Dodaj do ulubionych

firma OPTIMAL - chinkie g...o !!

24.06.05, 10:33
Witam,

nie wiem jak ktos moze kupowacchinskie gówna typu OPTIMAL , CX , MGM itp.
Przeciez tu chodzi o bezpieczenstwo. W podanym linku :
moto.allegro.pl/show_item.php?item=54609604
klient zapewniaze to niemieckie tarcze hamulcowe. Nie wierzcie w to bo jest
to chinskie gó.. które moze zawazyc na waszym bezpieczenstwie.

P.S

OPTIMAL , CX , MGM - robi tez baaardzo tanie podróbki łożysk , zapewniam tez
do d...y
Obserwuj wątek
    • wonnan29 Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 10:36
      Akurat OPTIMAL-a znam,kiedys w Mercedesie wymienialem lozysko ich produkcji,z
      tego co mowia to solidna firma.
    • edek40 Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 10:46
      Wlasnie kupilem wahacze tej firmy. Na oko wygladaja solidnie, co w zamiennikach nie jest sprawa oczywista. Przed tym zakupem sprawdzalem wiele innych firm. Oczywiscie czas zweryfikuje moje spostrzezenia. Zachowuje dla pewnosci oryginalne wahacze. Najwyzej wymienie ponownie.

Jezeli chodzi o kraj pochodzenia, to masz jakies uprzedzenia. W tej chwili taka ilosc towarow pochodzi z tego kraju, ze nalezy wprowadzic inna klasyfikacje: produkty chinskie dobrej jakosci i zlej jakosci.
      • antybehemot Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 11:36
        nie chodzi o kraj pochodzenia tylko o wykonanie na przykładzie łozysk. Nie
        wszystko co taniejest dobre. Na łozytskach moze i osczedzisz nawet do 100 zł
        ale wymieniac je bedziesz czesniec nawet co miesiac. Sam sobie odpowiedz czy
        opłaca sie takie cos ??
        • antybehemot Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 11:52
          wykonanie i jakość panowie. Bardzo prosty przykład pewien FIAT łozyska chinskie
          42.50 , francuzkie 88.20 , a SKF 117.13 (zestawy naprawcze z elementami), Co
          wybierzesz ?? Rozumeim cena robi swoje, wykonanie tez , chinskie 3 miesiace i
          huczy. Załozenie łozysk tez ma duzo do gadania ale nawe polskie łozyska sa
          lepsze niz chinskie podróby. Ludzie ktouja chinole najczesciej sprzedaja
          samochody na giełdach i "niech marttwi sie kto inny ma byc najtansze"
          P.S
          Podkreslam nie chodzi mi o kraj pochodzenia czy kto to wykonał , chinczyk
          murzyn czy biały. Chodzi mi o fakt samego bezpieczenstwa.
          • wonnan29 Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 12:19
            antybehemot napisał:

> wykonanie i jakość panowie. Bardzo prosty przykład pewien FIAT łozyska
            chinskie
            >
            > 42.50 , francuzkie 88.20 , a SKF 117.13 (zestawy naprawcze z elementami), Co
            > wybierzesz ?? Rozumeim cena robi swoje, wykonanie tez , chinskie 3 miesiace i
            > huczy. Załozenie łozysk tez ma duzo do gadania ale nawe polskie łozyska sa
            > lepsze niz chinskie podróby. Ludzie ktouja chinole najczesciej sprzedaja
            > samochody na giełdach i "niech marttwi sie kto inny ma byc najtansze"
            > P.S
            > Podkreslam nie chodzi mi o kraj pochodzenia czy kto to wykonał , chinczyk
            > murzyn czy biały. Chodzi mi o fakt samego bezpieczenstwa.

Akurat lozysko OPTIMAL do mojego Merca kosztowalo okolo 200 zlotych choc byly i
            takie po 140.
        • 1adarek Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 12:01
          antybehemot napisał:

> nie chodzi o kraj pochodzenia tylko o wykonanie na przykładzie łozysk. Nie
          > wszystko co taniejest dobre. Na łozytskach moze i osczedzisz nawet do 100 zł
          > ale wymieniac je bedziesz czesniec nawet co miesiac. Sam sobie odpowiedz czy
          > opłaca sie takie cos ??
          a jaki wplyw na trwalosc tych lozysk mial (ma) poprawny sposob ich instalowania- moze tu byl problem bo zdziwilbys sie ile tzw. markowych produktow jest tam robionych dla przemyslu samochodowego i ani nie wiesz placac za np. "Made in Germany" -niemiecki jest tylko montaz elementow wyprodukowanych gdzies w swiecie, no ale jak Ci z tym lepiej...
          • edek40 Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 12:10
            Jezeli serwis niedokladnie zamontuje lozysko, bo np. zabraklo mu czasu na dokladne oczyszczenie miejsca operacji, jezeli za mocno dokreci (z tylu zwykle sa dwa oddzielne) albo jezeli zapomni o smarze to najlepsze lozysko szlag trafi. Probowalem na renomowanym producencie SKF (nie patrzylem czy nie pochodzi z Chin). Padlo po 2 tygodniach. Kupilem byle co, starannie zalozylem sam, nie zapominajac o kreceniu kolem w czasie dociagania i jezdzilem tak dwa lata, az do sprzedazy auta. Mam w nosie kraj pochodzenia. Jezeli jest OK to jezdze i juz.
        • wonnan29 Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 12:18
          antybehemot napisał:

> nie chodzi o kraj pochodzenia tylko o wykonanie na przykładzie łozysk. Nie
          > wszystko co taniejest dobre. Na łozytskach moze i osczedzisz nawet do 100 zł
          > ale wymieniac je bedziesz czesniec nawet co miesiac. Sam sobie odpowiedz czy
          > opłaca sie takie cos ??

Jestes przedstawicielem jakiego dylera?Lozysko bylo wymieniane w Mercedesie
          ktory na tym lozysku natrzaskal 150.000 w niecale 2 lata i poszedl do zyda.Wiec
          nie pieprz mi bzdur co dobre a co zle bo za mlody jestes.
    • antybehemot Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 11:57
      a najbardziej rozbawił mnie teks NIEMIECKIE TARCZE HAMULCOWE. Oszustwo w biały
      dzień.
      • edek40 Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 12:28
        A co? Maja pisac: niemiecka technologia, niemiecka kontrola jakosci, kraj produkcji Chiny? To zalosne. Jak kupujesz vw nie zastanawiasz sie czy w 40% nie pochodzi on z Chin. Cieszysz sie, ze masz (podobno) trwaly niemiecki produkt. A zapewne spora czesc komponentow pochodzi z innych panstw.
        • antybehemot Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 12:52
          Co do SKF nie wirze ze ropadło sie tak szybko ,chyba ze kupiłęs podrabianego
          SKF co zdarza sie bardzo czesto.
          a co do waszego spojrzenia na Chiny i tanie podróbki zycze powodzenia w
          obsłudze. Szkoda ze liczycie tylko na koszty zakupu a nie na przestoje i
          bezpieczenstwo

Pozdrawiam
          • edek40 Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 12:55
            Przestoje liczylem wylacznie jak mialem fijata. Serwisowalem go wylacznie na oryginalach fijata (nie z Chin chyba). Jak jezdze mazda to termin przestoje praktycznie nie ma zastosowania.

Oczywiscie moglem kupic podrobke SKF. W sklepie SKF w Warszawie na ulicy Jaktorowskiej. Jezeli nie wiesz, jak serwis moze zalatwic lozysko przy montazu to malo wiesz o mechanice. A piszesz jakbys wiedzial.
            • antybehemot Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 13:58
              ale to co masz pretensje do łozyska ze było złe bo serwis je zle załozył ?? jak
              sie zakłada przecinakiem i młotkiem tak to wyglada niestety.
        • antybehemot Re: firma OPTIMAL - chinkie g...o !! 24.06.05, 12:56
          a co do dylera , osobiscie znam takiego z Kujaw co jest przedstawicielem jednej
          firmy z USA zanczynającej sie na T.....n , a poakuje w orginalne pudełka
          chinole i sprzedaje jako włąsnei T.....y. Czy to nie jest dranstwo ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka