochwały w całej redakcji.
      > Kratki nawiewu wyglądają niemal jak w Audi,..."

a mi sie podoba ten tekst:
      "Również obszyty skórą drążek obsługi skrzyni biegów, aż prosi by nim manipulować."

słodziutkie
      • mobile5 Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 00:26
        alonzo-kaloryfer napisał:
        "Również obszyty skórą drążek obsługi skrzyni biegów, aż prosi by nim manipulow
        > ać."

Pewnie nimfomanka.
    • chris62 Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 09:06
      Nie będę ani chwalił ani krytykował tego czegoś bo każdy kupuje co lubi ale
      jeżeli omnie chodzi to nie wiem jak można patrzyć na czarnąścianęplastiku po
      stronie pasażera i mówic, ze jest piękne wewnątrz.
      Reasumując za 44 tys. PLN 64 KM dziękuję - nie kupię, a jak się komuś podoba to
      jego problem ja bym wolał lekko używanego Scenika z silniczkiem 2,0 a kto inny
      starsze BMW3 lub inne możliwośći których w tej cenie jest naprawdę wiele i nie
      można twierdzić, że którakolwiek z tych alternatyw jest zła.
    • rycerze-prawdy 3cyl 1.2 64KM - rakieta ... chyba ogien z dupy 12.05.05, 09:12
      sam tytul tego "artykulu" sugeruje nadto wymownie ze nie nalezy go czytac
      bo mozna zglupiec
      redakcja piszac takie idiotyzmy powinna zostac zamknieta jak na bialorusi
      ale forse wzieli szmaciarze

i czemu sie tu dziwic przecietny wasaty kapelusznik przeczyta i stwierdzi ze
      kupuje bo to przeciez Audi tylko z zielona kura na na masce

• emes-nju Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 09:16
      Jestem pod wrazeniem!

Sadzac z wypowiedzi duzej czesci forumowiczow, mozna dojsc do wniosku, ze stale jezdza Fabia 1.2 z motorem 54 KM i na forum dokonuja samobiczowania. To dopiero przejaw odwagi cywilnej!

Chyba, ze forumowi znafcy wiedza o Fabii tyle, ile wyczytaja w postach innych znafcuf... :-P
    • wisiorny Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 14:02
      skodziarstwo to

- styl zycia
      - styl bycia
      - sposob myslenia (baaardzo specyficzny)
      - styl jazdy (niezwykle oryginalny i kreatywny)
      - specyficzny wyglad
      - styl ubioru

takie sa fakty
      poobserwujcie skodziarzy
      a potwierdzicie to co napisalem powyzej
      to nie sa normalni ludzie
      tylko jakies alieny czy obcy

wasy, kapelusze, pokrowce typu mis
      plyty na lusterkach, kolpaki, nakladki na wydech a'la Geant/Real/Carreour
      grube kobiety na siedzeniach pasazera trzymajace sie uchwytu

MEGA ROTFL
      dla wszystkich skodziarzy
      • traktorzysta Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 18:44
        A widziałeś kogoś normalnego w tym kraju ?
      • marlowe1 Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 19:34
        wisiorny chcesz o tym porozmawiać?!

specjalistów, którzy pomogą Ci poradzić sobie z Twoimi problemami znajdziesz
        tutaj:
        www.psychiatria.pl/
        • nieanalny Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 19:40
          domyslam sie ze z wnetrza fabki sedan htp - koniecznie srebrnej swiat wyglada
          niezwykle rozowo

co cie tak wpienilo
          czyzbys spelnial wszsytkie podpunkty jakie wymienil wisiorny ?? :-)))

chyba zabraklo jednego

otoz kazdy skodziarz po zamknieciu auta dokladnie maca wszystkie klamki
          bagaznik i maske
          niezaleznie od tego czy ma centralny zamek czy nie

• marlowe1 Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 20:01
            nieanalny napisał:

> domyslam sie ze z wnetrza fabki sedan htp - koniecznie srebrnej swiat wyglada
            > niezwykle rozowo

-przykro mi, ale nie potrafię odpowiedziec, ponieważ nie miałem możliwości
            prowadzić/jechac skoda fabia

> co cie tak wpienilo
            > czyzbys spelnial wszsytkie podpunkty jakie wymienil wisiorny ?? :-)))

znowu muszę Cię rozczarować: po pierwsze nic mnie nie wpienilo, zaproponowałem
            tylko, aby wisiorny udał się ze swoimi problemami do specjalisty a nie
            uzewnętrzniał ich na forum publicznym-to chyba nie jest oznaka zdenerwowania?
            jeśli uważasz inaczej...cóż wybierz się do specjalisty razem z wisiornym... po
            drugie-niestety nie spełniam żadnego z podpunktów, ponieważ nie jestem
            właścicielem skody, co prawda mam własny styl bycia i życia, ale napewno nie
            determinuje ich coś tak mało istotnego jak marka samochodu

poza tym śmieszy mnie fakt,że cały czas wypowiadają się na tym
            forum "specjaliści" od motoryzacji, których jedynym zajęciem jest krytykowanie
            skód i ich właścicieli. A prawda jest taka, o czym zresztą pisał już chyba
            szymi, że Czesi mają przynajmniej swoją narodową markę, która produkuję niezłe
            i cieszące się popularnościa samochody, a my...produkujemy lanosa i matiza,
            auta, które w porównaniu do nowych aut skody są po prostu szczytem osiągnieć
            stylistycznych i koreańskiej myśli technicznej (niczym nie ujmując samochodom
            koreańskim).
            pzdr
    • nieanalny Wielka Czeska Tandeta 12.05.05, 18:54
      tytul prawidlowy powinien brzmiec:

"Wielka Czeska Tandeta"
    • morlinek1987 Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 21:09
      Bardzo Goraco wszystkim polecam Forum na '[www.route-forum.prv.pl]' znajdziecie
      tam mnostwo filmow muzy, oprogramowania ( legalnego inaczej ) i cos
      dla 'przyrodnikow' Zapraszam
    • morlinek1987 Re: Mała czeska rakieta - sie zaplaci to sie nap 12.05.05, 21:10
      Bardzo goraco wszystkim polecam Forum na '[www.route-forum.prv.pl]' znajdziecie
      tam mnostwo filmow muzy, oprogramowania ( legalnego inaczej ) i cos
      dla 'przyrodnikow' Zapraszam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka