Dodaj do ulubionych

PB 95 czy PB 98

IP: *.tlsa.pl 05.08.02, 16:55
W związku z ciakawą promocją pewnej sieci stacj benzynowych zatankowałem PB
98 i... No właśnie i nic. Nie czuję prawie żadnej różnicy w pracy silnika
(Clio 1.2 16V). Może ktoś wytłumaczyć mi jak rozpoznaje i jak wykorzystuje
silnik paliwo o wyższej liczbie oktanowej.

Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: lol Re: PB 95 czy PB 98 IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.02, 19:50

Hmmm, silnik 1,2? Musiałbyś nalać paliwo lotnicze aby poczuć różnicę ;)
    • polokokt Re: PB 95 czy PB 98 05.08.02, 21:31
      Czesc
      Przy tej pojemnosci praktycznie nic nie poczujesz.
      A na dodatek w moim miescie wlasnie na stacji tego koncernu ktory ma te
      promocje paliwo jest tak kiepskiej jakosci ze ja jezdze do wawy i kupuje tam a
      do tego w stolicy jest taniej o kilka - kilkanascie groszy na litrze niz 25 km
      od niej :). Taka nasza polska paranoja. Acha i zaznaczam ze tankuje tylko na
      stacjach markowych a nie jakiegos Pana Mietka.
      Sam zatankowalem raz Pb98 i jedyne co zauwazylem to ze pomimo tego ze
      zaplacilem drozej to samochod spalil mniej, ale tez chyba jezdzilem
      delikatniej. Trudno stwierdzic. Wiec wyszedlem dokladnie na zero.
      Pozdrawiam
      • bartoo Re: PB 95 czy PB 98 05.08.02, 22:10
        Niestety mało jest stacji, które mają prawdziwą PB98. Dlatego lepiej tankować
        PB95.
      • pysiak1 Re: PB 95 czy PB 98 05.08.02, 22:16
        Ja mam dokładnie takie same odczucie. Mam P106, nalałem Pb98 i praktycznie nic,
        może cit równiej pracował, może ciut mniej spalił - kompletnie bezsensu. W moim
        przypadku tyle może być pożytku, że tem mój francuzik jest bardzo wyczulony na
        paliwo - leciutko przechrzczona wacha a on już wariuje.
    • Gość: sylas Re: PB 95 czy PB 98 IP: *.nsm.pl / *.chelmnet.pl 05.08.02, 23:02
      U mnie jedynym plusem zatankowania PB98 jest zmniejszone spalanie - np. z 6.2
      spada do 5.8 (Renault Thalia 1.4 75KM). Sprawdziłem kilkukrotnie w tych samych
      warunkach.
    • Gość: xyz Re: PB 95 czy PB 98 IP: *.teleton.pl / *.teleton.pl 06.08.02, 01:31
      Jak zatankujesz 98 w cenie 95 to nigdy nie wyczujesz jakiejś zmiany na lepsze
      (lepsze osiągi, itp.). Jedź i zatankuj byle jakie paliwo za zachodnią granicą,
      to dopiero może coś odczujesz.
      • Gość: ocet Re: PB 95 czy PB 98 IP: 62.233.177.* 06.08.02, 10:00
        Gość portalu: xyz napisaý(a):

> Jak zatankujesz 98 w cenie 95 to nigdy nie wyczujesz jakiejś zmiany na lepsze
        > (lepsze osiągi, itp.). Jedź i zatankuj byle jakie paliwo za zachodnią
        granicą,
        > to dopiero może coś odczujesz.

Święta prawda!
        Polska wacha ta syf!

pozdro
        o
        • Gość: qwer Re: PB 95 czy PB 98 IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 06.08.02, 10:13
          jak auto ma czujnik spalania stukowego i potrafi płynnie ustawiać zapłon w
          zależności od jakości paliwa to powinnieneś odczuć różnicę między 95 a 98 na
          przykład poczciwa Astra w monowtrysku 1,6 ma takie cudo i fucktycznie czuje się
          róznicę inna sprawa to jakość tej 98 i czy to w sumie ma coś wspólnego z 98.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka