Dodaj do ulubionych

10% podatku przy sprzedarzy

26.09.02, 23:38
Uslyszalem ostanio widomosc ze jak kupie samochod to jesli go bede sprzedawal
przed uplywem 6 miechow bede mosial zaplacic podatek w wysokosci 10 % auta ??
Czy to mozliwe i kiedy taki podatek obowiazuje ??
Obserwuj wątek
    • mindo Re: 10% podatku przy sprzedarzy 27.09.02, 06:56
      Nie wiem czy ten przepis jeszcze obowiązuje ale dotyczył on tylko używanych
      samochodów. Nowy można sprzedać nawet w tym samym dniu bez podatku.
      • al_fik Re: 10% podatku przy sprzedarzy 27.09.02, 09:10
        mindo napisał:

> Nie wiem czy ten przepis jeszcze obowiązuje ale dotyczył on tylko używanych
        > samochodów. Nowy można sprzedać nawet w tym samym dniu bez podatku.

jaki "nowy"?
        jak coś kupiłeś i sprzedajesz z "drudiej reki" to juz nie jest nowy, chyba że
        sprzedaż samochodów jest przedmiotem twojej działalności

a 10% zryczałtowany podatek dochodowy jest stary jak Ustawa o PDOF...
    • vecchio Re: 10% podatku przy sprzedarzy 27.09.02, 12:29
      Dobra ale gdzie tu jest dochod jak mam placic podatek dochodowy ??Skoro kupilem
      samochod to mialem na niego pieniadze od ktorych juz zaplacilem podatek .A
      teraz jak go sprzedam znow mam zaplacic podatek ????Pozatym moj brat sprzedawal
      ostanio dwa stare maluchy i placil jedynie 2 % podatku od czegos tam .Wiec jak
      to jest ??
      • Gość: walduś Re: 10% podatku przy sprzedarzy IP: *.fw 27.09.02, 12:33
        Wujek nie gorączkuj się,

Płacisz podatek tylko od zysku ze sprzedaży czyli od różnicy pomiędzy ceną
        sprzedaży a ceną zakupu. Jeżeli taka jest ujemna to jak wiadomo do strat
        podatków się nie płaci więc....

Pzdr
    • vecchio Re: 10% podatku przy sprzedarzy 27.09.02, 15:48
      Wielkie dzienki za informacjia tak mnie to gryzlo
      • geminix Re: 10% podatku przy sprzedarzy 27.09.02, 16:27
        Bardzo mi przykro, ale muszę Cię zmartwić. Przepis stanowi że płacisz podatek
        od różnicy między ceną zakupu a CENĄ RYNKOWĄ pojazdu w dniu szpedaży. Więc może
        się okazać że jednak zapłacisz podatek, bo urzędasa w skarbówce nie interesuje
        że NIEMOŻLIWE jest sprzedanie samochodu w takim to takim roczniku za taką i
        taką kwotę tylko nalicza Ci różnicę i koniec - płać. I tu czasami wychodzi
        również kwestia zaniżania ceny prz kupnie. Bo znowu go nie interesuje że mimo
        że cena była niższa od CENY RYNKOWEJ to ty i tak zapłaciłes podatek (2% - przy
        kupnie auta) od ceny rynkowej (bo znowu tak stanowi przepis) i za podstawę
        bierze jednak tę zaniżoną cenę zakupu do obliczenia podatku. Tak czy siak
        państwo napewno Cię zdoi.

pozdrawiam
        Rafał
    • Gość: Adam Re: 10% podatku przy sprzedaży IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.09.02, 21:04
      Załóżmy, że kupuję od firmy X samochód ford focus za 19.000 w ciągu dwóch dni
      sprzedaję go za 30.000. Mam zapłacić 10 % czyli 1.100 od zarobionych
      11.000???????????????? Czy to możliwe????????????
    • vecchio Re: 10% podatku przy sprzedarzy 27.09.02, 21:51
      He he Adam trafil w sedno . Tez kupoje samochod od firmy zeby go sprzedac od
      razu :P
      • Gość: Adam Re: 10% podatku przy sprzedaży IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.09.02, 22:22
        vecchio napisał:

> He he Adam trafil w sedno . Tez kupoje samochod od firmy zeby go sprzedac od
        > razu :P

Akurat nie mam takiej możliwości, ale autentycznie rozglądam się za czymś dla
        żony. Jaki samochód możesz mieć? Jeżeli focusa,astrę albo fabię to chętnie go
        od Ciebie odkupię. W tym przypadku na umowie wpiszemy cenę po której Ty kupisz
        dlatego problem podatku Cię nie dotyczy!!!!!!!
    • vecchio Re: 10% podatku przy sprzedarzy 27.09.02, 23:07
      He he kupie astre classic 1.6 ( 75 km ) z dwiema poduzkami ,abs i
      wspomaganiem . Przebieg 60 tys km . Rocznik 1999. tylko ze dopiero w grudniu
      bede kupowal :) Jeszcze te miasiace pojezdze na sluzbowym ( czyli za darmoche )
    • vecchio Re: 10% podatku przy sprzedarzy 28.09.02, 00:14
      Nio i jest to wersja 5 drzwiowa kolor granatowy Zderzaki w kolorze nadwozia
      lusterka rownierz .Halogeny przednie :p
      • Gość: Adam Re: 10% podatku przy sprzedarzy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 28.09.02, 22:00
        vecchio napisał:

> Nio i jest to wersja 5 drzwiowa kolor granatowy Zderzaki w kolorze nadwozia
        > lusterka rownierz .Halogeny przednie :p

Ile kasy mam szykować?
    • vecchio Re: 10% podatku przy sprzedarzy 29.09.02, 00:47
      Nio nie wiem . 22 tys ??
      • Gość: Adam Re: 10% podatku przy sprzedaży IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 29.09.02, 13:33
        Zostaw jakieś namiary na priva to spokojnie przedyskutujemy temat, przecież nie
        ma sensu ciągnąć tego na forum. Jeżeli jesteś z Warszawy to chętnie obejrzę to
        cudo.

Pozdrawiam,
    • vecchio Re: 10% podatku przy sprzedarzy 29.09.02, 14:33
      Nio fakt.Wiec GG: moje 220146 a meil vecchio@wp.pl . Ale jak mowilem ten
      samochod bedzie do sprzedania gdzies w grudniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka