Dodaj do ulubionych

pretekst dla mf

30.08.05, 11:22
no i stalo sie. W wyscigu szczurow na stolki przy ulicy wiejskiej (coz za
trafna nazwa) uchwalono rozdawnictwo w imie sprawiedliwosci spolecznej i dla
uczczenia rocznicy robotniczego zrywu, wiec neneman moze z czystym sumieniem
podniesc akcyze na paliwko 'aby ludziom zylo sie dostatniej'.
Hura!
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: pretekst dla mf 30.08.05, 11:25
      Podobno ruscy maja zwiekszyc clo na rope i to sporo, takze jeszcze to nie
      koniec a ropa juz wyzej niz 70$ jak dojdzie akcyza to nie tylko 5-ka peknie ale
      i 6 wskoczy na dystrybutorach
    • koszmar_michnika najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 30.08.05, 12:00
      Cimoszewicz wydał już z naszych kieszeni
      - 20 mld - ustawa o przywilejach górniczych
      - 10-15 mld - uchwalona dzisiaj ustawa o zwrocie vat
      głupie polaczki znów bedą mieć prezydenta z pzpr i jeszcze za to zapłacą
      • vqr_via_jonci Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 30.08.05, 12:18
        >koszmar_michnika napisała:
        > Cimoszewicz wydał już z naszych kieszeni
        czyli wies z psl/samoobrony, prawicowcy z pisu/lpr i liberalowie np z po byli
        przeciwni?
        • mirmax2 Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 31.08.05, 15:01
          Tak PO jako jedyna glosowala przeciw emerytura gurniczym
      • edek40 Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 30.08.05, 14:38
        Ale przeciez budzet towarzyszy wzbogacil sie o 15% z tytulu jakoby koniecznego podniesienia VATu na budownictwo zwiazanego z wejsciem do UE. Czyli zanotowali spory wzrost przychodow, ktore juz traktuja jak "swoje" i twierdza, ze poniosa strate. Ponadto utrzymywanie akcyzy na paliwo na obecnym poziomie i podnoszenie cen paliwa powoduje, ze towarzysze zarabiaja coraz wiecej na vacie z paliwa. Jednak igrzyska gornicze beda kosztowac i te kasa z VATu za budownictwo by sie przydala, bo inaczej wyrwa w budzecie bedzie.
        • abrodek Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 30.08.05, 15:50
          spokojnie juz następni szykują się po wcześniejsze emerytury. Jak mundurowi to
          dlaczego nie wszyscy mundurowi, a listonosz ….. też ma mundur i niebezpieczną
          pracę :-)....
          • vqr_via_jonci Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 30.08.05, 15:51
            wiezniowie tez chyba maja 'mundurki'?
            Przerazasz mnie.
            • niknejm Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 30.08.05, 15:58
              vqr_via_jonci napisał:

> wiezniowie tez chyba maja 'mundurki'?
              > Przerazasz mnie.

Najgorsze jest to, że podważono fundamentalną zasadę - moja emerytura zależy od
              tego ile ja osobiście sobie wypracuję.
              Podważając tę zasadę skreślono całą reformę systemu emerytalnego - świadczenia
              ze 'wspólnego wora' będą zależały od ilości i determinacji ulicznych
              manifestantów z danej grupy zawodowej. Skończy sie to totalnym załamaniem
              gospodarczym (jak napisałem poniżej), bo z czegoś te 'igrzyska dla ludu' trzeba
              finansować albo (ew. także) dyktaturą (pod pretekstem zaprowadzenia porządku w
              warunkach kolejnych rozrób pod Sejmem i na ulicach).
              Obym był złym prorokiem...

Pzdr
              Niknejm
              • vqr_via_jonci Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 30.08.05, 16:18
                po co ci emerytura? Wina owocowe coraz tansze a i tzw sluzba zdrowia na coraz
                'wyzszym' poziomie. Wystarczy aby umieralnosc obnizyc do 65 roku zycia, nie?
                Widze, ze ty z mlodych co mysla ze pracuja na emeryture? Naiwnys, ale to
                przypadlosc mlodosci.
                • niknejm Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 30.08.05, 16:38
                  vqr_via_jonci napisał:

> po co ci emerytura? Wina owocowe coraz tansze a i tzw sluzba zdrowia na coraz
                  > 'wyzszym' poziomie. Wystarczy aby umieralnosc obnizyc do 65 roku zycia, nie?
                  > Widze, ze ty z mlodych co mysla ze pracuja na emeryture?

Ależ oczywiście, że pracuję na emeryturę. Górników, rolników, hutników,
                  pielęgniarek itepe itede. I wq... mnie to.

Pzdr
                  Niknejm
                  • vqr_via_jonci Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 31.08.05, 12:29
                    Ale_ oczywi_cie, _e pracuj_ na emerytur_. G_rnik_w, rolnik_w, hutnik_w,
                    > piel_gniarek itepe itede. I wq... mnie to.
                    widze, ze brak w Tobie 'solidarnosci miedzypokoleniowej'!
                    Ale bedziesz to mogl wyrownac placac wyzsza akcyze:
                    www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050831/ekonomia/ekonomia_a_5.html

A wq... to moze TYLKO vqr_via_jonci :P
                    • niknejm Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 31.08.05, 13:39
                      vqr_via_jonci napisał:

> > Ale_ oczywi_cie, _e pracuj_ na emerytur_. G_rnik_w, rolnik_w, hutnik_w,
                      > > piel_gniarek itepe itede. I wq... mnie to.

> widze, ze brak w Tobie 'solidarnosci miedzypokoleniowej'!

Nie tylko miedzypokoleniowej. Górnikom będącym moimi rówieśnikami również
                      zasponsoruję przedwczesną emeryturkę, k... ich mać.
                      Nie przeczę, że goście mają ciężką pracę, ale:
                      - to mit, że krótko żyją - średnia długość życia mężczyzn na Śląsku nie odbiega
                      znacząco od średniej w innych rejonach kraju
                      - nikt nikogo pod bronią nie zmusza do bycia górnikiem (ani np. kaskaderem,
                      jeśli o ścisłość chodzi)
                      - jak gość chce mieć wcześniejszą emeryturę, to niech sam sobie na nią odłoży,
                      albo zawrze (są przecież związki zawodowe) układ zbiorowy z pracodawcą, który
                      do takiej emerytury dorzuci

Bo szczerze powiedziawszy mam czasami ochotę wrzasnąć "od...e się od moich
                      pieniędzy! Łapy włóżcie do własnych kieszeni!".

Pzdr
                      Niknejm
                      • vqr_via_jonci Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 31.08.05, 14:34
                        fuj! Ty to egoista jestes! :)
                        Jak Ci tak gornicy przeszkadzaja to widze dwa rozwiazania. Pierwsze zaklada
                        powrot slaska do 'macierzy' zgodnie z sentencja 'oddaj wszystko to wrogowi,
                        niech sam sobie trumne zrobi'. Drugi pomysl to 'patent' stosowany przez
                        taksowkarzy - zaloz dzialalnosc na karcie, kup dwa hektary i zarejestruj sie w
                        Krus-ie. Mam nadzieje, ze moglem pomoc. :) mimo, ze nie mam pomyslu na obnizenie
                        akcezy na paliwie :(
                        • niknejm Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 31.08.05, 14:41
                          vqr_via_jonci napisał:

> fuj! Ty to egoista jestes! :)
                          > Jak Ci tak gornicy przeszkadzaja to widze dwa rozwiazania. Pierwsze zaklada
                          > powrot slaska do 'macierzy' zgodnie z sentencja 'oddaj wszystko to wrogowi,
                          > niech sam sobie trumne zrobi'.

Nie wchodzi w grę. Niemcy broniliby się rękami i nogami przed tym rozwydrzonym
                          ludkiem. ;-)

> Drugi pomysl to 'patent' stosowany przez
                          > taksowkarzy - zaloz dzialalnosc na karcie, kup dwa hektary i zarejestruj sie w
                          > Krus-ie. Mam nadzieje, ze moglem pomoc. :)

Kombinacja z KRUSem czegoś mnie mierzi - tak jak sam nie lubię być obdzierany,
                          nie lubię też cwaniakować kosztem innych (do czego służy KRUS). Taki
                          niedzisiejszy jestem. Wolę uczciwe zasady - co sobie wypracowałem to moje. A za
                          moje podatki dostaję konkretne świadczenia (nie zgodnie z zasadą - zapłać za
                          służbę zdrowia kupę szmalu przymusowo, po czym i tak wykup prywatny pakiet, bo
                          bez łapówki badania Ci zrobią za pół roku - jak już wykitujesz).

Pzdr
                          Niknejm
                          • vqr_via_jonci Re: najdroższa kampania wyborcza w dziejach 3 RP 31.08.05, 15:03
                            Wol_ uczciwe zasady - co sobie wypracowa_em to moje.
                            podziwiam, ale zwracam uwage, ze zyjesz w srodowisku, w ktorym one nie obowiazuja
                            niestety :( Stad tez moda na roznego rodzaju raje podatkowe
                            Nadal z drzeniem serca czekam na posuniecia swietokrzyskiej, bo na przypominanie
                            jak 'zdjecie' czesci akcyzy z alkoholu zwiekszylo przychody budzetu nie licze :(
    • niknejm Re: pretekst dla mf 30.08.05, 15:42
      W sytuacji kiedy wszystkie liczące się partie prześcigają się z budżetowymi
      darowiznami na rzecz 'poprawy sytuacji ludu pracującego miast i wsi' należy
      oczekiwać dalszego wzrostu podatków, związanego z tym spadku konkurencyjności
      gospodarki, wzrostu bezrobocia, a więc wzrostu nastrojów populistycznych,
      jeszcze większego rozdawnictwa (a więc podwyżki podatków), dalszego pogorszenia
      się konkurencyjności gospodarki, wzrostu bezrobocia, a więc wzrostu nastrojów
      populistycznych, jeszcze większego rozdawnictwa itd. itp. i tak w kółko. A
      durny naród nie będzie czaił, dlaczego miało być tak dobrze, a jest do d...

Ech... :-(

Pzdr
      Niknejm
      • vqr_via_jonci Re: pretekst dla mf 30.08.05, 15:50
        byle do wyborow, potem im przechodzi.
        Tylko, czy beda potrafili naprawic, co zepsuli?
        • niknejm Re: pretekst dla mf 30.08.05, 15:52
          vqr_via_jonci napisał:

> byle do wyborow, potem im przechodzi.
          > Tylko, czy beda potrafili naprawic, co zepsuli?

Nie. Bo wylezie problem taki, że nie wolno odbierać praw nabytych. Będziemy
          spłacać 'hojność' p...ch polityków przez dziesiątki lat.

Pzdr
          Niknejm
          • vqr_via_jonci Re: pretekst dla mf 30.08.05, 16:15
            w Rzymie mowili - dziel i rzadz
            Nic sie nie zmienilo. :(
    • piotrpilinko Cóż... 30.08.05, 19:46
      Jak to powiedział znajomy - "Niech podnoszą. Tym szybciej to chore państwo pierdutnie..." Przy czym on odróżnia państwo (okupant), od narodu...
      • emes-nju Re: Cóż... 31.08.05, 13:42
        Jak panstwo (nawet okupant) "pirdutnie", plakac bedzie narod (nawet okupowany). W kolejkach po zasilek, ktorego nie dostanie; w kolejce po bieda-zupke, ktorej zabraklo; w lesie na zbiorze korzonkow na swoja zupke...
        • vqr_via_jonci Re: Cóż... 31.08.05, 14:36
          tez mam wrazenie, ze nie ktorzy to jeszcze mysla, jak w 1905, 1917, 1940, czy 1968
          troche smutne
        • niknejm Re: Cóż... 31.08.05, 14:45
          emes-nju napisał:

> Jak panstwo (nawet okupant) "pirdutnie", plakac bedzie narod (nawet
          > okupowany).
          > W kolejkach po zasilek, ktorego nie dostanie; w kolejce po bieda-zupke, ktorej
          > zabraklo; w lesie na zbiorze korzonkow na swoja zupke...

I tak właśnie będzie... na własne życzenie P.T. Społeczeństwa ulegającego
          kuszącemu mirażowi 'państwa opiekuńczego'. I głosującego regularnie na
          socjalistów-populistów - mniej lub bardziej pobożnych.

Pzdr
          Niknejm
          • skyddad Re: Cóż... 31.08.05, 14:57
            Czy sie ktos zastanawial na tym ,ze dozyje chociaz do tej emerytury.
            W zeszlym roku chcialem spotkac kolegow z dawnych czasow,okazalo sie juz nikt
            nie zyje.Za duzo nerwow straszliwe sie tarmoszenie z zyciem skraca niestety
            mozliwosc odejscia na platna emeryture.
            Pzdr.Sky.
          • vqr_via_jonci Re: Coz... 31.08.05, 15:04
            socjalist_w-populist_w - mniej lub bardziej pobo_nych.
            Raczej bardziej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka