Dodaj do ulubionych

BMW 325 IS

IP: *.online-age.net 05.06.01, 00:23
BARDZO PROSZE O PRZESLANIE MI JAKICH KOLWIEK TECHNICZNYCH INFORMACJI
DOTYCZACYCH TEGO AUTA POSIADAM TEN SAMOCHOD OD 2 LAT W U.S.A JEST TO ROCZNIK
1995 PROSZE O WSZELKA INFORMACJE
Obserwuj wątek
    • Gość: Tim Re: BMW 325 IS IP: *.proxy.aol.com 05.06.01, 02:35
      Gość portalu: MARCIN napisał(a):

> BARDZO PROSZE O PRZESLANIE MI JAKICH KOLWIEK TECHNICZNYCH INFORMACJI
      > DOTYCZACYCH TEGO AUTA POSIADAM TEN SAMOCHOD OD 2 LAT W U.S.A JEST TO ROCZNIK
      > 1995 PROSZE O WSZELKA INFORMACJE

Marcin, myslisz o e36 z 193 KM???? Jezeli tak to mnie troche zbilo z tropu to
      oznaczenie "325is". Normalnie jest to 325i, iS-ka jest 318 i ma silnik o mocy 140
      KM (w przeciwnienstwie do 325 jednak tylko 4-cylindrowy)

Jakie informacje techniczne cie interesuja??
      • Gość: marcin Re: BMW 325 IS IP: *.online-age.net 06.06.01, 00:23
        TIM BARDZO DZIEKUJE ZA ZAINTERESOWANIE SIE MOIM PROBLEMEM.TAK
        NAJPRAWDOPODOBNIEJ TO JEST e-36.wiem tylko tyle ze posiada 193KM. TAKIE
        OZNACZENIE MA TO AUTO W STANACH 325IS.JEST TO 6-CYLINDROWY SILNIK RZEDOWY IJEST
        BARDZO PODOBNY DO BMW SERII M .TIM GDYBYS MIAL JAKIE KOLWIEK INFORMACJE TO
        BYLO SUPER.JA BYLEM U KILKU DEALER-OW ONI MAJA TYLKO POWIESZCHOWNE INFORMACJE
        POZATYM SA BARDZO DRODZY OD150DO180$ZA GODZINE.TAK WIEC PROSZE CIE O PRZESLANIE
        MI JAKIS INFORMACJI .JESZCZE RAZ BARDZO DZIEKUJE I POSTARAM SIE ODWDZIECZYC
        • Gość: Tim Re: BMW 325 IS IP: *.proxy.aol.com 06.06.01, 17:22
          Hej Marcin,

silnik ktory masz w twoim 325i jest w sumie najlepszy dla tego auta (chyba masz
          coupe). Ten mniejszy 2-litrowy ma troszeczke niezadowalajacy ciag na niskich
          obrotach, w 2,5 24 V tego problemu juz nie ma.
          Ja mam ten sam silnik co ty, ale w 525i automatic. Idzie jak burza mimo 1,5
          tony wlasnej masy.
          Motor ten jest nastepca niezbyt udanej 2,5 litrowki, tyle ze o dwoch zaworach
          na cylinder i 125 KW (170KM).
          Ten nie byl taki zwawy i do tego wiecej palil. Nowy ma 245 Nm przy 4.750 u/min
          i o wiele lepszy stopien sprezania.
          Do tego dochodzi selektywny system wydalania spalin. Przy tej pojemnosci masz
          napewno wydech dwururowy (chyba ze sobie sam zmieniles na cos innego). Jezeli
          jedziesz wolno, np. w miescie, w jednej z rur wydechowych opadnie klapka.
          Spaliny beda natomiast sprezane i wypuszczane tylko przez jedna rure. Daje to
          lepsze osiagi przy malych obrotach. Niezly bajer.

Co do samego auta to jest OK. Masz nawepewno niezle wyposazenie. Mysle ze
          znajdzie sie u ciebie climatronic, do tego napewno komputer pokladowy i
          rozszerzonymi funkcjami i elekryczne bajery. Bardzo dobre sa hamulce z
          wentylowanymi wewnetrznie duzymi tarczami. Po pelnym hamowaniu zatrzymasz sie
          w mniej niz 40 metrow.
          Jezeli masz 2-drzwiowe coupe i troche szczescia to sie zalapales na utwardzane
          zawieszenie z modelu M. Auto lezy na zakretach jak dekiel od kanalizacji.
          Raczej nie powinno znosic, chyba ze wejdziesz z ponad 180 km/h w zakret :)

Jakie problemy moga wystapic??? Hmmm, najwazniejsze ze nie musisz sie martwic o
          pasek rozrzadu. Od 1993 we wszystkich autach BMW jest montowany lancuch. Wiec
          nie grozi ci silnikowa salata, ktora przy tym modelu przeradza sie w wydatek
          rzedu 15 tys DM. Juz pare takich przypadkow u nas widzialem.

Jest troche problemu jezeli ci pojdzie plyta glowna sterujaca wskaznikami deski
          rozdzielczej. Wtedy oszaleje ci wszystko. Od stanu licznika poprzez
          niedzialajacy poprawnie wskaznik paliwa na szalejacych kontrolkach konczac.
          Przy tym modelu to w RFN jakies 500 DM. Ale to raczej zadkie przypadki. Pozatym
          na 1000 KM jest dopuszczalne branie przez silnik 0,12 litra oleju (dane
          producenta). Ale to juz zalezy od ciezkosci nogi wlasciciela. Jezeli na kazdych
          swiatlach chcesz byc pierwszy to bedzie troche zuzywal. Przy spokonej jezdzie
          (miasto 50-60, autostrada do 180) to nie bedzie lykal nic. Pozatym w modelach
          produkowanych przed jesienia 1991 (ale tylko limuzynach bo coupe i touring seri
          e36 zaczeto produkowac pozniej) byly znany problem bardzo glosnych hamulcow.
          Odglosy tarcia bylo slychac chyba na kilometry :) Ale problem zniknal po tym
          jak firma to usprawnila. Ciekawy jestem czy miales problem z zakretka od
          chlodnicy. Mysmy mieli urwanie glowy jak sie okazalo ze w tysiacach trojek na
          calym swiecie musi byc to wymienione bo moze w ekstremalnych przypadkach dojsc
          do wycieku plynu chlodzacego. Niezla byla zewierucha w warsztatach :)

Pozatym wazne jest przestrzeganie przegladow. Szczegolnie duza inspekcja sie
          oplaca choc nie jest tania. Ale bedzie wszystko zrobione, co zrobione byc musi.
          Od wymiany swiec po komputerowa inspekcje karoseri. Pamietaj o szybko
          zuzywajacych sie filrach powietrza, bo 2,5 litrowka zassysa mnostwo tlenu.

Dobra, to by bylo na tyle. Jezeli potrzebujesz jeszcze jakis wiesci dotyczacej
          tych aut to pisz na: bpedriver@aol.com
          • Gość: marcin Re: BMW 325 IS IP: *.online-age.net 07.06.01, 00:22
            czesc TIM bardzo dziekuje za wyczerpujace informacje. Tak to jest coupe itak
            jak piszesz jest z wszystkimi bajerami plus zawieszenie od m-ki.oczywiscie
            mialem problem z zakretka od chlodnicy byl na to tzw.recall wymieniali to
            wszystkim 3-ka za darmo w stacjach BMW. Filtry powietrza nie wiedzialem ze
            trzeba CZESTO WYMIENIAC Tim dzieki jeszcze raz za wszystkie informacje
            postaram sie jakos odwdzieczyc . NAPISZE DO CIEBIE PODCZAS WEEKENDU .DZIEKI ZA
            TWOJ E-MAIL
            • Gość: Tim Re: BMW 325 IS IP: *.proxy.aol.com 07.06.01, 14:01
              Marcin,

nie ma sprawy, potrzebujesz czegos o BMW pisz smialo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka