Dodaj do ulubionych

czy na paliwie 98 silnik lepiej pracuje?

IP: 195.116.220.* 10.09.02, 08:48
pewnie juz bylo, ale moze ktos ma konkretne doswiadczenia;
czy mając japonca 1,4; 16V warto byloby kupowac jakies lepsze paliwko niz
klasyczne 95 - rozne opinie sie słyszy - jedni mówią ze dla takich malych
pojemnosci to spory plus, ale slyszalem tez opinie skrajnie inne...

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: robert tak w sportowych a nie w taksówkach IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 10.09.02, 10:32
    • Gość: cOlo Re: czy na paliwie 98 silnik lepiej pracuje? IP: 217.8.178.* 10.09.02, 14:22
      To nie jest żadne mocniejsze paliwo. Dysqsji na ten temat było już ze 3 hetary,
      więc szkoda czasu Lejąc Pb 98 tracisz na mocy, ponieważ jest to mniej
      kaloryczna benzyna od Pb95, a liczba oktanowa nie oznacza energii chemicznej
      zawartej w paliwie Jeśli wydaje ci się, że "lepiej" coś chodzi na Pb98
      to "lepiej" sprawdź se śfiece i układ ftryskowy, albo zmień stację benzynową :)
      • Gość: sylas Re: czy na paliwie 98 silnik lepiej pracuje? IP: *.nsm.pl / *.chelmnet.pl 10.09.02, 18:00
        No to jak wytłumaczyć, że moje auto spala zauważalnie mniej PB98 (ok 10%) bez
        zauważalnej zmiany mocy? Auto jest nowe, silnik 1.4 8V 75KM.
        • Gość: cOlo Re: czy na paliwie 98 silnik lepiej pracuje? IP: 217.8.178.* 10.09.02, 18:10
          Gość portalu: sylas napisał(a):

> No to jak wytłumaczyć, że moje auto spala zauważalnie mniej PB98 (ok 10%) bez
          > zauważalnej zmiany mocy? Auto jest nowe, silnik 1.4 8V 75KM.

1) Liczby oktanowe mogą być większe od 100. Jako wzorzec przyjęto i-oktan,
          który ma liczbę oktanową 100. Są związki chemiczne, które mają liczbę
          oktanową większą od izooktanu więc mają liczbEURę wiekszą od 100 np.
          alkohole, etery, niektóre węglowodory aromatyczne.

2) Gęstość - jest parametrem wpływającym na wagowe zużycie paliwa.Ponieważ
          paliwo do silnika podawane jest objętościowo, to przy wyższej gęstości
          benzyny do silnika trafia większa masa paliwa. Z kolei większa masa paliwa
          to wyższa wartość energetyczna mieszanki paliwowo-powietrznej. Wartość
          energetyczna decyduje o ilości ciepła dostarczanego podczas spalania
          mieszanki paliwowo-powietrznej i wpływa na moc użyteczną silnika. Wynika z
          tego, że ten parametr wpływa na ekonomikę jazdy, ponieważ wyższa wartość
          opałowa (objętościowa) to mniejsze zużycie paliwa.

Należy przyjąć pewne założenie:
          a) jeżeli gęstośc 95 i 98 jest taka sama - wówczas wartość opałowa tych
          dwóch benzyn będzie taka sama.
          b) przyjmując np że 95 ma gęstość 0,755 g/ml a 98 ma 0,763 g/ml (tak
          średnio kształtują się gęstosci w Rafinerii Gdańskiej)

Wartość opałowa benzyny o gęstości 0,755g /ml wynosi 33 073 kJ/dm3 a o
          gęstości 0,763 g/ml wynosi 33 360 kJ/dm3. Czyli wynika akurat odwrotnie 98
          ma wartość opałową większą niż 95 o około 0,9 %. Ale jest tak wówczas jeżeli
          obie benzyny są komponowane z podobnych składników.

Jeżeli któraś z benzyn będzie zawierała związki tlenowe (etestry, alkohole)
          - mają one mniejsze wartości opałowe wówczas powyższy wywód jest nieprawdziwy.

Jak widać sprawa nie jest prosta i podstawą jest skład benzyny, a nie liczby
          oktanowe 95 czy 98.
          • darr.darek wartość kaloryczna 11.09.02, 11:54
            Skąd są te dane . Wynika z nich , że kilogram benzyny ma wartość opałową
            ok.44000kJ , ja zapamiętałem skądś tam wartość 55000kJ/kg . Czyje dane są
            dokładniejsze ?
            A tak przy okazji - jaka jest gęstość oleju napędowego ? Ja zapamiętałem ok.
            0,85 kg/dm3 przy podobnej wartości opałowej na kg jak benzyna - masz jakieś
            dane ?
    • Gość: noras Re: czy na paliwie 98 silnik lepiej pracuje? IP: 2.2.STABLE* / 212.244.59.* 10.09.02, 17:33
      Jeśli dla Ciebie ciszej znaczy lepiej - to tak. Liczba oktanowa oznacza
      stukowość spalania się paliwa - im wyższa, tym mniej stukowo paliwo się spala.
      Nie ma nic wspólnego z kalorycznością paliwa (np. LPG ma liczbę oktanową
      powyżej 100 - silnik pracuje zauważalnie ciszej, a jest minimalnie słabszy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka