Dodaj do ulubionych

MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI

IP: 2.4.STABLE* / *.teleton.pl 10.09.02, 14:34
Chyba jeżdżę innym samochodem, a może to wina automatycznej
skrzyni biegów. Mój samochód (rocznik 2001, skrzynia manualna)
przy bardzo spokojnej jezdzie na trasie potrafi spalić 5,5
l/100km, a �rednie zużycie nigdy nie przekracza 7.5 l. A przy
tym jest wystarczajšco dynamiczny, przyspieszenie 10.5 sek.
Wykończenie to rzecz gustu, ale moja wersja Elegance ze skórzano-
drewnianš kierownicš robi naprawde niezłe wrażenie, nie ma
porównania z plastikami np. w Toyocie Avensis lub Passacie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sławek Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.aries.com.pl 10.09.02, 18:03
      Ja w samochodzie o wiele większej powierzchni czołowej i większym oporze
      powietrza z konwencjonalnym silnikiem benzynowym (nie z wstryskiem
      bezpośrednim) -Picasso przy bardzo spokojnej jeździe spalam 4,8 l/100 km...

W kwestii plastików co do Avensisa -zgoda ale jeśli twierdzisz,że Passat ma
      gorszej jakośći niz Carisma to chyba faktycznie masz jakąś inną Carisme...

Do zalet Carismy zaliczam bardzo ładny wygląd (jak na tak starą konstrukcje)
      ale tylko wersji 5d oraz dobre właściwosci jezdne.

szacunek
      • Gość: miki Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 20.05.04, 12:49
        moja carisma pali 2litry -rekord
    • Gość: cc Re: CARISMA 1.8 GDI a testy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 22:14
      nie wiem co jest z tymi testami, gdzie wszyscy twierdzą, że to pic na wodę to
      GDI (nie to co FSI, he, he). Rozmawiałem z posiadaczem Carismy Elegance 1.8
      GDI, jechałem nią jako pasażer ok. 450 km i średnie zużycie w trasie w mrozie i
      śniegu z włączoną klimą wyniosło 6,2 litra, a średnie w ogóle 6,9 (trasa 5,6/
      miasto 8,4), czyli mniej niż w najnowszym AUDI A4 1.6 FSI, a przecież Carisma
      ma 1.8 i 125 KM.
      • polokokt Re: CARISMA 1.8 GDI a testy 11.09.02, 08:40
        Z tym GDI to jest tak ze jak ktos jezdzi normalnie, zbytnio nie cisnie i wogole
        delikatnie obchodzi sie z pedalem gazu to samochod spali rzeczywiscie mniej niz
        spalal poprzedni sinik 1.8 Natomiast jesli sie cisnie i zbytnio nie oszczedza
        to spali wiecej niz by spalilo stare 1.8
        Kiedys jak wchodzil ten silnik do sprzedazy to mailem taki artykul na ten temat
        w ktorym wlasnie porownano to wszystko. Niestety teraz sie juz nie ma wybory
        czy zwykle 1.8 czy GDI
        Pozdrawiam
      • Gość: KRZYCHU Re: CARISMA 1.8 GDI a testy IP: *.osowa.3miasto.net / 10.255.252.* 10.12.02, 22:08
        Wkońcu to Japoński samochód, a te Passaty i A4 wyglądają ładnie
        tylko w salonie jak są nowe.
    • Gość: Tomasz Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.wizja.net / 212.160.214.* 27.11.02, 13:24
      Ten artykuł pisał albo ktoś bardzo tendencyjny albo po prostu
      niekompetentny. W kwestii spalania, oczywistą rzeczą jest że
      automatyczna skrzynia "kosztuje" około 1,5l/100 km więcej niż
      manualna. Średnia spalanie 9,3l w teście wydaje się zbyt
      wysokie, (z moich doświadczeń góra 8,5l w mieście), założeniem
      konstrukcyjnym tego auta, zwłaszcza z automatem nie były osiągi
      GTI. Tym autem trzeba umieć jeździć, ponieważ ma dwa oblicza
      wynikające z dwóch trybów pracy - na ubogą i bogatą mieszankę.
      Ja użytkuję wersję z manualną skrzynią biegów i nigdy nie miałem
      zastrzeżeń, ani do dynamiki (sporo poniżej 10 sek. do 100km/h)
      ani do spalania (od 4,5 l przy wolnej jeździe za miastem, do
      góra 7,2 l w mieście). Proszę o pokazanie benzynowego samochodu
      tej klasy o takich parametrach (np. Passat 1.8 w mieście
      konsumuje sporo ponad 10).
      • Gość: johny Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.1000lecie.pl 27.11.02, 22:37
        A ja mam 1,8 nie GDI i ciesze się że za przegląd po 90 tys. km nie płacę 5tys.
        (w ASO oczywiście). Poza tym pali poniżej 9l cały czas w mieście.najlepiej
        idzie tak po 140km/h wtedy dopiero czuje sie jego moc. Ten samochód ma same
        zalety. Po tylku latach produkcji dalej nie ma się czego wstydzić.
        • Gość: csi Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.02, 12:55
          1,8 gdi ma do stu powyżej 10s., od przyszłego roku ponoć dostępny ma być tylko
          nowy "zwykły" 1,8 , ciekawe dlaczego?
    • Gość: t-l Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: 213.77.112.* 09.12.02, 12:37
      Mam Carismę 1,8 GDI 98r. No coż nigdy nie udało mi się osiągnąć
      takiego minimum w spalaniu jak opisujecie, ale też nigdy
      przesadnie oszczędnie nie jeździłem. minimalne spalanie
      (oczywiście średnie) jakie osiągnąłem to 6,5l na trasie jadąc
      spokojnie, a max zimą po mieście 8,0l. Przyspieszenie bardzo
      zadowalające... albo jeszcze bardziej, komfort powyżej średniej,
      ale najlepsze jest w nim to, że na autostradzie w pełni
      obładowany przy prędkości 180-200 spalił mi 7,6l. Ciekawe, który
      spala mniej, nawet wasz przysłowiowy passat tdi pali więcej.
      Pozdrawiam
    • vwpassat ??????????????????? 11.12.02, 09:48
      Gość portalu: pate11 napisał(a):

> Wykończenie to rzecz gustu, ale moja wersja Elegance ze skórzano-
      > drewnianš kierownicš robi naprawde niezłe wrażenie, nie ma
      > porównania z plastikami np. w Toyocie Avensis lub Passacie.

W przeciwieństwie do Carismy właśnie, w pozostałych dwu markach, które
      wymieniasz nie zauważyłem nigdzie plastiku, ale dobrej jakości sprężysty
      materiał (miękki) tak kokpitu, jak i wykończenia wnętrze. Tak było 5 lat temu
      kiedy zastanawiałem się nad Carismą a kupiłem co innego i tak było w tym roku
      kiedy pod rozwagę poszedł model 1,8 GDI o którym piszesz.
      Siedziałem, macałem, jeździłem. Porównanie jak najbardziej "jest" i to na
      korzyść japońca i niemca.
      Albo więc kłamiesz w żywe oczy, albo nigdy nie siedziałeś w Avensisie i pasku
      wersji Elegance.

• Gość: andrzej CARISMA IP: *.dct.tudelft.nl 10.01.03, 15:12
        Po przeczytaniu wszystkich powyzszych opini wylaniajacuy sie
        obraz jest zbiezny; Osoba ktora pisala artykul w gazecie jest
        albo calkowicie niekompetenta albo tendencyjna. Opinie
        wszystkich uzytkownikow sa na korzysc Carismy.

Ja sam uzytkuje carisme 1.8 z manualna skrzynia. Czesto pokonuje
        dystance ok 1000 km. Samochod zachowuje sie idealnie przy
        160km/h oraz ma doskonala dynamike w okolicach tej predkosc.
        Maxymalna predkosc jaka osiagnolem to 215 km/h. Zawsze srednia
        spalania na trasie przy takich predkosciach byla ponizej 8l/100.
        Przy predkosci ~ 120-140 spalanie wynioslo 5.4 l/100.
        Samochod laczy wielkosc i dynamike. Poprzez wymiary jezdzi sie
        nim naprawde konfortowo a dzieki silnikowi duzej mocy mozna
        poszalec gdy sa spzyjajace warunki.

Wykonczenie jest rzecza gustu. Mi sie bardzo podoba linia oraz
        stylistyka we wnetrzu Carismy w przeciwienstwie do ...Passata.
        Po paru jazdach oraz obejrzeniu wnatrza zniechecilem sie
        calkowicie.

Ceikawe artykuly drukuje Gazeta, aby jakosc nie spadala dalej.
    • Gość: mcroti A ja mam tylko 1.6 comforta... IP: *.chello.pl 05.06.03, 04:20
      Którego zamieniłem z Volvo V40 1,8. I powiem tak: siedzi się w tym o niebo
      loepiej niż w volviaku. Japoniec na głowe bije ergonomią. W volvo próba użycia
      uchwytów na napoje schowanych pod podłokietnikiem o mało nie zakończyła się dla
      mnie czołówką (skończyło się na wylaniu coli na konsolę sterująca lusterkami i
      szybami:)
      Panowie dyskutujesie o mocniejszej wersji silnika więc podzielę się uwagami na
      temat wersji słabszej. W porównaniu z volvo i jego 116 KM silnik 1.6 w mojej
      Carismie jest całkiem wystarczający do rozbujania auta nawet do 200 km/h. Bez
      bólu z pełnym bagaznikiem i czterema osobami na pokładzie mozna nim wywijać na
      krajowej "7" 160-170 km/h. Jako że masa jest ta sama a moc mniejsza to moja
      carisma powinna chlać wahe jak wściekła. Nic takiego. Nawet przy takim
      obciazeniu jak wspomniałem średnie spalanie na trasie Warszawa Gdańsk bujało
      się na poziomie 8 litrów na setkę. (ale zimą robiłem już nim trase paląc 5.9
      litra) Po miescie powinien pobierac dobra dyche a pije 8-8,5 litra. Trudno
      narzekac na samochód który pali mniej niz przewiduje normatyw (przynajmniej w
      dzisiejszych czasach). A jak komuś jechało się za wolno to niech testuje
      samochody sportowe a nie samochody rodzinne
      Zgadzam się tylko z jednym: plastiki są do dupy
    • Gość: mignat Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.06.03, 14:36
      Kupiłem go 2 miesiące temu i jest to najbardziej ch....y samochód jakim jeżdżę,
      jak mam gdzieś jechać wolę starym 12 Golfem bo to jest samochód który ma klasę
      i charakter w porównaniu z japońską masówą mi tandetą, jedyna wada vw to jego
    • Gość: Marek Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.pke.pl 09.11.03, 03:26
      Gość portalu: pate11 napisał(a):

> Chyba jeżdżę innym samochodem, a może to wina automatycznej
      > skrzyni biegów. Mój samochód (rocznik 2001, skrzynia manualna)
      > przy bardzo spokojnej jezdzie na trasie potrafi spalić 5,5
      > l/100km, a �rednie zużycie nigdy nie przekracza 7.5 l. A przy
      > tym jest wystarczajšco dynamiczny, przyspieszenie 10.5 sek.
      > Wykończenie to rzecz gustu, ale moja wersja Elegance ze
      skórzano-
      > drewnianš kierownicš robi naprawde niezłe wrażenie, nie ma
      > porównania z plastikami np. w Toyocie Avensis lub Passacie.
      Popieram w 100%.
    • Gość: felek Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 08:35
      zastanawiam się jak będą się spisywały silniki GDI lub FSI czyli silniki z
      bespośrednim wtryskiem na biopaliwie . mój znajomy od czasu do czasu uzywa w
      carismie GDI shell power 98. a takiego paliwa po wejściu biopaliw nie będzie.
    • Gość: tomeki Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 11:24
      Sam mam Carismę GDI, i mogę powiedzieć, że samochód ma dwa oblicza. Jeżdżąc
      spokojnie, czuje się, że brak jej mocy, ale za to pali tyle co diesel,
      natomiast kręcąc silnik powyżej 4500 obr./min. można się przekonać co samochód
      potrafi (bardzo komfortowo i szybko przemieszczający się tramwaj, szczególnie
      po strasznie dziurawych polskich drogach). Ma to swoje wady, spalanie powyżej
      10 l, i połamane kołpaki. Co do komfortu, jakości wykonania i użytych
      materiałów, to za te pieniądze nie ma konkurentów. Wady, po przejechaniu 120000
      km - hmm, brak.
    • Gość: Paweł Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 20.05.04, 10:46
      Człowiek który pisał ten artykuł był chyba pos wpływem jakiś narkotyków. Moja
      Carisma spala na trasie ok. 6 l/100km., a w mieście przy włączonym klimatronicu
      ok 7,8 l/100km. Nie wiem jaką on jeździł Carismą że mu tyle paliła. Pewnie temu
      ze miała automatyczną skrzynie, ale i tak chyba przesadził z tym spalaniem.
      Także człowieku nie pisz głupot, że Carisma GDI to nie jest oszczędny samochód.
      Pokaż mi inny samochód z silnikiem benzynowym 125-konnym, który by mniej palił
      niz Carisma.
    • Gość: vic Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI - 250000km IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 01:43
      Moje auto czyli Mitsubishi Carisma 1.8GDI ma juz na liczniku ponad 250000 i
      jedyne co w niej nie działa to szyby elektryczne, które otworzyć może tylko
      kierowca :) /i ciagle jest z nimi problem/ a reszta jak w zegarku! Ciekaw
      jestem tylko czy mimo serwisowania co 90000, silnik wytrzyma kolejne 250000...
      co wy na to? /aha, i cos spryskiwacz do szyb mi ostatnio nie chcial
      pryskac :))))/
      • Gość: Tomasz Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI - 250000km IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.09.04, 12:15
        Właśnie mija 2 lata jak posiadam 1.8 GDI. Pisałem już kiedys o spalaniu i dalej
        jest bardzo OK. Właśnie wróciłem znad morza, średnio z 2.000 km drogi tam, na
        miejscu po żwirach oraz powrotu wyszło 5,6l/100km. Słabe punkty to faktycznie
        plastiki, ale nie z racji estetyki, tylko skrzypienia z okolic deski, oraz
        niestety co ważniejsze niezbyt trwałe elementy zawieszenia, zawłaszcza tylnego
        (stuki). Poradziłem sobie z tym, ale było trochę zachodu i kosztów. Ale
        generalnie w tej klasie, za te pieniądze chyba optymalne auto, konkurencja
        sporo droższa.
        • Gość: jaro_73 Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI - 250000km IP: *.bro.tvknet.pl / 81.210.33.* 06.01.05, 14:33
          powiedz mi co zrobiłeś z tymi stukami i co to było..?
          Właśne kupiłem sobie MC18GDI, ale nie wiem co się dzieje również...mam
          stukania. Byłem na sprawdzeniu zawieszenia, amortyzatorów- wszystko oki..
          a ten bolid dalej stuka. Poza tym przeraża mnie ciut spalanie, jak na razie
          widzę magiczna cyfrę...10,5...średnia, toż to szok. Tym bardziej że przedtem
          miałem disel'ka....hahaha
          Jak możesz napisz: jarozocho@tlen.pl
    • Gość: Tomek Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.danskeslagterier.dk 07.01.05, 13:25
      Bardzo powaznie mysle o zakupie uzywanej MC 1.8gdi.Mam pytanie do
      uzytkownikow.Czy warto?Dlugo skladalem pieniadze na ten samochod i chcialbym
      byc zadowolony z niego! Na co zwrucic uwage podczas kupna tej marki.I czy
      zeczywiscie jest to tak niezawodne auto?
      Za odpowiedzi na meila i na forum z gory dziekuje.
      kim2@gazeta.pl
      • Gość: rysiek Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.compower.pl 06.02.05, 23:53
        Ja również przymierzam się do kupna 1.8 GDI z 97- 98 roku,proszę o info. na co
        zwrócić uwagę przy zakupie.

kasias1973@interia.pl
    • Gość: arek Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:13
      FACET DO CZEGO TY JĄ PORÓWNUJESZ TO JEST RAKIETA
    • m.kozuch Re: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI 31.05.05, 11:36
      A ja chciałbym powiedziec odnosnie spalania, Panowie nie sugerujcie sie nigdy
      wskazaniami komputera, faktyczne spalanie mozna wyliczyc tylko z tankowania i
      kilometrów przejechanych, komputer czesto zaniza lub zawyza nawet o 2 litry.
      Moje GDi z 98r średnio w miescie pali 7,5 litra w lecie i nawet do 10 litró w
      zimie gdy silnik nie zdązy sie zagrzać jakdac do parcy około 2 km. Na trasie
      jest to pomioedzy 5,5 a 6 litrów w zaleznosci od techniki jazdy.
      Co do wykonczenia sie ni wypowiadam bo kazdy ma inne gusta i kazdy lubi to co
      ma.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka