Dodaj do ulubionych

Sonda Lambda w Golfie II

20.04.06, 22:05
Posiadam starego golfa II. Od pewnego czasu wymontowałem z niego sondę
Lambda. nie wiem czy to zbieg okolicznosci, ale zauważyłem że pali on teraz
znacznie więcej. Czy jest to możliwe??. Jeżeli nie , to jakie inne przyczyny
mogą być. Samochod ogólnie w niezłym stanie.Ile uwazacie powinien palic w
krótkich jazdach po miescie.Pozdr.

Obserwuj wątek
    • skyddad Re: Sonda Lambda w Golfie II 22.04.06, 10:44
      Takie niewinne pytanie;
      Czym zatkales otwor po Lambdzie.
      Pzdr.Sky.
    • lapufkasz Re: Sonda Lambda w Golfie II 22.04.06, 11:25
      nibi1 napisał:

> Posiadam starego golfa II. Od pewnego czasu wymontowałem z niego sondę
      > Lambda. nie wiem czy to zbieg okolicznosci, ale zauważyłem że pali on teraz
      > znacznie więcej. Czy jest to możliwe??. Jeżeli nie , to jakie inne przyczyny
      > mogą być. Samochod ogólnie w niezłym stanie.Ile uwazacie powinien palic w
      > krótkich jazdach po miescie.Pozdr.
      >
      Durnota ludzi nie zna granic, urwij sobie siusiaka a moze wtedy tez przez
      zbieg okolicznosci dowiesz sie do czego mogl sluzyc.
    • meps3 Re: Sonda Lambda w Golfie II 22.04.06, 12:37
      Niestety brak sondy może mieć taki wpływ na prace silnika.Nie koniecznie musisz
      ją wykręcać wystarczy zewrzeć przewody i będzie taki sam efekt.W mojej Vectrze
      nie działa w tej chwili ale piepsze to i jeżdże bez niej.Tak po prawdzie jedyny
      objaw uboczny jej awarii to pływające pbroty.A niech sobie pływają!Gdyby nowa
      nie kosztowała w ASO 600 zł to pewniebym wymienił.
      • skyddad Re: Sonda Lambda w Golfie II 22.04.06, 17:51
        Widac bogaty jestes juz niedlugo bedziecie mieli benzyne po 6zl .Czy wtedy
        dalej nie zlozysz nowej? a moze taniej bez niej.
        Ciekawe co powioedza na kontroli rocznej,pewnie stowe wrzucisz do dowodu i sie
        okaze ze jednak taniej jest zmienic sonde.
        Sonad Lambada jest odpowioedzialna aby dostarczyc mieszanke i to dokladna do
        silnika w stosunku 1 czesc benzyny i 3 czesci powietrza.Bez niej jak wcisniesz
        gaz to leci ile chce a i co bedzie z ekologia?
        Zreszta szybko sie zorientujesz za Toba nikt nie bedzie chcial jechac ,bedzie
        tak smierdzialo za samochodem ze ludzie przed Toba beda zamykac okna.
        Pzdr.Sky.
        • anyjaps Re: Sonda Lambda w Golfie II 22.04.06, 17:57
          skyddad napisał:

> Sonad Lambada jest odpowioedzialna aby dostarczyc mieszanke i to dokladna do
          > silnika w stosunku 1 czesc benzyny i 3 czesci powietrza.

To chyba w silnikach odrzutowych taki stosunek widziales bo w normalnych
          to gdzies okolo 1/~14.5.
          • skyddad Re: Sonda Lambda w Golfie II 22.04.06, 19:37
            anyjaps,
            Poczytaj troche o ukladach sterujacymi silnikiem ,skladem mieszanki.Jak sie to
            odbywa i poco.Dlaczego wprowadzono kata,dlaczego samochody juz tak nie truja
            ludzi.
            Niemysl, ze na 1 litr paliwa 3 litry powietrza.To chyba i odrzutowy mialby
            zalana "pale".
            Pzdr.Sky.
    • piotrek_zalogowany ty BURAKU czym ty jeździsz? 22.04.06, 17:55
      proponuję strzelić sobie w łeb a jeśli to wersja 1.3 albo 1.6D to ta śmierć
      jest zbyt humanitarna radzę utopić się w szambie.
    • nibi1 Re: Sonda Lambda w Golfie II 22.04.06, 23:53
      Panowie kierowcy, spokoju trochę, nie wyżywajcie się na mnie. Nie jestem
      fachowcem od samochodów, z mechanikiem jeszcze w tej sprawie nie rozmawiałem.
      Ale skoro mi tę sonde wymontował, to nie zrobił mi chyba na złość. przeciez ten
      mój golf to rocznik 90. A przeciez wiele młodszych roczników nie posiada wogóle
      sondy.Mnie tłumaczono tylko tyle, że sonda ta ma wływ na jakość spalin-z sonda
      są one mniej ''toksyczne''.Ale przeciez takich samochodów jeżdzi u nas po kraju
      miliony. Teraz to sobie myślę, że skoro bez sondy są odrobine bardziej
      toksyczne, to pewnie więcej w nich, no właśnie etyliny. A więc więcej spala.
      Prosze wytłumaczcie mi tak ''po ludzku''. Nie wyżywajcie się na mnie. W tej
      materii nie jestem mocny. A więc: bez sondy musi więcej palić czy nie?? .
      Konkretne pytanie??. Pozdr.
      • 737ng Re: Sonda Lambda w Golfie II 23.04.06, 02:01
        Tak, moze wiecej palic, bo komputer sterujacy wtryskiem nie ma informacji o
        skladzie mieszanki. Ilosc powietrza jaka dostaje silnik jest zmienna, analizujac
        ilosc tlenu w spalinach komputer wie, ile powinien podac paliwa, zeby spalanie
        bylo jak najbardziej efektywne. Jesli nie wie moze dac za duzo - wtedy wiecej
        auto pali, albo za malo, wtedy truje i traci osiagi. I moze wypalic tlok.

Wybacz, ja sie na tym nie znam - tak mi to kiedys moj mechanik wytlumaczyl.
        Wiecej akurat wiem o silniku odrzutowym ;)

Bym sie nie madrzyl, ale specjalisci forumowi choc wiedza to jakos nie na temat
        sie wypowiadaja.

K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka