Gość: maga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.02, 09:39 Kto jezdzi tą droga to wie o co chodzi! A ja mam małe pytanie czy ktoś wie kiedy oddadzą to co tam buduja!! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: markous Re: A - 4 pod Gliwicami IP: *.bmj.net.pl 17.10.02, 11:22 Gość portalu: maga napisał(a): > Kto jezdzi tą droga to wie o co chodzi! > A ja mam małe pytanie czy ktoś wie kiedy oddadzą to co tam buduja!! hmm - mozesz jasniej sprecyzowac twoje oczekiwania co to tego postu?? Link Zgłoś
Gość: maga Re: A - 4 pod Gliwicami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.02, 21:12 Konkretnie chodzi mi o odcinek Nogawczyce Gliwice. Jezdząc ta trasa widze jak buduja ten 25 km odcinek. Jezeli miałbym słuchac Pola to juz od 2 miesięcy powinienem jezdzic nowa autostrada. W tej chwili droga na tym odcinku przypomina czołgowisko. Link Zgłoś
Gość: ptica Re: A - 4 pod Gliwicami IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 17.10.02, 13:02 Odcinek drogi Sosnica-Wirek-Batorego zostanie oddany do użytku w grudniu 2004. Link Zgłoś
Gość: maga Re: A - 4 pod Gliwicami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.02, 19:30 Bardzo przepraszam czy chodzi o ten 25 km odcinek przy wjezdzie do Gliwic od strony Opola!!!!! Link Zgłoś
Gość: XXL Re: A - 4 pod Gliwicami IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.10.02, 09:43 fajofska sprawa ---cała rdza z samochodu odpada----jakiś facio ma interes z kołpakami które zbiera na tej faszystowskiej autostradzie-----kto nie jechał niech spróbuje bo niedługo to zaorają Link Zgłoś
remo29 Re: A - 4 pod Gliwicami 21.10.02, 10:08 Gość portalu: maga napisał(a): > Bardzo przepraszam czy chodzi o ten 25 km odcinek przy wjezdzie do Gliwic od > strony Opola!!!!! Odcinek zwany patataj-patataj jest atrakcją turystyczną witającą przybyszów z UE. Powinien zostać zachowany w niezmienionej formie na zawsze. A autostradę można puścić równolegle. Jest szansa, że następne edycje Camel Trophy będą odbywały się właśnie u nas. BTW: Przejazd przez ten fragment z szybkością 100 km/h to najsurowszy test samochodu. Jeśli nic ci nie odpadnie, nic nie urwiesz, a amortyzatory dożyją 100kkm, tzn że masz naprawdę solidny wózek. Jeżdżę tamtędy średnio 2 razy w miesiącu, ale coraz częściej omijam patataj szerokim łukiem (przez Kędzierzyn) bo od huku łeb mi pęka... Link Zgłoś
Gość: ptica Re: A - 4 pod Gliwicami IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 21.10.02, 11:38 Jest to odcinek pomiędzy Gliwicami a Katowicami, długości 16,554 km. Dat zakończenia robót na innych odcinkach autostrady niestety nie mam pod ręką. Link Zgłoś
Gość: Tomaszek Re: A - 4 pod Gliwicami IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 21.10.02, 15:31 Nie chodzi tu o odcinek Gliwice - Katowice, który ma być zbudowany zupełnie od zera. Patataj - patataj to pozostałość hitlerowskiego autobahnu, ( zresztą też nigdy nieukończonego )na odcinku Gliwice - Nogawczyce, gdzie zaczyna się piękny odcinek nowej autostrady do Wrocławia. Niestety przed wjazdem na niego nie ma informacji, że najbliższa stacja benzynowa jest za jakieś 120-130 km, czyli dopiero we Wrocławiu. ( podobnie jest w drugą stronę ). Dla osób myślących, że droga ta stanowi europejski standard, może to być droga przez mękę kiedy przyjdzie pchać swoje auto albo liczyć na łaskę innych. Link Zgłoś
Gość: Remo Re: A - 4 pod Gliwicami IP: *.zetokat.com.pl / 192.168.0.* 21.10.02, 15:38 Gość portalu: Tomaszek napisał(a): > Niestety przed wjazdem na niego nie ma > informacji, że najbliższa stacja benzynowa jest za jakieś 120-130 km, Heh, ja tak się zestresowałem parę lat temu, kiedy w przydrożnym barze na patataju pani bufetowa na pytanie gdzie jest najbliższa stacja odpowiedziała: o, jeszcze kawałek - w Strzelcach :) A ja już pomykałem na oparach od Bytomia... Jechałem 80 km/h byle nie spalić więcej niż to konieczne, byle doczołgać się do jakiejś stacji... Link Zgłoś
Gość: Tomaszek Re: A - 4 pod Gliwicami IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 21.10.02, 15:47 Jadąc od strony Krakowa, już w Katowicach za stacją Aral, stoją wielkie znaki "A4 Wrocław" i każą jechać na wprost. Znam całkiem dobrze Górny Śląsk i tylko dzięki temu udało mi się po kluczeniu po dzielnicach Rudy Śląskiej i centrum Zabrza trafić potem na drogę krajową 4 między Bytomiem a Gliwicami. Otóż ta tak oznakowana autostrada kończy się nagle w Rudzie na jakimś skrzyżowaniu, gdzie nie uświadczysz znaku na Wrocław, jedynie znaki na Zabrze,Chorzów, Świętochłowice, może Rybnik ( nie pamiętam dokładnie ) Współczuję więc tym co tam się zapędzą i gratuluję geniuszu urzędnikom pana Winietu. Link Zgłoś
luka Re: A - 4 pod Gliwicami 21.10.02, 16:11 Jeżeli jedziecie od strony Krakowa do Wrocławia to aby minąć Rudę Śląską i Zabrze powinniście skręcić w Katowicach na dwupasmówkę do Mikołowa (po minięciu po prawej stronie AWF - u), a z Mikolowa kierować się na Gliwice. Co prawda trzeba przez nie przejechać ale nie zajmuje to wiele czasu. Wie ktoś kiedy A2 dotrze do Gliwic od strony Wrocławia? Link Zgłoś
Gość: Connor Re: A - 4 pod Gliwicami IP: 213.77.27.* 22.10.02, 12:37 luka napisał: > > Wie ktoś kiedy A2 dotrze do Gliwic od strony Wrocławia? Nigdy - A2 to droga łącząca Świecko z Poznaniem i dalej z Warszawą ;-) Link Zgłoś
Gość: Sebulba Re: A - 4 pod Gliwicami IP: *.stacje.agora.pl 22.10.02, 19:52 Gość portalu: Tomaszek napisał(a): > Jadąc od strony Krakowa, już w Katowicach za stacją Aral, stoją wielkie > znaki "A4 Wrocław" i każą jechać na wprost. Znam całkiem dobrze Górny Śląsk i > tylko dzięki temu udało mi się po kluczeniu po dzielnicach Rudy Śląskiej i > centrum Zabrza trafić potem na drogę krajową 4 między Bytomiem a Gliwicami. > Otóż ta tak oznakowana autostrada kończy się nagle w Rudzie na jakimś > skrzyżowaniu, gdzie nie uświadczysz znaku na Wrocław, jedynie znaki na > Zabrze,Chorzów, Świętochłowice, może Rybnik ( nie pamiętam dokładnie ) > Współczuję więc tym co tam się zapędzą i gratuluję geniuszu urzędnikom pana > Winietu. Co do zakonczenia odcinka Gliwice Nogawczyce to ma być (Boże coś Polskę) koniec 2006. Ale w naszym cudnym kraju to wątpliwe. Kluczenie po ŚlĄSKU dośc dobrze mi idzie. Zamiast przez trasę jak wyżej radzę. Na Rudę Wirek (punkt orientacyjny po lewej miniemy wjazd do kopalni Śląsk) nastepnie przez centrum Wirka (po prawek kolorowy budynek szkoły podstawowej). dojeżdżamy do stopu jedno kierunkowa droga na wprost trzymamy sie lewego pasa. Pierwszy zjazd w prawo jest na Rudę Kochłowice (nie patrzymy sie tam) na drugim kierunek Ruda Śl Halemba, tam już jedziemy przez lasek jedziemy kilka kilometrów bezskręcania po prawej miniemy kopalnię Halemba i dojedziemy do skrzyzowania ze stopem. My jedziemy w lewo i cały czas prostu dojeżdżamy do drogi Mikołów Gliwice (na skrzyżowaniu w prawo) nazwa tej części świata Wygoda. Przejazd przez Gliwice. Albo tak jak znaki pokazują co kłopotliwe, trudne, wolne i upierdliwe. Jest także mozliwośc wjeżdżając do centrum ustawiamy się na skrzyzowaniu na pasie do skrętu w lewo. Skrżyżowanie dość charakterystyczne bo śweiatła i doadtkowo aż pięć ulic. My w lewo/ Teraz juz cały czas prostu (jakieś cztery kilometry). Po prawej stronie pętla tramwajowa i skrzyżowanie. Jak ktoś chce przez Kędzierzyn jedzie prosto dla tych co lubia patataj w prawo. Tak jak idą szyny. W pewnym momencie dkrzyżowanie ma kształt Y gdzie lewa część Y nie ma tramwajów tam jedziemy prosto aż dojeżdżamy do skrzyzowania dla ciekawych ulice Styczyńskiego i portowa my w lewo na światłach później znowu w lewo na światłach,przejeżdzamy pod wiaduktem slimakiem w prawo i juz jestesmy na patatajce do Wrocławia. PS. Droga dla ludzi o mocnych nerwach nie bojących się wyzwań i utraty samochodu na dziurach. Za to po prawej fabryka Opla, po lewej skład z samochodami gdzie dowiemy sie ile autek czeka na placu. Pozdr i życzenia nie pogubienia się Link Zgłoś
remo29 Re: A - 4 pod Gliwicami 23.10.02, 10:31 Ostatnimi czasy preferuję drogę przez Kędzierzyn. Nie wiem czy szybciej czy wolniej, ale na pewno nie wytrząsa hamburgerów z żołądka. Za Kędzierzynem wypada się na autostradę do W-wia już po patataju. I święty spokój. Link Zgłoś
Gość: maga Re: A - 4 pod Gliwicami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.02, 19:55 Ale co z moim pytaniem!!!!!!!!!!!!! Bardzo zalezy mi na tej wiadomosci. Chodzi o ten nieszczesny odcinek pata taja drogi od Opola do Gliwic. O najdłuzszy plac budowy w Europie. Zwróccie uwage ze cały ten 25 km odcinek jest placem budowy. A zalezy mi na tym bo na tej trasie musze jezdzic 4 razy w tygodniu. Link Zgłoś
Gość: Tomaszek Re: A - 4 pod Gliwicami IP: *.ruczaj.pl 22.10.02, 00:33 Współczuję! Ale skoro jeździsz tam tak często, zapytaj po prostu jakiegoś majstra na budowie. Ja tak kiedyś zrobiłem właśnie na odcinku koło Krapkowic i facet rok przed ukończeniem budowy określił datę otwarcia ( z dokładnością co do 2 m-cy ). Daj znać, bo to też moja częsta trasa ( 2-3 razy na kwartał ). Link Zgłoś
luka Re: A - 4 pod Gliwicami 24.10.02, 16:26 Sośnica - Batorego - 16 km 1999 - 2004 Nogowczyce - Kleszczów - 17 km 2002 - 2003 Kleszczów - Gliwice - 19 km 2002 - 2004 Żory - Gorzyczki - 25 km 2004 - 2006 info ze strony www ministerstwa Link Zgłoś
luka Re: A - 4 pod Gliwicami 24.10.02, 16:31 a dokładnie z tej: www.mi.gov.pl/teksty/doc/slaskie.doc Link Zgłoś