Dodaj do ulubionych

Stilo czy Xsara

IP: 2.4.STABLE* / 10.1.0.* 17.07.02, 09:32
Co wybrać Stilo 1.6 Dynamic czy Xsara 1.6i 16v Exclusive?
Obserwuj wątek
    • Gość: ziemek Re: Stilo czy Xsara IP: 2.4.STABLE* / 10.1.114.* 17.07.02, 09:39
      masz tu coś o cytrynie :
      www.motoklub.com.pl/wrazenia_tekst.htm?Tekst=Citroen_%20Xsara_VTR
      • Gość: Szon Re: Stilo czy Xsara IP: 213.17.165.* 17.07.02, 13:32
        a nie myślałeś o P 307?
        Cenowo jak Stilo, ale lepiej zrobiony.....no i ładniejszy
        • Gość: vd Re: Stilo czy Xsara IP: *.waw.cdp.pl 17.07.02, 14:11
          co jest lepiej zrobione w 307 ?
          • Gość: Niknejm Re: Stilo czy Xsara IP: 143.26.83.* 17.07.02, 14:22
            Gość portalu: vd napisał(a):

> co jest lepiej zrobione w 307 ?

Stylistyka... ;-)) Ale to oczywiście kwestia gustu...
            Mi się też bardzo podoba 307, co nie znaczy, że bym go kupił...

Pozdrawiam,
            Niknejm
            • Gość: vd Re: Stilo czy Xsara IP: *.waw.cdp.pl 17.07.02, 14:26
              no tak stylistyka rzecz gustu wiec nie bedziemy sie wypowiadac , ale mnie sie
              nie podoba ani jeden ani drugi (choc mam tego drugiego), uwazam tylko ze
              francuzi za bardzo probowali wyeksplaatowac stylistyke 206, co wiekszej 307 nie
              wyszlo na dobre (skadinad SW jest super), interesuje mnie tylko co w 307 jest
              lepiej wykonane niz w stilo bo tutaj mam akurat inne zdanie
              • Gość: Wojciech Re: Stilo czy Xsara IP: 2.4.STABLE* / 192.168.25.* 17.07.02, 14:33
                A np. wnętrze jest lepiej zrobione. Nie wiem jak mozna mowic w Stilo o tej
                nowej jakosci, patrzac np. na boczki drzwiowe. Najtansze, twarde i wiotkie
                tworzywo. Na dodatek kiepsko to wyglada nawet bez dotykania. Odgłos zamykanych
                drzwi, zwłaszcza tylnych, jest po prostu blaszany. To juz w Bravie bylo lepiej,
                drzwi robily solidniejsze wrazenie. Poza tym Stilo 5D wg mnie ma strasznie
                nieciekawe nadwozie. Przód, owszem, ładny. Tył natomiast niczym w londynskiej
                taksówce. Wiem, wiem, kwestia gustu, jednak ten gust podziela większość
                europejczyków, gdyż Stilo sprzedaje się dużo poniżej oczekiwań, natomiast 307
                idzie jak świeże bułeczki.
              • Gość: Sławek Re: Stilo czy Xsara IP: *.aries.com.pl 24.07.02, 21:52

Również uważam,że 307 to rozdymana 206 z ujemnym skutkiem dla tej
                ostatniej.Ilekroć patrze na jadącą 307 mam wrażenie,że to znacznie dłuższy
                samochód,a tu ... takie rozczarowanie.Sytuacja ulega znacznej poprawie w modelu
                307 SW.Stilo 5D też jest takie sobie.Najładniejszym nowym kompaktem 3D jest
                Stilo.

pozdrawiam

> no tak stylistyka rzecz gustu wiec nie bedziemy sie wypowiadac , ale mnie sie
                > nie podoba ani jeden ani drugi (choc mam tego drugiego), uwazam tylko ze
                > francuzi za bardzo probowali wyeksplaatowac stylistyke 206, co wiekszej 307
                nie
                >
                > wyszlo na dobre (skadinad SW jest super), interesuje mnie tylko co w 307 jest
                > lepiej wykonane niz w stilo bo tutaj mam akurat inne zdanie
                • Gość: Krzysiek Re: Stilo czy Xsara IP: *.4.PRE / 192.168.200.* 25.07.02, 11:54
                  No a mnie sie podoba dla odmiany wlasnie 5D, piekny
                  harmoniczny design calego auta.
    • Gość: pablo Re: Stilo czy Xsara IP: 62.148.86.* 25.07.02, 14:05
      mam xsare VTS 1,8 16V 115 km z 1 esycji 4 latka, super sprzet, piekne
      wyposazenie (podobno w nowej troche oszczedzili na tapicerce) Moja jest
      ladniejsza i lepiej wykonczona od Stilo..
    • Gość: gonzo Re: Stilo czy Xsara IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 20:43
      Dam Ci informację z pierwszej ręki, ponieważ od tygodnia jestem posiadaczem
      Xsary 1.6 Exclusive i miałem ten sam dylemat, co kupić Xsarę, Stilo, Peugeota
      307, Seata Toledo, czy Focusa Comfort X. Wszystkie mają to samo wyposażenie,
      Focus i 307 są o około 8.000 PLN droższe od Xsary i Stilo (fakt, że 307 liczone
      z klimą automatyczną). Ta różnica zadecydowała, że wybierałem pomiędzy Xsarą i
      Stilo. Wybrałem Xsarę, ponieważ uznałem, że wydając 56.500 (razem z
      ubezpieczeniem, blokadą skrzyni, dywanikami, itp.) Citroen jest efektowniejszy.
      Fiat kojarzy mi się niestety z małymi klekoczącymi samochodami. Xsarą jeździ mi
      się rewelacyjnie, klima, fantastyczny silnik 110 KM, znakomite radio + 6
      głośników, no może troche twarde platiki we wnętrzu, komfort jak u Citroena,
      duży bagażnik. Jestem z tego samochodu bardzo zadowolony. Spalanie po
      pierwszych 500 km - 7,2 l (pół na trasie, pół w mieście, cały czas z
      klimatyzacją). Fiatem Stilo nie jeździłem, więc trudno mi porównać.
      • Gość: jari Re: Stilo czy Xsara IP: 2.4.STABLE* / 10.1.0.* 26.07.02, 09:14
        Dzięki za informację. Ja też jednak wybiorę Citroena. Mimo, że Fiat jest trochę
        lepiej wyposażony (6 poduszek, ASR) to jednak ocena końcowa Xsary jest wyższa.
        Jeśli chodzi o silniki to jeździłem Xsarą 1.6 i Stilo 1.8, wydaje mi się że
        Fiat jest mniej dynamiczny.
        • Gość: mar Re: Stilo czy Xsara IP: *.citicorp.com 26.07.02, 11:37
          Ile planujesz wydać na Xsarę 1.6i 16v Exclusive, ile zapłacisz za pełne
          ubezpieczenie oraz czy dealer dodaje ci coś za darmo np. blokadę skrzyni biegów
          lub alarme, a może gwarancję 3 letnią.
          Pozdro.
          • Gość: jari Re: Stilo czy Xsara IP: 2.4.STABLE* / 10.1.0.* 26.07.02, 12:11
            Cena bazowa promocji Exclusive to 51,200.00 plus 1,370.00 za lakier
            metalizowany, daje to 52,570.00;. Reszta jest kwestią dogadania się z dealerem.
            Ja dostałem 1,500.00 upustu plus blokada skrzyni biegów, dywaniki i nakładki na
            progi. Słyszałem, że niektórzy dealerzy dają nawet 5%. W salonie Citroena na
            Krakowskiej proponują gratis autoalarm i dywaniki. Jeśli idzie o ubezpieczenie
            to w grę wchodzi tylko pakiet, wychodzi średnio około 4.9% od wartości
            samochodu, co daje 2,500.00 - 2,700.00. Szczegóły dogadam dopiero ze swoim
            agentem, niech znajdzie coś atrakcyjnego.
            • Gość: mar Re: Stilo czy Xsara IP: *.citicorp.com 26.07.02, 12:14
              Dzięki!
            • Gość: vd Re: Stilo czy Xsara IP: *.datastar.pl 26.07.02, 12:23
              Xsara, zdecydowanie poniewaz: jest nowoczesniejsza, wieksza, ma lepsze
              wyposazenie i jest oczywiscie mniej awaryjna, ma ladniejsza sylwetke i lepiej
              wykonany kokpit,
              silniki i zawieszenia citroen ma tez lepsze niz Fiat, cena citroena jest nizsza
              o jakies 5% co tez nie jest bez znaczenia
              • Gość: jacc Re: Stilo czy Xsara IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.02, 13:05
                Akurat co do wielkości
                to fiat jest szerszy o 8cm
                i ma większy rozstaw osi o 6cm
                • Gość: vd Re: Stilo czy Xsara IP: *.datastar.pl 26.07.02, 13:28
                  to nie mozliwe xsara jest i tak wieksza
                • Gość: sknera Re: Stilo czy Xsara IP: *.epsa.pl 26.07.02, 13:34
                  Fakt, Xsara jest najmniejszym kompaktem o najwiekszym bagazniku.
                • Gość: Sławek Re: Stilo czy Xsara IP: *.aries.com.pl 26.07.02, 16:34
                  Gość portalu: jacc napisał(a):

Fiat jest szerszy o 6 cm

> Akurat co do wielkości
                  > to fiat jest szerszy o 8cm
                  > i ma większy rozstaw osi o 6cm
              • Gość: cOlo Re: Stilo czy Xsara IP: 217.8.178.* 26.07.02, 18:35

> Xsara, zdecydowanie poniewaz: jest nowoczesniejsza, wieksza, ma lepsze
                > wyposazenie i jest oczywiscie mniej awaryjna, ma ladniejsza sylwetke i lepiej

Czlowieku co ty bredzisz? Chyba musisz niezle zielsko jarac mowiac takie
                bzdury!!

Xsara nowoczesniejsza?? Koncepcja auta ma ze 4 lata co najmniej. 2 lata temu,
                maly facelifting. Stilo to ZUPELNIE nowa konstrukcja ok. 1 roku (liczac
                prototypy) W sprzedazy od pol roku.

Co jak co ale akurat wyposazenia na dzien dzisiejszy nic nie ma lepszego od
                Stilo w klasie C za porownywalna cene.

O awaryjnosci Stilo lepiej sie nie wypowiadaj (ja zreszta tez nie) bo to za
                nowe auto zeby cos mowic na ten temat!!!

A sylwetka to juz jest rzecz gustu o ktorym sie nie dyskutuje, bo z gustem jest
                jak z d_u_p_a - kazdy ma swoja. :) hehe

Pozdrawiam
                • Gość: fs Re: Stilo czy Xsara IP: *.czajen.pl 26.07.02, 20:22
                  Gość portalu: cOlo napisał(a):

> Gość portalu: vd napisał(a):
                  >
                  > > Xsara, zdecydowanie poniewaz: jest nowoczesniejsza, wieksza, ma lepsze
                  > > wyposazenie i jest oczywiscie mniej awaryjna, ma ladniejsza sylwetke i lep
                  > iej
                  >
                  > Czlowieku co ty bredzisz? Chyba musisz niezle zielsko jarac mowiac takie
                  > bzdury!!
                  >
                  > Xsara nowoczesniejsza?? Koncepcja auta ma ze 4 lata co najmniej. 2 lata temu,
                  > maly facelifting. Stilo to ZUPELNIE nowa konstrukcja ok. 1 roku (liczac
                  > prototypy) W sprzedazy od pol roku.
                  >
                  > Co jak co ale akurat wyposazenia na dzien dzisiejszy nic nie ma lepszego od
                  > Stilo w klasie C za porownywalna cene.
                  >
                  > O awaryjnosci Stilo lepiej sie nie wypowiadaj (ja zreszta tez nie) bo to za
                  > nowe auto zeby cos mowic na ten temat!!!
                  >
                  > A sylwetka to juz jest rzecz gustu o ktorym sie nie dyskutuje, bo z gustem
                  jest
                  >
                  > jak z d_u_p_a - kazdy ma swoja. :) hehe
                  >
                  > Pozdrawiam
                  Koncepcja auta to poczętek lat 90-tych, czyli ZX
    • Gość: Sławek Re: Stilo czy Xsara IP: *.aries.com.pl 26.07.02, 16:39
      W tym zestawieniu bez namysłu biorę Stilo.A swoją drogą to zastanawiam się jak
      wg was podstarzała Xsara wygrywa ze Stilo? Jej jedyna przewaga to większa
      dynamika głównie za sprawą dużo mniejszej masy własnej.

pozdrawiam
      Sławek -Xsara Picasso
    • Gość: Jacek Re: Stilo czy Xsara IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 17:00
      Spojrz na statystyki TUV: Citroen i Fiat to najbardziej usterkowe auta. W moim
      firmowym Saxo peklo ciegno w skrzyni biegow, efekt: postoj w nocy w szczerym
      polu. Bylo tez mnostwo innych awarii. Nasza firma omija Citroena duzym lukiem,
      a posiada w stalej ekspoloatacji 80 aut.
      Citroen czy Fiat? Wybor - tragedia.
      • Gość: Sławek Re: Stilo czy Xsara IP: *.aries.com.pl 26.07.02, 19:09
        Gość portalu: Jacek napisał(a):

Jakieś dziwny masz ten raport gdyż:

w kategorii do 3 lat:

44.Volvo 850
        48.CITROEN XANTIA
        -----------------
        100.Seat Marbella
        102.Rover Mini
        103.Chrysler Voyager

w kategorii do 5 lat:

41.VW Passat
        41.CITROEN XANTIA
        42.VW Polo
        52.CITROEN XM
        ---------------
        91.Renault Clio
        92.Chrysler Voyager
        92.Renault Espace
        94.Rover Mini
        95.Seat Marbella

w kategorii do 7 lat:

53.Audi 80
        54.FIAT PANDA
        55.Audi 100
        55.FIAT CINQUECENTO
        -------------------
        79.Renault 21
        80.Seat Ibiza
        81.Seat Marbella
        82.Skoda Favorit

w kategorii do 9 lat:

65.VW Corrado
        65.Renault Espace
        67.Seat Toledo
        68.Renault 19
        69.Renault 21
        70.Rover Mini
        71.Seat Marbella
        72.Seat Ibiza
        73.Skoda Favorit

w kategorii do 11 lat:

59.Renault Espace
        60.VW Corrado
        60.Renault 19
        62.Rover Mini
        63.Seat Marbella
        64.Seat Ibiza

Raport TUV 2000/2001

pozdrawiam

> Spojrz na statystyki TUV: Citroen i Fiat to najbardziej usterkowe auta. W
        moim
        > firmowym Saxo peklo ciegno w skrzyni biegow, efekt: postoj w nocy w szczerym
        > polu. Bylo tez mnostwo innych awarii. Nasza firma omija Citroena duzym
        lukiem,
        > a posiada w stalej ekspoloatacji 80 aut.
        > Citroen czy Fiat? Wybor - tragedia.
        • Gość: Krzysiek Re: Stilo czy Xsara IP: 217.97.234.* 26.07.02, 20:15
          Nasza firmowa Xsara 1,4SX przejechała narazie 110 000 km i w serwisach bywa
          tylko na planowe przeglądy.Fakt do dynamicznych to ona nie należy.
        • Gość: DD Xsara - przecież to klasa B+ na dzisiejsze czasy IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 26.07.02, 20:18
          Jak można porównywać wózek klasy B+ (Xsara) z największym kompaktem (Stilo)??
          Pod względem wyposażenia Cytryna ma połowę tego, co Fiat. Dynamika jest
          uzależniona m.in. od masy własnej. Cytryna jest lżejsza, a tym bardziej mniej
          bezpieczna. Ma pewnie z trzy gwiazdki, co w porównaniu z być może pięcioma
          gwiazdkami Stilo wypada blado. Lekki retusz wyglądu Cytryny ma zapewnić jej
          spokojną starość, więc nie ma co porównywać jej do najnowszych modeli Stilo,
          Corolli, 307, czy Civica, bo to już inna epoka.
          • Gość: vd Re: Xsara - przecież to klasa B+ na dzisiejsze cz IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 22:54
            a wiec pytanie powinno brzmiec: co wybrac fiata albea czy citroena xsare ?
            fiat albea niewielkie auto z duzym bagaznikiem podobnie jak xsara,dynamika przy
            1,6 porownywalna , koszty lekko na korzysc fiata nawet po doposazeniu
            • Gość: Sławek Re: Xsara - przecież to klasa B+ na dzisiejsze cz IP: *.aries.com.pl 27.07.02, 11:18

No bez przesady.Citroen Xsara jest prawie identyczny jak Brava (bardzo podobny
              wygląd,wymiary,masy,silniki)
              Widze,że ktoś chyba chce sie tu troszke dowartościować (porównaniem Xsara-
              Albea ;-)

pozdr
              > a wiec pytanie powinno brzmiec: co wybrac fiata albea czy citroena xsare ?
              > fiat albea niewielkie auto z duzym bagaznikiem podobnie jak xsara,dynamika
              przy
              >
              > 1,6 porownywalna , koszty lekko na korzysc fiata nawet po doposazeniu
              • Gość: vd Re: Xsara - przecież to klasa B+ na dzisiejsze cz IP: *.waw.cdp.pl 29.07.02, 09:52
                czolem
                troche zartowalem z ta albea, ze wzgledu na wczesniejszy ton porownawczych
                wypowiedzi oczywiscie xsarze blizej do bravy a stilo do Picasso,
                ostatnio zaparkowalem obok Picasso i zauwazylem ze Stilo niewiele odbiega od
                niego wymiaramai zewn.
                pozdrawiam
    • Gość: gonzo Re: Stilo czy Xsara IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 21:38
      Co do wielkości wnętrza to zależy jakie kto ma wymagania. Np. Toyota Corolla
      hatchback ma dużo miejsca z tyłu, lecz bagażnik ma tylko 289 l pojemności. Ja
      mam dosyć szczupłą żonę i trzyletnie dziecko, które codziennie wożę przez pół
      miasta do dziadków z wózkiem i przynajmniej dwoma torbami. Tak więc potrzebuję
      sporego bagażnika i niekoniecznie tak wiele miejsca z tyłu. Coś jest niestety
      za coś. Miłośnikom miejsca z tyłu polecam vany.
      Co do rzekomej przestarzałości Xsary, to polecam artykuł w ostatnim Auto
      Sukciesie, gdzie jest porównanie 4 kompaktów. Xsara jest tam chwalona m.in.: za
      najlepsze do tej pory zawieszenie w całej klasie.
      Poza tym powiem jeszcze raz to co już napisałem. Dając ponad 55.000 PLN za
      samochód chciałoby się zrobić na kimś wrażenie. Nie wiem czy Xsarą się ten
      efekt osiagnie (pewnie większy Focusem albo 307), ale wiem jedno - na pewno nie
      Fiatem. Jeżeli ktoś słynie z jakiś samochodów, a są to małe i klekoczące wozy
      to tak również będzie i w tym przypadku.
      • Gość: Sławek Re: Stilo czy Xsara IP: *.aries.com.pl 28.07.02, 12:01
        Gość portalu: gonzo napisał(a):

Co do tego Fiata to nie masz racji.Pamiętam jakie niesamowite wrażenie na
        wszystkich robiła Brava jak wchodziła na rynek.Osobiście wole popatrzyć na
        przejezdzające Stilo gdyż widuje je rzadko w przeciwieństwie do 307,oklepanego
        do bólu Focusa czy nudnej Corolli i Civica.

pozdrawiam

Dając ponad 55.000 PLN za
        > samochód chciałoby się zrobić na kimś wrażenie. Nie wiem czy Xsarą się ten
        > efekt osiagnie (pewnie większy Focusem albo 307), ale wiem jedno - na pewno
        nie
        >
        > Fiatem. Jeżeli ktoś słynie z jakiś samochodów, a są to małe i klekoczące wozy
        > to tak również będzie i w tym przypadku.
      • Gość: vd Re: Stilo czy Xsara IP: *.waw.cdp.pl 29.07.02, 09:55
        zapraszam na przejazdzke moim stilo, zobaczysz co to znaczy robic wrazenie :))
        • Gość: DD Re: Stilo czy Xsara IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 29.07.02, 23:46
          Największe wrażenie robi na koleżankach. Żar się leje z nieba. A w środku Stilo
          +22st. i obowiązkowa zimna puszka Fanty w chłodzonym schowku ...

;-)
    • Gość: tomek Raczej Focus lub 307 ... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 21:45
      • Gość: gonzo Re: Raczej Focus lub 307 ... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.02, 10:15
        tyle, że droższe o około 8-9 tys. od Xsary w tej samej wersji wyposażenia.
        • Gość: DD Re: Raczej Focus lub 307 ... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 28.07.02, 15:54
          Gonzo!
          Jeśli dla Ciebie Stilo jest małym i klekoczącym samochodem, to czym Ty
          jeździsz??
          Dużym, przestronnym i ładownym Żukiem???
          • Gość: gonzo Re: Raczej Focus lub 307 ... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.02, 22:34
            Oczywiście jeźdzę Xsarą.
            Może nieprecyzyjnie rzeczywiście napisałem, doceniam jak najbardziej zalety i
            klasę Fiata Stilo, jednakże jako byłemu posiadaczowi Fiata 126 p. (4 lata) i CC
            (2 lata) marka Fiat kojarzy się z tymi małymi klekoczącymi samochodami.I tylko
            to miałem na myśli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka