Dodaj do ulubionych

MERCEDES-BENZ S 430/LEXUS LS 430

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 18:30
Gdybyśmy porównali nowego Mercedesa S 430 to oczywiście
wybrałbym Mercedesa, ale z tego porównania wybieram Lexusa.
Porównanie mi się podobało. Miałem okazje siedzieć w mercedesie,
cudo, w Lexsusie również, jednak większe wrażenie wywarł na mnie
LEXUS!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: GreGor Lexus górą!!!!!!!!! IP: 217.97.208.* 28.11.02, 17:19
      Ja dalej sądzę, że "Merce" to autka dla pięćdziesięciolatków i
      nic mojej decyzji nie zmieni. Lexus LS 430 zrobił furore w USA i
      tam sprzedaje się jak przysłowiowe świeże pułeczki.Do Lexusa nic
      nie mam, nawet mi się podoba. LS 430 nie musi się obawiać
      żadnego konkurenta ze swojej klasy, a w szczególności
      może "olać" Mercedesa i ... Bmw, które dla mnie jest jeżdżącym
      sejfem ( lub szafą pancerną jak kto woli ). Z tego porównania
      wybrałbym Lexusa i nie obchodzi mnie to, że wszyscy mówią, że LS
      430 to kopia starszej "eski".Ale gdybym miał wybierać spośród
      wszystkich samochodów klasy luksusowej wybrałbym nowe Audi A8.
      • vwdoka Re: Lexus górą!!!!!!!!! 28.11.02, 17:22
        Gość portalu: GreGor napisał(a):

> Ja dalej sądzę, że "Merce" to autka dla pięćdziesięciolatków i
        > nic mojej decyzji nie zmieni. Lexus LS 430 zrobił furore w USA i
        > tam sprzedaje się jak przysłowiowe świeże pułeczki.Do Lexusa nic
        > nie mam, nawet mi się podoba. LS 430 nie musi się obawiać
        > żadnego konkurenta ze swojej klasy, a w szczególności
        > może "olać" Mercedesa i ... Bmw, które dla mnie jest jeżdżącym
        > sejfem ( lub szafą pancerną jak kto woli ). Z tego porównania
        > wybrałbym Lexusa i nie obchodzi mnie to, że wszyscy mówią, że LS
        > 430 to kopia starszej "eski".Ale gdybym miał wybierać spośród
        > wszystkich samochodów klasy luksusowej wybrałbym nowe Audi A8.

Lexus jest dla ludzi, których stać na olewanie snobizmu, a to nie takie
        proste...
        Pozdrawiam,
        vwdoka
        • Gość: Toyot Re: Lexus górą!!!!!!!!! IP: *.proxy.aol.com 28.11.02, 20:39
          vwdoka napisał:

> Lexus jest dla ludzi, których stać na olewanie snobizmu, a to nie takie
          > proste...

Racja !
          Tylko jak qrna przekonac szefow Toyoty, ze maja w swoim koncernie to cudo ?
          I zeby przestali w koncu jezdzic MB !!!
          To zarzad Toyoty przez swoje zachowanie nie pozwala wybic sie Lexusowi.
          To samo zreszta dotyczy wszystkich zarzadow japonskich koncernow - jezdza MB.
          • Gość: bolo Re: Lexus górą!!!!!!!!! IP: *.interprojekt.pl / *.ip-net.pl 28.11.02, 20:44
            Gość portalu: Toyot napisał(a):

> vwdoka napisał:
            >
            > > Lexus jest dla ludzi, których stać na olewanie snobizmu, a to nie takie
            > > proste...
            >
            > Racja !
            > Tylko jak qrna przekonac szefow Toyoty, ze maja w swoim koncernie to cudo ?
            > I zeby przestali w koncu jezdzic MB !!!
            > To zarzad Toyoty przez swoje zachowanie nie pozwala wybic sie Lexusowi.
            > To samo zreszta dotyczy wszystkich zarzadow japonskich koncernow - jezdza MB.

a skąd ty wiesz czym jeżdżą zarządy japońskich koncernów?
          • Gość: toyot to ja jestem toyot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 IP: *.core.jjs.pl 28.11.02, 21:03
            Gość portalu: Toyot napisał(a):

> vwdoka napisał:
            >
            > > Lexus jest dla ludzi, których stać na olewanie snobizmu, a to nie takie
            > > proste...
            >
            > Racja !
            > Tylko jak qrna przekonac szefow Toyoty, ze maja w swoim koncernie to cudo ?
            > I zeby przestali w koncu jezdzic MB !!!
            > To zarzad Toyoty przez swoje zachowanie nie pozwala wybic sie Lexusowi.
            > To samo zreszta dotyczy wszystkich zarzadow japonskich koncernow - jezdza MB.

Jak śmiesz podszywać się pod mojego nicka ? I jeszcze wypisujesz przy jego
            użyciu takie głupoty. Jakbym Tatę czytał.
    • Gość: Acura Re: MERCEDES-BENZ S 430/LEXUS LS 430 IP: *.sympatico.ca 28.11.02, 23:53
      Sadzac po cenach podawanych w markach, dane techniczne (dosc skromne) tez
      pewnie pochadza z niemieckich zrodel. Dla odmiany podam link do strony Lexusa
      US, gdzie ilosc danych do porownania jest niewspolmiernie wieksza i nie zawsze
      sie zgadza z tym co podaja niemcy- np. moc (choc znajda sie i inne) Na rynku
      amerykanskim (zgodnie z ich danymi) Lex jest bezkonkurencyjny. Jesli macie
      ochote to pobawcie sie sami. Tylko relax panowie. Nie podaje tego by wywolac
      trzecia wojne samochodowa. Nie obce mam nadzieje jest Wam powiedzenie o
      sroczce, co swoj ogonek chwali ;o)
      www.lexus.com/showroom/comparison/ls.html

Ps Nie rozumiem tylko co autora R. Przybylskiego tak zafascynowalo w skrzyniach
      biegow, bo moja niemloda juz Hondzia tez pilnuje bym przy spokojnej jezdzie nie
      przekraczal 3.5 tys na kazdym z biegow, a w trybie sport, przy gwaltownym
      depnieciu nie wydobywa mi sie zadne "burczenie", tylko dostaje na nizszym biegu
      takiego kopa, ze bez problemu wkreca sie na 6 tys. Chyba kol Przybylski
      niezbyt "tego" z samochodami za pan brat i pewnie nie na to co trzeba zwrocil
      swoja uwage ;o)
    • greenblack Re: MERCEDES-BENZ S 430/LEXUS LS 430 20.12.02, 17:23
      Przed faceliftngiem wybór był rzeczywiście trudny. Teraz w S są biksenonowe,
      soczewkowe reflektory, system PRE-SAFE, 4-strefowa klimatyzacja, a w opcji
      4Matic. W ofercie są także diesle i inne silniki. W LS nie ma teżbocznych
      poduszek tyłu. I jeszcze taki mały szczegół -w Mercedesie można włączyć
      jednocześnie wentylację i ogrzewanie foteli, a w Lexusie - "albo albo".

Pozdrawiam
    • Gość: Marek Jakies straszne glupoty w tym artykule.... IP: *.atlanta.ga.us 20.12.02, 17:27
      1) Lexus LS430 jest raczej cenowo konkurencja Merca klasy
      E /BMW 5 a nie S i z tym nalezy go porownywac. Lexus nie
      ma jeszcze pojazdu klasy Mercedesa S/BMW 7.

2) Ostatnie zdjecie jest dupa Cadillaca Seville SLS/STS a
      nie Lexusa czy tez Mercedesa!
      • greenblack Re: Jakies straszne glupoty w tym artykule.... 20.12.02, 17:39
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> 1) Lexus LS430 jest raczej cenowo konkurencja Merca klasy
        > E /BMW 5 a nie S i z tym nalezy go porownywac. Lexus nie
        > ma jeszcze pojazdu klasy Mercedesa S/BMW 7.

Tu się nie zgodzę. Może i jestem fanem niemieckich wozów, ale LS to naprawdę
        konkurencja dla S. Z 5 i E mierzy się GS. LS430 kosztuje u nas od 313-370tyś, a
        S430 360tyś.

> 2) Ostatnie zdjecie jest dupa Cadillaca Seville SLS/STS a
        > nie Lexusa czy tez Mercedesa!

To fakt. Coś im się pomieszało;)

Pozdrawiam
        • Gość: Marek Re: Jakies straszne glupoty w tym artykule.... IP: *.atlanta.ga.us 20.12.02, 18:48
          Stosuje regule 3-5-7:

Sedany:
          Powyzej $30 tys - BMW 3, Merc C, Infiniti G35, Lexus IS300
          Powyzej $50 tys - BMW 5, Merc E, Infiniti Q45, Lexus LS430
          Powyzej $70 tys - BMW 7, Merc S, [nie ma] , [nie ma]
          • Gość: is300 Re: Jakies straszne glupoty w tym artykule.... IP: *.dyn.optonline.net 20.12.02, 19:36
            LS430 troche wiecej stoi jak powyzej $50K.
            Tak dokladnie to w granicach $69K i bez wszystkich bajerow.
            A tak zaladowany to $77K plus podatek === $84K :))))))))
            Troche jest roznica pomiedzy powyzej $50K :)))))))))))
            Nie tak malo ale i nie duzo jak na takie auto
            • Gość: Marek Re: Jakies straszne glupoty w tym artykule.... IP: *.atlanta.ga.us 20.12.02, 19:46
              Invoice price wersji LS430 base to $49,182.
              Dla porownania
              - invoice price Merca E 320: $44,429
              - invoice price Merca S 430: $68,183

Z klasa E tez mozna poszalec i zdrowo ponad $70 tys.
              wyjsc. A z klasa S mozna i dobrze ponad $100 tys. wyjsc.
              Nie zmienia to faktu ze liczy sie cena bazowa i w tym
              sensie LS430 jest odpowiednikiem klasy E...

• Gość: Marek Re: Jakies straszne glupoty w tym artykule.... IP: *.atlanta.ga.us 20.12.02, 19:48
                S55 AMG model 2003 ze wszelkimi bajerami kosztuje $131,965...
                • Gość: Acura Re: Jakies straszne glupoty w tym artykule.... IP: *.sympatico.ca 20.12.02, 20:23
                  Wydaje mi sie nieporozumieniem prowadzenie klasyfikacji wg. ceny. Wlasnie
                  ogromnym atutem Lexusa jest przy tych samych albo lepszych parametrach spora
                  roznica w cenie na jego korzysc.
                  • Gość: Marek Re: Jakies straszne glupoty w tym artykule.... IP: *.atlanta.ga.us 20.12.02, 21:10
                    Calkowicie sie z toba nie zgadzam. Jezeli nie
                    prowadziloby sie porownan wg. ceny to mielibysmy np.
                    porownania Porsche 911 kontra Fiat 126p. I w zaleznosci
                    od kryteriow wygrywal by albo Porsche albo maluch... Po
                    co porownywac Mercedesa S z Lexusem LS430? Albo IS300
                    albo z Toyota Corolla - to inne przedzialy cenowe i inni
                    klienci...
                    • greenblack Re: Jakies straszne glupoty w tym artykule.... 20.12.02, 21:19
                      Marek, nie zgadzam się z Tobą. Cena nie jest miarodajnym kryterium oceny
                      samochodu. Liczą się rozwiązania techniczne i wymiary. Pod tym względem S430 i
                      LS430 są niemal identyczne, a że LS jest w Ameryce, bo u nas nie, sporo tańszy,
                      to świadczy to na jego korzyść.

Pozdrawiam
                    • Gość: robert Marek, chyba nie masz racji IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 20.12.02, 21:21
                      Czy tobie nie myli sie LS430 z GS430? Ten ostatni to rzeczywiście klasa E Merca
                      i 5 BMW. Natomiast LS naprawdę jest w klasie segmentu aut luksusowych, w gronie
                      S/7/A8/XJ.
                      • Gość: Marek Re: Marek, chyba nie masz racji IP: *.atlanta-33-34rs.ga.dial-access.att.net 20.12.02, 22:33
                        Lexusa LS430 zwiedzilem dokladnie od srodka w czasie ostatniej wystawy i
                        uwazam ze jest on zdecydowanie mniej luksusowy od Merca S / BMW 7. Choc pare
                        ciekawych bajerow mial - masaz wszystkich foteli, lodoweczka za
                        podlokietnikiem, rozkladane siedzenia tylne itp. Ale podobne bajery ma BMW 5/
                        Merc E/ Infiniti Q45.
                        • Gość: Acura Re: Marek, chyba nie masz racji IP: *.sympatico.ca 20.12.02, 23:22
                          No z tym Prsche, maluchem, Mercem i Corolka tos przycial troche w stylu Druida,
                          ale niech tam pominmy to. Uwazasz, ze Lexus jest zdecydowanie mniej luksusowy
                          od Mercedesa motywujac to siedzeniem w nim na wystawie??? Ja uwazam, ze jest to
                          Twoja subiektywna ocena, do ktorej oczywiscie masz prawo. Rowniez znam oba
                          modele i moja subiektywna ocena nie widzi roznic, a juz tymbardziej znacznych w
                          luksusie czy komforcie miedzy tymi modelami. Oba sa mniej wiecej na tym samym
                          bardzo dobrym poziomie. A to, ze jak mowil Pawlak jednemu sie podoba kary a nie
                          gniady to juz inna melodia. Nie trzeba na sile dyskredytowac jednego by umocnic
                          sie w przekonaniu, ze to co sie podoba musi byc lepsze. Fakty i tylko fakty sie
                          licza.
                          • Gość: Marek Re: Marek, chyba nie masz racji IP: *.norcross-06rh16rt.ga.dial-access.att.net 21.12.02, 05:06
                            Nie chcialem byc niegrzeczny. Jezeli tak wyszlo to bardzo przepraszam. A swoja
                            droga to duzy plus Lexusa LS430 ze ludzie go z Mercedesem S i BMW 7 porownuja,
                            choc kosztuje tyle co BMW 5 i Mercedes E. Moja niechec do LS430 wynika z tego
                            ze niezbyt mi sie jego sylwetka podoba w stosunku do konkurencji. Jest troche
                            za bardzo tradycyjna i dostojna a za malo dynamiczna. Moim zdaniem Infiniti
                            Q45, ktore jest w podobnej cenie a ma duzo bogatsze wyposazenie stanowi
                            znacznie lepsza alternatywe. A i tak gdybym mial pieniadze na taki samochod to
                            bym nie zastanawial sie i kupowal Merca CL 600 - dla mnie to najpieknieszy
                            samochod swiata :))))
                        • Gość: Szybki Re: Marek, chyba nie masz racji IP: *.proxy.aol.com 22.12.02, 04:00
                          Jak z tego wynika to jest trudno porownac samochod tylko i wylacznie z
                          ogladania. Moja zona jezdzi LS 430 i jest to bardzo swietny samochod lecz
                          niestety nie jest S 430.

Cena S430 jest okolo $20000 wiecej i Mercedes jest doskonala marka.(LS430 jest
                          dobrym autem).
                          Pozdrawiam z Kaliforni.
                          Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku.
    • Gość: USA Re: MERCEDES-BENZ S 430/LEXUS LS 430 IP: *.proxy.aol.com 20.12.02, 21:57
      Jedzie LEXUS polna droga. Napotyka "krowi placek".
      Patrza na siebie dlugo. W koncu "krowi placek" pyta:
      - co ty jestes ?
      - luxusowe auto;
      - aha ! To ja jestem pizza !
    • Gość: Piotrek Re: MERCEDES-BENZ S 430/LEXUS LS 430 IP: *.man.polbox.pl 16.01.03, 22:10
      m e r c e d e s górą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka