Dodaj do ulubionych

samochód z lawety

23.03.06, 16:20
Jak wygląda sytuacja z kupnem samochodu sprowadzonego na lawecie. Wiadomo ,że
nie ma wykupionego ubezpieczenia OC. Jak w takim razie mam wrócić takim
samochodem od handlarza oraz jechać na przegląd potrzebny do rejestracji. W
którym momęcie moge ubezpieczyc taki samochód.
pozdrawiam
rav
Obserwuj wątek
    • wasiek3 Re: samochód z lawety 23.03.06, 16:28
      o ile wiem to KAZDY samochod musi byc ubezpieczony bez wzgledu na to czy jest na lawecie czy nie.
      Nawet jak masz auto w garazu i go nie uzywasz z takich czy innych wzgledow to ubezpiczenie musisz
      placic.
      Oczywiscie czesciowo moge sie mylic (co do lawety bo w sytuacji "garazowej" to wiem napewno bo sam
      sie w takiej znajduje) ... najlepiej zadzwon do PZU albo do innego ubezpieczyciela i sie dowiedz.
      • swoboda_t Re: samochód z lawety 23.03.06, 16:33
        Zakladam, że chodzi o auto sprowadzone. Zostało wymeldowane w kraju pochodzenia
        a w PL jeszcze nie zarejestrowane. W tej sytuacji o ile wiem należy podjechać
        na pierwszy przegląd z lawetą, potem z dowodem przejścia badania technicznego
        do lokalnego WK zarejestrować auto. Wtedy dopiero możliwe jest ubezpieczenie.
        Polska to takie śmieszne państwo, które robi wszystko, byle utrudnić życie
        obywatelom - tak jest i w tym przypadku.
        • pindoll Re: samochód z lawety 23.03.06, 16:49
          dokładnie, taki samochód z lawety może nie być zarejestrowany i wtedy nie ma
          obowiązku OC. Reszta jak napisał swoboda_t.
        • marcinc3 jest tak 23.03.06, 16:57
          jest jeszcze inna mozliwosc z kompletem dokumentow mykasz do uzredu i daja ci
          tablice probne ubezpieczasz i na przeglad
          • swoboda_t Re: jest tak 23.03.06, 17:27
            Nie byłbym taki pewny, że wydadzą Mu próbne tablice. Do zarejestrtowania
            potzrebny jest ważny poszerzony przegląd. A próbnych bez zarejestrowania chyba
            nie wydadzą. Jak już pisalem, Polska to taki śmieszny kraj...
            • marcinc3 Re: jest tak 23.03.06, 17:33
              dadza probne tablice na dojazd na przeglad nie mylic z czasowa rejestracja i
              tak zw miekim dowodem to dwie inne sprawy
    • ravelb Re: samochód z lawety 23.03.06, 18:06
      A jakiej wysokości są opłaty związane z próbnymi tablicami i miękką rejestracją?
      • robert888 Re: samochód z lawety 23.03.06, 20:14
        jedziesz na przegląd tym autem tak aby nikt cie nie złapał, potem jedziesz go
        zarejestrować tak aby cie nikt nie złapał, rejetrujesz, płacisz OC i dajesz w
        palnik przy najblizszym radiowozie. Palisz gume podczas kłalifaink lap przy
        McDrive i wszystkie panny twoje. Carpe Diem.
        • machara Re: samochód z lawety 23.03.06, 20:58
          nie ma takiej opcji żeby w urzędzie dali ci próbne tablice bez przeglądu.
          niestety ja byłam w takiej nieszczęsnej sytuacji, zjadłam masę nerwów ale jakoś
          się udało. tylko niestety musiałam uruchomić różne znajomości i dojścia do
          gościa ze stacji diagnostycznej który zrobił przegląd bez auta. powodZenia i
          pozdrawiam
        • computerland1 Re: samochód z lawety 23.03.06, 20:59
          nie wiem jak to jest z obowiazkiem oc, ale:
          w tamtym roku wujek przywiozl mi na lawecie mondeo. mialo ono jednak niemieckie
          blachy (wyjety tuv, ale blachy mial - wiem, ze tak nie mozna, ale... wujek:) ).
          przed rejestracja ubezpieczylem samochod na miesiac. w czasie tego miesiaca
          zatrzymala mnie policja - rutynowa kontrola. pan policjant powiedzial, ze w
          zasadzie samochod nie jest dopuszczony nigdzie do ruchu, ale nic mi nie moze
          zrobic, bo mam ubezpieczenie). jak nie masz blach, to pewnie tylko z laweta na
          przeglad, itd.

pzdr

abc.
      • marcinc3 Re: samochód z lawety 24.03.06, 07:20
        dadza a koszt to nie pamietam bo bralem okolo roku wstecz ostatnio ale wtedy
        bylo to ok 70 pln + ubezpieczenie na miesiac przy duzej pojemnosci 160 pln
        • machara Re: samochód z lawety 24.03.06, 09:18
          mi nie dali. auto było sprowadzone na lawecie bez tablic i w dodatku bez odprawy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka