Dodaj do ulubionych

MITSUBISHI CARISMA DI-D

IP: 212.244.80.* 06.07.02, 05:51
KTO PISAL TEN ARTYKOL ?!?

1) Silnik ma pojemnosc 1,9 a nie 2l, jak podano
2) Konstrukcja silnika nie jest autorstwa Mitsubishi, ale Renault
3) Jezeli kultura pracy silnika jest bliska sredniej, to prosze
porownac jego prace z innymi konstrukcjami
4) Jezdze tym autem od roku, i NIE UDALO mi sie przekroczyc 7-
7,5 L/100 KM.Przy normalnej eksploatacji w miescie, przy
wlaczonej klimie auto pali 6,5-6,7 l/100 KM
5) Najwieksza bzdura jest to ze jakoby Carisma nie dorownuje
wlasciwosciom jezdnym innych konstrukcji... Ech, co za szkoda ze
autor chyba nie jezdzil innymi konstrukcjami... Samochod mnie
nigdy nie zawiodl nawet w sytuacjach teoretycznie bez wyjscia-
jezdze szybko i dosyc agresywnie.

Pozdrawiam redakcje.
Obserwuj wątek
    • Gość: polokokt Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 11:23
      Co prawda moja ma silnik benzynowy. Ale samochod ma 5 lat i zero usterek, a do
      tego rzeczywiscie zawieszenie jest lepsze od niejednego samochodu. W zakretach
      zbiera sie miodzio :) A z silnikiem benzyny spala srednio okolo 8 - 8,5 litra
      przy nie oszczedzaniu pedalu gazu i wlaczonej klimie. A moj tata potrafil zejsc
      do 7,5 litra. Polecam
      • Gość: Marek Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: *.atlanta-23-24rs.ga.dial-access.att.net 06.07.02, 18:14
        Moj ojciec ma Carisme 1.6 od 2 lat. Jezdzi duzo i ostro, zrobil juz 70 tys.
        km, ale nic (slownie nic) sie nie zepsulo. Jest bardzo zadowolny.
        • Gość: 43645643 mitsubishi IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 20:11
          idac tym tropem marzy m i sie combi albo sedan ale galant

ten "rekin"

super autko
          jeszcze ladniejsze niz laguna
          i na moje oko lepsze
          jakies pol klasy

pozdrowka

• Gość: polokokt Re: mitsubishi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 10:25
            Wlasnie myslelismy zanim kupilismy lagunke nad galantem (poniewaz mitsubishi juz
            sprawdzilismy), ale niestety w polskiej ofercie go brak, trzeba sobie samemu
            sprowadzic z austrii, szwajcari, niemczech. Podobno wychodzi dosc tanio jak na ta
            klase auta.
            Pozdrawiam
      • Gość: Lila Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 09:47
        Ja tez mam carisme, a właściwie drugą bo pierwsza po 3 miesiącach użytkowania
        oddała swe zycie za właściciela.....własnie nową Carismą ( benzynową) mąż miał
        wypadek. Auto było do kasacji, wypadek okropny a mężwowi kompletnie nic sie nie
        stało, kabina pasażerów w środku pozostała w całości.........nawet nie
        zastanawialismy sie nad inną marką gdy dostalismu pieniądze z ubezpieczenia -
        tylko Carisma......naprawde jest bezpieczna.
    • Gość: Darek Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: 195.117.5.* 11.07.02, 09:10
      Po pierwsze silnik jesr wspólnym dziełem Renault i Mitsubishi.
      A poza tym autor chyba nie wie co to znaczy ostra jazda - niech
      spróbuje porównywalnej klasy samochodami pokonywać zakręty z
      taką samą prędkością - życzę powodzenia.
      Mam Carismę 1,9 DI-D 114KM i uważam, że kultura pracy silnika
      przewyższa swoich konkurentów. A jego dynamikę poznało wielu
      tzw. ścigantów, którzy chcieli się ze mną zmierzyć.
      A poza tym - jakie niebieskie plastiki?
      Mam model z 2001r Sport i wyposażeniem również nie ustępuje
      konkurencji (alu.;klima;el.szyby;el.i podgrzewane lusterka;
      podgrzewane siedzenia; komputer; radio CD;reg.kierownica; pełna
      regulacja siedzenia kier.włącznie z regulacją odcinka krzyżowego
      i inne). JEDNYM SŁOWEM SUPER (a jest to moja druga Carisma).
      • Gość: Leszek Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: *.ipartners.pl / 217.153.73.* 24.10.02, 10:12
        Jeżdżę od paru dni Mitsbihi Carismą bo moja Laguna II stoi
        rozbita w serwisie.Auto zastępcze, nowe z lipca br. 1.6 Gdi
        9300km przebiegu.Po przesiadce nie mogę się doczekać powrotu do
        Laguny :(Carisma to typowy japończyk-obskórne wnętrze,
        paliwożerny silnik ok.9,5 / 100 w mieście, głośne i skrzypiące :
        ( Trzymanie się drogi ? Boję się jechać powyżej 100km/h bo auto
        dziwnie się zachowuje- nie trzyma toru jazdy,przy przejazdach
        przez koleiny skacze jak żaba.Silnik raz że dużo pali to
        jeszcze strasznie mułowaty a przy wyższych obotach głośny.Całe
        szczęście że nie będę musiał jeździć tym samochodem dłużej.
        Pozdrawiam
        • polokokt Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D 24.10.02, 16:16
          Nie porownuj samochodu prywatnego do tego co dostales z serwisu na pare dni.
          Takie samochody sa rozklekotane i wiekszosc ludzi ktorzy nimi jezdza nie ma
          najmniejszego zamiaru ich oszczedzac. Zapewniam Cie ze jakbys dostal Lagune
          jako wlasnie samochod na kilka dni to tez bys narzekal. Ludzie o wlasny
          samochod dbaja (staraja sie omijac dziury, jak sa jakies duze nierownosci to
          zwalniaja itd) a w takim co o nic nie trzeba sie martwic ze sie zepsuje to moze
          co 10 osoba dba o niego jak o wlasny.
          Natomiast to ze niepdoba ci sie stylistyka? No coz to rzecz gustu o ktorym
          ponoc sie nie dyskutuje.
          Nasza Carisma chodzi bezustrkowo (podkreslam, BEZUSTERKOWO) od 97 roku, Laguna
          nie wytrzymala jednego miesiaca. A to ze moze ma inna stylistyke. No coz,
          stanie w szczerym w polu w pieknym samochodzie nalezy raczej do mizernych
          przyjemnosci (sprawdzone w LagunieII GT 2.2 dci Previlage).
          Pozdrawiam
          • Gość: Sławek Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 24.10.02, 21:46
            O czym ty mówisz!? Przecież napisał,że samochód ma tylko 9000 przebiegu!!!

pozdrawiam

> Nie porownuj samochodu prywatnego do tego co dostales z serwisu na pare dni.
            > Takie samochody sa rozklekotane i wiekszosc ludzi ktorzy nimi jezdza nie ma
            > najmniejszego zamiaru ich oszczedzac
            • polokokt Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D 24.10.02, 22:42
              hmy, tylko albo az, zalezy jak ludzie przed nim jezdzili
              • polokokt i jeszcze jedno 24.10.02, 22:47
                napisal tez ze ma silnik 1.6 GDI a takiego silnika w Carismie nie ma i nie
                bylo. W ogole nie wiem czy Mitsubishi takim silnikiem dysponuje. O ile wiem w
                cenniku wystepuje wersja 1.8 GDI ale to juz zupelnie co innego. No i w Pajero
                jest jakis tez silnik z seri GDI ale o wiekszej pojemnosci.
                Pozdrawiam
                • polokokt Re: i jeszcze jedno cd... 24.10.02, 23:26
                  Leszek napisal:

"Jeżdżę od paru dni Mitsbihi Carismą bo moja Laguna II stoi
                  rozbita w serwisie.Auto zastępcze, nowe z lipca br. 1.6 Gdi
                  9300km przebiegu.Po przesiadce nie mogę się doczekać powrotu do
                  Laguny :(Carisma to typowy japończyk-obskórne wnętrze,
                  paliwożerny silnik ok.9,5 / 100 w mieście, głośne i skrzypiące :
                  ( Trzymanie się drogi ? Boję się jechać powyżej 100km/h bo auto
                  dziwnie się zachowuje- nie trzyma toru jazdy,przy przejazdach
                  przez koleiny skacze jak żaba.Silnik raz że dużo pali to
                  jeszcze strasznie mułowaty "
                  ==================================================================
                  Nie wiem z jakim silnikiem Leszek ma lagunke, ale jesli z 1.6 to rzeczywiscie
                  silnik 1.6 w Carismie wypada gorzej, zarowno pod wzgledem przyspieszenia, jak i
                  osiagow. Roznice nie duze, ale zakladam ze Leszek mogl to odczuc. No bo skoro
                  samochod ma rzeczywiscie 9000 km to jeszcze nikt go nie zarznal. Ale jesli ma
                  Lagune 1.8 16V i przesiadl sie do Carismy 1.6 to nie dziwne ze samochod okazuje
                  sie mulowaty, bo kazdy sie przyzwyczaja do wiekszej mocy i potem jak sie siada
                  do slabszego to tej mocy brak. Natomiast lagunka 1.8 ma juz problem pobic
                  carisme bo lagunka 1.8 przyspieszenie 0-100 ma w 10,7sekundy z carisma w 10,4
                  roznica nieduza ale.... to samo sie tyczy silnika 1.9 dci. Aby przebic osiagami
                  carisme 1.8 trza miec lagune 3.0 ktora w automacie ma 8,1 sekundy do setki
                  (ewentualnie 2.2 dci ale tu tez roznica silnikow juz bardzo duza). Wiec nie
                  wiem gdzie ta mulowatosc? Bo z 1.6 nikt jeszcze nie zrobil 1.8 (a co za tym
                  idzie nie dal takich osiagow) a w 1.8 oba auta maja parametry bardzo podobne.
                  Niestety nie moge tu porownac przyspieszen np od 60 - 100 bo w Mitsubishi tego
                  nie podaja.
                  co do spalania to dane producentow (co do carismy to producent na swojej
                  stronie nie podaje spalania, ale znalazlem u jakiegos dealera specyfikacje
                  szczegulowa):
                  Carisma 1.8GDI (miasto/trasa):5.7/9.2 ()
                  Laguna 1.8 (miasto/trasa):6.1/10 (dane ze strony producenta)
                  Dla silinkow 1.6 spalanie na bardzo podobnym poziomie nie przekraczajacym
                  roznicy 0,1 litra, raz na korzysc Renault raz na Mitsubishi. Gdzie ta
                  paliwozernoc , nie wiem?
                  Pozdrawiam
                  PS
                  A na marginesie, w ktorym ASO daja tak nowe samochody do jazd klientom? Bo jak
                  zawsze widze to sa to juz auta kilkuletnie. Nawet ostatnio widzialem ze w
                  jednym z ASO AR w wawie maja jako auto zastepcze starego Fiata Uno (minimum 5
                  lat). I jakos trudno mi uwierzyc zeby raptem Renault sie szarpnelo i dalo swoim
                  klientom praktycznie nowy samochod.
        • Gość: cc Re: MITSUBISHI CARISMA 1.6 GDI IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.02, 22:44
          NIE MA TAKIEGO CZEGOŚ, Leszek. Może nie znając tematu myślałeś, że masz pod
          maską GDI?
          Jeśli miałeś zastępcze auto z silnikiem 1.6, to był to zwykły stary 16V o nie
          najwyższej mocy, słabej elastyczności, wyższym zużyciu paliwa od konkurencji
          (9,5 w mieście jest jak najbardziej możliwe).
          GDI w Carismie jest tylko w silniku 1.8. Miałem okazję tym jechać (350 km w
          trasie) i poza koniecznością kręcenia wysokich obrotów żeby dynamicznie jechać,
          auto faktycznie mało paliło. Miało za to wadę zawieszenia tylnego (coś stukało,
          podobno Holendrzy nie wstawili jakiejś gumy gdzieś tam).
    • foxx Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D 24.10.02, 16:05
      Mam Lagune II 1.9dCi 120km Grantour Privilage. Uwielbiam ten samochod!
      Podczas urlopu w Portugali wypozyczylem w Avis-ie Carisme DI-D. Nie jestem fanem
      japonskich samochodow ale musze przyznac, ze Carisma z tym silnikiem jest
      bardzo przyjemnym samochodem - wysoki komfort, bardzo ciche wnetrze (musze
      przyznac, ze chyba nawet cichsze z tym silnikiem niz w mojej Lagunie!),
      dobre wlasciwosci jezdne. Srednie spalanie ok 6.7 litra ON / 100km (od miasta
      po autostrade 160km/h, razem 1000km).
      Wnetrze ergonowmiczne (chociaz - jak napisalem - wole samochody europejskie).
      P.S.
      Silnik DI-D 1870cm3 to konstrukcja Renault, ta sama co w Lagunie II tylko
      inaczej zestrojona pod katem przebiegu mocy i momentu obrotowego.
      Pozdrawiam
      Foxx
    • Gość: Krzysiek Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: baretta:* / 192.168.200.* 24.10.02, 17:47
      Carisma jest bezpieczna, niezawodna - tak. Ale przy tym obskurna w srodku, tak
      jak ktos napisal, wlasciwosci jezdne zadne, to fotel bujany na kolkach.
      Kierownica jakas wielka, nieprecyzyjny uklad kierowniczy. Wiecej uwag nie mam.
      • Gość: polokokt Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.02, 20:02
        Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Carisma jest bezpieczna, niezawodna - tak. Ale przy tym obskurna w srodku,

Ok, wyglad to rzecz gustu, jednemu sie pdoba a drugiemu nie musi

tak
        > jak ktos napisal, wlasciwosci jezdne zadne, to fotel bujany na kolkach.

Ile czasu jezdziles Carisma ze to wiesz?

> Kierownica jakas wielka, nieprecyzyjny uklad kierowniczy.

Nie tyle nieprecyzyjny ile wspomaganie dzila w dosc specyficzny sposob, tak
        jakby sila wspomagania nie malala wraz ze wzrostem predkosci, ale to nie jest
        nieprecyzyjnosc. Poprostu trzeba sie przyzwyczaic.

No i ma jeszcze jedna zalete , jest malo porzadanym samochodem przez zlodziei.
        • Gość: haczbek Re: ludzie w jakim my kraju żyjemy IP: 212.160.153.* 25.10.02, 19:03
          że kochamy samochód za to że go nie ukradną
          Pozdrawiam, szczególnie właścicieli mitsubishi
          • Gość: polokokt Re: ludzie w jakim my kraju żyjemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.02, 19:46
            No widzisz, tak to w naszym kraju sie pogielo.
            U mnie w miescie jest pewna osoba co ma mercedesa okularnika w kabriolecie. W
            sumie ma firme w moim miescie i sie z tad nie rusza. Kiedys pojechal swoim
            samochodem do wawy, no i mial pecha ze go "wysadzili". Udalo mu sie odzyskac
            samochod (wiadomo jak). Ale od tamtego czasu do jezdzenia do wawy kupil sobie
            punto II i ma spokoj.
            Pozdrawiam
            • Gość: cc Re: ludzie w jakim my kraju żyjemy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 22:00
              a w bydgoszczy gościa porwali razem z jego Lancerem, i to wcale nie Evo. Wsiadł
              klient z gnatem na światłach i ukradł samochód z kierowcą. Potem wypuścił go
              gdzieś w lesie i pojechał. nie masz reguły...
              • Gość: polokokt Re: ludzie w jakim my kraju żyjemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.02, 23:10
                Nie no to prawda ze reguly nie ma, ale preedzej Cie wysadza z misia niz z punto
                czy lancera. Ale wiesz, jak jakis baran chce sobie potrenowac to nawet z duzego
                fiata moga wysadzic :)
      • Gość: johndoe Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: *.tlsa.pl 25.10.02, 09:03
        Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Carisma jest bezpieczna, niezawodna - tak. Ale przy tym obskurna w srodku, tak
        > jak ktos napisal, wlasciwosci jezdne zadne, to fotel bujany na kolkach.
        > Kierownica jakas wielka, nieprecyzyjny uklad kierowniczy. Wiecej uwag nie mam.
        tak apropos tegofotela bujanego.
        czy jest tu ktos na tyle madry, zeby wytlumaczyl mi roznice miedzy carisma a lancerem. o ile mi wiadomo /o nie wiem tego na 100%/ to roznica jest przede wszytstkim w nazwie. jezeli pare innych rzeczy jest wspolnych to ten fotel bujany troche dziwny dla mnie jest.
        pzdr
        • Gość: Niknejm Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: proxy / 143.26.83.* 25.10.02, 11:51
          Gość portalu: johndoe napisał(a):

bujanego.
          > czy jest tu ktos na tyle madry, zeby wytlumaczyl mi roznice miedzy carisma a
          la
          > ncerem. o ile mi wiadomo /o nie wiem tego na 100%/ to roznica jest przede
          wszyt
          > stkim w nazwie. jezeli pare innych rzeczy jest wspolnych to ten fotel bujany
          t
          > roche dziwny dla mnie jest.
          > pzdr

Z tego, co wiem, Lancer obecny 'zapożycza' elementy od Carismy (np. karoseria)
          ale wiele elementów jest zupełnie innych. Np. układ przeniesienia napędu (w
          Lancerze Evo jest 4x4).

Nawiasem mówiąc Lancer Evo VII jest niesamowity. W/g niemieckich testów ma
          czasy okrążenia krętego toru wyścigowego lepsze niż topowe wersje Porsche. I to
          na suchej nawierzchni...

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: johndoe Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: *.tlsa.pl 25.10.02, 14:38
            nie, nie, az taki tepy nie jestem:)
            myslalem raczej o pierwszych lancerach, evo 1,2,3
            • Gość: Niknejm A, to nie wiem ;-) Ja to raczej Chądy ;-)) (n/t) IP: *.waw.cdp.pl / 143.26.83.* 25.10.02, 15:39
        • greenblack Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D 25.10.02, 22:37
          Gość portalu: johndoe napisał(a):

> tak apropos tegofotela bujanego.
          > czy jest tu ktos na tyle madry, zeby wytlumaczyl mi roznice miedzy carisma a
          la
          > ncerem. o ile mi wiadomo /o nie wiem tego na 100%/ to roznica jest przede
          wszyt
          > stkim w nazwie. jezeli pare innych rzeczy jest wspolnych to ten fotel bujany
          t
          > roche dziwny dla mnie jest.
          > pzdr

Lancer i Carisma to dwa kompletnie inne samochody. Lancer bazował na Colcie. To
          co sprzedawano jako Carisma GT EVO to w rzeczywistości Lancer i pod taką nazwą
          też był sprzedawany.
          Pozdrawiam
          • Gość: bogdan Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 12:10
            Szukam instrukcji do carismy did 2000 rocznik w języku polskim. Kupiłem ją
            niedawno z książką po francusku. Nie wiem nawet czy mam silnik 102KM, czy 115
            KM? Po czym to rozpoznać?
    • Gość: robert.m1 Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.03, 12:11
      mitsubishi konczy produkcje modelu carisma w roku 2003 beda problemy przy
      sprzedazy
      • Gość: enricos carisma IP: *.gl.digi.pl 04.07.03, 23:38
        samochod nieco skrzypi, ale poza tym w porzadku
      • Gość: mignat Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.03, 09:56
        Kupiłem carisme 4 miesiące temu, niby jest to poprawny samochód, niby dobry ale
        może najwyżej dorównać niemieckim i to tym z niższej półki. Jest to samochód
        przeciętny i szary jak papier toaletowy za dużo jest w nim plastyku i
        niepotrzebnej elektroniki (elektryczne lusterka, szyby), sławny silnik GDI nie
        robi żadnego wrażenie, nie wyróżnia się niczym od konkurencji, wykończenie
        wnętrza szare, tandetne plastyki. Ogólnie wypada gorzej niż 12 letni golf
        którym jeżdżę chętniej i z przyjemnością niż nową tandetą japońską.
        • Gość: miro Re: MITSUBISHI CARISMA DI-D IP: Lokis* 05.07.03, 15:16
          Jaka szarosc ? Jakie plastiki?
          Też ostatnio kupiłem Carisme i nie ma w niej "szarych platików" tylko wysokiej
          jakości czarne tworzywo sztuczne. Dużo bardziej przyjemne w dotyku i z wyglądu
          niż np w Lagunie żony czy golfie....
          Mam wrażenie że opinie na tym forum powstają na zasadzie szablonu"
          niemiecki - prestiżowy i solidny ale sztampowaty
          francuski - ładny ale delikatny
          japoński - niezawodny z szarymi plastikami
          włoski - piękny ale słabo zrobiony

itd...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka