xant 07.09.05, 12:51 Co myślicie o paliwach Shella: VPower i VPowerRacing? Czy jest jakaś różnica w jeździe na tych paliwach niż na zwykłej EuroSuper95 czy też nie opłaca się wogóle tego tankować? Pzdr. Xant Link Zgłoś Obserwuj wątek
qwan Re: VPower i VPowerRacing 07.09.05, 14:00 tak gdzies z 5lat temu twierdzili ze importuja to z niemiec i chyba cos w tym bylo bo roznica byla spora... ale to bylo minelo... dzisiaj to juz jest chyba ta sama benzyna co wszedzie tylko "uszlachetniona"... miedzy zwykla z Jet czy statoil nie czuje juz zadnej roznicy wiec ja sobie dalem spokoj. Link Zgłoś
chris62 Re: VPower i VPowerRacing 07.09.05, 14:45 W samej jeździe nie ma choć niektóre silniki rzeczywiście dobrze ją znoszą np 1.4 z Renault, natomiast benzyna ta ma dodatki smarne i oczyszcające co poprawia pracę pompy paliwa i zaworów czyli miejsca gdzie olej nie dochodzi. Po kilku tankowaniach z racji mniejszych oporów wewn. silnik lekko zyskuje na elastyczności. Moja pompa paliwowa, która zaczynała już brzęczec po kilku tankowaniach V-Power przestała więc coś to dało. Czy się opłaca? to zależąy jaka różnica jest w stosunku do zwykłej ja w każdym razie na trasy leję V-Power a na miast zwykłego Shella. Innych stacji unikam raczej choć nie twierdzę że są gorsze tylko jakoś Shella lubię po prostu i mój silnik też. Link Zgłoś
typson Re: VPower i VPowerRacing 07.09.05, 15:17 > Moja pompa paliwowa, która zaczynała już brzęczec po kilku tankowaniach V-Power > przestała więc coś to dało. cos nawalilo w Reno?? Nie moze byc!! Link Zgłoś
hmp_inc Re: VPower i VPowerRacing 07.09.05, 16:11 Co za burżuj. Tankować v-power do renault 1.4? Oczekujesz przyyyyyyyyrostu mocy!:D To nie jest paliwo wyscigowe itd. Wiecie że ludziom można wszystko wmówić? Albo sami sobie wmówią? Link Zgłoś
chris62 Re: VPower i VPowerRacing 07.09.05, 16:18 hmp_inc napisał: > Co za burżuj. Tankować v-power do renault 1.4? Oczekujesz przyyyyyyyyrostu > mocy!:D To nie jest paliwo wyscigowe itd. Wiecie że ludziom można wszystko > wmówić? Albo sami sobie wmówią? Nie, mam 2 litry a 1.4 to poprzednik który jest w rodzinie i w nim czuło sięfaktycznie lepszą elastyczność, a w tych 2 litrach już mniej się odczuwa różnic ę ale koni jest drugie tyle więc to chyba dlatego. Link Zgłoś
chris62 Re: VPower i VPowerRacing 07.09.05, 16:23 nie nie nawaliło sam odgłos pompy oceniony przeze mnie to jeszcze nie awaria działa do dziś i nawet nie hałasuje. A w "Reno" może być, wszak to szajsowna marka, gorzej jak się japoniec zepsuje bo to hańba dziwne że diler sepuku nie popełnia w takim przypadku w Japonii by popełnił.. Link Zgłoś
sajkopatyk Re: VPower i VPowerRacing 07.09.05, 14:58 Ciekawe co teraz się kisi w zbiornikach z FałPałer ? Przecież tam to leży miesiącami . Link Zgłoś
sowik85 Re: VPower i VPowerRacing 07.09.05, 17:29 W Auto Swiecie robili kiedys porównanie osiagów silników jezdzonych na V-powerze i na zwyklej PB95. Roznice byly ledwo wylapywane przez aparature pomiarowa, wiec mocy ani momentu za duzo to nie daje. Tak jak napisal jeden z przedmówców moze dac jedynie lepsze smarowanie pewnych czesci silnika ale chyba nic poza tym. Wynika to ze zbyt duzej liczby oktanowej do której silniki nie sa przystosowane, a komputer sterujacy silnikiem na bierzaco przestawia punkt zaplonu dostosowując go do liczby oktanowej jaka aktualnie jest w paliwie. Jednak przy ponad 99 oktanach jego tolerancja sie konczy a autko jezdzi jak na zwylkej PB98. To tak z grubsza, w AS bylo to troche lepiej rozwiniete:) pozdro Link Zgłoś