Dodaj do ulubionych

co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ??

25.11.05, 22:02
zalałem oststnio paliwko BP98 Ultimate i autko zyskało troszkę na
elastyczności .Lepiej się przyśpiesza na poszczególnych biegach.

czy to paliwko dodaje troszkę więcej Nm czy kW ?

pozdr.
Obserwuj wątek
    • kompletny_idiota Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 25.11.05, 22:38
      kW
      • maciejosss Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 26.11.05, 08:08
        kompletny_idiota napisał:

> kW

ale moc osiągana jest przy wysokich obrotach , a moje autko ma lepszą
        elastyczność w okolicach max. momentu obrotowego , więc wg mnie chyba moment.
        • kompletny_idiota Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 26.11.05, 18:25
          W tym kraju chyba wiecej ludzi wierzy w moment niz w Pana Boga. Czlowieku, jak
          masz lepsza elastycznosc to znaczy ze masz wieksza moc, w tym wypadku w
          zakresie srednich obrotow. Gdybys nie mial wiekszej mocy to majac wiekszy
          moment musialbys miec mniejsze obroty silnika. Dobrze sie przyspiesza przy
          spadajacych obrotach, nieprawdaz?
          Majac "lepsze" paliwo czy spalajac je lepiej masz rzeczywiscie wieksze
          cisnienie w cylindrze a wiec naturalnie wiekszy moment, wiec trzymajac dalej te
          same obroty masz wieksza MOC.
          • zgryzliwy1 Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 26.11.05, 23:36

> W tym kraju chyba wiecej ludzi wierzy w moment niz w Pana Boga. Czlowieku,
            > jak masz lepsza elastycznosc to znaczy ze masz wieksza moc, w tym wypadku w
            > zakresie srednich obrotow.

piredu pierdu pierdu

jak masz przy tych samych obrotach wieksza moc to masz tez wyzszy moment
            obrotowy
            te dwie wielkosci sa ze soba nierozerwalnie powiazane - rosnie jedno to rosnie
            drugie i na odwrot
            • kompletny_idiota Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 27.11.05, 00:37
              No niech mnie kule bija! Powtarzasz co ja napisalem, ale potem dodajesz cos od
              siebie z bledem. Jak mowimy o mocy, momencie i obrotach, to mowimy o dwoch czy
              o trzech wartosciach wzajemnie powiazanych?

• frax1 Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 25.11.05, 23:45
      W instrukcji do mojego auta jest zaznaczone że przy Pb 95 auto ma 245Nm a przy
      Pb 98 250Nm. Nie próbowałem jeszcze 98 ale jak się nadarzy okazja to sprawdze na
      własne oczy, choć jestem prawie pewien że tego nie odczuje.
      Pozdrawiam
      • kompletny_idiota Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 26.11.05, 00:43
        Instrukcja mowi o Pb 95 i Pb 98. Opisany tu przypadek mowi o plynie
        sprzedawanym jako Pb 95 i Pb 98. Ten drugi ma dolane mniej wody i pali sie
        lepiej, stad zauwazalna poprawa osiagow.
    • xystos Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 26.11.05, 09:02
      Re:maciejosss 25.11.05, 22:02

.. zeby miec jakakolwiek kozysc z lepszego paliwa,-musisz przestawic zaplon
      przyspiesz o pare stopni.
      • maciejosss Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 26.11.05, 09:05
        xystos napisał:

>
        > .. zeby miec jakakolwiek kozysc z lepszego paliwa,-musisz przestawic zaplon
        > przyspiesz o pare stopni.

wiem że w Oplu Astra 1,6-16V był taki przełącznik ( zamieniało sie kostkę koło
        silnika ) z Pb95 na Pb98 , ale podejrzewam ,że w nowszych autkach ( a takiem
        posiadam )następuje to automatycznie ( może się myle ale nie wiem )
        • xystos Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 26.11.05, 09:14
          maciejosss napisał:

> xystos napisał:
          >
          > >
          > > .. zeby miec jakakolwiek kozysc z lepszego paliwa,-musisz przestawic zapl
          > on
          > > przyspiesz o pare stopni.
          >
          > wiem że w Oplu Astra 1,6-16V był taki przełącznik ( zamieniało sie kostkę
          koło
          > silnika ) z Pb95 na Pb98 , ale podejrzewam ,że w nowszych autkach ( a takiem
          > posiadam )następuje to automatycznie ( może się myle ale nie wiem )

.. nie mylisz sie,w nowych autach zaplon w pewnym stopniu dostosowuje sie do
          paliwa, 98 OKT ma tez inna wartosc energetyczna ,- proponuje przyspieszyc
          ustawienie glówne (samo sie nie przestawi) tzn. pod kopólka rozdzielacza-poluzuj
          dwie sruby-puzniej dwa-trzy stopnie w kieúnku przeciwnym do ruchu wskazuwek
          zegara (przysp.zaplonu)- uzyj lampy stroboskopowej , gdy wdie kreski jedna beda
          bedzie OK , zaczekaj z ta operacja az bedziesz pewny ze w baku i przewodach
          masz tylko 98 oktanowe paliwo-nie zmieszane z 95. Pzdr.
          • waskes29 Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 26.11.05, 18:33
            xystos napisał:
            > .. nie mylisz sie,w nowych autach zaplon w pewnym stopniu dostosowuje sie do
            > paliwa, 98 OKT ma tez inna wartosc energetyczna ,- proponuje przyspieszyc
            > ustawienie glówne (samo sie nie przestawi) tzn. pod kopólka rozdzielacza-
            poluzu
            > j
            > dwie sruby-puzniej dwa-trzy stopnie w kieúnku przeciwnym do ruchu wskazuwek
            > zegara (przysp.zaplonu)- uzyj lampy stroboskopowej , gdy wdie kreski jedna
            beda
            >
            > bedzie OK , zaczekaj z ta operacja az bedziesz pewny ze w baku i przewodach
            > masz tylko 98 oktanowe paliwo-nie zmieszane z 95. Pzdr.

Nie wiem co ty tu produkujesz i doradzasz malo ktory samochod jeszcze ma
            przestawny w ten sposob zaplon tym bardziej z silnikami dostosowanymi do dwoch
            rodzajow paliwa to juz raczej niespotykana sprawa .Zaplon przestawia sie sam i
            to caly czas w zaleznosci od warunkow pracy silnika a nie tylko rodzaju
            paliwa ,to samo dotyczy kpolki chyba juz niewiele samochodow stosuje takie
            rozwiazanie .
          • zgryzliwy1 Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 26.11.05, 23:39
            xystos napisał:

98 OKT ma tez inna wartosc energetyczna

ano ma ,ale...nizsza niz 95
    • darek9999 Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 26.11.05, 21:15
      jezeli masz auto które wymaga 98 np silnik fsi lub wysilony silnik to naprawde
      odczujesz różnicę jeśli nie............ludzie czytajcie trochę prasę
      motoryzacyjną bo wasza głupota nie zna granic.większość z was nie ma pojęcia o
      czym pisze.mocy się nie czuje to pojęcie abstracyjne,matematyczne pochodna
      momentu obrotowego i to on decyduje,czy auto ma kopa czy nie.wreszcie
      paliwo.nie ma rzadnej różnicy.silnik może opóźnić zapłon, gdy następuje
      spalanie stukowe czyli gdy liczba oktanowa jest za mała,ale nie w drugą
      stronę.w taki razie po co ta benzyna?gdy masz wysilony motor lub po tuningu,aby
      uniknąć spalania stukowego.niższa wartość energetyczna?człowieku skąd masz
      takie wiadomości.to paliwo nic nie daje,a subiektywne odczucia to albo
      autosugestia,albo poprzednie paliwo miało gó..aną wartość oktanową
      • maciejosss Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 26.11.05, 21:48
        Sęk właśnie chyba w tym ,że w naszym kraju paliwo Pb95 jest marnej jakości , i
        dopiero na Pb98 zaczyna się normalna jazda.

U naszych zachodnich sąsiadow takich problemów nie ma i na paliwku Pb95 całkiem
        przyjemnie się jeździ.

• darek9999 Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 27.11.05, 12:23
          masz oczywiście rację
      • kompletny_idiota Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 26.11.05, 22:03
        "mocy się nie czuje to pojęcie abstracyjne,matematyczne pochodna
        momentu obrotowego i to on decyduje,czy auto ma kopa czy nie."

Kolego, moment to poczujesz na szyi jak ktos bedzie ci usilowal ukrecic twoja
        glowe. W samochodzie czujesz przyspieszenie, ktore jest rezultatem sily
        napedowej a ta z kolei jest rezultatem mocy na kolach, ktora jest taka jak moc
        na silniku razy straty.
        • w_r_e_d_n_y czuj duch !!!!!!! 26.11.05, 23:58

> Kolego, moment to poczujesz na szyi jak ktos bedzie ci usilowal ukrecic twoja
          > glowe. W samochodzie czujesz przyspieszenie, ktore jest rezultatem sily
          > napedowej a ta z kolei jest rezultatem mocy na kolach, ktora jest taka jak
          > moc na silniku razy straty.

To pewnie "czujesz moc" jak jedziesz ze stala szybkoscia hehehe
          chociaz wtedy silnik wydatkuje jakas moc ,to jakos nic nie wciska w fotel
          wlasnie dlatego G O W N O czujesz bo moment napedowy na kolach jest wtedy
          zrownowazony z momentem oporow ruchu i strat ,czyli ma wartosc " 0 "
          • kompletny_idiota Re: czuj duch !!!!!!! 27.11.05, 00:24
            Ja czuje moc, jaknajbardziej, czemu nie. Ale nie jak jade ze stala predkoscia.
            Czasami czuje wiatr we wlosach, albo czuje ze jade za szybko. Jak nad tym
            popracuje, to moze kiedys poczuje i moment, kto wie. A gowno tez dobrze wyczuc
            zawczasu, zwlaszcza jak sie jedzie samochodem. Ja kiedys myslalem podobnie jak
            Ty kolego, ale to bylo dawno temu jak sie jeszcze na tym nie znalem.

Dla wyjasnienia, moc silnika to nie jest to co akurat silnik robi tylko to co
            silnik moze zrobic. W jednym samochodzie dodajesz nagle gazu do dechy i nic sie
            nie dzieje, a w drugim tracasz w pedal i cie wciska w fotel. Ten drugi samochod
            ma wieksza moc.
    • bert.d.s ani Nm, ani kW 26.11.05, 21:30
      Tylko mpg. I to jest jedyna prawidlowa odpowiedz.

Sprawdzalem, to wiem.
      • kompletny_idiota Re: ani Nm, ani kW 26.11.05, 21:52
        A ja sprawdzalem czy mozna zyc o misce ryzu dziennie i wyszlo mi ze nie mozna.
        Twoj lepszy mpg wzial sie stad ze mogles utrzymac jazde na obrotach nizszych
        niz na gorszej benzynie bo nie miales spalania stukowego. Innymi slowy
        przeniosles moment i moc w zakres obrotow poprzednio nieosiagalnych dla danego
        biegu. Na gorszej benzynie musialbys jechac z ta predkoscia na nizszym biegu co
        daloby wieksze zyzycie paliwa.
        • zgryzliwy1 Re: ani Nm, ani kW 27.11.05, 00:12

pisanie bzdur ,ze od ilosci "oktan" zalezy moc swiadczy tylko ,ze nie wiesz
          kompletnie o co biega

zainstaluj sobie gaz misiu a zrobisz z auta rakiete ,bo przeciez gaz ma
          LO powyzej 100

nie zapomnij policzyc i opisac o ile Ci wzrosnie w KM
          • kompletny_idiota Re: ani Nm, ani kW 27.11.05, 00:30
            Najwazniejsze ze Ty wiesz o co biega. Nigdzie nie napisalem ze moc zalezy od
            ilosci oktan. Napisalem mniej wiecej tyle ze jak samochod ma poprawione osiagi
            to znaczy ze silnik ma wiecej mocy. Czytaj uwazniej i postaraj sie zrozumiec.
            • zgryzliwy1 Re: ani Nm, ani kW 27.11.05, 00:55

> Najwazniejsze ze Ty wiesz o co biega. Nigdzie nie napisalem ze moc zalezy od
              > ilosci oktan.

malo wiesz i jeszcze na dodatek masz krotka pamiec

przypomnij sobie
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=32560261&a=32562414
              • kompletny_idiota Re: ani Nm, ani kW 27.11.05, 01:20
                No wlasnie, po nalaniu innego paliwa ma lepsze osiagi. No to co mu sie
                poprawilo, Nm czy kW? Wedlug mnie kW. A wedlug Ciebie Nm? Czyzbys chcial
                powiedziec ze mamy do czynienia z poprawa osiagow bez podniesienia mocy?
                • mobile5 Re: ani Nm, ani kW 27.11.05, 01:29

> No wlasnie, po nalaniu innego paliwa ma lepsze osiagi.

Sprawdzone gdzieś w obiektywny sposób?

No to co mu sie
                  > poprawilo,

Mogła obniżyć się dolna granica użytecznych obrotów.
                  • kompletny_idiota Re: ani Nm, ani kW 27.11.05, 02:48
                    > Mogła obniżyć się dolna granica użytecznych obrotów.

To nie poprawia elastycznosci.

• mobile5 Re: ani Nm, ani kW 27.11.05, 03:29

> > Mogła obniżyć się dolna granica użytecznych obrotów.
                      >
                      > To nie poprawia elastycznosci.
                      >
                      >
                      Więc wytłumaczenie może być w tym cytacie:
                      "zwiększenie kąta wyprzedzenia zapłonu poprawia przebieg krzywej momentu
                      obrotowego w stopniu zapewniającym odczuwalną poprawę na niskich i średnich
                      obrotach".
                      • kompletny_idiota Re: ani Nm, ani kW 27.11.05, 04:53
                        Nic nie wiemy o zmianie kata wyprzedzenia zaplonu. Moze moment maksymalny
                        nastepuje przy mniejszych obrotach, moze moc maksymalna przy wiekszych, a
                        najprawdopodobniej obydwie te rzeczy.
                        • mobile5 Re: ani Nm, ani kW 27.11.05, 12:00

> Nic nie wiemy o zmianie kata wyprzedzenia zaplonu. Moze moment maksymalny
                          > nastepuje przy mniejszych obrotach, moze moc maksymalna przy wiekszych, a
                          > najprawdopodobniej obydwie te rzeczy.

Trochę wiemy:
                          maciejosss napisał:

> wiem że w Oplu Astra 1,6-16V był taki przełącznik ( zamieniało sie kostkę
                          koło
                          > silnika ) z Pb95 na Pb98 , ale podejrzewam ,że w nowszych autkach ( a takiem
                          > posiadam )następuje to automatycznie ( może się myle ale nie wiem )
                • darek9999 Re: ani Nm, ani kW 27.11.05, 12:31
                  auto świat i motor juz robiły tesy paliw i nie było żadnych różnic.samo nalanie
                  paliwa nic kompletnie nie daje, a świadczy o braku wiedzy o technice
                  motoryzacyjnej.98 pozwala na zwiększenie stopnia sprężania i tym samym na
                  lepsze osiągi,ale nie dzieje się to na stacji benzynowej.druga sprawa nie
                  istnieje takie coś jak odczucie mocy to skrót myślowy jak nazywanie butów
                  sportowych adidasami choć to mogą być nike.odzuwa sie siłę,czyli ten ciąg auta
                  który zalaży od momentu obrotowego...nie chce mi się pisać,co ja ku.. jestem
                  szkoła i tak większość z was ma te swoje teorie wynikające z wiedzy i braku
                  abstrakcyjnego myślenia więc po co się wysilać
                  • xystos Re: ani Nm, ani kW 27.11.05, 12:47
                    Autor: darek9999
                    Data: 27.11.05, 12:31
                    auto świat i motor juz robiły tesy paliw i nie było żadnych różnic.samo nalanie
                    paliwa nic kompletnie nie daje, a świadczy o braku wiedzy o technice
                    motoryzacyjnej.98 pozwala na zwiększenie stopnia sprężania i tym samym na
                    lepsze osiągi, ( ... ).

.. sluszne spostrzezenie,czasami robie sie w "konia" sadzac ,ze moi
                    wspólforumowicze "lapia w lot" , postaram sie byc bardziej pedagogiczny:

jak z pewnoscia wielu forumowiczów juz slyszalo (conajmniej) mozna silnik "chip
                    trimm´owac" - by uzyskac te moc lub oszczednosc paliwa (wybierz opcje) -nalezy
                    zmienic glówny/podstawowy kat zaplonu , ten "kat" w zadnym aucie (w promie
                    kosmicznym tez nie) sam sie nie ustawi.
                    Spytajcie "skyddad" czy ma ochote na tlumaczenie podreczników dot. ukladu
                    el.samochodu , moja znajomosci jez.polskiego/motoryzacyjnego jest znikoma -
                    nie podolam temu (Heraclesowemu) zadaniu. Pzdr.
    • d7d co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 27.11.05, 00:44
      paliwo Pb98 daje większy rachunek do zapłacenia w kasie niż za paliwo PB95 (za
      tą samą ilość litrów paliwa)
      i większą radość kupującemu i sprzedającemu ...
    • abgen Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 27.11.05, 02:34
      banda niedouczonych idiotów

ab.
      • kompletny_idiota Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 27.11.05, 02:52
        abgen napisał:

> banda niedouczonych idiotów

Nareszcie ktos ma racje.
        • xystos Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 27.11.05, 08:55
          waskes29 26.11.05, 18:33
          Nie wiem co ty tu produkujesz i doradzasz malo ktory samochod jeszcze ma
          przestawny w ten sposob zaplon tym bardziej z silnikami dostosowanymi do dwoch
          rodzajow paliwa to juz raczej niespotykana sprawa .Zaplon przestawia sie sam i
          to caly czas w zaleznosci od warunkow pracy silnika a nie tylko rodzaju
          paliwa ,to samo dotyczy kpolki chyba juz niewiele samochodow stosuje takie
          rozwiazanie .

.. wyrazilem sie jasno ",w nowych autach zaplon w pewnym stopniu dostosowuje
          sie do
          paliwa," , jednakze ustawienie glówne pozostalo takie jak zawsze bylo-nie bylo
          by mozliwosc exportu aut z na stale ustawionym katem zaplonu do kraji z inna
          wartoscia grzewcza paliwa które w danym kraju sa standartem,-nie sadzisz chyba
          ze z wzgledu na np; rynek Moldawski Mazda wyposaza swe auta w inny system
          zaplonu ?.
          W jednym aucie moga byc dwie sruby mocujace rozdzielacz i znajdujacy sie tuz
          pod nim gadget odpowiadajacy za kat (przyspieszenie/opuznienie) zaplonu --
          jest wolny dzien-idz do garazu i zapoznaj sie z Twoim autem blizej. Pzdr.
          • waskes29 Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 27.11.05, 12:43
            xystos napisał:

>
            > .. wyrazilem sie jasno ",w nowych autach zaplon w pewnym stopniu dostosowuje
            > sie do
            > paliwa," , jednakze ustawienie glówne pozostalo takie jak zawsze bylo-nie
            bylo
            > by mozliwosc exportu aut z na stale ustawionym katem zaplonu do kraji z inna
            > wartoscia grzewcza paliwa które w danym kraju sa standartem,-nie sadzisz
            chyba
            > ze z wzgledu na np; rynek Moldawski Mazda wyposaza swe auta w inny system
            > zaplonu ?.
            > W jednym aucie moga byc dwie sruby mocujace rozdzielacz i znajdujacy sie tuz
            > pod nim gadget odpowiadajacy za kat (przyspieszenie/opuznienie) zaplonu --
            > jest wolny dzien-idz do garazu i zapoznaj sie z Twoim autem blizej. Pzdr.

Xystos nie musisz mi mowic co mam pod maska bo chociaz mam prawie 10-letni
            samochod to nie ma tam aparatu zaplonowego o jakim ty piszesz wiec tym bardziej
            nie ma mozliwosci samemu ustawic zaplonu.Nie mam kpolki rozdzielacza itp, mam
            zaplon modulowy i on sam dostosowuje konty wyprzedzen do warunkow pracy
            silnika i tak chyba teraz ma wiekszosc samochodow.Nawet kiedys jak jeszcze
            byly gazniki aparaty zaplonowe mialy podcisnieniowe przyspieszanie zaplonu i
            owszem mozna bylo zaplon przestawic za pomoca stroboskopu. Ale teraz chyba
            juz tego nikt nie stosuje w nowych silnikach ,nie ustawia sie zaplonu bo on
            ustawia sie sam automatycznie .
            A wracajac do pytania co daje paliwo o wiekszej liczbie octanowej dla silnikow
            ktore maja mozliwosc z tego skorzystania daje przyrost KW jak i Nm.
            To musi byc ligiczne dlatego wiekszosc scigantow sprowadza specjalne paliwo
            az ze stanow chyba 109octanowe jak pamietam i po takim paliwie jest znaczny
            przyrost mocy a jak mocy to i Nm oczywiscie po pewnych modyfikacjach z
            elektronika silnika.
            • etom Re: co dodaje paliwo Pb98? Nm czy kW ?? 28.11.05, 03:31
              waskes29 napisał:

> xystos napisał:

Zdaje mi sie ,ze mowicie obaj o dwoch roznych rzeczach.
              Jeden o statycznym kacie wyprzedzenia zaplonu ,ustawianym dla wolnych obrotow,a
              drugi o dynamicznym kacie wyprzedzenia zaplonu zaleznym od parametrow pracy
              silnika ( podcisnienia i obrotow )
              W starszych silnikach z kopulka dynamiczny kat wyprzedzenia zaplonu byl
              realizowany mechanicznie a w obecnych bezstykowych elektronicznie.Poza tym
              niczym sie nie roznia.

> A wracajac do pytania co daje paliwo o wiekszej liczbie octanowej dla
              > silnikow
              > ktore maja mozliwosc z tego skorzystania daje przyrost KW jak i Nm.
              > To musi byc ligiczne dlatego wiekszosc scigantow sprowadza specjalne paliwo
              > az ze stanow chyba 109octanowe jak pamietam i po takim paliwie jest znaczny
              > przyrost mocy a jak mocy to i Nm oczywiscie po pewnych modyfikacjach z
              > elektronika silnika.

Samo zwiekszenie LO benzyny nic nie da (nawet po przestawieniu zaplonu) jezeli
              nie przystosuje sie do niego silnika - glownie chodzi o zwiekszenie stopnia
              sprezania ,bo do tego parametru dobiera sie LO paliwa.
              Najlepszy przyklad to jazda na gazie ,ktory ma LO tez powyzej 100 oktan a moc i
              tak nie wzrasta z tego powodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka