woofer 23.02.06, 18:22 jest to auto do 3.5 tony . na użytek prywatny. pytanie jest takie :czy muszę ciągle nowe tarcze zmieniać ? po polsce a jak w niemczech?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
crannmer Re: mam w busie tacho 23.02.06, 22:45 woofer napisał: > jest to auto do 3.5 tony . na użytek prywatny. > pytanie jest takie :czy muszę ciągle nowe tarcze zmieniać ? > po polsce a jak w niemczech?? Nie. Ani w Polsce, ani w Niemczech. O ile to jest rzeczywiscie uzytek prywatny. Od pracy bez tarczy tachograf sie nie psuje. Mozesz ewentualnie wlozyc tarcze i trzymac ja, a sie przetrze ;-) MfG C. Link Zgłoś
qwert789 Re: mam w busie tacho 24.02.06, 19:43 lepiej wyrzucic tachograf jak nie musi byc. polski policjant moze przyczepic sie do wszystkiego Link Zgłoś
macio255 Re: mam w busie tacho 24.02.06, 20:02 Przepis w Polsce nakazuje używać urz. rejestrujących w poj. o DMC pow. 3,5tony Czyli się nie kwalifikujesz. Załóż zółtą tarczę postojową, albo jak cranmer mówi jakąś i po miesiącu zmieniaj lub w ogóle nie zakładaj. Sprężynki od iglic odpoczną Link Zgłoś
purhed Re: mam w busie tacho 24.02.06, 23:48 lepiej wymotuj tachograf jeśli masz zamiar jeździć na zachód bo w polsce i tak tego nikt nie sprawdza (w samochodzie lżejszym niż 3500). Niemieccy policjanci/BAG za jeżdżenie bez tarczek w tachografie (w dostawczaku) mogą wystawić mandat na całkiem sporą sumkę. Link Zgłoś
crannmer Re: mam w busie tacho 25.02.06, 00:24 purhed napisał: > lepiej wymotuj tachograf jeśli masz zamiar jeździć na zachód bo w polsce i tak > tego nikt nie sprawdza (w samochodzie lżejszym niż 3500). > Niemieccy policjanci/BAG za jeżdżenie bez tarczek w tachografie (w > dostawczaku) > mogą wystawić mandat na całkiem sporą sumkę. Obywatelu, nie chedoz bez sensu. Dla samochodow uzywanych wylacznie do jazd prywatnych nie ma obowiazku stosowania tarczy do istniejacego tachografu. MfG C. Link Zgłoś
purhed Re: mam w busie tacho 25.02.06, 09:17 crannmer napisał: > Obywatelu, nie chedoz bez sensu. Dla samochodow uzywanych wylacznie do jazd > prywatnych nie ma obowiazku stosowania tarczy do istniejacego tachografu. ...dziwnym trafem mój znajomy dostał za to swego czasu 200euro mandatu. Link Zgłoś
crannmer Uzytkowanie prywatne vs. zarobkowe 25.02.06, 10:26 purhed napisał: > ...dziwnym trafem mój znajomy dostał za to swego czasu 200euro mandatu. Albo to byl taki znajomy, co dostaje tez mandaty za niezdjecie haku przy jezdzie bez przyczepy (czyli mitoman). Albo jazda nie byla prywatna. Albowiem o ile jesli w samochodzie ponizej 3,5 t jest zamontowany tachograf, to musi byc uzywany - ale tylko w jezdzie zarobkowej. Natomiast jazdy prywatne _nie_podlegaja_ regulacjom dopuszczalnych czasow jazdy, ergo w uzywanym prywatnie samochodzie z tachografem nie ma obowiazku jego uzywania. Tyle ze policjant nie jest glupcem i jak widzi busa wypchanego kartonami lub podobna sytuacje, to w tlumaczenia o prywatnym uzytkowaniu samochodu wierzyc (i slusznie) nie bedzie. MfG C. Link Zgłoś
marcinc3 w niemczech tak 25.02.06, 09:29 w polsce nie w niemczech musisz najprosciej wyzucic tacho Link Zgłoś