Dodaj do ulubionych

instalacja gazowa

05.08.02, 21:45
Mam autko z małym silnikiem - 952 ccm, ale chciałbym przejść na gaz. Boję się
jednak, że spadek mocy i dynamiki będzie tak znaczny, że tym autem nie da
się jeździć. Czy ktoś z was już przerobił takie małe autko na gaz? Napiszcie
co sądzicie o takim pomyśle.
Obserwuj wątek
    • Gość: Poparti Re: instalacja gazowa IP: *.symboliczna.net / 192.168.1.* 05.08.02, 22:06
      Miałem taką instalację w fiacie uno 1.0 i był to wielki błąd. Samochód po
      pierwsze stracił na mocy, a po 6 miesięcznej eksploatacji jego spalanie po
      mieście wzrosło z 8 l. do 11 litrów i fachowcy w tym temacie nie wiedzieli
      dlaczego tak się dzieje i nie mogli tego poprawić. Dlatego szczerze odradzam.
      • pysiak1 Re: instalacja gazowa 05.08.02, 22:13
        Szkoda, bo się już napaliłem - w końcu to potężna oszczędność.
      • darr.darek Re: instalacja gazowa 06.08.02, 10:13
        Gość portalu: Poparti napisaý(a):
        > Miałem taką instalację w fiacie uno 1.0 i był to wielki błąd. Samochód po
        > pierwsze stracił na mocy, a po 6 miesięcznej eksploatacji jego spalanie po
        > mieście wzrosło z 8 l. do 11 litrów i fachowcy w tym temacie nie wiedzieli
        > dlaczego tak się dzieje i nie mogli tego poprawić.

Może w tej instalacji skopany jest procesor sterujący ? Nie pobiera wskazań
        sondy lambda , albo sonda lambda jest do wymiany (ale to jest w stanie
        stwierdzić każdy profesjonalny diagnosta) .
      • pysiak1 Re: instalacja gazowa 06.08.02, 14:30
        Czy pamiętałeś o regualcji zaworów co 10 000 km? Podobno tak trzeba....?
    • Gość: Greg Re: instalacja gazowa IP: *.pl 06.08.02, 14:44
      Pysiak, nie rezygnuj, wielu moich znajomych jezdzi Daewoo Tico (796 ccm poj.) i
      nie narzeka, bo przejechanie 100km wychodzi im okolo 7 zl. ! Utrata dynamiki
      jest akceptowalna, a zbiornik miesci sie we wnece kola zapasowego. Zalozenie
      instalacji do Tico to koszt okolo 1300zl.
      • pysiak1 Re: instalacja gazowa 06.08.02, 15:01
        Ha, wszystko byłoby w porządku, ale ja mam koło zapasowe pod autem (kosz jak
        wŻuku). Rozwiązanie bardzo przydatne, bo jest dzięki temu większy i
        foremniejszy bagażnik, ale zbiornik musi iść do kufra.
    • Gość: Tomek Re: instalacja gazowa IP: 213.17.194.* 06.08.02, 18:00
      pysiak1 napisał:

> Mam autko z małym silnikiem - 952 ccm, ale chciałbym przejść na gaz. Boję się
      > jednak, że spadek mocy i dynamiki będzie tak znaczny, że tym autem nie da
      > się jeździć. Czy ktoś z was już przerobił takie małe autko na gaz? Napiszcie
      > co sądzicie o takim pomyśle.

Co to za auto?
      • pysiak1 Re: instalacja gazowa 07.08.02, 07:54
        Peugeot 106
        • Gość: Wojciech Re: instalacja gazowa IP: 2.4.STABLE* / 192.168.25.* 07.08.02, 08:31
          Też nic straconego, widziałem Citroena XM ze zbiornikiem zamontowanym pod
          bagażnikiem, w miejscu koła zapasowego. Czyli można... Poza tym kolega ma Fiata
          SC 0.9 przerobionego na gaz, jeździ mu całkiem normalnie, po mieście nie
          wyczułem różnicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka