Dodaj do ulubionych

koszty tuningu

IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 14.12.02, 18:15
Ciekaw jestem jaką maxymalną kwotę jesteście (ludzie tuningujący auta) w
stanie przeznaczyć na tuning swojego auta? 100? ,300? 1000zł? A jeżeli już
to zrobiliście, jaka to była kwota ?
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: koszty tuningu 14.12.02, 23:36
      ja juz szacuje ta kwote na jakies 5000zl.
      Ale nie da sie tego tak dokladnie wyliczyc. troche rzeczy robilem sam np
      podswietlenie wnetrza, lakierowanie niektorych plastikowych i metalowych
      elementow, montaz car-audio itd Wiec ciezko jest wyliczyc wlasny naklad pracy.
      Ale musze Cie jednoczesnie zmartwic. To prawdopodobnie koniec inwestycji w ten
      samochod bo lada moment go zmieniam, ale za to bedzie nowy w ktorym tez troche
      mozna pozmieniac, juz zaczalem sie rozgladac za jakimis dodatkami w stylu
      pluszowy mis na telefon komorkowy, kostki pod lusterko, pokrowce na siedzienia
      w lamparcie wzorki :) A no i bym zapomnial , koniecznie jakis kocyk lub
      reczniczek na siedzenie kierowcy co by sie nie niszczylo.
      Pozdrawiam
      • Gość: Jarek Re: koszty tuningu IP: 213.17.181.* 16.12.02, 07:32
        Abstrahując od definicji "tuning" pokrótce zestawiam poniesione przeze mnie
        wydatki na "dostrojenie", czy też "ulepszenie" w moim mniemaniu posiadanego
        przeze mnie autka:
        - dodatkowa centralka sterująca ChipTronic'a (tuning box) - PLN 3 000,-
        - kilkuktrotne badanie na hamownii podwoziowej - w sumie około PLN 600,-
        - felgi z stopów lekkich - PLN 2 400,- (4 * PLN 700,-),
        - oklejenie ciemną folią tylnych szyb - PLN 900,-
        - system niezależnego dogrzewania Webasto - PLN 5 500,-

Zastanawiam się jeszcze nad:
        - wymianą reflektorów na te oferowane przez Muskieter'a - około PLN 3 600,-
        - szyberdachem Webasto (mam dobre doświadczenia z wcześniejszego autka) - około
        PLN 2 000,-
        - szerszymi o rozmiar oponami Michelin na wiosnę (225 zamiast 215) - około PLN
        3 000,
        - ewentualnie delikatną lotką Muskieter'a nad tylną klapę - około PLN 1 500,-

Pozdr
        • Gość: is300 Re: koszty tuningu IP: *.dyn.optonline.net 16.12.02, 19:14
          Turbo
          • Gość: Mario.W Re: koszty tuningu IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.02, 12:59
            Obecnie mam BMW M3 i jestem bardzo zadowolony, ale jakbym chciał zrobić
            idealny tuning to kupiłbym albo amerykańską albo niemiecką brykę z dużym
            motorem (od 5.0 do 6.0 litrów) i poddał ją tuningowi turbo i nietylko.
            Cena takiego tuningu to 32 tyś złotych. Wszystko wykonane w profesjonalnej
            firmie tuningowej a jeżeli chodzi o moc to po modyfikacjach auto miałoby 1150
            KM.
            Tak to prawda, znalazłem już kilka firm które wykonują takie przeróbki.
            Muszę tylko zebrać na to kasę, ale zapewniam że jak moto mania mnie nie opuści
            to za parę lat może taką rakietę sobie zbuduję.
            Pozdrawiam!!!
            • Gość: Wicio Re: koszty tuningu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.03, 00:12
              Lepiej na dom dziecka dać....

Gdzieś czytałem o tuningu Seicento czy innego małego
              gówienka, za 140 tysięcy złotych!!! (sto czterdzieści)

To się kwalifikuje do zakładu zamkniętego!!!
              • Gość: hip Re: koszty tuningu IP: *.pgi.waw.pl 17.01.03, 09:13
                Gość portalu: Wicio napisał(a):

> Lepiej na dom dziecka dać....
                >
                > Gdzieś czytałem o tuningu Seicento czy innego małego
                > gówienka, za 140 tysięcy złotych!!! (sto czterdzieści)
                >
                > To się kwalifikuje do zakładu zamkniętego!!!

hip: Różne są zboczenia. Autor poprzedniego wątku sam nazywa to manią. Widać
                rozumie, że przekracza już granice zdrowego rozsądku. Wśród "tunomanów" to
                powszechne. Ale nie ma się co denerwować. Jak ma kasę i chce ją bezmyślnie
                ulokować - jego sprawa. Dopóki nikt inny na tym nie ucierpi, jeśli wszystko
                jest legalne, człowiek szanuje prawo, respektuje przepisy i normy powszechnie
                obowiązujące - to jest OK. Wtedy to nawet śmieszy. Pocieszeniem jest, że z
                głupoty na ogół wcześniej czy później, ale się wyrasta.
                pozdrowienia
                • kalos Re: koszty tuningu 17.01.03, 16:24
                  > hip: Różne są zboczenia. Autor poprzedniego wątku sam nazywa to manią. Widać
                  > rozumie, że przekracza już granice zdrowego rozsądku. Wśród "tunomanów" to
                  > powszechne. Ale nie ma się co denerwować. Jak ma kasę i chce ją bezmyślnie
                  > ulokować - jego sprawa. Dopóki nikt inny na tym nie ucierpi, jeśli wszystko
                  > jest legalne, człowiek szanuje prawo, respektuje przepisy i normy powszechnie
                  > obowiązujące - to jest OK. Wtedy to nawet śmieszy. Pocieszeniem jest, że z
                  > głupoty na ogół wcześniej czy później, ale się wyrasta.
                  > pozdrowienia

Pytanie gdzie wg Ciebie jest granica zdrowego rozsądku i co przez to
                  rozumiesz ?
                  Poza tym dlaczego osoby, które interesują się tuninigem nazywasz "tunomami" –
                  jeśli jesteś zgryźliwym, zakompleksionym i zazdrosnym malkontentem – to jestem
                  wstanie zrozumieć.
                  • Gość: hip Re: koszty tuningu IP: *.pgi.waw.pl 20.01.03, 08:53
                    kalos napisał:

> Pytanie gdzie wg Ciebie jest granica zdrowego rozsądku i co przez to
                    > rozumiesz ?
                    hip: każdy ma swoją granicę. Ponadto istnieją w społeczeństwach pewne normy,
                    standardy i zwyczaje. Na przykład chęć kąpieli we wrzątku raczej uznałbym za
                    brak zdrowego rozsądku a kąpiel w wodzie o temp. np. +5 stopni już chyba nie.
                    Czy to jest mniej więcej dla Ciebie jasne?

> Poza tym dlaczego osoby, które interesują się tuninigem nazywasz "tunomami" 
                    > 211;
                    hip: Nie "tunomami" tylko "tunomanami". To takie połączenie tuningu z manem
                    (czyli człowiekiem) i tumanem. Tuning profesjonalny jest pewnym rodzajem hobby,
                    ciekawym i dającym wielu ludziom satysfakcję. Tuning prymitywny,
                    najpowszechniejszy w Polsce, to objaw prymitywizmu, chamstwa i otumanienia.

> jeśli jesteś zgryźliwym, zakompleksionym i zazdrosnym malkontentem – to j
                    > estem
                    > wstanie zrozumieć.
                    hip: Szczególnie ta zazdrość mnie intryguje:)
                    A tak poważnie to po prostu nie lubię chamstwa, prostactwa, bezczelności i
                    braku szacunku dla innych. To oczywiście nie ma związku z kosztamu tuningu,
                    raczej z tym w jaki sposób "tunomani" manifestują swoje upodobania.
                    pozdr
              • Gość: Jarek Re: koszty tuningu IP: 213.17.181.* 20.01.03, 10:24
                Gość portalu: Wicio napisał(a):

> Lepiej na dom dziecka dać....

Nikt Ci nie broni...

Wybacz, ale jak się płaci 40% pdof i kilkaset złotych skladki zdrowotnej
                miesięcznie (mimo, że nie korzysta się z publicznej służby zdrowia) to wydając
                pozostałe 60% na moje "widzimisię" i tak muszę znowu zapłacić 22% VAT-u.

Umówmy się więc, że Państwo może wydać zabrane mi w podatkach pieniążki np. na
                domy dziecka, a ja swoje pieniążki wydam na potrzeby moje, mojej rodziny i
                MOJEGO dziecka.

Pozdr
            • Gość: Mario.W Re: koszty tuningu IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 14:58
              Zainteresowanych moim wyżej wymienionym pomysłem zapraszam na stronę
              www.turbodrivenconcepts.com/main.asp.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka