Dodaj do ulubionych

Renault Clio II czy Hyunday Getz - pilana porada

12.11.05, 20:44
Jestem na kupnie nowego samochodu w cenie ok. 30 tys. "z hakiem". Zrobiłem
rozeznanie w aktualnych promocjach i najbardziej kuszą Clio i Getz. Clio 1.2
można dostać za 32 tys., Getz 1.1 z troche lepszym wyposażeniem za 33 tys.
Dodam że potrzebuję samochodu do jazdy w większości po mieście, ewentualnie
od czasu do czasu na krótkich trasach. Generalnie nie jeżdżę dużo ( ok. 500
km/mies.). Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • seth11 Re: Renault Clio II czy Hyunday Getz - pilana por 12.11.05, 21:52
      Przy przebiego ok. 500km/mies polecam rower.
      Najtaniej wyjdzie.

• supermirafiori Re: Renault Clio II czy Hyunday Getz - pilana por 12.11.05, 21:58
        ja bym brał renówę.
        sprawdź jeszcze koszty przeglądów okresowych które nie sa tanie.
        pewnie bierzesz na kredyt więc dwa razy sprawdż niż kupisz.
    • mmarko2 Re: Renault Clio II czy Hyunday Getz - pilana por 13.11.05, 10:18
      Mam megane II i jakość tego samochodu jest kiepska, szcególnie plastiki które
      trzeszczą podczas jazdy. W jednym z programów motoryzacyjnych testowali nową
      Lagunę. Wszytko było dobrze, zwrócili tylko uwagę na plastiki- prawdopodobnie
      jest to problem wszystkich renówek. Być może w nowym clio rozwiązali ten
      problem, spróbuj sprawdzić naciskając ręką plastikowe części deski
      rozdzielczej. Jeżeli trzeszczą to będą trzeszczeć w czasie jazdy. Poczytaj np.
      w Onet opinie użytkowników o tych modelach i markach- clio będzie oczywiście
      starsze, getz powinien juz być.
      • mubarak Re: Renault Clio II czy Hyunday Getz - pilana por 13.11.05, 11:57
        Widzialem ten program, porównywali Lagunę dci z Passatem 2.0 FSI- bo pasowaly
        cenowo!I paradoksalnie trzeszczaly plastiki nie w Lagunie a w Passacie, co nie
        przeszkodzilo w podsumowaniu przypisać tę cechę francuzowi.I jak widac poszlo w
        swiat
        • hippolin Hyunday Getz - jest bardzo słaby 13.11.05, 12:19
          Hyundai dużo pali, na krótkich trasach silnik 1.3 może palić nawet 10l, a zdaje się, że do tego ten samochód ma służyć więc daj sobie spokój, co z tego, że dziś kupisz tanio, skoro póżniej będziesz dopłacać na stacji benzynowej i to dużo....benzyna nie potanieje, instalacja gazowa też jest droga, a utrata wartości duża,
          z tych dwóch to Clio, ale za 33tys zł masz jeszcze VW FOX, Toyotę Aygo i Seata Ibizę - powinny byś bardziej niezawodne i mniej tracą na wartości
          • miloszpm Re: Hyunday Getz - jest bardzo słaby 13.11.05, 18:58
            > VW FOX, Toyotę Aygo i Seata
            > Ibizę - powinny byś bardziej niezawodne i mniej tracą na wartości

Ciekawi mnie, skąd wiesz, że Toyota Aygo i VW Fox są bardziej niezawodne i
            mniej stracą w przyszłości na wartości?

Są to pojazdy zupełnie nowe na rynku, na naszym rynku nie mające bezpośredniego
            poprzednika (w przypadku Aygo można przyjąć, że jest kontynuatorką Peugeota
            106/Citroena Saxo). Można przypuszczać, na zasadzie analogi do innych Toyot i
            VW, że mogą być bardziej niezawodne.

Nie sądzę też, żeby Toyta Aygo była bardziej niezawodne od Peugeota 107 i
            Citroena C1.
            • frequentflyer Re: Hyunday Getz - jest bardzo słaby 13.11.05, 20:37
              miloszpm napisał:
              >
              > Nie sądzę też, żeby Toyta Aygo była bardziej niezawodne od Peugeota 107 i
              > Citroena C1.
              to jest zupełna herezja. każdy wie że japończyki są bezawaryjne a francuzy
              wiecznie stoją po warsztatach.
              co z tego że wszystkie trzy modele są składane w kolinie na tej samej linii z
              tych samych części - japończyk to zawsze japończyk!
              no chyba żebyś wziął C1 i przylepił mu na masce znaczek toyoty, wtedy może
              będzie się mniej psuć. ale psuć się musi, bo francuz!
              a serio, jeździłem w sierpniu przez tydzień Aygo od Hertza w Pradze i nie
              przypadł mi do gustu zupełnie. panda sprawia wrażenie o wiele solidniejszego
              pojazdu. do tego bagażnik aygo niewiele większy niż w maluchu i bez wywalenia
              tylnej półki - prawie niedostępny. silnik energiczny tylko pod warunkiem
              utrzymywania obrotów powyżej 4000, gdzie hałas staje się już nieznośny, zupełnie
              jak w Yarisie.
              Dziś moje Clio 1.5dci przejechało 50000. kilometr. niedługo kończy trzy lata, w
              tym czasie było raz ponadplanowo w serwisie - kiedy wskaźnik temperatury
              zewnętrznej pokazywał ponad plus 50 stopni w grudniowe niezbyt silne ale jednak
              mrozy. wiadomo, francuska tandeta.
    • shadow63 Re: Renault Clio II czy Hyunday Getz - pilana por 13.11.05, 22:11
      czytam od dluższego czasu opinie forumowiczow na temat francuskich aut,telepię
      sie od 7 lat clio II 1.2 ,nie powiem,nie jest to rakieta ,ale do codziennej
      jazdy jest ok.Ludzie,jakość obecnych wozidełek bez wzgledu na markę jest
      zblizona,jak się ma pecha to można sie "przewieżć" na każdej marce.Kupuj co Ci
      się osobiście podoba ,opinie innych traktuj z dystansem.
    • histe Re: Renault Clio II czy Hyunday Getz - pilana por 14.11.05, 13:42
      też miałem ten dylemat niemal 2 lata temu....ostatecznie wybralem Clio i nie
      zaluje...choć getz jest ciut wiekszy w srodku...może jednak lepiej poczekać na
      nowego, którego juz reklamują....a moze kia rio??? cena tylko nieco wieksza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka