Dodaj do ulubionych

Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L

19.10.05, 16:50
Nie wiem skąd ta opinia o iDrive, może żaden z dziennikarzy nigdy nie
poświęcił temu urządzeniu uwagi? Dlaczego więc mercedes SKOPIOWAŁ deskę z BMW
i jego iDrive?

Wysokie obroty zachwycają się autem, w którym rozwiązania zaczerpnięto z
konkurencyjnego produktu. Brawo!
Obserwuj wątek
    • kirpek Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 19.10.05, 18:34
      żadko krytykuje obroty, ale dzisiaj to ja jestem normalnie rozczarowany(może
      dlatego że wole bmw?). na marginesie bmw ma mniejszy silnik, mniejszą moc i
      moment, większą masę, ale wniki testu przyśpieszeń są zaskakująco porównywalne.
      swoją drogą ciekawe dlaczego? czyżby mercedes gubił się w zmianie biegów? albo
      może bmw ma lepszy silnik albo skrzynię? co do idrive się nie wypowiem bo nie
      korzystałem lecz mercedesowska kopia deski bmw rozbawiła mnie.
      • oranego Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 19.10.05, 22:34
        Usiadz w BMW i usiadz w Mercedesie, a zrozumiesz, ze deska tego drugiego nie
        jest kopia, podobnie jak nowy Command nie jest kopia IDrive. Jedyne co je laczy
        to pokretlo, ale w Mercedesie dziala to bardziej intuicyjnie.

Co do przyspieszen - fakt, prawdopodobnie skrzynia BMW przelacza biegi
        odrobinke szybciej (podobny wynik w elastycznosci mimo przewagi mocy w MB), ale
        w zwyklym sprincie wygrywa Eska.
        • ernest_pierwszy Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 12:28
          Siedziałem w jednym i drugim, ale nie u nas, bo nie ryzykuję olania w naszych
          salonach.

Mercedes SKOPIOWAŁ BMW i cały świat o tym pisze. BMW może być dumne ze swojego
          produktu. Podobne osiągi z dużo mniejszej pojemności...

Mercedes zawsze będzie dla mnie taksówką i tyle...
          • oranego Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 13:04
            > Siedziałem w jednym i drugim, ale nie u nas, bo nie ryzykuję olania w naszych
            > salonach.

chyba mamy do czynienia z jakims wielkim jasnie Panem.

> Mercedes SKOPIOWAŁ BMW i cały świat o tym pisze. BMW może być dumne ze swojego
            > produktu. Podobne osiągi z dużo mniejszej pojemności...

no to w takim razie czytasz to, co pisze swiat, ktory takze w wiekszosci
            widzial tylko zdjecia, czy jest to Twoja opinia?
            a co do pojemnosci to zwroc uwage na fakt, ze MB ma staly maksymalny moment
            obrotowy w duzym zakresie obrotow - jak w turbodieslu, ale w sumie to nie dla
            Ciebie - popodniecaj sie Mazda RX8, ona ma 1.3 litra pojemnosci i duzo koni

> Mercedes zawsze będzie dla mnie taksówką i tyle...
            a to odnosnie czego? ktos Cie blaga, zebys myslal inaczej? A ja poprosze
            taksowke SLR :)
          • habudzik Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 13:09
            ernest_pierwszy napisał:

> Mercedes zawsze będzie dla mnie taksówką i tyle...

Największe wymagania stawia pojazdom właśnie taryfiarz , nawet pojazdy pogotowia
            ( nawiasem mówiąc też MB ) nie są eXploatowane w tak ciężkich warunkach więc to
            tylko zaleta , że jedyną marką mogącą bezgranicznie spełnic te wymagania jest
            właśnie MB. W wielu instrukcjach pojazdów wielu marek widnieje zapis że używanie
            ich aut m.in. jako taxi skutkuje utratą gwarancji a więc sam producent nie
            jest pewny że jego produkt wytrzyma tyle co Mercedes.
            Sama praca na taxi nie jest może szczytem mażeń o karierze od pucybuta do
            milionera ale sprzęt w niej używany jest wysokiej klasy. Żadna praca nie hańbi ,
            to tylko czasem człowiek hańbi prace.
            • ernest_pierwszy Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 13:42
              Nie jest tak do końca. Mercedes produkuje specjalną wersję klasy E własnie na
              taxi. Są to inne samochody: inna tapicerka, kolor lakieru (słynny budyń),
              zawieszenie, prosta budowa, schowek na taksometr itd...

Dla mnie EOT, bo dyskusja schodzi na inny tor:)
              • habudzik Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 13:51
                ernest_pierwszy napisał:

> Nie jest tak do końca. Mercedes produkuje specjalną wersję klasy E własnie na
                > taxi. Są to inne samochody: inna tapicerka, kolor lakieru (słynny budyń),
                > zawieszenie, prosta budowa, schowek na taksometr itd...
                >
                > Dla mnie EOT, bo dyskusja schodzi na inny tor:)

A co z tymi w innych kolorach z inną tapicerka , poprostu seryjnych ???? Wyjdz
                na miasto i zobacz ile Mercedesów na taryfie jezdzi specjalnie przygotowanych w
                kolorze budyniu . Pod Mariotem same granatowe , czerwone , stalowe i ani jednego
                budyniu.
              • unterseeboot [...] 20.10.05, 14:00
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • darkuch Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 21:40
                  Każdy merc jest super , reszta to podróby, Tak na marginesie za 7-8 lat ten
                  merc będzie jeszcze wart majątek a to ścierwo bmw kupi jakiś dresiarz za groszę.
                  • habudzik Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 22:28
                    darkuch napisał:

> Każdy merc jest super , reszta to podróby, Tak na marginesie za 7-8 lat ten
                    > merc będzie jeszcze wart majątek a to ścierwo bmw kupi jakiś dresiarz za groszę
                    > .

Ba , powiem wiecej za 30 lat ten sam Mercedes będzie kosztował w przliczeniu te
                    same pieniądze co dziś.
                • kszyrztow [...] 21.10.05, 16:03
                  a ty jak zwykle kłopoty z cenzurą - gdzie tylko pojawi sie temat MB....
                  P.S. Ja tylko chcę pomóc! :))
              • stalkon Budyń 20.10.05, 21:33
                ernest_pierwszy!
                W kolorze budyniu w Niemczech jeżdża obowiązkowo wszystkie taksówki.
                I widziałem budyniowe (a raczej majonezowe!) bmw E60, E65, E39, E38, vectry,
                zafiry, passaty, mazdy 6, i oczywiście wszelkie merce.
                pozdr
                • habudzik Re: Budyń 20.10.05, 21:37
                  stalkon napisał:

> ernest_pierwszy!
                  > W kolorze budyniu w Niemczech jeżdża obowiązkowo wszystkie taksówki.
                  > I widziałem budyniowe (a raczej majonezowe!) bmw E60, E65, E39, E38, vectry,
                  > zafiry, passaty, mazdy 6, i oczywiście wszelkie merce.
                  > pozdr

To jak nowojorski yelow cab
                • oranego Re: Budyń 20.10.05, 23:23
                  > W kolorze budyniu w Niemczech jeżdża obowiązkowo wszystkie taksówki.

musze to zdementowac. W niektorych landach budyn nie jest juz kolorem
                  obowiazkowym dla taryfy. Nie wiem czy dozwolone sa wszystkie kolory, ale czarne
                  taksowki juz widzialem.
    • greenblack Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 19.10.05, 18:58
      "Poczynając od nawigacji wykorzystującej twardy dysk, poprzez złącze PCIMCIA"

A gdzie inne nowinki? Bo wszystko inne już było dobre kilka lat temu.

"Przód jest nieco węższy od tyłu"

A dlaczego nie znajduje to odzwierciedlenia w tabeli?
      • oranego Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 19.10.05, 22:36
        "A dlaczego nie znajduje to odzwierciedlenia w tabeli?"

Skad sie urwales? Niby gdzie to ma byc odzwierciedlone?
        • greenblack Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 15:10
          Niby gdzie to ma byc odzwierciedlone?

W tabeli. Liczbami.
          • oranego Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 15:21
            > W tabeli. Liczbami.

moje przeoczenie, pomyslalem o szerkosci auta, a nie opon, wiec zwracam szacunek
    • latamnisko Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 19.10.05, 19:50
      ocenic mozna tylko BMW - Mercedes sie pewnie zepsul a przeciez samochodow
      stojacych na lawecie sie nie ocenia
      • oranego Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 19.10.05, 22:38
        Pamietam, jak kiedys Chinczyk zalamany awaryjnoscia swojego 745i podczepil ja
        do oslow i zrobil pokazowe w Pekinie. Zdjecia obiegly cala zachodnia Europe :)
    • non_plus_ultra Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 19.10.05, 20:46
      Najpierw do designu: S-Klasa wyglada ze swoim przodem i boczna linia (blotniki
      a ´la Mondeo) jakby ja zaprojektowano 5 lat temu.

Wnetrze to kopia 7 - zaczynajac od deski a na rozwiazaniach konczac. Np takie I-
      Drive, ktore wszyscy krytykowali a teraz kopiuja albo dzwignia zmiany biegow
      przy kierownicy.

A tak w ogole nie znalazlem ani jednej rzeczy dzieki ktorej to
      "Ponoć najbardziej zaawansowany technologicznie samochód świata".

Night View sie nazywa u BMW Night Vision, Distance Control u BMW tez jest z
      tymi samymi funkcjami juz od poczatku roku. Obsluga I-Drive to dla srednio
      rozwinietych ludzi bulka z maslem o ile kiedys widzieli komputer. A zreszta i
      tak glowne funkcje mozna obsluzyc z Fast Control - przyciskow z szybkim
      dostepem.

No co tam jeszcze byly za Highlight´s w tym artykule ...aha
      "nawigacja wykorzystująca twardy dysk, poprzez złącze PCIMCIA obok zmieniarki
      CD" : no panowie - to to sa ale wynalazki dzieki ktorym "Ponoć najbardziej
      zaawansowany technologicznie samochód świata" itd itp

No i to tez jest inteligentne :) :
      "na kierownicy zamontowano przyciski do ręcznej zmiany przełożeń, ale ich
      użycie wymaga palców długich jak u szympansa i (znów!) "
      - biegi zmienia sie kciukiem kladac obie rece na kierownicy a nie jadac
      z "bocznym przechylem kierujemy nadgarstkiem" no chyba chlopaki ze tak
      jezdzicie.

Aktywne zawieszenie pneumatyczne - w BMW Active Drive.

Pozatym 7G-TRONIC odpowiada Steptronic u BMW.
      W koncu mozna sie w 7 zdecydowac : albo Automat albo Steptronic i do tego z
      wyborem Sport-Modus albo Normal. Za malo ? Trzeba bylo testowac DSG z M5.

Pozatym Daimler musi zawsze nadrabiac pojemnoscia jak chodzi o porownaie
      osiagow. To samo dotyczy V6 i Diesli. Co z zuzyciem paliwa - maly szczegol ale
      mnie interesuje. No i cena tez rozna.

Podsumowujac : najpierw byla teza a pozniej napisaliscie artykul. Ale
      argumentow nie macie za duzo.
      • oranego Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 19.10.05, 22:53
        > Wnetrze to kopia 7 - zaczynajac od deski a na rozwiazaniach konczac. Np takie
        I
        > -
        > Drive, ktore wszyscy krytykowali a teraz kopiuja albo dzwignia zmiany biegow
        > przy kierownicy.
        >
        > A tak w ogole nie znalazlem ani jednej rzeczy dzieki ktorej to
        > "Ponoć najbardziej zaawansowany technologicznie samochód świata".
        >
        > Night View sie nazywa u BMW Night Vision, Distance Control u BMW tez jest z
        > tymi samymi funkcjami juz od poczatku roku. Obsluga I-Drive to dla srednio
        > rozwinietych ludzi bulka z maslem o ile kiedys widzieli komputer. A zreszta i
        > tak glowne funkcje mozna obsluzyc z Fast Control - przyciskow z szybkim
        > dostepem.
        >
        > No co tam jeszcze byly za Highlight´s w tym artykule ...aha
        > "nawigacja wykorzystująca twardy dysk, poprzez złącze PCIMCIA obok zmieniarki
        > CD" : no panowie - to to sa ale wynalazki dzieki ktorym "Ponoć najbardziej
        > zaawansowany technologicznie samochód świata" itd itp

co do designu - nie dyskutuje, bo to sprawa subiektywna
        co do reszty - Command rozni sie w obsludze od IDrivu baaaardzo - roznica jest
        taka, ze po kilku minutach obslugi Commandu wiesz jak dojsc do kazdej funkcji,
        takze w czasie jazdy - to chyba wystarczy! a to ze BMW pierwsze wymyslilo
        galke?! zgoda! tyle, ze Mercedes zrobil z niej uzyteczne narzedzie

co do nowinek - BMW chwali sie swoim night view, ale tylko dlatego, zeby
        pokazac, ze nie pozostaje w tyle. Prawda jest taka, ze pierwsza marka, ktora
        posiada night view i mozna to kupic jest Mercedes-Benz. I nie mozna porownywac
        Night Vision Mercedesa to prob innych producentow (amerykanskich i japonskich)
        z przed lat. Tamto bylo totalnie niefunkcjonalne.

co do innych nowinek:
        uklad PRO-SAFE, a w nim PRE-SAFE kolejnej generacji, ktory teraz juz nie tylko
        ustawia do optymalnej pozycji fotele przednie, ale takze tylne, domyka szyby i
        zamyka szyber, do tego uklad hamulcowy wspoldzialajacy z Distronikiem, ktory
        zahamuje w sytuacji awaryjnej tak skutecznie jak to potrzeba i nie bardziej! -
        ogranicza to ryzyko kolizji od tylu, no i wreszcie sam Distronic, ktorego radar
        teraz dziala w dwoch czestotliwosciach. Dzieki temu mozna go wreszcie uzywac do
        jazdy w zakresie predkosci juz od 0! (do 200) Dzieki temu mozna jezdzic w
        korkach bez gazu i hamulca. I chocby to jest jeden z wielkich przelomow.
        do tego jedyny na swiecie seryjny system audio oparty na Dolby Digital 5.1 7.1
        7Logic (bylo juz o tym w obrotach), najbardziej zaawansowane funkcje masazu w
        fotelach. Poza tym we Frankfurcie MB pokazal Klase S z pierwszym na swiecie
        hybrydowym dieslem w aucie osobowym. Ale to jeszcze nie jest w sprzedazy :)
        • greenblack [...] 20.10.05, 15:15
          • oranego Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 15:31
            > Prawda jest taka, ze pierwsza marka, ktora
            > > posiada night view i mozna to kupic jest Mercedes-Benz.
            >
            > &
            >
            > I nie mozna porownywac
            > > Night Vision Mercedesa to prob innych producentow (amerykanskich i
            > japonskich)
            > > z przed lat.
            >
            > Debilu, przeczysz sam sobie, a poza tym nie potrafisz pisać.

chodzilo mi o night view, ktore jest uzyteczne, a nie takie, ktore jest sztuka
            dla sztuki, jak to bylo w autach amerykanskich - pod tym wzgledem obaj
            producenci sa pionierami, tyle ze Mercedes-Benz wprowadzil Night Vision do
            swojego samochodu jako pierwszy, a BMW chwali sie tym, ze zrobi to niedlugo

> > co do innych nowinek:
            > > uklad PRO-SAFE, a w nim PRE-SAFE kolejnej generacji,
            >
            > "Nowinka kolejnej generacji" - mowa debila.

no chyba kazdy inteligentny po przeczytaniu powyzszego zrozumie, ze nowinka
            jest PRO-SAFE. W jego sklad wchodzi miedzy innymi PRE-SAFE kolejnej generacji
            (jako jeden z czterech modulow). PRO-SAFE, to nie tylko PRE-SAFE! Nie ma tego w
            zadnym innym samochodzie na swiecie.
            • unterseeboot Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 15:47
              nie denerwuj się ... tutaj jest nagonka na mercedesa,, sam to odczułem na
              ekranie i nerwach .... ludzie nigdy niesiedzieli w MB a piszą jakby byli "TEST
              DRIVERAMI" z najlepszych stajni. żałośni są..... oni chcieli by żeby eSka
              pływała i jeszcze latała .

• oranego Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 15:59
                jest dokladnie tak jak mowisz - tuziny ekspertow, co przeliczaja po nocach
                ilosc koni z pojemnosci i spac nie moga.

Ciekawy jestem, czy wiecie, ze BMW M3 E46 to w swojej firmie rekordzista jezeli
                chodzi o padake silnikow. Srednio jeden wytrzymuje 70 tys. km (info z dzialu
                reklamacji). Nie mowie, ze M3 to zle auto, ale jak widac nie jest doskonale,
                bezawaryjne! Co do MB to nagonke wywoluja glownie Ci, ktorych nie stac na te
                auta. Z tego powodu obrazaja sie na swiat. A wystarczy przyjsc do salonu,
                pomacac auto, porozgladac sie i nie bedzie sie juz pisalo bzdur, ze wnetrze
                eski jest kopia siodemki.
                • unterseeboot Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 17:04
                  jedynie mogę powiedzieć z mojej strony że "dolna konsola środkowa" od
                  środk.nawiewów w dół jest podobna ale reszta jest zupełnie inna !!!!!!!!!!!!!!!
      • habudzik Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 18.11.05, 00:53
        non_plus_ultra napisał:

> Najpierw do designu: S-Klasa wyglada ze swoim przodem i boczna linia (blotniki
        > a ´la Mondeo) jakby ja zaprojektowano 5 lat temu.
        >
        > Wnetrze to kopia 7 - zaczynajac od deski a na rozwiazaniach konczac. Np takie I
        > -
        > Drive, ktore wszyscy krytykowali a teraz kopiuja albo dzwignia zmiany biegow
        > przy kierownicy.
        >
        > A tak w ogole nie znalazlem ani jednej rzeczy dzieki ktorej to
        > "Ponoć najbardziej zaawansowany technologicznie samochód świata".
        >
        > Night View sie nazywa u BMW Night Vision,

Nigt View i Night Vision łączy tylko podobieństwo nazw . S-ka używa do tego
        systemu odczytu radarowego ( aż po horyzont ) , a BMW podczerwieni ( "tylko" do
        ok. 300 metrów )
    • sajkopatyk Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 19.10.05, 21:01
      Przyspieszenia 60-100 i 80-120 to jakiś żart . Tak się wyprzedza 2 l dieslem na
      IV biegu .
    • tato1 Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 19.10.05, 22:35
      ..........Osobiscie podoba mi sie Merol............
    • ml_500 Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 19.10.05, 22:53
      i znowu golasy wypowiadaja sie o samochodach w ktorych nawet nie siedzieli.
      rownie dobrze moga tutejsi spece od luksusowych pojazdow poinformowac
      wszystkich ze mercedes skopiowal bmw bo ma kierownice i 4 kola.
      pzdr was serdecznie hehe
    • niepokorny666 Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 10:03
      Jezdze Mercem i dla mnie BMW to wulgarne, awaryjne auto.Nie dziwne ze nie maja
      pomysłów i wymyslają jakieś makabryczne kształty z systemami które nie dosc ze
      nie mozna obsłużyc to jeszcze nie działaja.
      • non_plus_ultra Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 11:07
        Moze dla ciebie BMW to wulgarna marka ale w normalnych krajach z normalnym
        rynkiem motoryzacyjnym to BMW ma Image New Technology i Innovation. Natomiast
        Mercedes to komfortowa limuzyna dla starszego pana. (Moze poza SL, ML - AMG).

20 lat temu Mercedes to byl Mercedes- teraz musza gonic BMW czego przykladem
        jest S-, E-, C-Klassa.
        Popatrz sobie np na aktualna E-Klasse : problemy z elektronika bez konca: deska
        z navi, osprzet silnika, nawet SBC – super hamulce wycofali z programu bo tyle
        bylo wypadkow.
        Autoryzowane warsztaty sa zawalone : ciagle update-y, akcje serwisowe.
        A tak w ogole jak jezdzisz Daimlerem to wiesz ze dla aut od 2002 wycofano
        opcje przedluzenia gwarancji.

No i jeszcze jedno: spadek nowych rejestracji u Daimlera : – minus 60%. Sorry
        ale to cos znaczy – tu chodzi o setki tysiecy aut rocznie.

Ps. Za 2 lata wchodzi nowa 7.
        • habudzik Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 11:35
          non_plus_ultra napisał:

> Moze dla ciebie BMW to wulgarna marka ale w normalnych krajach z normalnym
          > rynkiem motoryzacyjnym to BMW ma Image New Technology i Innovation. Natomiast
          > Mercedes to komfortowa limuzyna dla starszego pana. (Moze poza SL, ML - AMG).

Jakos mojego Tatusia nie wyobrażam sobie w żadnym z nich poza E w podstawowej
          wersji.

> Autoryzowane warsztaty sa zawalone : ciagle update-y, akcje serwisowe.
          > A tak w ogole jak jezdzisz Daimlerem to wiesz ze dla aut od 2002 wycofano
          > opcje przedluzenia gwarancji.

A to ciekawe z tymi zawaleniami w ASO. W największym warsztacie cisza i spokój.
          Jeden facet przyjmuje interesantów a drugi w odwodzie czyha. Najwięcej huku robi
          specjalista który przyjechał uzupełnić kawe w maszynce stojącej na sali
          "operacyjnej".
          Przechodzący obok mnie facet który sprzedał mi 1.5 roku temu Mercedesa rozpoznał
          mine i zagadnął jak mi sie jezdzi. Skoro mnie rozpoznał to faktycznie muszą mieć
          mało klientów i po tym chyba wnosisz o spadku rejestracji.

>
          > No i jeszcze jedno: spadek nowych rejestracji u Daimlera : – minus 60%.
          > Sorry
          > ale to cos znaczy – tu chodzi o setki tysiecy aut rocznie.
          >
          >
          > Ps. Za 2 lata wchodzi nowa 7.
        • unterseeboot [...] 20.10.05, 14:06
          • unterseeboot Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 14:10
            wpadam do serwisu na pzreglądy okresowe i jakoś tam są 3 miejsca z podnośnikiem
            2 do reg.iserw. silnika i odzielna lakiernia i mogę ręczyc moim samochodem że
            ścisku niema. ps.serwis na grochowie.
            i prosze cię nie pisz głupot bo dostaniesz w nosek :[
        • niepokorny666 Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 08.08.06, 15:29
          Tak, ale jak sie Gwiazda sp....li to dociagniesz do serwisu, a jak bejca to
          tylko pasc na kolana i do sw.Krzysztofa zeby nie trzeba bylo silnika wymieniac i
          reszty bebechów.

PS.Włóz wyjsciowy dres, bo za pare dni niedziela, wypada isc do koscioła na sume
          i paski trzeba przyprasowac.
    • kubatt Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 10:28
      Bełkot:
      W zakładce "Hamulec" po stronie Mercedesa stoi: "siedmiobiegowa skrzynia bez
      funkcji redukowania biegów w trybie auto"; w tekscie natomiast BMW jest ganione
      za piekielnie skomplikowaną redukcję biegu, "gdy w Mercedesie można to zrobić
      jednym drobnym ruchem"?
      To jak w końcu, do cholery jest z tą redukcją biegów w MB: łatwo czy nie?
      Coś, Pan kręcisz.
    • perisotero Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 11:09
      Brandzlu , brandzlu ...
    • pawel1370 Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 13:46
      Nie wsiadłbym do żadnego z tych samochodow. Dlaczego??
      BMW... poprostu nie kręci mnie ;)
      Dlaczego do Merca tez nie?? Pewnie już bym z niego nie wyszedł. Straciłbym przez
      niego kontakt z rodziną potem ze znajomymi az wkoncu bym zwariował do reszty.
    • jarema-ma Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 20.10.05, 20:07
      Obsługa iDrive w BMW może tyko na początku stważać takie wrażenie , automat bez
      negatywnych uwag.
      • niko233 JAK MOZNA BYŁO TAK SCHRZANIĆ 7 ???? 21.10.05, 09:32
        TAK WOGOLE TO POWIEM ZE NOWA 7 W POROWNANIU DO POPRZEDNIEJ WERSJI WYGLADA JAK
        SKRZYZOWANIE PANCERNIKA AURORA Z NOSOROŻCEM!!!SAM JEZDZE BMW, CO PRAWDA 5 I NIE
        WIEM JAK MOZNA WYLADOWAC PRAWIE 400 PATYKOW NA TAKA GABLOTĘ!!!FAKT BMW TO
        CZYSTA PRZYJEMNOSC Z JAZDY,ALE JAK MOZNA BYLO TAK SCHRZANIC TEN SYMBOL
        DOSKONALOŚCI BMW???
    • at_work Znowu nie dla mnie 20.10.05, 20:15
      Ja lubię i podróżować i prowadzić...

Szkoda (ale nie auto Szkoda, co to, to nie tylko moja, szkoda, czyli żal).
      No nic. Poczekam jeszcze trochę.
      _
      Pies na kaczki.
    • miko_why jaka pięćseta?? SZEŚĆSETA!! 20.10.05, 20:24
      czy to tylko mi się coś roi czy p. redaktor się nie przyłożył? dawna s-klasa to
      przecież sześćseta a nie pięćseta. choćby słynny tekst z Psów 2 "ty kuwra,
      pomyślałbyś że koleś wurst sześćsetą wozi".

i jeszcze jedna rzecz:
      "Podejrzewam, że używanie Night View z czasem wejdzie nam w krew podobnie jak
      to już się stało w przypadku korzystania z kamer podczas cofania"
      fascynują mnie takie teksty... ciekawe jaki promil czytelników ma kamery i
      korzysta z nich podczas cofania...
    • loskamillos A gdzie filmik? 20.10.05, 20:31
      A gdzie filmik?
      • many23 wlasnie gdzie niby ten filmik?????? 21.10.05, 08:46
      • many23 wlasnie gdzie niby ten filmik?????? 21.10.05, 08:46
        ???????
        • meerkat1 [...] 21.10.05, 09:25
          • markos22 Re: A co za parafianski debil to napisal???! :-)) 21.10.05, 09:55
            >Oczywisty wybor, kmieciu, ktoremu sloma z zagnojonych gumiakow wylazi, to:
            >
            > Rolls-Royce, Bentley, Cadillac, TownCar i Jaguar.
            >
            > "TO MY JUZ PANU - oplaconemu przez <jerk in a merc> - DZIEKUJEMY! ;-)))
            > ))))))))
            >
            > P.S. Poza tym, doopek, nie wie co to jest <limuzyna> :-))))))))))))))))
            > )))))))

Ze stylu Twojej wypowiedzi wnoszę, że to nie autorowi słoma z butów wychodzi.
            Poza tym ma rację, że salony Mercedesa i BMW to najczęściej odwiedzane miejsca
            jeżeli chodzi o zakupy limuzyn. Chyba nie chcesz powiedzieć że lepiej od S-klasy
            sprzedaje się Rolls.

A co do definicji limuzyny, to proszę napisz czym według takie guru jak Ty jest
            limuzyna. S-klasa nie jest limuzyną, bo jest za tania, za króka, nie tak wygodna?
            Oczywiście rozumiem, że już jeździłeś nową S-klasą, Rollsem, Jaguarem czy
            Bentleyem i swój pogląd opierasz nie na artykułach i zdjęciach tylko na
            własnych, nawet krótkich doświadczeniach z tymi samochodami.
            • meerkat1 Re: A co za parafianski debil to napisal???! :-)) 21.10.05, 15:53
              Owszem, jezdzilem wszystkimi z w/w.

Owszem, pojecie limuzyna zarezerwowane jest wylacznie dla model <stretch> z
              jednostronnie przezroczysta przegroda odgraniczajaca pasazerow od szofera
              [limuzyny sie nie prowadzi!]
              z barkiem, faksem, telefonem satelitarnym, itp., czesto-opancerzona.

Merci sa dla nuworszyow: rzeznikow, meneli, knajakow, itp.

Stad i popularne okreslenia: <jerk in a merc> i <weasel in a Diesel>

A chcesz przyzwoity FULL SIZE car to kup se FORDA:

np. Aston Martina czy Jaga.

P.S. Do samochodow naprawde luksusowych z produkcji Daimlera/Chryslera zaliczyc
              mozna jedynie Maybacha.

I to by bylo na tyle.
    • hotrod404 Re: bo dziennikarze to przeważnie infoanalfabeci 21.10.05, 10:08
    • kawamarago Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 21.10.05, 12:14
      Drogi poeto od spraw motoryzacji.
      Nic nie ujmując modelowi S500, ale dawno, dawno temu synonimem obecnej S-Classe
      był mercedes 600, a nie 500.
      • meerkat1 O 600setkach... 21.10.05, 15:57
        <kawamarago> ma absolutna racje.

Jedyne luksusowe full size merci - to 600tki, nb. produkowane glownie...w USA:-)

I 600 MOZNA istotnie zamienic w limuzyne, instalujac srodkowy (stretch) modul
        oraz wzmacniajac odpowiednio podwozie i zawieszenie.
    • barnaba75 Dyletanctwo autora artykułu jest wysokiej próby... 21.10.05, 12:46
      wszystkie elementy "aluminiowe" są plastikami, stworzonymi w specjalny sposób
      tak, aby dawały w dotyku efekt "zimnego aluminium". Dodam tylko, że MB nie jest
      firmą, która to wymyśliła. Patent na takie "plastikowe aluminium" posiada firma
      Plastal (www.plastal.it) i ona też produkuje te elementy dla branży
      motoryzacyjnej. Jak ja nie lubię dziennikarzy motoryzacyjnych... Jeden na stu
      jest prawdziwym dziennikarzem motoryzacyjnym.
    • aspio1 Re: Test the Best - BMW 750i vs. Mercedes S500L 22.10.05, 10:01
      artykuł jest dziwny nikt nie zdecyduje się na wybór takich marek do podróży
      , poprostu tych aut nie ma w klasie 'the best", gdyż aby nimi podróżować nie
      można mieć więcej jak 160 cm wzrostu, wyzsi podrózuja w kucki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka