Dodaj do ulubionych

Citroen Xsara - czy warto ?

IP: 193.227.223.* 15.05.01, 07:24
Poszukuję opinii o Xsarze nowej lub kilkuletniej.
Chciałbym sobie kupić coś takiego najlepiej z silnikiem 1.6
Znajomi różnie reagują. Jedni pukają się w czoło inni namawiają.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 15.05.01, 10:07
      Mam Xsarę 1.4 od dwóch lat, 53 tys. przebiegu i myślę, że był to dobry zakup,
      przez ten czas wymieniłem jedynie termostat, przeglądy są co 20 tys. km. co
      jest dużym plusem i kosztują ok 450zł.
      Samo auto jest bardzo komfortowe, w sumie jeździ się jak czymś o klasę wyższym.
      Silnik 1.4 jest b. oszczędny - 5,6 l/100 poza miastem, w mieście 6.7 l/100.
      Mimo tej pojemności auto nie jest mułowate, 1.6 ma lepsze osiągi ale dopiero na
      wyższych prędkościach - jednak pali o 1 l. więcej, tak naprawdę to dopiero 1.8
      daje większą swobodę.
      W sumie mogę śmiało polecić, zresztą dla porównania mam jeszcze 1,5 roczną
      Xsarę kolegi (34 tys km.) - ma takie samo zdanie - bardzo udane auto.
      pozdrowienia Marek
    • Gość: greg Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 15.05.01, 10:09
      polecam sam mam xsareII 1.6 110km i nie narzekam na razie po za tym znałem zx
      który przejechał 120 tys km praktycznie bezproblemowo a xsara jest duzo lepsza
      jakosciowo
      pzdr
      • Gość: kris Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: *.eti.pg.gda.pl 17.05.01, 14:21
        Jak dlugo masz ten samochod? I jak serwis? Slyszalem o serwisie Citroena w
        Polsce nie najlepsze rzeczy...
        pozdro
    • Gość: ola Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: 212.244.170.* 17.05.01, 14:32
      Od niedawna mam Xsarkę SX 1,6 110KM i jestem nią urzeczona. Nieduże, raczej
      damskie autko - 4,20m ale ile w nim życia (9,7 sek do setki) i wdzięku (sam
      powiedz czy nie jest ładne?)!. A wiadomo,że Francuzi lubią miękkości, więc i ta
      cytrynka lubi utulić.
      • Gość: kris Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: *.eti.pg.gda.pl 17.05.01, 14:47
        Po Twojej wypowiedzi nie wiem, czy - jako mezczyzna - moge taki samochod
        kupic... ;)) Pocieszam sie tylko tym, ze w kompaktach widywalem tez facetow.
        Ile kilometrow juz przejechalas? Ile ci pali?

pozdro

• Gość: ola Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: 212.244.170.* 17.05.01, 14:52
          Możesz, możesz, jak kupisz, daj znać. 14000. Pali w
          mieście sporo, ale na szosie 5 z groszami. Co chcesz -
          110 KM! I na tej szosie nie ma na nią mocnych, w
          mieście zresztą też. Bay!
          • Gość: kris Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: *.eti.pg.gda.pl 13.06.01, 14:31
            Czesc Ola!
            No i mam xsarke! Czekalem dosc dlugo, ale mam. Zielona, pelne wyposazenie. Na
            razie jezdzi mi sie extra, choc jeszcze nie bylem na trasie. Czy lejesz benzyne
            95 czy 98?

pozdro

• Gość: madmax Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: *.citicorp.com 13.06.01, 14:54
              czy przed zakupem porównywałeś Xsarę z Golfem IV,
              Focusem lub nową Almerą. Ja mam zamiar przeprowadzić
              takie porównanie. napisz coś na ten temat
              • Gość: kris Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: *.eti.pg.gda.pl 15.06.01, 08:48
                Tak - porownywalem i z tymi samochodami, o ktorych piszesz. Golf i Focus
                odpadly, bo jako absolutne minimum przyjalem bagaznik 400 l, a one mialy mniej.
                Planowalem Bore, ale jeden uzytkownik napisal taka opinie, ze mi sie
                odechcialo. Focus jest b. ladny (ale nie sedan - brzydactwo!), ale nie
                slyszalem dobrej opinii o serwisie Forda, a na tym forum tez sa rozne opinie o
                tym samochodzie. Golf z takim wyposazeniem jak mam w cytrynce (klima, pelna
                elektryka) znacznie drozszy. Almera - mily samochodzik (odbylem jazde probna),
                ale: jesli kupowac, to tylko silnik 1.8, a ten lubi pic benzynke... Almera jest
                ciezsza niz Primera i to pewnie stad.
                Nigdy nie mialem francuza, ale z pierwszych przymiarek z jazdy po miescie
                wynika, ze zawieszenie jest swietne: komfortowe (ladnie wybiera nierownosci
                drogi) i zarazem twarde (nie pochyla sie nadmiernie na zakretach). Moze to
                wynika z tylnej osi samoskretnej? Teraz jade w dluzsza trase. Zobaczymy, jak
                sie bedzie sprawowac.

pozdro
                • Gość: Jarek Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 15.06.01, 08:51
                  Szerokiej drogi!!! WItamy w "Club'ie" Cytrusnych Pojazdow. Pozdr
            • Gość: ola Re: Citroen Xsara - witaj! IP: 212.244.170.* 15.06.01, 07:28
              Cześć! Witaj wśród cytrynowych! Zielona, bardzo ładna. Życzę, aby zawsze
              wracała do domu.
              Zasadniczo jeżdżę na noPb 95, uniwersalnej nie zalecam, zresztą żadna różnica w
              cenie. Kogo pytam, ma to samo zdanie. A przyrostu mocy albo coś w tym sensie na
              98 nie wyczujesz. Od początku eksploatuj wprawdzie nie na full ale też nie
              stosuj żadnych istotnych ograniczeń. Mój Tata (kocha renówki wszelkiej maści)
              mówi,że "docieranie" obecnie ma inny sens i powinno przebiegać tak jak zamierza
              się auto eksploatować. Co znaczy, że czasem trzeba też autko przegonić.
              Pozdrawiam. ola.
              • Gość: kris Re: Citroen Xsara - witaj! IP: *.eti.pg.gda.pl 15.06.01, 08:50
                Dzieki za odpowiedz. Docierac bede tak, jak zalecaja w instrukcji - przez 1000
                km nie przekraczac 4000 obrotow itp.
                Powodzenia!

kris
    • Gość: Jarek Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 22.05.01, 13:19
      TAK !!! JAK NAJBARDZIEJ !!!
      Jezdzilem firmowa Xsara 1,6i oraz 1,9 D. Benzyna po przejechaniu przez 2,5 roku
      100 tys. km jest nadal żwawa jak nowa. Diesel przez 1,5 roku przejechal 55 tys.
      km. W zadnym aucie nie bylo powazniejszych usterek, tzn, takich ktorych
      autoryzowany serwis nie usunalby w ciagu 2 godz. UWAGA: u dealerow zostaly
      jeszcze "niedobitki" Xsary I (czy tej ladniejszej) z 2000r. O ile dobrze
      pamietam z silnikiem 1,6i za okolo 41 tys. PLN i 1,8i za okolo 43 tys. PLN.
      Sam osobiscie odkupilem diesla od swojej firmy i jestem z niego bardzo
      zadowolony, mimo ze aktualnie mam szanse pomykac Xantia 2,0 HDi.
    • Gość: masa Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: *.citicorp.com 22.05.01, 15:51
      warto, dobre zawieszenie, niskie spalanie silnika 1,4 75KM, pojemne wnętrze,
      minusy: słaba widoczność do tyłu
    • Gość: andrzej Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: 195.94.207.* 23.05.01, 15:27
      Generalnie rzecz bioršc, warto kupić Xsarę. Jeżdzę 2-letniš z silnikiem 1.6i (90KM) - wersja SX i jestem zadowolony. Dlaczego:
      - spalanie w mie?cie: 7,7 l/100; - spalanie poza miastem: 6,0 l/100; - komfort jak w aucie o klasę wyżej; - dobrze rozwinięta sieć serwisowa (polecam doskonały serwis na Ursynowie przy Puławskiej); - dobra (może nie taka jak z silnikiem 1.8) dynamika przy wyprzedzaniu.
      Jedyny minus to rzeczywi?cie słaba widoczno?ć do tyłu przy parkowaniu.
      Jeszcze raz polecam, odkładajšc do lamusa obiegowe opinie na temat wysokiej awaryjno?ci "francuzów". Pozdrawiam.

• Gość: kris Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: *.eti.pg.gda.pl 25.05.01, 09:50
        Mozesz podac namiar na ten serwis (adres, telefon)? Bywam w tamtych okolicach i
        moze mi sie przydac.

pozdro

• Gość: Adam Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: *.eds.com 25.05.01, 16:16
          Nie słyszałem jeszcze na tym forum dyskusyjnym złych opinii o Xsarze. Czyżby
          przeciwnicy tego samochodu zaspali możliwość przekazania własnych
          nienajlepszych opinii. Ja osobiście muszę przyłączyć się do tych pierwszych.
          Jestem właścicielem wersji Coupe VTS 1.8i. Właśnie mijają dwa lata od chwili
          pierwszych wrażeń z jazdy. Stan licznika 54 tysiące km. Samochód bezawaryjny,
          komfortowy i to mimo utwardzonego zawieszenia, dynamiczny i nadal posiadający
          niezły kufer - 408 litrów. Auto Klima obniża nieco temperaturę podwyższoną o
          gorące wrażenia z jazdy, a wycieraczki samoczynnie reaguja na intensywność
          opadów. Mam okazję "równolegle" jeżdzić Oplem Wectrą 1.8i CDX. Wrażenia -
          zawieszenie momentami zbyt sztywne, a momentami b. rozbujane i nie najlepsze
          jak na polskie uskoki drogowe, głośna klima (szumi, a temp. wciąż na wysokim
          poziomie), niepraktyczne b. małe schowki i piękne boczne lusterka, ale słaba
          przez nie widoczność, jednak sama tylnia szyba zapewnia o wiele lepszą
          orientację w terenie niż pozwala na to Xsara. Auta te mają bardzo różny
          charakter i cel przeznaczenia, ale jeśli mam się opowiedzieć za jednym z nich
          to osobiście i bez wachania wolę Xsarę. Wiele by można o niej jeszcze
          pozytywnego opowiedzieć, ale już i tak moja wiadomość stała się jedną z
          najdłuższych.

PS: ten b. dobry salon Citroen Classic to W-wa ul. Puławska 338, tel 644 60 18,
          644 55 03, e-mail pulawska@classic.com.pl
          • Gość: kris Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: *.eti.pg.gda.pl 26.05.01, 09:36
            Dzieki za odpowiedz. Wczoraj w koncu zamowilem Xsare II 1.6 SX. Dealer do
            klimatyzacji dolozyl jeszcze radio i pol autoalarmu. Powariowali czy co?
            Jak troche pojezdze, opowiem o wrazeniach.

pozdro

• Gość: guru Re: Citroen Xsara - czy warto ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.01, 12:17
      jeżdzę Xsarą 1,4 od 8 miesięcy przebieg 26 tys. i podzielam zdanie, że jest to
      bardzo fajne autko, pierwsz raz byłem miło zaskoczony gdy na całym baku w
      trasie zrobiłem ponad 900 km,następny kiedy świetnie się spisała zimą w górach
      JEDYNA RZECZ jaka mnie rozczarowała i której nie polecam to SERWIS CITROENA WE
      WROCŁAWIU

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka