Dodaj do ulubionych

Nowe problemy Forda Focusa

IP: *.atlanta-26-27rs.ga.dial-access.att.net 06.11.02, 02:20
Tym razem wezwano w USA do naprawy 570 tys. samochodow. Beda poprawiac 2
rzeczy:
- jakies kabelki w silniku Zetec sie przecieraja co konczy sie pozarem
- w zawieszeniu jedna ze srubek jest za slaba co moze sopowodowac jego
odpadniecie
Do tego Ford przedluza wszystkim Focusom ktore moga byc dotkniete problemem
tylnich kol gwarancje do 5 lat/160 tys. km (100k mil). Ciekawe czy w Polsce
tez to zrobia - w koncu wielu forumowiczow skarzylo sie na scinanie tylnich
kol w Focusach...
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Nowe problemy Forda Focusa IP: *.atlanta-26-27rs.ga.dial-access.att.net 06.11.02, 02:43
      Jeszcze jedno - ciekawe ilu wlascicieli Focusa mnie napadnie ze to wspanialy i
      niezawodny samochod a dotychczasowe 11 wezwan do naprawy to norma w swiecie
      samochodow i wyraz troski Forda o wlasicieli tego wspanialego pojazdu....
      • devote Re: Nowe problemy Forda Focusa 06.11.02, 02:58
        to jest oczywiscie na rynku USA
        ciekawe czy w europie maja te same problemy z Focusami
        • Gość: Marek Re: Nowe problemy Forda Focusa IP: *.atlanta-26-27rs.ga.dial-access.att.net 06.11.02, 03:12
          A czemu maja byc jakies inne - w koncu to ten sam samochod, robiony w ten sam
          sposob. W Europie jest dostepna wieksza gama silnikow, ale poza tym reszta
          taka sama.
          • wowo5 Re: Nowe problemy Forda Focusa 07.11.02, 17:35
            Gość portalu: Marek napisał(a):

> A czemu maja byc jakies inne - w koncu to ten sam samochod, robiony w ten sam
            > sposob. W Europie jest dostepna wieksza gama silnikow, ale poza tym reszta
            > taka sama.
            Czytalem, ze problemy z Focusem w USA wynikaja z pospiesznego wprowadzenia go
            do produkcji. Do tego produkowany jest w najgorszej fabryce Forda. Czytalem, ze
            raz doszlo nawet do rekoczynow, gdy inzynierowie probowali naprawic jakis
            defekt w samochodach na tasmie. Zwiazkowcy uznali to za obelge. Uzwiazkowienie
            jest najwieksza bolaczka GM, Forda i Chryslera. Toyota, Honda i Nissan nie maja
            zwiazkow w swoich zakladach i radza sobie duzo lepiej.
          • Gość: cc Re: Nowe problemy amerykańskiego (?) Focusa IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 22:44
            Czy to napewno ten sam samochód? Wygląda podobnie, ale...
            Podobno ten z USA produkowany jest w Meksyku. To tak jakby kupić Hondę Civic
            produkowaną w Kirgizji.
      • Gość: Seal Re: Nowe problemy Forda Focusa IP: *.man.polbox.pl 07.11.02, 13:56
        No, i ilu właścicieli Focusa Cię napadło? Chyba nie liczyłeś aż na tylu?
        • Gość: Marek Re: Nowe problemy Forda Focusa IP: *.atlanta.ga.us 07.11.02, 15:31
          Wyaznie wlasciciele Focusow mnie olali. Poprzednim razem uzyskalem wiekszy odzew...
          • Gość: obi. Re: Nowe problemy Forda Focusa IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 07.11.02, 18:06
            No dobrze, Marku, żebyś się nie czuł olany: "Focus to wspanialy i niezawodny
            samochod a dotychczasowe 11 wezwan do naprawy to norma w swiecie samochodow i
            wyraz troski Forda o wlasicieli tego wspanialego pojazdu." :)))))

A serio - mam egzemplarz naprawdę niezawodny. (1,6 z początku produkcji). Brał
            udział w jednej akcji serwisowej, na samym początku eksploatacji. Chodziło o
            jakieś przewody.

Pozdr
            • Gość: Marek Re: Nowe problemy Forda Focusa IP: *.atlanta.ga.us 07.11.02, 20:36
              Wiesz, z ta niezawodnoscia to jest troche dziwnie. Jakby ktos mnie o mojego Cavaliera zapytal, to
              natychmiast bym odpowiedzialz e to BARDZO, ale to BARDZO niezawodny pojazd. A dopiero
              poniewczasie przypomnialby mi sie:
              - alternator
              - napinacz paska
              - pompa wspomagania
              - urwana sruba przy kole
              i chyba tyle. No wlasnie - czy to jest nezawodny pojazd? Chyba tak, bo nigdy mi jaja nie zrobil i zawsze
              startuje. A jad zdycha to zawsze pod domem. Moze na tym polega niezawodnosc - samochod moze sie
              psuc, ale ma to albo robic tak zeby mozna bylo dojechac do warsztatu albo tak zeby sie dao samemu
              naprawic. Nie tak jak GTP ktory zdechl na parkingu przed sklepem i tzeba bylo go holowac do dealera a
              nastepnie czekac 2 dni na czesci...
              • devote Re: Nowe problemy Forda Focusa 08.11.02, 01:57
                Gość portalu: Marek napisał(a):

> amochod moze sie
                > psuc, ale ma to albo robic tak zeby mozna bylo dojechac do warsztatu

dokladnie
                moj VW Bora tez sie od czasu do czasu psuje ale nie przeszkadza mi to w
                eksloatacji tego auta.to psucie polega zawsze na tym ze zaczyna halasowac lub
                stukac albo zapali sie jakas kontrolka.nic powaznego.nigdy nie zdechl mi,zawsze
                zapala.
                • Gość: Marek Re: Nowe problemy Forda Focusa IP: *.atlanta-25-30rs.ga.dial-access.att.net 08.11.02, 02:05
                  I takie samochody lubie. Dlatego Brava mnie wkurzala. Miala zwyczaj psucia sie
                  w najbardziej niestosownych momentach - za granica, w sobote wieczor, daleko
                  od domu, na srodku trasy lazienkowskiej...
              • Gość: obi. Re: Nowe problemy Forda Focusa IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 08.11.02, 09:37
                No, nie, oczywiście nie piszę, że zupełnie nic się nie dzieje (tak to było, jak
                jeździłem Corollą). Ale psują się drobiazgi, z którymi spokojnie możesz sobie
                jeździć dalej. Wyjątkiem była cewka zapłonowa, która wysiadła mi akurat pół
                kilometra od ASO Forda (samochód jechał, ale się "dusił"). Dojechałem do
                warsztatu, w pół godziny znaleźli i naprawili usterkę.
                Poza tym musiałem wymienić przycisk do otwierania bagażnika (zużył się) i
                manetkę wycieraczek (zużył się przycisk spryskiwacza). Z jednym i drugim
                jeździłem przez parę tygodni. W drugim przypadku było to trochę upierdliwe
                (trzeba było naciskać spryskiwacz np. 10 razy, zanim zadziałał). Więcej nic mu
                nie "dolegało".

Pozdr
      • bart_ Masz rację Marek... 07.11.02, 14:45
        To tak jak napisać coś o Skodzie Fabii złego, albo napisać coś dobrego o innej
        marce. Zaraz cię zatakuje banda forumowych "kapeluszników", że ich fabia to
        najlepsze auto, a ten co kupił coś lepszego to burak bo przepłacił.

;-)))

Pzdr
        • Gość: Andre Re: Może masz rację Marek...??? IP: *.pcplus.com.pl 07.11.02, 18:19
          bart_ napisał:

> To tak jak napisać coś o Skodzie Fabii złego, albo napisać coś dobrego o
          innej
          > marce. Zaraz cię zatakuje banda forumowych "kapeluszników", że ich fabia to
          > najlepsze auto, a ten co kupił coś lepszego to burak bo przepłacił.
          >
          > ;-)))
          >
          > Pzdr
          Ja jako szef bandy wszystkich kapeluszników (samozwańczy) gwarantuję Ci
          nietykalność.
          Ale tylko cielesną
          ;-)
      • Gość: lolek Re: Nowe problemy Forda Focusa IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 14:49
        jedni wzywają, inni nie. Renault nie, znaczy jest ok., a ja mam Megana i czasem
        to rece opadają
        • Gość: Sławek Re: Nowe problemy Forda Focusa IP: *.aries.com.pl 07.11.02, 17:46
          wzywa wzywa
          w zeszlym roku wezwalo ponad poł miliona kongoo...
          pozdr

> jedni wzywają, inni nie. Renault nie, znaczy jest ok., a ja mam Megana i
          czasem
          >
          > to rece opadają
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka