dopracowanywkazdymcalu Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 18:17 Auto z kratka to oznaka sprytu, inteligencji, zaradnosci. Link Zgłoś
hydromanekin Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 18:24 dopracowanywkazdymcalu napisał: > Auto z kratka to oznaka sprytu, inteligencji, zaradnosci. > > > .....innymi slowy polactwa? Tak na powaznie, skoro przepisy pozwalaja (pozwalaly?) odliczyc vat zawarty w cenie auta ciezarowego, a o uzananiu auta za takie decydowala kratka, to nie dziwie sie ze ludzie z tego korzystali. Ale z drugiej strony, jak widze Audi TT z wydartymi tylnymi siedzieniami i kratka to jest to chyba jednak przesada.... Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 18:29 Właśnie o tym mówie-drogie auto a wlasciciele połaszczyli sie na x PLN. Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 18:28 Pociagnę dalej temat...żeby nie było:) Nie mam kratki,bo nie chcę miec. W samochodach typu combi jakos ujdzie, ale coraz częsciej spotykam na drogach małe autka, OSOBOWE, a wlasciciele nie wiem czemu przerabiaja je na ciężarowe:/ Jeszcze większą żenadą jest, gdy chodzi o bardzo drogi samochód. Kolega tłmaczył mi, że wtedy wieksza korzysc z tego-ja mimo wszystko uwazam,ze jak kogos stac na porzadny samochód(mam tu na mysli wyzsza pólke) to nie powinien kombinowac, bo tylko sie ośmiesza. Link Zgłoś
pindoll Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 18:54 lalunia24 napisała: > Pociagnę dalej temat...żeby nie było:) > Nie mam kratki,bo nie chcę miec. W samochodach typu combi jakos ujdzie, ale > coraz częsciej spotykam na drogach małe autka, OSOBOWE, a wlasciciele nie wiem > czemu przerabiaja je na ciężarowe:/ Jeszcze większą żenadą jest, gdy chodzi o > bardzo drogi samochód. Kolega tłmaczył mi, że wtedy wieksza korzysc z tego-ja > mimo wszystko uwazam,ze jak kogos stac na porzadny samochód(mam tu na mysli > wyzsza pólke) to nie powinien kombinowac, bo tylko sie ośmiesza. strasznie wręcz pier*olisz, ale młoda jesteś i jeszcze conieco przed tobą. Chociaż? Takie jak ty to raczej całe życie etacik... Bez odbioru. Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:02 1. po czym wnosisz, że młoda?(chyba sie domyslam, ale błedny trop) 2. skąd wiesz czy i jak pracuję? Link Zgłoś
marilicia Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:01 Poprostu nie znasz swiata i delikatnie mowiac jestes NIEDOUCZONY. Np. w Niemczech KAZDY kto ma firme i ma mozliwosc to kupuje auto na firme a nie prywatnie, bo zaoszczedzi. A ty myslisz ze zbednym wydawaniem pieniedzy ludzie sie wzbogacaja? To zobacz statystyki ile drogich samochodow z silnikiem diesla sie sprzedaje w Europie zachodniej. Nie chce cie obrazac, ale twoj watek strzalem w dziesiatke to nie byl. pozdrawiam Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:05 Niedouczona jak juz, bo jestem kobieta, ale to można było wyciągnąć na podstawie loginu....nieważne. Idąc dalej Twoim skadinąd dziwnym tokiem rozumowania-po co mam robić zakupy jak moge cos ukraść?upss..wynieść ze sklepu? Link Zgłoś
marilicia Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:11 > Idąc dalej Twoim skadinąd dziwnym tokiem rozumowania-po co mam robić zakupy jak > moge cos ukraść?upss..wynieść ze sklepu? To jest twoj tok myslenia. Wytlumacz mi prosze jak sie maja przepisy podatkowe do kradziezy? Bo nie zrozumialam. Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:14 Tak się mają, że ze sklepu coś można wynosić, wystarczy, ze się zgadza w papierach. I co? Mam towar?-mam. Płaciłam?-nie. Link Zgłoś
marilicia Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:22 > Tak się mają, że ze sklepu coś można wynosić, wystarczy, ze się zgadza w > papierach. I co? Mam towar?-mam. Płaciłam?-nie. To juz tak robilas kiedys. A bylo to moze w Media-Markt? Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:24 Nie mam takiej potrzeby, ale poziom krętactwa podobny. Link Zgłoś
marilicia Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:29 A nie wstyd ci jezdzic tym swoim samochodem po drogach wybudowanych za dotacje finansowane przez UE z pieniedzy podatnikow ze starej unii? Moim zdaniem to wies. Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:33 Nie wiem skąd u Ciebie ten czepialski ton....chyba się domyslam;) Ja o te dotacje tak usilnie nie zabiagałam, to po pierwsze. Po drugie-nie mam za bardzo wyboru, uzytkownicy samochodów z kratką-mają. Link Zgłoś
marilicia Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:38 > Uzytkownicy samochodów z kratką-mają. Maja wybor: niepotrzebnie wydawac pieniadze lub inwestowac w swoja firme i stwarzac nowe miejsca pracy. pozdrawiam Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:46 Teraz wychodzisz poza temat. Miejsca pracy swoją drogą a kratki swoja-nie wierzę, że pieniądze zaoszczędzone w te sposób pozwolą stworzyć nowe miejsca pracy...raczej nowe konta w banku. Link Zgłoś
marilicia Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:51 > raczej nowe konta w banku. Tak, bo lokowane pieniedzy na koncie przynosi zysk. Jaka ty niedouczona jestes, ty wplacasz pieniadze na konto, zeby bank na nich zarabial A NIE TY! HAHA!!! Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:54 Nie, ja pieniadze trzymam w skarpecie:/ Link Zgłoś
hydromanekin Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:14 >>>>jak sie maja przepisy podatkowe do kradziezy?<<<< A czy podatki to nie kradziez w majestcie prawa? ;))))))))))) Link Zgłoś
lotnik78 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:35 lalunia24 napisała: > Niedouczona jak juz, bo jestem kobieta, ale to można było wyciągnąć na podstawi > e > loginu....nieważne. > Idąc dalej Twoim skadinąd dziwnym tokiem rozumowania-po co mam robić zakupy jak > moge cos ukraść?upss..wynieść ze sklepu? Niedouczona to za mało , Ty poprostu jesteś skończoną idiotką. Pewnie pracujesz w jakimś ZUSie za 700zł i sie czepiasz przedsiębiorczych ludzi Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:38 Ale mi pojechałeś, normalnie się rumienię ze wstydu i ze złosci. Nie stac Cie na KONSTRUKTYWNA(trudne słowo?) krytykę to sprowadzasz poziom dyskusji do poziomu rynsztoka. Link Zgłoś
lotnik78 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 29.03.06, 22:18 lalunia24 napisała: > Ale mi pojechałeś, normalnie się rumienię ze wstydu i ze złosci. Nie stac Cie n > a > KONSTRUKTYWNA(trudne słowo?) krytykę to sprowadzasz poziom dyskusji do poziomu > rynsztoka. Kotku poziom dyskusji Ty ustaliłaś swoim pierszy postem i potwierdziłaś kolejnymi wypowiedziami Link Zgłoś
loyezoo Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:07 Nawet jak ktoś kupuje auto za np. 200tys. nie znaczy że prawie 50tys(vat) musi też oddawać bo ma gest.To nie jest wtedy oszczędność na "pączka" tylko na kolejne mniejsze auto do firmy. P/S zazwyczaj ludzie bogaci-zamożni potrafią oszczedzać dlatego mają taka a nie inną kasę Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:11 Jeśli stac na takie auto to stac równiez na zapłacenie należnego podatku, po prostu pewnych rzeczy nie wypada, wstyd. Zakładajac ten watek chciałam poznać Wasze opinie, ten problem od dawna mnie ciekawił, dodam jeszcze, że nie dla wszystkich kratka to powód do dumy(mam tu na myśli mnie i moich znajomych) Link Zgłoś
1realista Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:16 Lalunia brawo za wątek. Tylko nie znajdziesz zrozumienia wsród nuworyszy ktorzy muszą jeździć koniecznie autem za 200 tys. bo w tańszym to wstyd się pokazać. I nabijają się biedaki z tych co biorą auta na raty. A teraz okzuje się że kratka to wiocha bo prawdziwy biznesmen ma gest i kupuje auto dla siebie a nie na firmę. Tylko skąd biedabiznesmeny mają o tym wiedzieć. A jak kogoś nie stać na auto za 200 tys. bo musi kupić drugie to kupuje 2 po 50 tys. a nie szpanuje że niby go stać ( dzieki dotacjom ze strony wszystkich podatnikow). Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:19 Dziękuję. Ja nie mam zamiaru nikomu dogryzać ani tym co odliczają, ani tym co na raty biora-chociaż 2 opcja wydaje mi sie bardzie w porządku, ale to tylko moje zdanie. Link Zgłoś
hydromanekin Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:21 To nie wina wlasciciela auta z kratka ze wyglada ono (moim zdaniem) nieciekawie, ale ustawodawcy, ze wprowadzil kretynski przepis, zgodnie z ktorym zalozenie kratki w cudowny sposob zmienia auto w ciezarowke, oraz przepis mowiacy ze mozna odliczyc vat tylko w przypadku ciezarowki. Efekt jest taki ze jezdzi po ulicach pelno liftbackow z kratkami, ktore z autem ciezarowym wspolnego wiele nie maja... Podkreslam, jednak ze nie mam nic przeciwko kratkowcom bo to wina ustawodawcy a nie ich ze idiotyczny przepis wprowadzil. Link Zgłoś
marilicia Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:26 > To nie wina wlasciciela auta z kratka ze wyglada ono (moim zdaniem) > nieciekawie, ale ustawodawcy, ze wprowadzil kretynski przepis, zgodnie z ktorym > zalozenie kratki w cudowny sposob zmienia auto w ciezarowke, oraz przepis > mowiacy ze mozna odliczyc vat tylko w przypadku ciezarowki. Oczywiscie ze tak. Ten przepis tylko pomogl producentom kratek i warsztatom. Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:29 Ale nie wszyscy, którzy maja możliwosć kombinują w ten sposób. Kolejny przykład mi się nasunął:przemycane....powiedzmy ciuchy. No i ktoś kupuje taki ciuszek, a sąsiedzi myślą, że kupił w takim a takim sklepie(w domyśle-stać go na to) a tak naprawde musiał się nieźle nagimnastykowac, żeby go zdobyc. Link Zgłoś
hydromanekin Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:36 Jezeli prowadze, np. sklep spozywczy i kupuje np. golfa kombi i odliczam vat, to w moim odczuciu nie jest to chyba kombinowanie, bo mozna znalezc tu minimum przeslanek laczacych zakup samochodu o takiej charakterystyce z prowadzona dzialalnoscia gosp. Ale jesli adwokat kupuje Toyote Celice, i wklada kratke by w dowodzie wpisali dostawczy, to tutaj pelna zgoda - kombinowanie i to na potege Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:41 Jesli jest to damochód combi to ja nie mam nic przeciwko, jesli natomiast za kratka jest miejsce co najwyzej na kapelusz to żal patrzeć... Link Zgłoś
hydromanekin Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:45 A wiesz co jest najlepsze? Ze ten przepis swego czasu stanowil, ze auto musi miec ladownosc 500kg!!!! Czy wyobrazasz sobie, ze ta idiotyczna kratka wytrzymalalby "napor" nawet o polowe mniejszej masy w przypadku zderzenia? No lae coz, poslowie wiedzilei lepiej.... Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:48 Ładowność 5 kapeluszy powinno być;) Posłowie-do wymiany;) Link Zgłoś
competer1 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:40 Ale Was wku..ają te kratki. Co komu do tego czy ją ktoś ma czy nie? Ja śmigam z kratką, ale wcale nie była montowana w Polsce tylko u Dojcza i nie dla VAT-u tylko dla psa. Samochód kombi i wiem, że wyglądam jak akwizytor, ale mnie to wali. Demontaż prosty i szybki, a kratka praktyczna bo klamoty na ryby wożę. Poza tym pomstujcie na durnych urzędasów, którzy takie przepisy wprowadzają i potem je znoszą. Płakać należy nad przepisem który powoduje, że weterynarz musi sobie kupić conajmniej pickupa, żeby to auto w pełni firmowe było. Debilizm i okradanie ludzi przez państwo. Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:43 Tak, denerwują i to bardzo, przeczytaj cały wątek a bedziesz wiedział w jakich przypadkach najbardziej. Link Zgłoś
hydromanekin Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:47 Nie urzedasow tylko poslow. Wybranych min. przez Ciebie... Link Zgłoś
1realista Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:35 > To nie wina wlasciciela auta z kratka ze wyglada ono (moim zdaniem) > nieciekawie, ale ustawodawcy, ze wprowadzil kretynski przepis, zgodnie z ktorym Rozumiem auta dla handlowców czy do powszechnego używania w firmie. Są takie przepisy to musi być ale LIMUZYNA PREZESA????? No bez jajec, jak kogoś nie stać na merca czy porszaka to nie kupuje a nie montuje sejf w bagazniku i ma "bankowóz". Watek takich aut dotyczy zdaje się.... Jak nie stać to może wziąc na raty albo kupić "zwyczajne" auto dla przeciętnego Kowalskiego. Link Zgłoś
marilicia Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:45 > Są takie przepisy to musi być ale LIMUZYNA PREZESA????? No bez jajec, jak kogoś > nie stać na merca czy porszaka to nie kupuje A skad wiesz ze nie stac? Bo sam nie umiesz sie obchodzic z pieniedzmi? Kiedys widzialam reportaz o dziesieciu ludziach ktorzy wygrali miliony w totolotka. Po kilku latach byli znowu biedni, bo to byli ludzie twojego pokroju, poprostu wydali cale pieniadze zamiast je mnozyc i inwestowac. pozdrawiam Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 19:49 Nie odróżniasz mnożenia od kręcenia, ale to juz Twój problem. Link Zgłoś
1realista Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 20:04 Wiem że nie stać bo znam takich co stać i oni inaczej się zachowują niż posiadacze limuzyn "ciężąrowych". Z pieniędzmi potrafię się obchodzić i wlasne skromne środki wykorzystuję jak najlepiej. Nie przychodzi mi do glowy aby mimo skromnych środków zniżać się do kradzieży tylko dlatego ze mnie na coś nie stac. Albo sobie zaoszczędzę/zarobię albo rezygnuję z posiadania. Nie zniżam się do kradzieży bo to poniżej mego honoru.I mam polewkę jak posiadacz jakiejś limuzyny ma gorsze obuwie/ciuchy etc. niż ja. Oszczędności za wszelką cenę ( czyt. kombinowanie) to buractwo mentalne. nie da się ukryć... Link Zgłoś
marilicia Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 20:10 > Z pieniędzmi potrafię się obchodzić i wlasne skromne środki wykorzystuję jak na > jlepiej. Nie przychodzi mi do glowy aby mimo skromnych środków zniżać się do kr > adzieży tylko dlatego ze mnie na coś nie stac. No to nie kradniesz w Media-Markt, to bardzo dobrze, bo to wbrew prawu i jest wykroczeniem. I oczywiscie jest wbrew siodmemu przykazaniu. Ale za odliczanie VAT karaja sadowo? Nie wiedzialam. No to w takim razie kazdy samochod z kratka (tylko nie ciezarowy) nalezy do takiego samego zlodzieja jak ten z Media-Marktu? To dlaczego Policja nie zatrzymuje tych wszystkich z kratkami? Link Zgłoś
1realista Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 20:19 > No to nie kradniesz w Media-Markt, to bardzo dobrze, bo to wbrew prawu i jest > wykroczeniem. przestępstwem > I oczywiscie jest wbrew siodmemu przykazaniu. przykazania mnie walą > No to w takim razie kazdy samochod z kratka(tylko nie ciezarowy) nalezy do takiego samego zlodzieja jak ten z Media-Marktu ? Kazda limuzyna z kratką ma posiadacza o mentalności jak ten z MM. Link Zgłoś
marilicia Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 20:50 > Kazda limuzyna z kratką ma posiadacza o mentalności jak ten z MM. To dlaczego ten z kratka nie siedzi w wiezieniu? Link Zgłoś
1realista Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 20:53 bo i tak siedzi za kratką :-))) Link Zgłoś
kodem_pl Mam wiec propozycje 28.03.06, 19:50 W dobrym tonie bedzie, gdy od kazdej wydanej zlotowki dasz mi 22 grosze podatku. Kazdy kto tego nie robi to wiesniak. Dlaczego nalezy mi sie ten podatek? Z tych samych powodow, z ktorych panstwu VAT od auta np. przedstawiciela handlowego. Podeslac numer konta? Link Zgłoś
lalunia24 Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 20:01 To do mnie? Z treści wnioskuje, że tak, a więc :ten przedstawiciel(lub ktokolwiek inny, kto ma samochód z kratka) oszpeca swoje auto po to, żeby wyłudzić kilka(nascie)tys. zł. Auto, które nie jest cięzarówką....co z tego, że przepisy tak stanowią.Na tej samej zasadzie można kręcić w wielu innych dziedzinach(vide wynoszenie ze sklepu), może to legalne, ale burakowate. Link Zgłoś
kodem_pl Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 20:19 Burakowate bo co? Bo ktos osmielil sie korzystac z przyslugujacego mu prawa? W wiekszosci cywilizowanych krajow mozna odliczac osobowe auta. U nas nie, bo jak ktos nie jezdzi wywrotka to nie pracuje w swietle prawa. Samochod osobowy moze jednak rowniez byc wykorzystywany do pracy, bo nie kazdy musi potrzebuje dostawczaka, zeby wozic swoja glowe, laptopa i neseser. Moj ojciec dajmy na to ma osobowke zarejstrowana jako ciezarowke, mial kratke ale sobie wymontowal bo mu sie to nie podobalo. Nie dlatego, ze to burackie, tak po prostu chcial. Wg. Twojej oceny jest burakiem czy nie? Wynoszenie ze sklepu nie jest legalne. A przez Ciebie ewidentnie przemawia jedno z tych dwoch uczuc: zazdrosc/zal. Zazdrosc, ze nie stac Cie nawet na auto z kratka (tansze o niemal 1/4 ceny od analogicznego auta bez niej) badz zal, ze nie mozesz korzystac z takiej ulgi, bo nie bylas odpowiednio odwazna/madra by zalozyc wlasna dzialalnosc. I dlaczego nie chcialas mojego numeru konta na przelewy? Wyludzasz nalezne mi pieniadze? No no no, szczyt buractwa... Link Zgłoś
lalunia24 Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 20:33 Jeśli nie ma kratki to dobrze, bo jego samochód nie jest autem ciężarowym (wnioskuję na podstawie tego, że ja miał), ma tylko pewnien błąd w papierach, bo coś namataczył.....reszte sobie dopowiedz. Co do wynoszenia ze sklepu-jest tak samo "legalne" jak zakładanie kratek w samochodach nie-ciężarowych. Nie przemawia przeze mnie zazdrość, bo kratka w osobowym(ciężarowym?)aucie jest obciachowa, dlatego nie mam i nie chce miec. Dlaczego nie chciałam nr konta? Bo "bank na mnie nie będzie zarabiał" i trzymam pieniądze w skarpetach, więc i tak nie zrobię przelewu...hehehe. A powaznie po co mi ten nr??? Link Zgłoś
kodem_pl Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 20:46 Po co Ci ten numer? Zeby wplacac od kazdej wydanej przez Ciebie zlotowki 22 gr na moje konto. Inaczej bedziesz obciachowa. Czytaj ze zrozumieniem:-D Poczekaj poczekaj, auto Taty w papierach jest ciezarowe, w rzeczywistosci osobowe. Kratke sam zdemontowal. To w koncu jest burakiem czy nie? W kupowaniu aut z kratka nie ma nawet cienia przestepstwa, kretactwa czy czegokolwiek negatywnego. Jak jest przepis pozwalajacy Ci odliczac pomoce naukowe to zakup komputera do domu odliczylabys? Link Zgłoś
lalunia24 Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 20:50 No to tata jest troche na bakier z prawem. Skoro ma auto osobowe to dlaczego w papierach jest ciężarowe? Jak ja mam prawo jazdy kategorii B to mi nikt nie wyrobił papierów na C...dziwne, ale może powinnam sie upomniec;) Link Zgłoś
kodem_pl Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 20:56 Bo odpowiednie organa na takowe daly temu autu homologacje. Organa panstwowe oczywiscie. Tam tez same buraki pracuja czy jak to juz jest? Link Zgłoś
lalunia24 Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 21:00 A Ty znowu to samo...jesli mozna to znaczy, że wypada? Jeśli można wyniesc cos z zakładu pracy a w papierach wpisac tak, żeby sie na stanie zgadzało to też znaczy tak sie powinno robic? Link Zgłoś
kodem_pl Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 21:04 Nie, bo to o czym piszesz to oszustwo. Kupujac auto z kratka nikogo nie oszukujesz. Odpowiedni urzad wydaje homologacje danemu pojazdowi jako autu ciezarowemu. Sugerujesz, ze polskie urzedy nie wiedza co robia? Wszystko jest jak najbardziej zgodne z prawem i dobrymi obyczajami. Lamanie prawa i buractwo zaczyna sie, gdy powiedzmy wlasciciel firmy kupuje swojej zonce ciezarowe Porsche Cayenne, a zona firme widziala raz na zdjeciu i nie jest tam zatrudniona. Link Zgłoś
lalunia24 Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 21:09 O jakim oszustwie piszesz? Jeśli w papierach się zgadza(=jest legalnie w świetle przepisów prawa)to jest w porzadku? Dlatego własnie podałam Ci przykład wynoszenia czegos, wpisywania w papierach innej liczby, odpowiadajacej liczbie przedmiotów x, znajdujących się na stanie po zrobieniu sobie prezentu. Link Zgłoś
kodem_pl Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 21:14 Jak kupuje auto na firme i daje je zonie, ktora nie jest pracownikiem to jest oszustwo. W pozostalych przypadkach absolutnie nie. Firma potrzebuje narzedzi, aby funkcjonowac. I ma pelne prawo odliczac od tych narzedzi podatek VAT. Jezeli wymogiem tego odliczenia jest zalozenie kratki (bo tak zarzadzil ustawodawca), to czemu nie? Jak sobie cos wynosisz to kradniesz, nie wazne co jest w papierach. Jak odliczasz VAT od auta, ktore sluzy Ci wylacznie do prywatnych podrozy to kradniesz, niewazne co jest w papierach. Gdy odliczasz podatek VAT od samochodu osobowego, ktory jednak stanowi narzedzie Twojej pracy to jest to w pelni legalne. Link Zgłoś
1realista Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 21:18 Tyle że możesz jexdzić samochodem klasy B a nie limuzyną. Współczesnymi autami klasy B doskonale da się jeździć w pracy. A jak potrzeba większe to kupuje się dostawcze ( z odpowiednią ilością miejsc osobowych). Kupno i odliczanie limuzyn to zwykłe pasożytnictwo. Link Zgłoś
kodem_pl Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 21:23 Mozesz jezdzic autem klasy A. Mozesz w firmie siedziec na taborecie i przy biurku zrobionym z papirusa. Miec jeden komputer na 40 pracownikow, telefon z 41 roku itp. Przeciez skorzany fotel, dobry komputer i ladne biuro to pasozytnictwo... Link Zgłoś
1realista Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 21:37 Zdaje się że jest pewna róznica pomiędzy monitorem LCD a zwykłym. Natomiast róznicy w komforcie jazdy pomiędzy współczesnym samochodem kat. B a limuzyną nie ma. Oczywiście jeśli nie jeździ się na tysiąckilometrowe wypady. Bo na takie to lata się się samolotem. Do zwykłego używania wystaczy jakiś "maluch". Ba, nawet to lepiej bo łatwiej zaparkować, mniej pali, nizsze podatki, tańszy serwis.A dla PH wystarczy klasa B lub jakiś dostawczak typu kangur. A jesli już musi jeździć naprawdę lepszym samochodem to niech płaci za komfort.Bo latać mozna klasą ekonomiczną a nie biznesklasą. No i niezapominaj że często ten komputer na paru pracowników czy zwykłe plastikowe krzesła są dlatego że właściciel firmy czy PH muszą rozbijać się lepszymi samochodami. Tak jak lepsza komórkaczy laptop z ekskluzywnej wersji jakby zwyczajny nie wystarczył.Zwyczajne wyrzucanie pieniędzy na pokaz. Link Zgłoś
kodem_pl Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 21:42 Oczywiscie o motywowaniu pracownika np. przez lepsze auto sluzbowe slyszales... Powiedz mi w takim razie jaki jest sens kupowania w ogole limuzyn? Taki avensis czy Octavia nie maja za grosz prestizu, a drozsze to niz auto klasy B... Widze w ogole, ze ciagnie Cie do mowienia przedsiebiorcy co to dla niego jest korzysniejsze. Jestes urzednikiem? Link Zgłoś
1realista Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 21:56 Nie jestem urzęnikiem ale wkurza mnie to ciągłe narzekanie na biedny los przedsiębiorcy w wielu niewłaściwych przykładach. Bo ja jako zwykły obywatel płącę te same podatki i z tego co mi zostaje buduję przestrzeń życiową. Konsumuję z głową i umiarkowaniem. Wydaje mi się że najlepiej motywuje ergonomiczne narzędzie pracy a nie luksus. Przecież dlatego że handlowców przyzwyczajono do częstej wymiany samochodów to katują je ile wlezie. Gdyby musieli tym samochodem przejechać te 300 tys. km czy 500tys. to inaczej by ich używali. Taksowkarze tak nie niszczą pojazdów .A dla ph czy złotówy auto to narzędzie pracy. Ciekawe skąd inny stosunek do tego "narzędzia". Limuzyny nie mają sensu. podobnie jak autka-zabawki. Czy szpanerskie zabawki jednorazowego użytku Szczególnie gdy przyjdzie zapłacić katastrofą klimatyczną za te zbytki. Link Zgłoś
kodem_pl Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 22:08 Ale ani slowem nie narzekalem na los przedsiebiorcow. To Ty mowisz, ze gdy korzystaja ze swoich praw sa burakami. Ja rowniez nie jestem przedsiebiorca, podobnie jak nikt z mojej rodziny, tak wiec rowniez jestem w pelni opodatkowany. Nie mniej mam swiadomosc tego, ze to po czesci wlasnie dzieki owym przedsiebiorca mam chleb na stole. > Wydaje mi się że najlepiej motywuje ergonomiczne narzędzie pracy a nie luksus. > Przecież dlatego że handlowców przyzwyczajono do częstej wymiany samochodów to > katują je ile wlezie. Gdyby musieli tym samochodem przejechać te 300 tys. km cz > y 500tys. to inaczej by ich używali. Taksowkarze tak nie niszczą pojazdów .A dl > a ph czy złotówy auto to narzędzie pracy. Ciekawe skąd inny stosunek do tego "n > arzędzia". Uzywaliby ich tak samo, nie oni placa za naprawy. Inny stosunek do tych narzedzi to w duzej mierze zupelnie odmienna specyfika pracy, odmienne oczekiwania wzgledem pracwnika etc. A co do pierwszego Twojego stwierdzenia: masz 2 oferty pracy: place takie same, warunki pracy takie same, szef rownie mily, sekretarka rownie piekna i fachowa, wszystko to samo oprocz auta: w pracy A dostaniesz fabie, w pracy B vectre ze skora, klima, dieslem 150 koni. Ktora prace wybierzesz? Link Zgłoś
1realista Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 22:23 > Nie mniej mam swiadomosc tego, ze to po czesci wlasnie dzieki owym > przedsiebiorca mam chleb na stole. Dzieki własnej pracy masz na chleb a nie dzieki komuś. > Inny stosunek do tych narzedzito w duzej mierze zupelnie odmienna specyfika >pracy, odmienne oczekiwania wzgledem pracwnika etc. Czy to oznacza że ktoś może dewastować narzedzie bo mu się nie wymaga szanowania tego narzędzia. Przecież wyprodukowanie tego narzedzia obciąża środowisko. TWOJE ŚRODOWISKO > Ktora prace wybierzesz? Tam gdzie sekretarka nosi większy dekolt i krótsze mini ;-))) Link Zgłoś
kodem_pl Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 22:26 > Czy to oznacza że ktoś może dewastować narzedzie bo mu się nie wymaga szanowani > a tego narzędzia. Przecież wyprodukowanie tego narzedzia obciąża środowisko. TW > OJE ŚRODOWISKO Masz absolutna racje. Ale to nie ma zadnego zwiazku z odliczeniami VATu i kratkami w autach... > Tam gdzie sekretarka nosi większy dekolt i krótsze mini ;-))) Czyli jednak wybierasz luksus:-D Link Zgłoś
1realista Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 22:39 > Masz absolutna racje. Ale to nie ma zadnego zwiazku z odliczeniami VATu i > kratkami w autach... Ma. Bo jak chcę konsumować bardziej obciążające (dla środowiska )produkty to musze za to zapłacić. A unikanie tego to zwykłe frajerstwo. Link Zgłoś
kodem_pl Re: Mam wiec propozycje 29.03.06, 00:29 Ale nie odliczysz VATu od tego co mniej zanieczyszcza srodowisko rowniez... Link Zgłoś
emes-nju Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 20:26 lalunia24 napisała: > To do mnie? > Z treści wnioskuje, że tak, a więc :ten przedstawiciel(lub ktokolwiek inny, > kto ma samochód z kratka) oszpeca swoje auto po to, żeby wyłudzić kilka >(nascie)tys. zł. Auto, które nie jest cięzarówką... Ale to nie przedsiebiorcy wymyslili, ze w koszty da sie wpisac tylko ciezarowke. Przypominam, ze odpis podatkowy nie jest wyludzeniem. Co to za komunistyczne myslenie? Link Zgłoś
kodem_pl To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 20:28 ...ona nie moze, to innym tez nie pozwoli. Link Zgłoś
lalunia24 Re: To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 20:37 A do Ciebie nadal nie dotarło, ze nie wszyscy przedsiębiorcy to matacze? Link Zgłoś
kodem_pl Re: To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 20:48 Wiekszosc to uczciwi ludzie. Bardzo sobie cenie prywatnych przedsiebiorcow, pozwalaja zyc milionom domostw. I bardzo dobrze, ze wiekszosc z nich kupowala auta z kratkami. Matactwem byloby kupowanie takiego auta powiedzmy zonie, ktora nie jest absolutnie zwiazana z firma. Link Zgłoś
lalunia24 Re: To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 20:56 Nadal nie rozumiesz o co mi chodzi. Jesli auto słuzy do przewozenia towaru, to może mieć nawet 2 kratki, jeśli za kratka nie ma miejsca na nic, tylko na wspomniany już tu wczesniej kapelusz to nie wydaje mi sie to ani fajne, ani zabawne. Link Zgłoś
kodem_pl Re: To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 20:59 Podatek odlicza sie od auta nie sluzacego do przewozenia towaru. Podatek odlicza sie od auta bedacego narzedziem firmy. Link Zgłoś
lalunia24 Re: To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 21:03 Ale jakim "narzedziem firmy" jest prywatny samochód własciciela? Link Zgłoś
kodem_pl Re: To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 21:05 Chwila chwila, wlasciciel musi czyms jezdzic do urzedow, klientow itp. Jezeli kupuje auto na firme i daje je np. zonie to co innego, to jest buractwo. Ale to wcale nie musi byc auto z kratka. Link Zgłoś
lalunia24 Re: To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 21:17 Jeśli musi to niech jeździ-to naturalne. Ale auto firmowe to auto firmowe i musi byc dostępne tylko w godzinach urzedowania danego przedsiębiorcy a nie w jego wolnym czasie. Co do auta z kratka-powtarzam po raz kolejny, mam nadzieje, że w końcu dotrze, jeśli jest samochodem typu combi to niech ma kratkę, osobówkom z kratką mówię nie! Link Zgłoś
kodem_pl Re: To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 21:21 Auta kombi to auta osobowe... cos zaczynasz sie platac w zeznaniach:-D Dlaczego twierdzisz, ze np. od Mondeo kombi mozna odliczyc VAT, a od Mondeo sedan nie? Link Zgłoś
lalunia24 Re: To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 21:28 Nie twierdzę, że od kombi mozesz odliczyc VAT, tylko, ze w kombi mi nie przeszkadza kratka, bo oddziela czesc bagażowa od osobowej i w ten sposób spełnia swa funkcje. Link Zgłoś
kodem_pl Re: To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 21:34 Dokladnie to samo robi w hatchbackach. Inaczej nie udzielono by auto homologacji jako auto ciezarowe. Pytam ponownie: sugerujesz, ze polskie urzedy mylily sie w dziesiatkach tysiecy przypadkow? Co to za prawo, ktorego nawet urzedy nie potrafia egzekwowac? A moze jakis grubymi nicmi podstep szyty... Link Zgłoś
lalunia24 Re: To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 21:40 To w takim razie odpowiem pytaniem na pytanie. Dlaczego nie wszyscy odliczają VAT kosztem sredniociekawej kratki w samochodzie? Może niektórzy wolą miec samochód bez zbednych ozdób? Link Zgłoś
kodem_pl Re: To taki pies ogrodnika... 28.03.06, 21:44 Bo niektorzy lubia wyrzucac pieniadze. Jeden odda pod postacia podatku, inny odda w kasynie a jeszcze inny kupi sobie tysiac ton zelkow i bedzie nimi strzelal z procy. Link Zgłoś
emes-nju Re: To taki pies ogrodnika... 29.03.06, 10:06 lalunia24 napisała: > Jeśli musi to niech jeździ-to naturalne. Ale auto firmowe to auto firmowe i > musi byc dostępne tylko w godzinach urzedowania danego przedsiębiorcy a nie w > jego wolnym czasie. Czy zdajesz sobie sprawe jak dalece NIEEKONOMICZNE jest posiadanie dwoch samochodow? Malych firm na to nie stac wiec albo woza kratke fiskalna albo placa podwojny VAT, co przenosi sie na ceny. Ceny placone przez Ciebie tez... Przypominam, ze ODPIS VATu przysluguje firmom, ktore VAT DOLICZAJA. Ty VATu do pensji nie doliczasz wiec odpis Ci sie nie nalezy, ja do swoich uslug VAT doliczam wiec chetnie odpisalbym go od poniesionych na trasport kosztow. Problem w tym, ze fiskalna kratka calkowicie rujnuje samochod - moja firma czesto wozi dlugie i bardzo lekkie towary. Prawie kazdy wiekszy samochod bez kratki sobie z nimi poradzi - zaden samochod z kratka nie bedzie tego wstanie przewiesc. Nawet niektore furgony maja klopoty. Co robie? Wynajmuje taksowki bagazowe. Za ich uslugi place miesiecznie wiecej niz wynosilaby mnie rata leasingowa za samochod, ktorym towar przewiozlbym sam (i, o zgrozo!, wlasna d... do domu). Gdzie tu sens? Aaaa, chyba, ze chodzi o to, zeby zlupic bandyte i przekreciaza?! > Co do auta z kratka-powtarzam po raz kolejny, mam nadzieje, że w końcu > dotrze, jeśli jest samochodem typu combi to niech ma kratkę, osobówkom z > kratką mówię nie! Przedstawicielowi handlowemu trzeba dawac Stara wywrotke! Na niego bedzie odpis niezaleznie od tego czy przedstawiciel bedzie jechal nim do klienta, do domu czy na narty... Jakie tam kombi! Star jest drozszy, okazalszy, wiecej pali - same zyski :-P A moze cysterna bylaby lepsza? NIE! Jak zaczeto "eksperymenty" z kratka, cysterny jakim cudem nie zalapaly sie na odpis VATu (choc trudno odmowic im walorow ciezarowki) bo mialy za maly otwor zaladowczy. Cala heca z kratka jest niczym innym jak lupieniem przedsiebiorcow pod publiczke. Bo narod sie cieszy! Nie ma w tym zadnego innego sensu! O tym czy VAT jest odliczany od podrozy sluzbowej czy od podrozy prywatnej powinny wiedziec organa kontrolne (przedsiebiorca moze przeciez wewnetrznie udzielac sobie auta na prywatny wyjazd i nie wciagac tego w koszty). To jest do zrobienia i wyegzekwowania (tak samo jak kontrolowanie samochodow czy nie jezdza na oleju opalowym). Ale po co? lepiej zrobic z przedsiebiorcow przekreciazy i bandytow! Link Zgłoś
swoboda_t Re: To taki pies ogrodnika... 29.03.06, 11:57 Z tym co piszą lalunie, realisty i wiercące misie szkoda dyskutować. Ale dodam coś od siebie. Nie jest całą prawda, jakoby ograniczanie odliczeń miało wyłącznie służyć podlizaniu się wyborcom. No, może nie wprost. Chodzi też o to, żeby zwiększyć wpływy do budżetu o nieodliczony podatek. Tylko jakoś tak się dziwnie porobiło, że bez możliwości odliczeń rynek samochodowy leci na pysk. W takich Niemczech można odliczyć vat od każdego auta i jest dobrze. Ale Polska to wyjątkowe państwo. Ostatnio znów zmieniły się przepisy (liczy się długość przestzreni ładunkowej itp.), więc nie wiem jak to dokłdnie jest. Ale jeszcze kilka miesięcy temu było tak, ze Seicento Van był w świetle prawa ciężarówką, a np. sprowadzony ciągnik siodłowy lub wywrotka nie, bo nie miały i nie mogły mieć wystawionej w Polsce odpowiedniej homologacji. W ciągu ostatnich kilku lat przepisy dotyczące odliczania VAT od ceny zakupu oraz paliwa zmieniały się kilkukrotnie. Jak niestabilność prawa (często zwroty o 180 stopni) wpływa na decyzje przedsiębiorców chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć. No, może poza kolejnymi ekipami rządzacymi :) Link Zgłoś
alcoola Re: To taki pies ogrodnika... 29.03.06, 11:52 lalunia24 napisała: > Jeśli musi to niech jeździ-to naturalne. Ale auto firmowe to auto firmowe i musi byc dostępne tylko w godzinach urzedowania danego przedsiębiorcy a nie w jego wolnym czasie. No wiesz, od razu widać, że nie masz pojęcia o prwadzeniu własnej działalności gospodarczej, prywatny przedsiębiorca nie ma "godzin urzędowania" i ustalenie kiedy pracuje, a kiedy ma czas wolny jest raczej trudne. Piszesz takie bzury, aż oczy bolą czytać. Link Zgłoś
lotnik78 Re: To taki pies ogrodnika... 29.03.06, 22:26 alcoola napisała: > lalunia24 napisała: > > > Jeśli musi to niech jeździ-to naturalne. Ale auto firmowe to auto firmowe > i > musi byc dostępne tylko w godzinach urzedowania danego przedsiębiorcy a nie w > jego wolnym czasie. > > No wiesz, od razu widać, że nie masz pojęcia o prwadzeniu własnej działalności > gospodarczej, prywatny przedsiębiorca nie ma "godzin urzędowania" i ustalenie > kiedy pracuje, a kiedy ma czas wolny jest raczej trudne. > Piszesz takie bzury, aż oczy bolą czytać. > Jestm PH i mam nienormowany czas pracy w swojej umowie więc kiedy mam jezdzić autem a kiedy nie?. Masz rację alcoola ta lalunie to normalnie aaaaaaach szkoda słów..... Link Zgłoś
waga71 Re: To taki pies ogrodnika... 29.03.06, 10:02 MOja głowa jest towarem który wożę samochodem firmowym(Vectra GTS 3.2), w firmowych sprawach i w fimowym czasie pracy. Więc nie powinienem mieć mozliwości odliczania VAT-u przypadku zakupu pojazdu? Link Zgłoś
kodem_pl Powinienes jak najbardziej... 29.03.06, 14:04 ...czego nie moga zrozumiec tutaj ludzie. Przypomina mi sie zaraz pewna scena z "Dnia Świra": - "Czy jak ktos nie podbija karty w zakladzie o 6 rano to juz nie pracuje?" czy jakos tak, dokladnie nie pamietam, ale sens chyba oddalem:-D Tymi slowami Adam z balkonu op******il roboli co halasowali co dnia nie dajac mu spac. Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 20:30 kratka fuj. wies. wygladalbym jak tani akwizytor a to dla mnie obciach. w dodatku to ku..two brzeczy ,ku..cy mozna dostac. Link Zgłoś
lalunia24 Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 20:36 Cała dyskusja sprowadza sie do tego, ze mamy inne pojęcie cięzarówki. Jesli ktos zakłada kratkę w osobowym aucie to jest dla mnie....hmmm....cwaniakiem-burakiem i tyle. Link Zgłoś
kodem_pl Re: Mam wiec propozycje 28.03.06, 20:50 Jak dla mnie to w dowodzie moge miec wpis "prom kosmiczny" w rodzaju pojazdu. Czy cwaniakiem-burakiem jest tez dla Ciebie ktos, kto odlicza podatek z benzyny, ktora spalilo jego auto osobowe kupione na firme (bo jak wiadomo od niedawna nie mozna bawic sie w kratki)? Link Zgłoś
edek40 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 20:37 Wies to socjalistyczni i niedouczenbi ustawodawcy, "robiacy" ustawy dla biznesu z uwzglednieniem postulatow niedouczonych wyborcow, takich jak ty. Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 20:39 A co maja do tego wybory, na które notabene, nie chodze? Link Zgłoś
edek40 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 20:44 A co ma g... warte becikowe? Link Zgłoś
lapufkasz Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 20:47 Jak to prawie zawsze tu bywa najglupsze watki maja najwiecej wpisow. ale jak ma byc inaczej skoro Ich troje wygrywa Eurowizje ,Mandaryna Sopot a kaczory wybory. Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 21:02 To może mimo wszystko cos wniesiesz do dyskusji? Link Zgłoś
lapufkasz Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 21:15 lalunia24 napisała: > To może mimo wszystko cos wniesiesz do dyskusji? Wniesc to ja moge pod warunkiem ze udowodnisz ze naprawde jestes lalunia . Laki w twoim wieku to sie zajmuja kopulowaniem a nie kratkami a jak jestes facetem to zaloz sobie watek o zaburzeniach pci moze sie czego dowiesz.Co cie to q*wa ochodzi ze ktos ma leb i kombinuje jesli jest taka mozliwosc. Pieniedzy nigdy za duzo a 22% mozna pieknie przeznaczyc chocby na przepicie ,jak nie ty to kto inny przepije te pieniadze. Pewnie rownie glupie jest odpisywanie ulg od podatku zreszta po co ja sie produkuje jak ktos jest cymbalem to i tak .... Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 21:36 Czytanie ze zrozumieniem to problem dużej częsci naszego społeczństwa, wiec nie bede od Ciebie za duzo wymagac.Na poczatku napisałam, ze mnie INTERESUJE zdanie forumowiczów na zadany temat. PS.NIE PIJę bo nie mogę pic. Link Zgłoś
lapufkasz Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 21:49 lalunia24 napisała: > PS.NIE PIJę bo nie mogę pic. No to duzo wyjasnia jedni pija i nie maja problemow inni nie i musza sobie wyszukac.Jak dorobisz sie kiedys pieniedzy co raczej ci nie grozi z takim mysleniem to moze zrozumiesz i ten problem. Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 21:58 No widzisz, jedni maja pieniadze z kombinowania, inni z wykształcenia. Link Zgłoś
lapufkasz Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 22:01 lalunia24 napisała: > No widzisz, jedni maja pieniadze z kombinowania, inni z wykształcenia. No i tyle na ten temat po co wiec zaczynasz ten temat.Ajakie ty masz pieniadze jak ci rodzice samochod musza kupowac?No chyba ze takie jak wyksztalcenie. Link Zgłoś
lalunia24 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 22:04 Nieco odbiegasz od tematu. Link Zgłoś
dopracowanywkazdymcalu Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 21:47 Czy wzielas kiedykolwiek zwrot z podatku po rozliczeniu rocznym PIT? jakiekolwiek pieniadze? JEsli tsk to znaczy ze wypelnialas PIT tak aby mniej panstwu oddac zlodziejko. Link Zgłoś
loyezoo Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 21:04 Jeżeli w tym kraju można nie robić kosztów mając firme i nie "paść na pysk" to gratuluje.Znam ludzi którzy kupują do domu kamery,aparaty itp. na firme bo....rozszeżyli działalność np. o usługi videofilmowania itp.Po co?Żeby ich kur....skie podatki nie zjadły.To jeszcze mało.Kupują nawet naczynia na firmę bo...zarejestrowali usługi kateringowe.I bardzo dobrze.Mamy "jebit...e" podatki i inaczej się nie da.Ktoś zaraz napisze na zachodzie są większe.Bzdura.Większy jest dochodowy ale my mam 376242346812 podatków pośrednich typu vat,akcyza itd.Generalnie czego byś nie kupił w sklepie płacisz kupę podatków.Jakiś specjalista obliczył że w Polsce płacimy 92%!!!podatku.Reszta to cena usługi- towaru.Oczywiście nie każdego. Link Zgłoś
edek40 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 21:09 Lalunia takich niuansow nie chce rozumiec. Woli naigrywac sie z ludzi rozumujacych racjonalnie. Zapewne dlatego, ze nie rozumie nawet pojecia "racjonalnie". Link Zgłoś
1realista Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 21:14 Edek nie przesadzaj z niuansami. Bo co mają powiedzieć ci co ich jakoś stać i na kamerę i naczynia i jeżdzą na wakacje i na auto na raty a nieprowadzą działalności i płacą te same podatki ( vat akcyza). Problem chyba polega na nieograniczonym rozpasaniu konsumpcji i życiu na pokaz i koszt firmy ( czytaj dotacji państwowych - bo amortyzacja to przecież dotacja państwowa). Link Zgłoś
edek40 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 21:25 I tu jestes w mylnym bledzie. Mozliwosc odpisania VAT maja wylacznie platnicy tego podatku i to tacy, ktorzy wykazuja jakakolwiek naleznosc do skarbowki (czyli sa na plusie). Socjalistyczni zas ustawodawcy, w oparciu o konsultacje spoleczne z wyborcami nie znajacymi zasad naliczania i odliczania VATu doprowadzili do takiej sytuacji, ze przedsiebiorca musi placic VAT od calkiem uzasadnionych kosztow, jakim jest uzytkowanie auta w firmie. Czyli opodatkowani sa dwa razy tym podatkiem (Ty zas tylko raz). Oczywiscie podnosza sie glosy, ze samochod wykorzystywany jest prywatnie. Jasne, ze tak. W moim wypadku moze 2% kilometrow, ktore robie autem i to wliczajac urlopy. Wyjasnij mi prosze amortyzacje jako dotacje panstwowa. Od naprawde wielu lat prowadze firme i nie slyszalem o czyms takim. Moze cos mi umknelo i nie jest tak, ze to moja (i inne) firma funduja naszym wladcom luksusowe zycie oraz becikowe i inne pierdoly, ktore do niczego, poza megadeficytem, nie prowadza. Link Zgłoś
1realista Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 21:48 Mylny błąd??? hmmm... Wytłumacz mi jak płacisz 2 razy podatek a ja tylko raz? Amortyzacja to możliwość utopienia kosztów niezbędnych narzędzi. Wymyślona aby nie obciążąć firm niepotrzebnymi kosztami ( czytaj polepszyć warunki pracy, unowocześnić park maszynowy, ułatwić tworzenie nowych miejsc pracy, ułatwiać konkurencyjność i rozwój firm). Czyli jest to taka dotacja ze strony państwa ( czyli nas wszystkich) bo jest to korzystne społeczne ( lepsze nowocześniejsze firmy, więcej miejsc pracy - bardziej bezpiecznych i ergonomicznych miejsc pracy). Chyba zrozumiałe? Link Zgłoś
edek40 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 22:21 Mylny blad wymysli prezydent Walesa. W ogole nie rozumiesz istoty dzialnia firmy. Na razie pominmy VAT. Robie wizytowki. Sprzedaje je po 100 zl. Podatek dochodowy wynosi wiec 19 zl. Hm, ale ja na papier wydalem 90 zl. Jezeli nie moglbym go odpisac, to sprzedajac te wizytowki za 100 zl wydalbyl 109 zl. Malo budujace, szczegolnie, ze sprzedajacy papier tez placi podatki. To bylaby straszna kumulacja opodatkowania. Odpisy wiec nie sa zadna fanaberia czy przywilejem. To podstawa funkcjonowania firmy. Amortyzacja to nie zadne topienie tylko socjalistyczny sposob na opodatkowywanie juz opodatkowanych pieniedzy. Nie mogac odpisac VATu od samochodu, ktory jest mi niezbedny w firmie place podatek dwukrotnie, albowiem w odroznieniu od Ciebie ja jestem nie tylko platnikiem tego podatku jako konsument, ale rowniez jego "wytworca", ktorym Ty nie jestes. W sumie zasada odpisywania i nieodpisywania VATu jest dokladnie taka sama, jak w podatku dochodowym przy wizytowkach. Wprawdzie samochod nie stanowi istoty moich kosztow, wiec nie dokladam do interesu, jak przy wizytowkach. Ale oczywiscie powoduje zmniejszenie ilosci pieniedzy w firmie. Ja miejsca pracy naprawde tworze, a wladza tylko o tym mowi i zabiera rowniez na to pieniadze w postaci podatkow. Ograbianie firm pogarsza ich sytuacje, wiec nie zatrudniaja lub zatrudniaja mniej. Ja sie utrzymuje, ale jest sporo bezrobotnych. Z reszta jednym z powodow, dla ktorych dealerzy nic nie sprzedaja jest praktycznie calkowita niemoznosc odpisywania VATu od samochodu. Dealerzy pojda wiec na bezrobocie wraz ze swoimi pracownikami. Link Zgłoś
1realista Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 22:36 Te ograniczenia w odpisywaniu vat wzięły się stąd że byłoby wiele przekrętów i przedsiębiorcy żyliby na koszt państwa. Gdyby wszystko było uczciwie czytaj ( płacili podatki) to podatki inaczej by wyglądały. Oczywiście należy rownież uwzględnić radosną twórczość ustwodawcow budujących przepisy pod przekręty. Zaś nieodlicznie vatu podnosi koszty czyli cenę produktu końcowego. Mając do wyboru limuzyny przedsiębiorcow kontra wyższe ceny to ja wolę wyższe ceny bo wtedy przedsiebiorcy mają konkurencję i aby sprzedać produkt nie będą wydawać pieniedzy na głupoty typu limuzyna. Skoro ja nie mam limuzyny bo jest zbyt kosztowna dla środowiska to mozesz nie mieć jej i Ty. Link Zgłoś
edek40 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 22:44 Prawo do zmniejszenia podatku ma wylacznie ten podatnik, ktory je placi. Nie ma wiec mowy o wyludzeniach. Oczywiscie dla "praworzadnosci" i rownosci mozemy nie jezdzic limuzynami. Solidarnie. Pewnym problemem jest jednak pogarszanie rentownosci. Ty mozesz sie godzic na wyzsze ceny. Nie godzi sie jednak na to np. Niemiec. On ma w d... Twoja solidarnosc i kupi tansze (przy zalozeniu, ze towar ma podobne parametry). Wiecej: ten Niemiec nie stworzy w Polsce nowych miejsc pracy, bo wysokie koszty dzialalnosci ma u siebie. Obdarty ze skory polski przedsiebiorca tez nie. Mamy wiec rekordowe bezrobocie. A nad tym nie mozesz przejsc do porzadku dziennego rownie swobodnie jak nad tym, ze ja, przekreciarz, nie kupie sobie limuzyny, podobnie jak Ty, uczciwy. Link Zgłoś
leon.zbowidowiec Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 23:06 Typowy pies ogrodnika ktory nigdy w zyciu do niczego nie doszedl i raczej juz nie dojdzie. Ale dla mnie to "cienka" prowokacja 1realisty i laluni w jednej osobie. Bez odbioru. Link Zgłoś
kodem_pl Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 21:16 ...nie rozumie istoty podatku od wartosci dodanej, zasady opodatkowania firm i ich majatku itp. Ma prawo do niewiedzy, jednak ciagle upieranie sie przy swoim blednym stanowisku jest juz GLUPOTA. Link Zgłoś
lalunia24 Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 21:22 Ty swoje, ja swoje. Nie przekonasz mnie, auto OSOBOWE bedzie dla mnie zawsze autem OSOBOWYM, niezaleznie od szeroko pojętej fantazji właściciela. Jak powiesisz bombki na nim nie stanie się choinką, analogicznie-kratka nie zrobi z niego ciężarówki. Link Zgłoś
lapufkasz Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 21:25 lalunia24 napisała: > Ty swoje, ja swoje. > Nie przekonasz mnie, auto OSOBOWE bedzie dla mnie zawsze autem OSOBOWYM, > niezaleznie od szeroko pojętej fantazji właściciela. Jak powiesisz bombki na ni > m > nie stanie się choinką, analogicznie-kratka nie zrobi z niego ciężarówki. Qr*a lala za daleko masz do lba zeby zrozumiec ze nikt nie kupuje kratki po to zeby zrobic ciezarowke z osobowego ale po to zeby becelowac mnij kasy. Link Zgłoś
lalunia24 Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 21:33 Też o to mi chodzi-oszustwo, nikt nie chce "zrobic" z niego cięzarówki, tylko nazwac go cięzarówka, po to, żeby wyłudzic pieniadze. Na szczescie są tez tacy, co maja takie zabawy w głebokim powazaniu. Link Zgłoś
kodem_pl Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 21:36 Sa tez tacy, ktorzy lekka reka puszczaja w kasynie gruba kase. Rozne sa zboczenia... Link Zgłoś
lapufkasz Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 21:36 lalunia24 napisała: > Też o to mi chodzi-oszustwo, nikt nie chce "zrobic" z niego cięzarówki, tylko > nazwac go cięzarówka, po to, żeby wyłudzic pieniadze. Na szczescie są tez tacy, > co maja takie zabawy w głebokim powazaniu. Tych co to maja w powazaniu najczesciej nie stac wcale na samochod . Na tym forum modne sa rozmowy zebrakow o obciachu posiadania palacow . Link Zgłoś
lalunia24 Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 21:47 Fakt, mnie nie stac, dlatego dostałam od rodziców. I żadne z nich nie ma samochodu z kratką. Skoro status społeczny forumowiczów skrajnie odbiega od Twojego to po cholere jeszcze tu jestes? Link Zgłoś
lapufkasz Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 21:53 lalunia24 napisała: > Fakt, mnie nie stac, dlatego dostałam od rodziców. I żadne z nich nie ma > samochodu z kratką. > Skoro status społeczny forumowiczów skrajnie odbiega od Twojego to po cholere > jeszcze tu jestes? Po cholere sa tu oni ja tu <przychodze" podyskutowac o samochodach ,ty widze po to zeby ci cieplo w gebe bylo. Twoj problem z tymi kratkami , sytuacja jest analogiczna jak amortyzacja maszyn, ulgi remontowe, budowlane i wszystkie inne.Jesli kogos stac na mieszkanie to obciachem jest wykorzystac ulge na remont tak? Jesli kogos stac na jogurt to obciachem jest kupienie go w promocji . Ciebie nie stac na samochod ale nim jezdzisz na koszt rodzicow to tez obciach zeby rodzice musieli kupowac zrowemu dziecku samochody jakby sam nie mogl na to zarobic.Jesli nie miales pieniedzy na samochod to znaczy ze ciebie na niego nie stac. Link Zgłoś
lalunia24 Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 22:03 Jedni dostaja, inni muszą skombinowac. Link Zgłoś
mobile5 Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 22:33 lalunia24 napisała: > Jedni dostaja, inni muszą skombinowac. Laluniu marnujesz się. Załóż własną firmę i pokaż wszystkim jak można działać nie zniżając się do obciachu. Trzymam kciuki. Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 21:46 lalunia24 napisała: > Też o to mi chodzi-oszustwo, nikt nie chce "zrobic" z niego cięzarówki, tylko > nazwac go cięzarówka, po to, żeby wyłudzic pieniadze. Na szczescie są tez tacy, > co maja takie zabawy w głebokim powazaniu. np. ja. zagazowywanie auta tez mam w dupie. ale ja nie prowadze kwiaciarni na drugim koncu polski i moge sobie pozwolic na nie bycie obciachowym. ku.., auto klasy sredniej z kratka. smiech. Link Zgłoś
kodem_pl Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 21:25 Zrozum, mi nie chodzi o nazewnictwo. Chodzi o istote podatku VAT. Podatek VAT powinien byc odliczany od wszystkiego co jest narzedziem firmy, sluzy do uzyskiwania przychodu. Podatek VAT powinno sie odliczac od Ciezarowki, Osobowki czy Skutera snieznego, jezeli tylko potrzebne jest to komus w jego pracy! A, ze ustawodawca dal wymog kratki, aby uznac auto za takie, ktore sluzy do uzyskiwania przychodu? Link Zgłoś
edek40 Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 21:28 W socjalistycznej Holandii podnosza dachy samochodow. Sporo tego widac ostatnio w Polsce, bo firmy sprzedaja swoje samochody. Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: Nie tylko tego nie rozumie lalunia... 28.03.06, 21:50 jest specjalna grupa aut ktore moga sobie byc ciezarowkami. ot,wezmy pączkowozy typu berlingo i dalej auta typu sprinter. inna sprawa ze biura nie potrzebuja kratek i ich wymaganie to bzdura. ich praca nie polega na wozeniu pelargonii ale wiedzy i wymaganie przestrzeni ladunkowej albo kratki by dalo sie wpisac paliwo jest sporym dupoustawodawstwem Link Zgłoś
q_vw Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 22:14 lalunia24... rozśmieszyłaś mnie niemalże do łez :))) Twój tekst odbieram jako prowokację :) Nie wierzę bowiem, że można być aż tak głupio naiwnym... ale przecież nauka radziecka zna nie takie przypadki :))) Kratki w osobowych autach wymyślili polscy posłowie razem z urzędasami ministerstwa finansów, swoje dywagacje kieruj pod ich adresem, to oni są owymi burakami. Jakoś tak jest, że w normalnych krajach firmy swobodnie moga odliczać VAT od aut służących do celów zarobkowych. Takie postępowanie napędza koniunkturę na rynku motoryzacyjnym, który jest bardzo ważnym motorem napędowym gospodarki, to również daje miejsca pracy. Takie postępowanie państwa to inwestycja, dobra inwestycja. Nie jest aż tak istotne, czy firmy używają tych aut po pracy, no bo co to za problem, więcej jeżżą, więcej paliwa zużywają, samochód także... Korzystanie z przysługujących ulg to nie złodziejstwo czy kombinowanie, państwo nas samo zmusiło to obwożenia się z tymi kratkami... zawsze lepiej odzyskać 22% VAT niż obecnie około 5000-6000 PLN. Czymś innym jest kratkowanie BMW czy Porsche, to już lekka przesada, pisząc oględnie, podobnie z bankowozami typu mercedes s-klasse... Sam mam kompakta z kratką, służącego do pracy, używam go po pracy, nie stać mnie na dwa samochody, podatki płacę regularnie i nie oszukuję... Link Zgłoś
123qweta Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 28.03.06, 22:57 auta z kratką mają dziady! których nie stać na fure a chcą zaszpanować. to jak karty kredytowe , ci którzy je mają też myślą że ich na coś stać . A potem tak jak z autem z kratką przestją płacić i jeżdzą autobusem MPK lub PKP ,nie pekaesem bo dla nich za drogi . Pozdro dla wszystkich którzy nie kupują aut z kratką i nie mają kart kredytowych . VIVA CASH ! Link Zgłoś
maedma Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 29.03.06, 07:49 chyba pomyliło ci się z wozem drabiniastym, wiesz co to? Link Zgłoś
emes-nju Poczytalem prawie wszystko i zrozumialem! 29.03.06, 11:10 Lalunia popiera przemysl ciezki! Zapewne plan piecioletni tez. Jako koszty w firmie mozna odliczac tylko samochody ciezarowe. Wywrotki, platformy, betoniarki - wszystko to, co sluzy do budowy pomnikow socjalizmu. Wozenie osobowym samochodem tegiej glowy na spotkanie nie licuje z wyobrazeniem o prawdziwym proletariuszu wiec osobowki nie mozna odpisac od podatku. Nawet wtedy, gdy jezdzi na np. przedstawiciel handlowy, ktorego jedyna praca jest jazda z jednego spotkania handlowego na inne i wynikajaca z tego sprzedaz. Zamiast zajmowac sie spekulacja, wzialby sie do roboty i zaczal np. budowac kolejna Hute Katowice :-P Link Zgłoś
mobile5 Re: Poczytalem prawie wszystko i zrozumialem! 29.03.06, 14:59 Ale za to masz odpowiedź gdzie jest kaczy elektorat. Zadziwiające, że ten elektorat jest taki młody. Link Zgłoś
edek40 Re: Poczytalem prawie wszystko i zrozumialem! 29.03.06, 15:12 Mnie to nie dziwi. Oni juz nie czuja takich drobiazgow jak "manewrowanie" demokracja w wykonaniu PiS. Nie pamietaja juz o jedynych zlusznych pogladach PZPR. A wielu takich niepamietajacym ma rodzicow, ktorym za komuny bylo wprawdzie skromnie, ale stabilnie. Nie wychylali sie, wiec wladza dla nich zla nie byla i do tego nie mieli checi zastanowic sie dlaczego "przejsciowe klopoty" tak dlugo trwaja. Link Zgłoś
mi44 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 29.03.06, 15:06 ja.ale wolałem byś wieśniakiem niż durakiem Link Zgłoś
marbitek Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 29.03.06, 22:19 co sie czepiacie tych limuzyn, czasem trzeba kupic auto z jakims prestizem co dla glupawych i malych polaczkow jest szpanem - ale prestiz jest potrzebny, nie podjedziesz starym sztruclem na spotkanie biznesowe bo wyjdzie na to ze jestes dziad, latanie biznesklasa tez ma sens - bo w koncu czemu mam wozic dupe na niewygodnym fotelu w samolocie jak moge lepiej i sie tak nie upieprzyc. poza tym doja nas nasi rzadzacy gdzie sie da to czemu nie mam odliczyc sobie polowy czynszu mimo ze nie pracuje w domu - poza tym musze sie dobrze wyspac w tym odliczonym od podatku wyrze zeby dobrze pracowac. i tak mozna wyliczac - natomiast 90 proc. narodu to ludzie ktorym zycie nie wyszlo i wszystko co moga to pojsc do salonu i poslinic szybe od jakiegos lepszego auta ot co.te 10 proc to ludzie ktorzy robia wszystko aby ich fiskus nie wydoil, dzieki temu maja pieniadze i je czasem wydaja kupujac to i owo dzieki czemu chociaz czesc reszty spoleczenstwa ma czym nakarmic swoje dzieciaki po patyk becikowego to na dlugo nie wystraczy. i pamietajcie o jednym - czym lepiej jest takiemu jak to nazywacie kcwaniakowi tym lepiej bedzie i zwyklym ludziom bo jak przedsiebiorca sam zarabia to i da zarobic innym Link Zgłoś
1realista Posumowanie ;-))) 30.03.06, 21:56 Czyli wychodzi na to że niewielu stać na nowe prywatne auto z salonu. Wiekszość albo ma używane albo nowe ale z kratką. Taki wniosek mi sie nasunął. nie zebym był złośliwy ale chyba wiem skąd to nabijanie się ze fabii i loganow ;-))) Link Zgłoś
edek40 Re: Posumowanie ;-))) 30.03.06, 22:23 Wiedze na temat realiow czerpiesz z ostatniego zjazdu PZPR? Ot taki wlasnie wnosek nasuwa mi sie po lekturze Twoich postow. Link Zgłoś
1realista Re: Posumowanie ;-))) 30.03.06, 22:40 nieco wyżej zarzuty o prl sa wobec laluni. teraz wobec mnie. hmmm.. ciekawe. Link Zgłoś
edek40 Re: Posumowanie ;-))) 31.03.06, 10:22 Moze i ciekawe, ale przede wszystkim spojne i logiczne. Lalunia nie zauwaza tego, ze kratki wsadzili do samochodow ustawodawcy, a nie pazerni przedsiebiorcy. Ze oszczedzanie srodkow firmy jest jednym z podstawowych zadan przedsiebiorcy. Z reszta Ty tez tego nie wiesz. Rozumiesz podstawy prowdzenia biznesu z poziomu zatrudnionego na zakladzie, ktory jest dotowany przez panstwo. Stad, rozumiem, pomylki w zrozumieniu slowa amortyzacja. Ty uwazasz, ze to prezent od panstwa, podczas gdy jest to najczystszej wody zlodziejstwo fiskusa, ktore do tego powoduje znacznie zmniejszenie "energii" inwestycyjnej przedsiebiorcow. Na koniec Twoje podsumowanie. Wyglada na to, ze nie dotarlo do Ciebie to, ze w Polsce jest zarejestrowanych ponad 2 mln firm. Znaczna czesc tych firm to firmy jednoosobowe. A Ty probujesz rozrozniac zakupy "prywatne" i "firmowe" auta. Jesli drobny przedsiebiorca kupuje jedno auto uniwersalne (ktorego uniwersalnosc niszcze z reszta socjalistyczny ustawodawca wlasnie za pomoca kratki) i uzywa go jako firmowe i prywatne, to jak takiego, jednego z kilkuset tysiecy, obywatela zaklasyfikujesz. A chyba nie chcesz mi wmowic, ze gosc zarabiajacy srednia krajowa (a tak zarabia wiekszosc malych firemek) ma posiadac dwa samochody tylko po to, aby dojezdzajac do pracy nie odpisywal VATu. Do pracy prywatnym z VAT, a w pracy firmowym z odpisem. Bzdura z PRLowskim rodowodem. Link Zgłoś
przemek19882 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 30.03.06, 23:03 a co laleczko powieszna to ze w danii auto z kratka kosztuje o polowe mniej niz normalne i zeby bylo ciezwrowka musi miec te kratke za 1 rzedem siedzen. i widuje sie tak przerobione porsche, mase jeepow typu ML, x5 czy jeep. To dopiero obciach nie?? jak bedziesz remontowac dom to pewnie tez nie odliczysz bo to przeciez obcuach, jak cie nie stac to nie remontujesz. Powiem Ci tak, daleko w zyciu nie zajdziesz i wiele nie osiagniesz majac tak idiotyczny tok myslenia Link Zgłoś
edek40 Re: kto uważa, że auto z kratką to wieś? 31.03.06, 10:24 To jest tok myslenia nieudacznika, ktory wina za swoje kleski obarcza wszystkich tylko nie siebie. Zupelnie jak PiS. Link Zgłoś