Dodaj do ulubionych

najlepsze i najbardziej niezawodne samochody!

03.03.06, 18:04
wg magazynu Consumer Reports:
Najbardziej niezawodne marki:
1. Lexus
2. Honda
3. Toyota
4. Mitsubishi
5. Subaru
6. Acura
8. Mercury
9. Mazda
10. Suzuki

Top Pics w poszczegolnych kategoriach:
1. civic
2. accord
3.acura tl
4. infinity m35
5. subrau wrx sti :)))))
6. Toyota Highlander Hybrid
7. Honda Odyssey
8. prius bleeeeeeeee
9. Honda Ridgeline

money.cnn.com/2006/03/01/Autos/carreviews/cr_top_picks/index.htm--------------------

wasiek29, habudzio i walenrodzik to fajne dziewczyny!
Obserwuj wątek
    • izyda_ssie Re: najlepsze i najbardziej niezawodne samochody! 03.03.06, 19:18
      no i?
    • iberia30 Re: najlepsze i najbardziej niezawodne samochody! 03.03.06, 19:54
      no a gdzie super hiper the best MB???
      • piotrt3 Re: najlepsze i najbardziej niezawodne samochody! 03.03.06, 20:03
        ups... fan(atyk)ów germańskiej motoryzacji zamurowało (?)
        • waskes29 Re: najlepsze i najbardziej niezawodne samochody! 03.03.06, 20:20
          piotrt3 napisał:

> ups... fan(atyk)ów germańskiej motoryzacji zamurowało (?)

A do czego mamy sie odniesc do ankiet?Powiedz mi ile wiecej psuje sie
          audi A4 od hondy Accord na podstawie tej statystyki?
          Jeden przyglupi cos podal a reszta teraz bedzie tym zachwycac.
          Z tego co ja wiem nikt w USA nie robi statystyk awaryjnosci.
          • cracovian No k. geniusz!!! 03.03.06, 20:59
            no super to powiedziales, geniuszu ;-) Wlasnie, ze Consumer Reports pisze te
            statystyki na podstawie ankiet prawie miliona prawdziwych posiadaczy i ocenia
            awaryjnosc kazdej grupy podzespolow do 10 lat wstecz. Tutaj A4 i A6 to
            najbardziej awaryjne maszyny, glownie przez elektronike.
            • waskes29 Re: No k. geniusz!!! 03.03.06, 21:05
              cracovian napisał:

> no super to powiedziales, geniuszu ;-) Wlasnie, ze Consumer Reports pisze te
              > statystyki na podstawie ankiet prawie miliona prawdziwych posiadaczy i ocenia
              > awaryjnosc kazdej grupy podzespolow do 10 lat wstecz. Tutaj A4 i A6 to
              > najbardziej awaryjne maszyny, glownie przez elektronike.

Ty sie stuknij w ten twoj glupi leb ,albo powiedz mi co sie psuje w Audi A4
              z 98r i dla porownania Toyocie camry z tego samego roku i jakie sa
              procentowe roznice?Wiesz to?
              A niemieckie badania sa oparte na 20mln dokladnie sprawdzanych
              samochodach i robione przez niezalezne firmy.
              Jak mozna byc tak glupim zeby porownywac statystyki z ankietami?
              Jak dzialaja ankiety mozna bylo sie przekonac m.in podczas ostatnich
              wyborow u nas.
              • izydaskes Re: No k. geniusz!!! 03.03.06, 21:10

wasiek, wyluzuj bo ci sie jajka opocą i mama przyjdzie zobaczyć co robisz!

==============
                kampania stop homofobii! popierajmy niemieckie marki!
                wasiek29, habudzio i walenrodzik tworzą udany trójkąt!
              • cracovian Re: No k. geniusz!!! 03.03.06, 21:32
                Tylko, ze w Niemczech nie ma wiekszosci samochodow i wersji sprzedawanych w USA.

Ja Ci nie powiem co sie psuje, bo za to odpowiedzialni sa wlasciciele Audi, a
                ja tego szmelcu nie posiadam.

Po drugie dla Was 2002 rocznik to jeszcze z 15 lat za nowy no i do tego
                benzynka ;-) To jeden z wielu przykladow:

autos.msn.com/research/vip/Reliability.aspx?year=2002&make=Audi&model=A4
                "A periodic problem on this vehicle, 1.8L Turbo only, is failure of the Timing
                Chain Tensioner. Failure of the Timing Chain Tensioner may prevent the vehicle
                from starting. Occasional problems on this vehicle, 1.8L Turbo only, are
                failures of the Oil Pump Pickup Tube and the Ignition Coils. Failure of the
                Ignition Coils is identified in TSB # 010301. The cost to repair the Timing
                Chain Tensioner is estimated at $500 for parts and $195 for labor. Failure of
                the Timing Chain Tensioner may cause further engine damage that will increase
                the cost of repair. The cost to repair the Oil Pump Pickup Tube is estimated at
                $200 for parts and $385 for labor. The cost to repair the Ignition Coils is
                estimated at $23 for each coil and $65 for labor. All prices are estimates
                based on $65 per flat rate hour and do not include diagnostic time or any
                applicable sales tax."

• waskes29 Re: No k. geniusz!!! 03.03.06, 21:44
                  cracovian napisał:

> Tylko, ze w Niemczech nie ma wiekszosci samochodow i wersji sprzedawanych w
                  USA
                  > .
                  >
                  > Ja Ci nie powiem co sie psuje, bo za to odpowiedzialni sa wlasciciele Audi, a
                  > ja tego szmelcu nie posiadam.
                  >
                  > Po drugie dla Was 2002 rocznik to jeszcze z 15 lat za nowy no i do tego
                  > benzynka ;-) To jeden z wielu przykladow:
                  >

Daj spokuj takich opisow to ja moge ci tysiacami tu wklejac na temat
                  samochodow japonskich jak sie sypia i jakie ktos ma z nimi problemy.
                  Miales mi podac skoro twierdzisz ze to sa statystyki awaryjnosci takie dane
                  o jakie Ciebie prosilem.Rozrozniasz statystyki awaryjnosci od ankiet
                  zadowolenia klientow?
                  Juz po tym forum powinienes wiedziec ze kazdy tu jedzi nowym samochodem
                  obowiazkow kupionym w salonie z min. 200konnym silnikiem i tylnym napedem
                  wartym przecietnie 200tys zl. I takie wlasnie sa ankiety , dodatkowo
                  pomieszane klasy roczniki wszystko do jednego kotla wrzucone i tak powstal
                  ten ranking.
                  • cracovian Re: No k. geniusz!!! 03.03.06, 21:49
                    Doskonale rozrozniam, a ty widze, ze nie i na oczy magazynu Consumer Reports
                    nie widziales. Nie dam Ci linka, bo nie ma - trzeba kupic w sklepie albo miec
                    subskrybcje. Jest ok. 15 kategorii podzespolow siegajacych 10 lat wstecz i na
                    podstawie 900 tys. corocznie ankietowanych wlascicieli wszystkich samochodow w
                    USA. Audi, Benz, Volvo, itd. sa najgorsze, nawet gorzej od amerykanskich stoja.
                  • w_r_e_d_n_y Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 01:01
                    waskes29 napisał:

> Rozrozniasz statystyki awaryjnosci od ankiet
                    > zadowolenia klientow?

przyznam ci racje ,ale tylko jak udowodnisz ze wlasnie wlasciciele niemieckich
                    aut zanizaja w ankietach ich jakosc a/lub wlasciciele japonskich zawyzaja,
                    i po co to robia ?

nie spiesz sie ,mam czas to poczekam
                    • waskes29 Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 01:09
                      w_r_e_d_n_y napisał:

> waskes29 napisał:
                      >
                      >
                      > > Rozrozniasz statystyki awaryjnosci od ankiet
                      > > zadowolenia klientow?
                      >
                      > przyznam ci racje ,ale tylko jak udowodnisz ze wlasnie wlasciciele
                      niemieckich
                      > aut zanizaja w ankietach ich jakosc a/lub wlasciciele japonskich zawyzaja,
                      > i po co to robia ?
                      >
                      > nie spiesz sie ,mam czas to poczekam

A zapytaj o to takich jak np. wojetek blankietowy, izyda i cala reszta
                      maniakow .
                      Ankiete robi pismo ,wypelnionych ankiet nikt nie sprawdzi czy zawieraja
                      prawde czy nie a co najciekawsze wyniki to jeden wielki kociol pomieszane
                      wszystkie marki modele roczniki .Trudno zeby 10letni samochod klasy S mial
                      mniejsza awaryjnosc niz jakis roczny golas .
                      Wedlug ankiet to Tusk mial 48% glosow .Aniekty to sobie mozna robic na
                      zamowienie.Zreszta po co ja to pisze jesli ty stawiasz znak rownosci
                      miedzy ankietami a niezaleznymi badaniami.
                      • w_r_e_d_n_y Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 01:13
                        nie odpowiedziales - jak zwykle - dlaczego jedni zanizaja a drudzy zawyzaja
                        jakosc swoich aut w ankietach
                        skoro je negujesz to musisz to wiedziec !

czekam nadal,choc juz wiem ze nie odpowiesz wprost
                        • waskes29 Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 01:24
                          w_r_e_d_n_y napisał:

> nie odpowiedziales - jak zwykle - dlaczego jedni zanizaja a drudzy zawyzaja
                          > jakosc swoich aut w ankietach
                          > skoro je negujesz to musisz to wiedziec !
                          >
                          > czekam nadal,choc juz wiem ze nie odpowiesz wprost
                          >
                          Nie wiem dlaczego i nie pisalem ze tak jest byc moze wyniki drukuje
                          ankieter oplacony przez jakis podmiat ktory ma z tego korzysc.
                          Tak samo ty mi nie odpowiedziales czy w/g ciebie te statystyki sa czytelne?
                          Kazde liczby mozna przedstawic w taki sposob jaki sie chce.
                          W reklamach proszkow do prania tez powoluja sie na ankiety ze ile tam
                          procent kobiet korzysta wlasnie z takiego proszku rozumiem ze zobowiazany
                          jestes w to wierzyc bo w jaki sposob podwazysz ze tak nie jest?
                          • w_r_e_d_n_y Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 01:32
                            waskes29 napisał:

> w_r_e_d_n_y napisał:
                            >
                            > > nie odpowiedziales - jak zwykle - dlaczego jedni zanizaja a drudzy zawyzaja
                            > > jakosc swoich aut w ankietach
                            > > skoro je negujesz to musisz to wiedziec !
                            > >
                            > > czekam nadal,choc juz wiem ze nie odpowiesz wprost

> Nie wiem dlaczego i nie pisalem ze tak jest byc moze wyniki drukuje
                            > ankieter oplacony przez jakis podmiat ktory ma z tego korzysc.

wlasnie ze to pisales - bo im zaprzeczasz
                            a dlaczego niemcy nie moga go przekupic ?

czekam nadal

> W reklamach proszkow do prania tez powoluja sie na ankiety ze ile tam
                            > procent kobiet korzysta wlasnie z takiego proszku rozumiem ze zobowiazany
                            > jestes w to wierzyc bo w jaki sposob podwazysz ze tak nie jest?

bredzisz ,bo tak ci wygodnie
                            to jest reklama JEDNEGO proszku a tu mowa o ankietach odnosnie WSZYSTKICH aut

daj wyniki ankiet zbiorczych ,tyczacych wszystkich proszkow (jak tu aut)
                            to pogadamy
                            • izydaskes Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 08:31

wasiek29 to matol - nie rozroznia reklam proszku od prestizowych ankiet,
                              ktorych wyniki czytaja potem dziesiatki milionow klientow - gdyby cos bylo
                              falszowane, firma by zostala zniszczona procesami w kilka miesiecy; ale coz -
                              tak wczesniej bylo widac - to oszołom...
                              ==============
                      • uki145 Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 01:16
                        Witam! cos jest na reczy.za lwia czesc usterek w cinquecento jest
                        odpowiedzialny silnik 700 cm . z reszta juz nie ma tak duzych problemów.w
                        statystykach wyciagana jest srednia z wszystkich modeli. gdyby zrobic
                        statystyke oparta na silnikacg 900 i 1100 to auto zajełoby pozycje wyzsza o
                        jakes 20 punktów. to jeszcze bardziej potwierdza moja teze o niezyciowosci
                        wszelkich statystyk .Pozdrawiam Łukasz
              • myxx Re: No k. geniusz!!! 03.03.06, 21:57
                Porównujesz A4 do Camry? Przecież to dwie klasy różnicy.
              • w_r_e_d_n_y Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 00:56
                waskes29 napisał:

> A niemieckie badania sa oparte na 20mln dokladnie sprawdzanych
                > samochodach i robione przez niezalezne firmy.

nagle przkonales sie do statystyk ?
                aaaaa ,juz wiem - bo te sa niemieckie !
                • waskes29 Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 01:00
                  w_r_e_d_n_y napisał:

> waskes29 napisał:
                  >
                  > > A niemieckie badania sa oparte na 20mln dokladnie sprawdzanych
                  > > samochodach i robione przez niezalezne firmy.
                  >
                  > nagle przkonales sie do statystyk ?
                  > aaaaa ,juz wiem - bo te sa niemieckie !

Czlowieku pomysl chociaz raz o czym pisze ,gowno mnie obchodzi czy to
                  niemieckie czy chinskie ale sa przynajmniej jasne zasady w/g ktorych sa
                  robione.W niemieckich tez czesto samochody japonskie sa na pierwszych
                  miejscach.
                  A w/g jakiej zasady sa robione te? Wczesniej pytalem niech ktos poda wyniki
                  samochodow w danym przedziale wiekowym np Audi A4 i T Camry z tego samego
                  rocznika zebym wiedzial o ile camry jest lepsza jesli jest.
                  • izydaskes Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 08:33

w niemieckich, matole, tylko japonskie i porsche sa na pierwszych miejscach...
                    ==============
                    • waskes29 Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 10:34
                      izydaskes napisała:

>
                      > w niemieckich, matole, tylko japonskie i porsche sa na pierwszych miejscach...

Ty k**wa zawsze wiesz najlepiej jak na ciote z damskim nickiem przystalo .
                      Chyba jedyna na czym naprawde sie znasz to na lodach.
                      www.weltzeituhr.com/reise/adac-pannenstatist1.shtml
                      • izydaskes Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 17:17

a w tuvie, ped... najlepsze są japonskie! buahahaaa
                        ==============
            • anthonette Re: No k. geniusz!!! 03.03.06, 22:32
              Z tym tez bym sie zgodzil, bo ADAC w Niemczech, tez wskazalo VW i Audi jako te
              najbardziej awaryjne na niemieckich drogach.
              • waskes29 Re: No k. geniusz!!! 04.03.06, 01:03
                anthonette napisał:

> Z tym tez bym sie zgodzil, bo ADAC w Niemczech, tez wskazalo VW i Audi jako
                te
                > najbardziej awaryjne na niemieckich drogach.

Co ty nie powiesz masz wiecej takich sensacji?
                www.weltzeituhr.com/reise/adac-pannenstatist1.shtml
          • cracovian Czy teraz juz wiesz czy nadal udajesz pajaca??? 03.03.06, 21:55
            waskes29 napisał:

> Z tego co ja wiem nikt w USA nie robi statystyk awaryjnosci.

www.usatoday.com/money/autos/2003-09-16-cr_x.htm
            "To rate a vehicle, Consumer Reports gives it a 2,000-mile break-in, then puts
            it through 40 road-handling, safety and convenience tests. It also creates a
            history of the vehicle's reliability from a 14-question survey of the
            magazine's subscribers. The road test ratings are matched with the reliability
            history to determine which models the magazine will recommend."

"If the magazine doesn't get enough survey responses on a particular car, that
            car won't be included in the reliability report. Dodge sold about 127,000
            small, inexpensive Neon cars in 2002, but not enough Consumer Reports
            subscribers returned surveys for the magazine to publish a reliability report.
            Meanwhile, Toyota sold just 15,000 Prius hybrid cars, but enough subscribers
            bought the car and returned the survey for the magazine to report on its
            reliability."
            • waskes29 Re: Czy teraz juz wiesz czy nadal udajesz pajaca? 03.03.06, 21:59
              cracovian napisał:

> waskes29 napisał:
              >
              > > Z tego co ja wiem nikt w USA nie robi statystyk awaryjnosci.
              >
              >
              > www.usatoday.com/money/autos/2003-09-16-cr_x.htm
              > "To rate a vehicle, Consumer Reports gives it a 2,000-mile break-in, then
              puts
              > it through 40 road-handling, safety and convenience tests. It also creates a
              > history of the vehicle's reliability from a 14-question survey of the
              > magazine's subscribers. The road test ratings are matched with the
              reliability
              > history to determine which models the magazine will recommend."
              >
              > "If the magazine doesn't get enough survey responses on a particular car,
              that
              > car won't be included in the reliability report. Dodge sold about 127,000
              > small, inexpensive Neon cars in 2002, but not enough Consumer Reports
              > subscribers returned surveys for the magazine to publish a reliability
              report.
              > Meanwhile, Toyota sold just 15,000 Prius hybrid cars, but enough subscribers
              > bought the car and returned the survey for the magazine to report on its
              > reliability."

Ale to sa ankiety nie mozez tego zrozumiec?
              • cracovian Re: Czy teraz juz wiesz czy nadal udajesz pajaca? 03.03.06, 22:01
                A skad te statystyki biora - z doopy czy ankiety?
                • waskes29 Re: Czy teraz juz wiesz czy nadal udajesz pajaca? 03.03.06, 22:16
                  cracovian napisał:

> A skad te statystyki biora - z doopy czy ankiety?

Z dupy.Ty naprawde jestes niekumaty.Powiedzialem tobie na czym polega
                  roznica miedzy statystykami robionymi w niemczech a tymi robionymi w stanach
                  jesli ty nie widzisz roznicy to szkoda bic piane.
                  • cracovian Re: Czy teraz juz wiesz czy nadal udajesz pajaca? 03.03.06, 22:32
                    Nigdzie nie napisales o roznicy, pajacu.

Ja ankiety nie dostane na Audi4, tylko np. na moj rocznik i tylko na Pontiaca
                    GTO. Kiedy mialem 98 Corolle i poszly mi w srodku plastiki to wpisalem tak jak
                    reszta uzytkownikow tego rocznika i modelu. To w magazynie wychodzi i
                    wewnetrzny trim jest teraz sredni w przypadku tej Corolli, itd. Pozniej sie
                    poprawil. W ankietach Consumer Reports NIE MA mowy i miejsca na opis
                    satysfakcji z posiadania danego modelu. ROZUMIESZ???

Tego typu badania przeprowadza JD Powers. Do tego dochodzi rowniez ich wersja
                    awaryjnosci starszych i nowych rocznikow. Tobie nic nie wysla, bo nic nie masz.

Naprawde goowno wiesz i nic zes nie widzial.
                    • waskes29 Re: Czy teraz juz wiesz czy nadal udajesz pajaca? 03.03.06, 22:35
                      cracovian napisał:

> Nigdzie nie napisales o roznicy, pajacu.
                      >
                      > Ja ankiety nie dostane na Audi4, tylko np. na moj rocznik i tylko na Pontiaca
                      > GTO. Kiedy mialem 98 Corolle i poszly mi w srodku plastiki to wpisalem tak
                      jak
                      > reszta uzytkownikow tego rocznika i modelu. To w magazynie wychodzi i
                      > wewnetrzny trim jest teraz sredni w przypadku tej Corolli, itd. Pozniej sie
                      > poprawil. W ankietach Consumer Reports NIE MA mowy i miejsca na opis
                      > satysfakcji z posiadania danego modelu. ROZUMIESZ???
                      >
                      > Tego typu badania przeprowadza JD Powers. Do tego dochodzi rowniez ich wersja
                      > awaryjnosci starszych i nowych rocznikow. Tobie nic nie wysla, bo nic nie
                      masz.
                      >
                      > Naprawde goowno wiesz i nic zes nie widzial.

A kto ci przysyla odpowiednie ankiety?
                      • cracovian Re: Czy teraz juz wiesz czy nadal udajesz pajaca? 03.03.06, 22:53
                        Dostaje z Consumer Reports, bo mam subskrypcje podobnie jak 5 mln. osob. Kiedys
                        przez poczte, teraz to mozna to robic online, tylko raz w roku i tylko na temat
                        samochodow, ktore posiadasz. Ok 900 tys. ludzi wysyla im to wypelnione
                        spowrotem. Wychodzi ksiazeczka w kwietniu ze wszystkimi tymi wynikami.
                        Statystyki siegaja wszystkich modeli 10 lat do tylu. Jesli jest malo odpowiedzi
                        na dany model to pisza "insufficient data" w tym roczniku. Na podstawie ich
                        wlasnych niezaleznych testow i tymi odpowiedziami od czytelnikow sa kategorie
                        pojazdow rekomendowanych i tych uzywanych, ktorych nalezy unikac. Tym sie
                        kieruje wiekszosc potencjanych nabywcow.

Ankiete rowniez dostajesz w przeciagu 60 dni po zakupie kazdej nowki z JD
                        Powers. Tam jest miejce na opis satysfakcji i poczatkowej jakosci. Po paru
                        latach mozesz dostac podobna od nich ankiete i to pojdzie do ich wynikow tzw.
                        long-term reliability.

Czyli sa przynajmniej dwie b. znane i renomowane organizacje prowadzace
                        statystyki na temat satysfakcji i awaryjnosci (nie tylko poczatkowej), ktore
                        nie sa wyssane z palca.

Powiedz mi prosze w jaki lepszy sposob jest to robione u Niemcow.
                        • waskes29 Re: Czy teraz juz wiesz czy nadal udajesz pajaca? 03.03.06, 23:04
                          cracovian napisał:

> Dostaje z Consumer Reports, bo mam subskrypcje podobnie jak 5 mln. osob.
                          Kiedys
                          >
                          > przez poczte, teraz to mozna to robic online, tylko raz w roku i tylko na
                          temat samochodow, ktore posiadasz
                          A skad oni beda wiedziec jaki ty masz samochod?Moze wypisac jaki chcesz tak
                          czy nie?Nikt tego sprawdzac nie bedzie.

> Czyli sa przynajmniej dwie b. znane i renomowane organizacje prowadzace
                          > statystyki na temat satysfakcji i awaryjnosci (nie tylko poczatkowej), ktore
                          > nie sa wyssane z palca.
                          >
                          > Powiedz mi prosze w jaki lepszy sposob jest to robione u Niemcow.

Sam pomysl , statystyki robione na podstawie jakiejs tam ankiety ktorej
                          wiarygodnosci nie ma jak zweryfikowac ,druga sprawa ze robi to jakies pismo i
                          mozna powiedziec ze moze byc oplacane przez jakas firme.
                          Stystyki niemieckie sa robione na dwa sposoby TUV i Dekra przeprowadzaja
                          coroczne obowiazkowe badania cos takiego jak u nas badania techniczne.
                          Inne statystyki robi ADAC to jest firma ktora w Niemczech posiada
                          samochody srvisowe i jesli komus zepsuje sie samochod w czasie jazdy dzwoni
                          do nich oni przyjezdzaja i mechanik probuje na miejscu naprawic samochod
                          jesli mu sie nie uda to samochod jest holowany.W taki sposob zapisuje sie
                          wszystkie wezwania do poszczegolnych modeli .
                          • habudzik Re: Czy teraz juz wiesz czy nadal udajesz pajaca? 03.03.06, 23:07
                            waskes29 napisał:

> Inne statystyki robi ADAC to jest firma ktora w Niemczech posiada
                            > samochody srvisowe i jesli komus zepsuje sie samochod w czasie jazdy dzwoni
                            > do nich oni przyjezdzaja i mechanik probuje na miejscu naprawic samochod
                            > jesli mu sie nie uda to samochod jest holowany.W taki sposob zapisuje sie
                            > wszystkie wezwania do poszczegolnych modeli .

Pewna nieścisłosć . Nie jeśli sie komus zepsuje się samochód tylko jeśli
                            samochód zostanie unieruchomiony na drodze . To ważne !!!!
                            • waskes29 Re: Czy teraz juz wiesz czy nadal udajesz pajaca? 03.03.06, 23:16
                              habudzik napisał:

>
                              > Pewna nieścisłosć . Nie jeśli sie komus zepsuje się samochód tylko jeśli
                              > samochód zostanie unieruchomiony na drodze . To ważne !!!!

Tak to chyba jest jasne ze chodzilo o sytuacje w ktorej nie da sie dalej
                              kontynuowac jazdy z powodu usterki .Ale to samo jest kiedy zabraknie
                              benzyny ,uszkodzi sie kolo itp takie przypadki nie sa wliczane do statystyk
                              ale ADAC musi przyjechac i przywiezc paliwo .
                              • habudzik Re: Czy teraz juz wiesz czy nadal udajesz pajaca? 04.03.06, 00:01
                                waskes29 napisał:

> habudzik napisał:
                                >
                                >
                                > >
                                > > Pewna nieścisłosć . Nie jeśli sie komus zepsuje się samochód tylko jeśli
                                > > samochód zostanie unieruchomiony na drodze . To ważne !!!!
                                >
                                > Tak to chyba jest jasne ze chodzilo o sytuacje w ktorej nie da sie dalej
                                > kontynuowac jazdy z powodu usterki .Ale to samo jest kiedy zabraknie
                                > benzyny ,uszkodzi sie kolo itp takie przypadki nie sa wliczane do statystyk
                                >
                                > ale ADAC musi przyjechac i przywiezc paliwo .

No tak , tylko sytuacji losowych , nie zawinionych przez producenta pojazdu jest
                                1238539 .
                          • cracovian Re: Czy teraz juz wiesz czy nadal udajesz pajaca? 03.03.06, 23:25
                            Nie mam juz czasu na glupia dyskusje. Z linka, ktory Ci przyslalem.

"Consumer Reports boasts that its auto tests are free from influence. The
                            magazine doesn't accept advertising and won't allow automakers to use its
                            results in their advertising. The magazine anonymously negotiates for and buys
                            all test vehicles from car dealers."

Widze, ze nie masz nic do powiedzenia na JD Powers - to tez jest zupelnie
                            niezalezna organizacja.

Idac za twoim rozumowaniem to od lat wlasciciele niemieckich wozow pisali
                            bardzo zle o nich rzeczy choc to byla nieprawda. Amerykanscy kierowcy zaczeli
                            pisac troche ostatnio lepiej. Za to wlasciciele japonczykow pisza ze nic sie
                            nie psuje, bo chca zeby reszta wygladala lepiej. Z reszta po co w ogole gadac...

Prawda jest taka, ze my mamy prawdziwy wybor i mozemy sobie kupic co nam sie
                            podoba (poza Francuzami i Wlochami czym sie specjalnie nie martwie) i za polowe
                            albo mniej tego co w socjalandzie dizel bedzie Cie kosztowal. A ze lubisz BMW
                            albo co innego to Twoja sprawa i woz tylek sobie czym chcesz. Ja jestem bardzo
                            zadowolony z tego co mam i Niemcow mam osobiscie w doopie. Po tej stronie jest
                            centrum motoryzacji i bez rynku zbytu w USA to MB by produkowal furmanki.
          • w_r_e_d_n_y Re: najlepsze i najbardziej niezawodne samochody! 04.03.06, 00:53
            waskes29 napisał:

> Jeden przyglupi cos podal a reszta teraz bedzie tym zachwycac

niestety misiu ,ale chcac czemus zaprzeczyc/obalic trzeba podac argumenty
            rownie mocne
            • waskes29 Re: najlepsze i najbardziej niezawodne samochody! 04.03.06, 00:57
              w_r_e_d_n_y napisał:

> waskes29 napisał:
              >
              > > Jeden przyglupi cos podal a reszta teraz bedzie tym zachwycac
              >
              > niestety misiu ,ale chcac czemus zaprzeczyc/obalic trzeba podac argumenty
              > rownie mocne
              >

Rownie mocne do czego? do tego? Ja zrobie ankiete wsrod 5 napotkanych
              dresow w golfach i tez powiedza ze golf jest najlpeszy.
              I nie nazywaj mnie misiem jakos tak nie za bardzo przynajmniej jesli o
              mnie chodzi.
    • izydaskes Re: najlepsze i najbardziej niezawodne samochody! 03.03.06, 20:08
      link bez "-------------":

money.cnn.com/2006/03/01/Autos/carreviews/cr_top_picks/index.htm

--------------------

wasiek29, habudzio i walenrodzik to fajne dziewczyny!
      • trumwal vw sie psuja 03.03.06, 20:24
        • izydaskes Re: vw sie psuja 03.03.06, 20:35
          ale geje je uwielbiają...

==============
          • trumwal Geje uwielbiaja bo to jest damski samochod 03.03.06, 21:10
        • waskes29 Re: vw sie psuja 03.03.06, 20:38
          A skad wiesz ze sie psuja?Gdzie masz to napisane?
          • caesar_pl Re: vw sie psuja 03.03.06, 20:53
            Wlasnie,jakby sie VW psuly to by ich malo kto kupowal.A sprzedaje sie ich jeszcze wiecej,bo juz 20% w Europie.Za to udzial WSZYSTKICH japonskich aut w Europie wynosi 12%.To ozanacza,ze ludziska nie chca japoncow.Chyba sa dziadowskie....
            • izydaskes Re: vw sie psuja 03.03.06, 20:55
              w europie jest wiecej nie ukrywajacych sie gejow, spoleczenstwo amerykanskie
              jest jednak purytanskie...
              ==============
              • jimmi11 Izyda to jakiś cwok 03.03.06, 20:59
                Udziela się na co drugim temacie, wszystkich obraża, jak na prawnika bardzo
                dużo czasu spedza na forum. Wygląda mi to na zdesperowanego chłoptasia
                przygotowujacego się do matury /dla dorosłych/
                • izydaskes Re: Izyda to jakiś cwok 03.03.06, 21:07

yntelygent z ciebie jimmi - piątka z logiki
                  ==============
            • waskes29 Re: vw sie psuja 03.03.06, 20:59
              caesar_pl napisał:

> Wlasnie,jakby sie VW psuly to by ich malo kto kupowal.A sprzedaje sie ich
              jeszc
              > ze wiecej,bo juz 20% w Europie.Za to udzial WSZYSTKICH japonskich aut w
              Europie
              > wynosi 12%.To ozanacza,ze ludziska nie chca japoncow.Chyba sa dziadowskie....

A juz najbardziej dziadowski jest Lexsus bo sprzedaje w Europie lacznie tyle
              samochodow to Skoda samych Superbow.Takiego gowna lexsusow nikt nie chce
              no ale trzeba ,mysleli ze w Europie sa tak samo glupi ludzie jak w stanach
              • izydaskes Re: vw sie psuja 03.03.06, 21:17

wasiek, nie histeryzuj, wszystko bedzie dobrze, obudzisz sie na rano a wokoł
                same wypierdziane niemieckie szroty "na dzilu"
                ==============
            • trumwal Re: vw sie psuja 03.03.06, 21:14
              Dlatego vw zlikwidowal 20,000 miejsc pracy w tym roku

a w usa bardzo malo kto kupuje vw

morze w polsce robia dobre silniki. ale na paliwo w usa to kiepskie
              • waskes29 Re: vw sie psuja 03.03.06, 21:19
                trumwal napisał:

> Dlatego vw zlikwidowal 20,000 miejsc pracy w tym roku
                >
                > a w usa bardzo malo kto kupuje vw
                >
                > morze w polsce robia dobre silniki. ale na paliwo w usa to kiepskie

To jest twoj argument? Zadalem pytania a ty wyskakujesz ze VW zwlania ludzi.
                Juz chyba raz ci pisalem jak pamietam VW od 3 lat osiaga rekordy
                sprzedazy wiec napewno zwolnienia nie maja nic wspolnego z klopotami ze
                sprzedaza samochodow czy awaryjnoscia.
                A jak to wytlumaczysz i porownaj to z innymi modelami
                money.cnn.edmunds.com/new/2007/volkswagen/passat/index.html
          • trumwal Re: vw sie psuja 03.03.06, 21:13
            znajomy ma golfa co chwile sie psuje.

vw to gorsze nisz chryslery

a chrysler to najgorsza amerykanska firma
            • radomir996 Re: vw sie psuja 03.03.06, 21:17
              > a chrysler to najgorsza amerykanska firma

Byles ty kiedy w USA?
              • waskes29 Re: vw sie psuja 03.03.06, 21:23
                radomir996 napisał:

> > a chrysler to najgorsza amerykanska firma
                >
                > Byles ty kiedy w USA?

On nie ale kolegi szwagier byl i wszystko mu opowiedzial.
              • trumwal Re: vw sie psuja 03.03.06, 22:11
                mieszkam w chicago
                • blue_miata Re: vw sie psuja 03.03.06, 22:23
                  trumwal napisał:

> mieszkam w chicago
                  Z Chicago to jeszcze kawalek trzeba przejechac zeby trafic do prawdziwej Ameryki.
                  • trumwal Re: vw sie psuja 03.03.06, 22:50
                    i jak jest ta prawdziwa ameryka?
                    • blue_miata Re: vw sie psuja 03.03.06, 23:18
                      Prawdziwa ameryka jest tam gdzie na ulicy, w radio i tv mowia po angielsku, a
                      nie po polsku, hiszpansku itd.
                  • w_r_e_d_n_y Re: vw sie psuja 04.03.06, 01:20
                    blue_miata napisał:

> trumwal napisał:
                    >
                    > > mieszkam w chicago

> Z Chicago to jeszcze kawalek trzeba przejechac zeby trafic do prawdziwej
                    Ameryki

nastepnie bedzie ,ze to daleko od Waszyngtonu a potem jeszcze cos o ...trawniku
                    przed bialym domem ?
            • waskes29 Re: vw sie psuja 03.03.06, 21:22
              trumwal napisał:

> znajomy ma golfa co chwile sie psuje.
              >
              > vw to gorsze nisz chryslery
              >
              > a chrysler to najgorsza amerykanska firma

To jest typowe ,znajomy ma golfa i sie psuje, albo wczesniej mialem 190
              volkswagenow i kazdy sie strasznie sypal teraz mam japonczyka i sie nie psuje.
              Jesli tak ta jak to jest ze w Europie VW sprzedaje lacznie prawie 20%
              wszystkich sprzdanych tam samochodow .Skoro tak sie strasznie psuja to kto
              je jeszcze kupuje a na dodatek kupuja ich coraz wiecej.
              • uki145 znowu to samo 03.03.06, 22:05
                Witam! Izyda prowokuje Waskesa i kłótnia gotowa .po co ,nie wiadomo?????co to
                wnosi .....nic. przeciez to ,ze auto jest awaryjne nie oznacza ,ze bedzie sie
                zle sprzedawac i odwrotnie . auta rodziny VW nie sa ideałami bezawaryjnosci
                (co kiedys dokładnie opisałem na przykładzie passata z silnikiem 1.8T )
                podobnie odnosi sie to do Audi, o czym swiadcza statystyki niezawodnosci( np
                Tuv ostatnio opublikowana w Auto-Świecie) . audi A4 jest na 69 miejscu a honda
                accord na miejscu 31. co mi to daje ;zupełnie nic. kupie audi bo mi sie
                podoba , a nie bede zaciecie bronił go jako bezawaryjnego samochodu i tym
                wyjasniał swój wybór. statystyki daja nam bardzo małe wobrazenie o
                rzeczywistosci ,a kieruja sie nimi przy zakupie ludzie dla których auto jest
                tylko srodkiem do przemieszczania sie z punktu A do punktu B. moim zdaniem
                bezawaryjnosc nie ma znaczenia, o ile koszty z nia zwiazane da sie utrzymac w
                racjonalnych granicach. Panowie/panie po co tyle złosci ,troche
                obiektywizmu.Pozdrawiam Łukasz
                • trumwal vw silniki 03.03.06, 22:16
                  vw robi inne silniki dla usa inne dla europy

silniki na rynek usa sie psuja
                • habudzik Re: znowu to samo 03.03.06, 22:16
                  ...dodatkowo , jeśli godzisz się na bardzo zagmatwane technicznie samochody ,
                  godzisz się również na wyższe prwdopodobieństwo jakiejs usterki . Najmniej
                  awaryjny bedzie samochód który ma 4 koła , bude i mizerny silnik .
                  • mis.z.wiertarka Re: znowu to samo 03.03.06, 23:08
                    suzuki?
                    • habudzik Re: znowu to samo 03.03.06, 23:12
                      mis.z.wiertarka napisała:

> suzuki?

Świetne samochody bo nieprzereklamowane . Są naprawde takie jakie są .
                      • mis.z.wiertarka Re: znowu to samo 03.03.06, 23:13
                        nie rozumiem skladni tytulu tego watku. najlepsze i najbardziej niezawodne.
                        jesli niezawodnosc jest obok to w czym sa najlepsze?
                        • izydaskes Re: znowu to samo 04.03.06, 08:38

jakbys matole przeczytal link po angielsku to byc zrozumial:
                          - jedna statystyka dotyczy najbardziej wg wlascicieli niezawodnych;
                          - druga- najlepszych wg nich w poszczegolnych kategoriach (top pics);
                          ==============
                      • mis.z.wiertarka Re: znowu to samo 03.03.06, 23:15
                        habudzik napisał:

> mis.z.wiertarka napisała:
                        >
                        > > suzuki?
                        >
                        > Świetne samochody bo nieprzereklamowane . Są naprawde takie jakie są .

nie no suzuki ostatnio cos zaczyna dzialac. nowy swift i vitara wygladaja
                        niezle i technologicznie rowniez spory krok do przodu.
                        poprzedni swift byl bezpieczny jak rower. i wygladal jak rower. tylko z
                        zabudowanymi przerzutkami.
              • w_r_e_d_n_y Re: vw sie psuja 04.03.06, 01:23
                waskes29 napisał:

> Jesli tak ta jak to jest ze w Europie VW sprzedaje lacznie prawie 20%
                > wszystkich sprzdanych tam samochodow .Skoro tak sie strasznie psuja to kto
                > je jeszcze kupuje a na dodatek kupuja ich coraz wiecej.

ale logika !!!
                i co z tego ze tak duzo sprzedaja ,czy to znaczy ze ludziska kupuja tylko te co
                sie nie psuja ?
                a moze tak jak za komuny - ilosc przeszla w jakosc ?
                • waskes29 Re: vw sie psuja 04.03.06, 01:29
                  w_r_e_d_n_y napisał:

> waskes29 napisał:
                  >
                  > > Jesli tak ta jak to jest ze w Europie VW sprzedaje lacznie prawie 20%
                  > > wszystkich sprzdanych tam samochodow .Skoro tak sie strasznie psuja to kt
                  > o
                  > > je jeszcze kupuje a na dodatek kupuja ich coraz wiecej.
                  >
                  > ale logika !!!
                  > i co z tego ze tak duzo sprzedaja ,czy to znaczy ze ludziska kupuja tylko te
                  co
                  >
                  > sie nie psuja ?
                  > a moze tak jak za komuny - ilosc przeszla w jakosc ?

Byc moze wlasnie jest w tym logika bo trudno nazwac logika kupowanie
                  najdrozszych w klasie samochodow z najgorszym wyposazeniem i przy tym
                  najbardziej awaryjnych.I okazuje sie ze robi to coraz wiecej osob.
                  • w_r_e_d_n_y Re: vw sie psuja 04.03.06, 01:39
                    waskes29 napisał:

> Byc moze wlasnie jest w tym logika bo trudno nazwac logika kupowanie
                    > najdrozszych w klasie samochodow z najgorszym wyposazeniem i przy tym
                    > najbardziej awaryjnych.I okazuje sie ze robi to coraz wiecej osob.

g....o prawda
                    kiedys w sklepie bylo maslo jednego(!) producenta i wszyscy je kupowali
                    teraz jest do wyboru i koloru i tez sa wszystkie sprzedawana - mimo
                    niewatpliwej roznicy w jakosci
                    i nawet jak ktores jest sprzedawane w wiekszych ilosciach niz reszta to nie
                    znaczy ze jest smaczniejsze od innych
                    • hudefak Żadne nie jest doskonałe 04.03.06, 02:17
                      I ankieta i statystyka mają swoje plusy i minusy. Ludzie nie kupują auta z
                      samego rozsądku ale i z serca. No i jeszcze prestiż. Nawet jeżeliby w Nigerii
                      wyprodukowali najładniejsze i najbardziej niezawodne auto, mało kto by go kupował.
                      Tylko desperaci kupują luksusowe limuzyny marek koreańskich.
                      Najlepiej spojrzeć na to przez pryzmat ankiet (zadowolenie) i statystyk
                      (niezawodność) jednocześnie.
                      Ale tak czy owak zwyciężą osobiste preferencje.
                    • waskes29 Re: vw sie psuja 04.03.06, 02:34
                      w_r_e_d_n_y napisał:

> waskes29 napisał:
                      >
                      > > Byc moze wlasnie jest w tym logika bo trudno nazwac logika kupowanie
                      > > najdrozszych w klasie samochodow z najgorszym wyposazeniem i przy tym
                      > > najbardziej awaryjnych.I okazuje sie ze robi to coraz wiecej osob.
                      >
                      >
                      > g....o prawda
                      > kiedys w sklepie bylo maslo jednego(!) producenta i wszyscy je kupowali
                      > teraz jest do wyboru i koloru i tez sa wszystkie sprzedawana - mimo
                      > niewatpliwej roznicy w jakosci
                      > i nawet jak ktores jest sprzedawane w wiekszych ilosciach niz reszta to nie
                      > znaczy ze jest smaczniejsze od innych

Jesli kiedys bylo jedno maslo a teraz jest wiecej i wszystkie sie sprzedaja
                      to chyba ktos na tym stracil.
                      Nie porownuj sytuacji kiedy czlowiek nie ma wyboru z taka kiedy ma ,bo
                      bedzie sie kierowal smakiem ,cena ,trwaloscia a tak jest na rynku samochodow
                      od x lat kazdy ma wybor .Nie mow mi ze ludzie swiadomie wybieraja drozsze
                      samochody bez wyposazenia ktore sie psuja i to przez kilkadziesiat lat.
                      • uki145 Re: vw sie psuja 04.03.06, 12:12
                        Witam! wybieraja samochody prestizowe ,ładne ,bezpieczne i dobrze
                        jezdzace,dosyc usterkowe,ale pierwsze argumenty przewazaja.tak to wałsnie jest
                        w przypadku Audi I VW . podobnie jest z mercedesem-nie robi juz takich
                        niezawodnych pojazdów jak dawniej ,a mimo to ludzie kupuja te auta.
                        niezawodnosc nie jest jedynym kryterium wyboru pojazdu,bo gdyby tak było to VW
                        bys ie nie sprzedawał. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka