Dodaj do ulubionych

ABS-kontrolka zapala mi sie

IP: *.dialnet.econophone.ch 08.08.02, 22:34
ABS-kontrolka zapala mi sie po jakichs 30 sekundach po uruchomieniu
silnika.Hamulce w porzadku, czy ktos mial podobny problem?Hej- Tomek
Obserwuj wątek
    • zadaro Re: ABS-kontrolka zapala mi sie 08.08.02, 23:05
      zapala Ci się 30 s po uruchomieniu, czy nie gaśnie po uruchomieniu?
      U mnie zdarza się, że niekiedy nie gaśnie, muszę zgasić silnik, zapalić
      ponownie i jest spokój. W serwisie stwierdzili, że albo jest przerwa na
      czujniku na kole, albo na wiązce doprowadzającej i komputer po teście wyłącza
      ABS. Drogo mnie to może kosztować. Na szczęście, jeśli nie jest to problem
      trwały, da się z tym żyć. Już rok tak jeżdzę, zapalił się może cztery razy.
      • Gość: Tomek Re: ABS-kontrolka zapala mi sie IP: *.dialnet.econophone.ch 08.08.02, 23:15
        Najpierw gasnie,jest ok jakis czas i po pewnym czasie zapala sie i
        swieci.Pojawilo mi sie to dzis, po jakims czasie zatrzymalem auto i silnik i
        jak odpalilem to ten sam objaw.
        Zobacze jeszcze jakis czas i chyba podjade do serwisu aby go podpieli pod
        aparature(komputer) i powiedzieli co jest grane.
        Tak pewnie mozna jezdic, tylko wkurza ta lampka na tablicy rozdzielczej...
        Pozdrawiam-Tomek
        • Gość: Marek Re: ABS-kontrolka zapala mi sie IP: *.atlanta-26-27rs.ga.dial-access.att.net 08.08.02, 23:38
          Swiecaca sie kontrolka ABS'u oznacza powazny problem - kontroler ABS'u wykryl
          jakas nieprawidlowosc. Moze to byc:
          - zepsuty czujnik przy ktoryms z kol
          - zepsuty silownik przy pompie hamulcow
          - po prostu odpiety kabelek gdzies.

Nie wjechales na cos ostatnio? Najlepiej byloby niestety wybrac sie do zakladu
          zeby sczytali kody bledow z komputera. Od razu bedzie wiadomo co sie stalo.
          Tyle ze moga Cie tak zrobic jak pokazywali w telewizji - goscie z ABS
          specjalnie odpinali kabelek przy jednym z kol i jechali do naprawy. Na 10
          napraw w jednej im za darmo przypieli kabelek, w 2 albo 3 zmienili czujnik
          (dosc kosztowne) a w reszcie zmienili caly sterownik ABS'u (bardzo kosztowne).
          Proponowalbym dokonac wizualnej inspekcji podwozia - czy nic nie dynda luzno,
          zajrzec w tym samym celu pod maske i jechac do serwisu dopiero jak nic nie
          znajdziesz...

• Gość: Tomek Re: ABS-kontrolka zapala mi sie IP: *.adsl.econophone.ch 09.08.02, 22:27
            Gość portalu: Marek napisał(a):

> Swiecaca sie kontrolka ABS'u oznacza powazny problem - kontroler ABS'u wykryl
            > jakas nieprawidlowosc. Moze to byc:
            > - zepsuty czujnik przy ktoryms z kol
            > - zepsuty silownik przy pompie hamulcow
            > - po prostu odpiety kabelek gdzies.
            >
            > Nie wjechales na cos ostatnio? Najlepiej byloby niestety wybrac sie do
            zakladu
            > zeby sczytali kody bledow z komputera. Od razu bedzie wiadomo co sie stalo.
            > Tyle ze moga Cie tak zrobic jak pokazywali w telewizji - goscie z ABS
            > specjalnie odpinali kabelek przy jednym z kol i jechali do naprawy. Na 10
            > napraw w jednej im za darmo przypieli kabelek, w 2 albo 3 zmienili czujnik
            > (dosc kosztowne) a w reszcie zmienili caly sterownik ABS'u (bardzo
            kosztowne).
            > Proponowalbym dokonac wizualnej inspekcji podwozia - czy nic nie dynda luzno,
            > zajrzec w tym samym celu pod maske i jechac do serwisu dopiero jak nic nie
            > znajdziesz...
            >
            >

Tak,tego sie obawiam, ze moga wciskac kit w serwisie.Zrobie tak jak mowisz-
            obejrze go pod maska i kola (nie wiem czy sa tam jakies kable poza tymi od
            klockow hamulcowych), odlacze akumulator na jakis czas (ponoc to kasuje pamiec).
            Teraz kontrolka juz nie gasnie, jest caly czas zapalona.
            Nie wjechalem po zadnych dolach i garbach bezposrednio przed tym "zjawiskiem"
            ale chyba zaliczylem kraweznik przy parkowaniu pare dni temu.
            Dzieki za te info!Odezwe sie jak bede wiedzial cos.
          • Gość: Michal Re: ABS-kontrolka zapala mi sie IP: *.telia.com 10.08.02, 19:10
            No Marku poruszyles ciekawy problem.90% firm na swiecie wali swoich klientow po
            lbie w ten sposob.Tylko czekaja na takie wydatki materialowe jak podpiecie
            kabelka apotem to bracie placisz jak za zboze,ktore odnas wzieli dwadziescia
            lat temu.Pzdr.Michal
            P.S Sprawdzac tak jak mowi Marek.
            • Gość: Marek Re: ABS-kontrolka zapala mi sie IP: *.atlanta-21-22rs.ga.dial-access.att.net 10.08.02, 20:10
              Tutaj stacje telewizyjne maja radoche z odkrywania takich rzeczy. Przyklady:
              - jest sobie firma ktora obiecuje ze za $99 zmieni Ci klocki/okladziny i
              przetoczy tarcze/bebny na wszystkich 4 kolach. Ale jak pojechali do niej z 10
              roznymi samochodami to okazalo sie ze trzeba zmienic tarcze (choc byly
              nowiutkie), zmienic zacisk, lozysko i inne zupelnie niepotrzebne naprawy
              wykonac. W kazdym przypadku naprawa kosztowala $300-$500 zamiast $99.
              - ta historia z ABS'em
              - w domu wyciagali zmywarke z kontaktu i wolali firmy naprawiajace. Tylko
              jeden gosc wetknal ja spowrotem do kontaktu i zarzadal $50 za przyjazd.
              Wszyscy inni chcieli zmieniac silnik a jednego ukryta kamera zlapala na tym
              jak specjalnie psul cos w tym silniku.

Oszusci.
    • Gość: sandwich Re: ABS-kontrolka zapala mi sie IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 09.08.02, 08:01
      Miałem coś takiego. Gość w ASO powiedział, że koszt może być od kilku złotych
      do kilku tysięcy. Na szczęście było coś z kabelkami i czujnikami. Podłaczyli
      wyczyścili za darmo w ramach przeglądu. (SEAT)
      Da się z tym jeździć ale ABS nie działa!
      • Gość: Grzegorz Re: ABS-kontrolka zapala mi sie IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 22:47
        Często zdarza się że wtyczka pod siedzeniem się wysuwa. Jest to jedno miejsce
        gdzie siadając lub przesuwając siedzenie przewód się naciąga. Najlepiej podgiąć
        bolce i wsunąć z powrotem. Sprawdzone Renault i Ford
        • Gość: Marek Re: ABS-kontrolka zapala mi sie IP: *.atlanta-31-32rs.ga.dial-access.att.net 09.08.02, 22:58
          To pod warunkiem ze elektronika jest pod siedzeniem. U mnie akurat pod
          siedzeniem sa tylko 4 silniczki do jego regulacji - nie starczylo miejsca na
          elektronike i poszla do komory silnikowej.
          • Gość: Tomek Re: ABS-kontrolka zapala mi sie IP: *.adsl.econophone.ch 09.08.02, 23:09
            Sa u mnie kable pod siedzeniami(nie mam podgrzewania siedzen ani airbagu w
            siedzeniu,ale moze to napinacze pasow?)Poczytam w ksiazce obslugi co to za
            kable.
            • Gość: Tomek Re: ABS-kontrolka zapala mi sie IP: *.adsl.econophone.ch 09.08.02, 23:14
              Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Sa u mnie kable pod siedzeniami(nie mam podgrzewania siedzen ani airbagu w
              > siedzeniu,ale moze to napinacze pasow?)Poczytam w ksiazce obslugi co to za
              > kable.

Pisza ze to od napinaczy pasow i zeby nie grzebac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka