Dodaj do ulubionych

Automaniak - ale żenada :/

22.04.06, 07:36
Wczoraj miałem "przyjemność" obejrzeć Automaniaka. Nie robię tego zbyt
często, no ale jakoś tak sie trafiło.
Byl tam test porównawczy: Toyota Avensis, Ford Focus, Skoda Octavia.
Nie jest skodofobem itp, ale jak widze taki test to robi mi sie niedobrze.
Zastanawia mnie na ile może być obiektywny test, jeżeli dookoła są wszędzie
napisy "szkoła auto" a w oczy az kłuje balon ze skodowska zieloną kurą. A w
tle widac duzo samochodów teje marki w barwach szkoły.

Kto wygral test pozostawiam Waszej wyobraźni nie musi być duża .... bo dużej
wyobrazni trzeba bylo zeby wymyslac kryteria oceny. I podobno firmuje to ADAC.

Jednym słowem żenada. Nie wątpię że octavia jest dobrym samochodem ale... jak
testowac to obiektywnie !!!
Obserwuj wątek
    • kodem_pl Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 10:26
      Powinni jeszcze dorzucic do tego porownania np. Hyundaia Getza. Bo jakos luzno
      podeszli do zagadnienia klas;-)
      • typson Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 12:02
        hehe, racja! 6er tez by sie przydala, bo i tak wiadomo kto ma wygrac test a
        przynajmniej ciekawiej by bylo
        • latamnisko Re: Automaniak - ale żenada :/ 25.04.06, 01:52
          ja bym do tego testu jeszcze dorzucil citroena ds 71'
    • piotrmus Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 10:36
      Ja też obejrzałem wczorajszego Automaniaka i nasunął mi się identyczny wniosek.
      Szkoda, że tak bardzo zagłuszano polskim lektorem wypowiedzi faceta z ADAC, bo
      z tego co zrozumiałem jego parę słów, to recytował je jak szkolne regółki. Ja
      też nic nie mam do Octavii, ale takie testy niestety wypaczają wiele poglądów.
      Zresztą nie tylko samochody testuje się w taki sposób, bo prawie każdy artykół
      w prasie, czy program telewizyjny, którego sponsorem jest jakiś producent
      wystawiający swoje "cacko" do testu jest bardzo tendencyjny. Wystarczy obejrzeć
      chociaż raz program TOP GEAR, gdzie przeważnie najlepsze lub jedne z lepszych
      są brytyjskie produkty, chociaż wyjątkiem byl niesamowicie krytyczny test
      Rovera City, ale i tak wytłumaczyli się, że właściwie produkowany jest przez
      Indie.
      • kodem_pl Akurat co do top gear sie nie zgodze... 22.04.06, 10:41
        Mowia na wstepnie, ze np. Aston jest super i na niego czekali, ale gdy
        przychodzi co do czego potrafia powiedziec, ze np. BMW jest lepsze. Ta mowa
        wstepna jest po prostu wynikiem sentymentu do marki... Tak jak u nas mlodzi
        podniecali sie polonezami tak oni wieszali na scianach plakaty z Jaguarami etc.
        Dodatkowo w top gear nikt nie sili sie na powazne podejscie do tematu, nie
        ukrywaja, ze glownie to dobrze sie bawia.

A u nas pod pozorem powaznego testu wciska sie ludziom bzdury.
        • habudzik Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 22.04.06, 10:45
          A słyszłeś żeby w TG kiedys powiedzieli źle o Hondzie ?
          • kodem_pl Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 22.04.06, 10:47
            Zawsze sie smieja, ze to auta dla emerytow...
            • habudzik Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 22.04.06, 10:53
              kodem_pl napisał:

> Zawsze sie smieja, ze to auta dla emerytow...

Nigdy nie słyszałem takich określeń w TG - moze inne TG oglądamy ? Po kazdym
              programie wiedziałbym co mam kupić .
              • swoboda_t Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 22.04.06, 11:00
                Oj było było, kilka razy. Że Hondy są nudne, nijakie stylistycznie, że to auta
                ulubione przez ichniejszych emerytów* i jedyne ciekawe modele to NSA i Element.

* u nas też tak kiedyś było, za kierownicami nowych Civików przeważali baaardzo
                dojrzali panowie, Accord miał niższą średnią wieku.
                • habudzik Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 22.04.06, 11:05
                  Wszystkich emisji nie oglądałem ale te które miałem "okazje" zobaczyć , a była
                  tam Honda , wywarły na mnie wrazenie że jedyna słuszna decyzja to zakup Hondy.
                  • kodem_pl Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 22.04.06, 11:11
                    Nigdy nie odnioslem takiego wrazenia... moze masz forumowy uraz przez izyde:-D
                    Zartuje sobie...
                    • izyda1000 Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 22.04.06, 12:39
                      habudzikowi nocami snia sie japonskie samochody wygrywajace niemieckie testy
                      porównawcze, buahhaaa
                  • ktosiek33 Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 22.04.06, 12:01
                    W takim razie widziales 3 odcinki.

Jeden w ktorym chwalili NSX'a. Drugi w ktorym podbal im sie Element a trzeci w
                    ktorym Richard Hammond z wielka frajda ujezdzal CTR'a.

Gdybys ogladal pare innych mialbys powazne watpliwosci zeby kupic Honde, a
                    gdybys juz ja posiadal to nawet moze zaczalbys sie wstydzic ze ja masz.
                    • habudzik Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 22.04.06, 13:38
                      ktosiek33 napisał:

> W takim razie widziales 3 odcinki.
                      >
                      > Jeden w ktorym chwalili NSX'a. Drugi w ktorym podbal im sie Element a trzeci w
                      > ktorym Richard Hammond z wielka frajda ujezdzal CTR'a.
                      >
                      > Gdybys ogladal pare innych mialbys powazne watpliwosci zeby kupic Honde, a
                      > gdybys juz ja posiadal to nawet moze zaczalbys sie wstydzic ze ja masz.

Oglądałem jeszcze jeden w którym Jazz Reno i chyba Peżot brały udział .
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=33945213&a=34119375
                      • ktosiek33 Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 22.04.06, 15:36
                        Faktycznie przepraszam. Zapomnialem o tym tescie ktory dokonaly ich matki ;-)

Zreszta Jazz jest bardzo lubiany przez wyspiarzy - wlasnie wybrali go
                        najlepszym autem na rynku aut uzywanych.

Ale wierz mi (ogladalem wszystkie serie) nie maja tam dobrego zdania o Hondzie.
                        Pomijajac wartosci merytoryczne tego programu - ja po prostu lubie go ogladac -
                        nabijaja sie z Hondy ile moga. Chociazby ten test Elementa kiedy podjechali do
                        klubu staruszkow - bo jak opinia twierdzi - Hondy to samochody dla emerytow i
                        chcieli sprawdzic czy spodoba sie staruszkom ;-)
                        • petasz honda is a car for old people 24.04.06, 14:44
                          Czesc,
                          to, ze Hondami jezdza zawalidrogi wedlug zalogi Top Gear dosc czesto bylo
                          poruszane. Chodzi oczywiscie o Civic i Accord. Jesli znacie angielski to
                          mozecie tez na stronie Sunday Times poczytac recenzje Jeremy'ego. Dla niego
                          nawet najnowszy Civic to pojazd dla emeryta.... (???)

driving.timesonline.co.uk/article/0,,12529-1935705_1,00.html
                          np na temat nowej Hondy Civic:

"(...)Honda Civic. Ever since the first incarnation came along, ooh, 35 years
                          ago, this has been the car of choice for Britain’s grandparents. It made no
                          statement, had no style and never went wrong."

" (...) younger people won’t buy a Civic, so it doesn’t matter. What younger
                          people will do is get stuck behind one a lot."

A o poprzedniej wersji Civica:
                          "The Honda Civic, then, is just about the dullest car I’ve ever driven"
                  • w_r_e_d_n_y Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 23.04.06, 03:53
                    habudzik napisał:

> Wszystkich emisji nie oglądałem ale te które miałem "okazje" zobaczyć , a była
                    > tam Honda , wywarły na mnie wrazenie że jedyna słuszna decyzja to zakup
                    > Hondy.

to trzeba miec twojego pecha by sie nadziewac tylko na programy chwalacy
                    japonce :-((
                    zreszta pewnie na 100 bylo tak w dwoch ale takiemu placzkowi to i tak za duzo
                    • habudzik Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 23.04.06, 09:43
                      w_r_e_d_n_y napisał:

> habudzik napisał:
                      >
                      > > Wszystkich emisji nie oglądałem ale te które miałem "okazje" zobaczyć , a
                      > była
                      > > tam Honda , wywarły na mnie wrazenie że jedyna słuszna decyzja to zakup
                      > > Hondy.
                      >
                      > to trzeba miec twojego pecha by sie nadziewac tylko na programy chwalacy
                      > japonce :-((
                      > zreszta pewnie na 100 bylo tak w dwoch ale takiemu placzkowi to i tak za duzo

Ale po kiego wuja przekrecasz to co napisałem ??? Pisałem nie o japońcach a
                      tylko o Hondzie i nie że strasznie chwala tylko że po programie każdy normalny
                      obserwator pojdzie i kupi Honde bo innego wyjścia nie ma . Inaczej narazi się na
                      posmiewisko prowadzącego jedyny słuszny program moto na świecie . Nie pisałem o
                      tym że Honda jest tam strasznie reklamowana tylko że wnioski jakie płyna z
                      programu są jednoznaczne .
          • misha75 Re: Akurat co do top gear sie nie zgodze... 22.04.06, 14:50
            Jednoznacznie zle chyba nie mówili.

chwalili tez Golfa V GTI wiec jak samochod dobry to nawet Jeremy pochwali :)

a tak na marginesie, TG oglada sie z przymrużeniem oka
    • piotrmus Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 10:48
      Wciska się wszystko co popadnie, dopóki rynek jest chłonny. Przecież wiadomo
      ile samochodów marki Skoda sprzedaje się w Polsce, wiec trzeba ludowi zachwalać
      to co kupują, żeby byli zadowoleni. Sam działam w handlu, w którym podstawową
      maksymą jest niestety "dobry kit połową sukcesu". Tylko, że zachwala się
      całkiem niezłą Octawię, a sprzedaż podgania się Fabką....
      Ale trochę zeszłem z tematu. W dalszym ciągu potwierdzam, że wczorajszy test
      był do bani, dla zabicia czasu antenowego.
    • lapufkasz Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 11:21
      Co znaczy ze nawet jesli skoda byla najlepszym samochodem nie miala prawa
      byc najlepsza bo w tle byly reklamy skody?
      Nie ogladalem tego programu ale skoda w wielu roznyhc testach
      przeprowadzanych przez rozne pisma jest wysoko oceniana ,a to chyba nie
      porzypadek.No chyba ze przyjmiemy bardzo popularna u nas wersje ze to
      wynik ukladow.
      Dla mnie to kazdy kto sie kieruje reklama a juz zwlaszcza przy kupowaniu
      samochodu jest delikatnie mowiac lekkim przyglupem.
      A to nie przypadek ze w Polsce kazdy kto sie zastanawia nad samochodem
      japonskiej marki automatycznie kojarzy go z bezawaryjnoscia?
      Nie wiem czy jeszcze w jakims innym kraju niz dawne demoludy samochody
      japonskie sa na czele list sprzedazy?Na rynkach cywylizowanych samochody
      kupuje sie pod wzgledem ich praktycznosci ,osiagow ,wygladu a u nas lata
      sie z statystykami awaryjnosci ktore i tak nic specjalnie wnosza i na ich
      podstawie kupuje samochod.A co smieszne ja nie znam statystyk awaryjnosci
      ktore by wykazywaly przewage Japonczykow nad Europa.
      Kto mi wyjasni dlaczego tak dobrze sprzedaje sie u nas Toyota?Przeciez
      praktycznie nie ma zadnego modelu ktory wybija sie w klasie, tez trudno
      zarzucic toyota niepowtarzalny wyglad ,osiagi a i cenowa tez nie sa
      konkurencyjni.
      Wiec wytlumaczenie moze byc tylko jedno glebokie przekonanie kupujacych o
      bezawaryjnosci.
      • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 11:24
        > Nie wiem czy jeszcze w jakims innym kraju niz dawne demoludy samochody
        > japonskie sa na czele list sprzedazy<<
        W USA, Australii i całej Azji, czyli tak jakby w większości zakątków świata :P
        • lapufkasz Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 11:28
          swoboda_t napisał:

> > Nie wiem czy jeszcze w jakims innym kraju niz dawne demoludy samochody
          > > japonskie sa na czele list sprzedazy<<
          > W USA, Australii i całej Azji, czyli tak jakby w większości zakątków świata :P

W stanach raczej nie chyba tam jeszcze wiekszosc stanowaia amerykanskie
          samochody ,ale moze wyrazlilem sie nieprecyzyjnie chodzilo mi o Europe.
          Wcalej Azji to tez chyba nie bo np w Chinach od zawsze najwiecej rynku
          nalezalo do VW ,fakt ze modele przedpotopowe ale jednak.
          • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 12:42
            Trucki owszem, ale najpopularniejsze auta osobowe to Camry.
        • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 11:35
          W Australii nie bo tam przoduje Holden
          • lapufkasz Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 11:38
            habudzik napisał:

> W Australii nie bo tam przoduje Holden

No i tak sobie pomyslalem ze w korei tez raczej nie bo tam maja swoje.
            • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 11:46
              lapufkasz napisał:

> habudzik napisał:
              >
              > > W Australii nie bo tam przoduje Holden
              >
              > No i tak sobie pomyslalem ze w korei tez raczej nie bo tam maja swoje.

W indiach Tata
              • kodem_pl Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 11:50
                Ale sumarycznie to wlasnie chyba japonce beda przodowali... Czy nie?

Mnie to osobiscie ani grzeje, ani ziebi.
                • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 11:52
                  kodem_pl napisał:

> Ale sumarycznie to wlasnie chyba japonce beda przodowali... Czy nie?
                  >
                  > Mnie to osobiscie ani grzeje, ani ziebi.

Mnie toz to ani...ani ale chyba nie.
                  • izyda1000 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 16:39
                    nie piernicz, schabik - wiadomo ze tak
                • izyda1000 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 23:02
                  toyota sprzedaje najwiecej samochodow na swiecie - ponad 9 mln rocznie
                  • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 00:12
                    izyda1000 napisała:

> toyota sprzedaje najwiecej samochodow na swiecie - ponad 9 mln rocznie

należy jeść goowno bo miliard much nie moze sie mylic.
                    No i co z tego że sprzedaje 9 czy 99 mln ???? Etore Bugatti sprzedaje tylko
                    kilka sztuk rocznie .
                    • izyda1000 Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 06:49
                      co za kretyn....
                  • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 10:50
                    "General Motors Corp. jest n a j w i ę k s z y m na świecie producentem
                    samochodów. GM projektuje, produkuje i sprzedaje samochody, ciężarówki, silniki,
                    przekładnie i lokomotywy. GM produkuje rocznie 8,6 miliona silników i 7,4
                    miliona przekładni. Samochody ze znaczkiem GM sprzedawane są w prawie 190
                    krajach zaś firma posiada swe fabryki w ponad 50 krajach świata, zatrudniając
                    około 391 tys. pracowników....."

To cytat z "Honda-informacje" o współpracy Hondy i GM w kwestii silników.
              • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 12:34
                Nie Tata a Suzuki.
                • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 13:43
                  Tata , tata. 500 000 szt. miesiecznie .
            • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 12:30
              Korea ma hermetycnzy rynek, ze względów ekonomicznych import jest marginalny,
              produkcji innej niż krajowe marki (wyrosłe głównie z japońskiej techniki) też
              brak.
          • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 12:29
            Poza Holdenem i Fordem same japońce.
            • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 12:46
              Aha, australijski Ford jest blisko związany z Mazdą :)
              • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 12:59
                Obecnie mają tylko jeden model konstrukcji Mazdy (Escape), ale kiedyś było tego
                więcej. A Holden jest powiązany z Suzuki - dawna Barina to Swift, obecnie mają
                w ofercie przemianowanego Ignisa. Sporo też było modeli pochodzących od Isuzui
                i Toyoty.
                • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 13:41
                  swoboda_t napisał:

> Obecnie mają tylko jeden model konstrukcji Mazdy (Escape), ale kiedyś było tego
                  >
                  > więcej. A Holden jest powiązany z Suzuki - dawna Barina to Swift, obecnie mają
                  >
                  > w ofercie przemianowanego Ignisa. Sporo też było modeli pochodzących od Isuzui
                  > i Toyoty.
                  >

Holden należy do GM i jest powiązany z Suzuki jak niedawno Mitsubishi z DC.
                  • izyda1000 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 16:50
                    tylko ze gm sprzedalo juz wszytskie swoje akcje w suzuki - trupek zdycha
                    • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 20:27
                      izyda1000 napisała:

> tylko ze gm sprzedalo juz wszytskie swoje akcje w suzuki - trupek zdycha

Odpowiadałem Swobodzie odnośnie powiazań GM i Suzuki a nie tobie . Akcje
                      sprzedane ale powiazania zostały.
              • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 13:44
                swoboda_t napisał:

> Aha, australijski Ford jest blisko związany z Mazdą :)

ale to ford a nie Mazda .
            • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 13:42
              swoboda_t napisał:

> Poza Holdenem i Fordem same japońce.

Zgadza sie . W Europie poza europejskimi same japońce.
              • w_r_e_d_n_y Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 04:06
                habudzik napisał:

> swoboda_t napisał:
                >
                > > Poza Holdenem i Fordem same japońce.
                >
                > Zgadza sie . W Europie poza europejskimi same japońce.

wow argument ,przegadujesz sie jak stara baba byle twoje bylo na wierzchu
                • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 09:36
                  w_r_e_d_n_y napisał:

> habudzik napisał:
                  >
                  > > swoboda_t napisał:
                  > >
                  > > > Poza Holdenem i Fordem same japońce.
                  > >
                  > > Zgadza sie . W Europie poza europejskimi same japońce.
                  >
                  > wow argument ,przegadujesz sie jak stara baba byle twoje bylo na wierzchu

jak ktos pierniczy bzdury że poza Holdenem i Fordem same japońce to co mu mozna
                  odpowiedzieć . Przecież w Australii nie ma innyc samochodów więc poza GM i
                  Fordem reszta to japońskie siłą rzeczy . Tak samo jak w Europie poza
                  europejskimi markami reszta to jaopńskie bo amerykańskie i indyjskie to margines
                  . Co to wogóleza argument że w Australii poza Fordem i GM to japońskie ????????
                  • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 11:38
                    Ano pierniczę tak dlatego, że japońce sprzedają wiecej niż Holden i Ford.
                    Zresztą, jakbyś sobie zadał trud to byś wiedział, że najpopularniejszą marką w
                    AU jest Toyota, sporo przez GM i daleko przed Fordem. Lapufkasz twierdził, że
                    nie zna krajów poza Polską, gdzie japońce by się dobrze sprzedawały i/lub
                    Toyota prowadziła. No to już zna.
                    • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 13:56
                      swoboda_t napisał:

> Ano pierniczę tak dlatego, że japońce sprzedają wiecej niż Holden i Ford.

Nie pra wda .
                      australink.pl/zycie/texty/SAMOCHODY%20TRANSPORT.html

> Zresztą, jakbyś sobie zadał trud to byś wiedział, że najpopularniejszą marką w
                      > AU jest Toyota, sporo przez GM i daleko przed Fordem. Lapufkasz twierdził, że
                      > nie zna krajów poza Polską, gdzie japońce by się dobrze sprzedawały i/lub
                      > Toyota prowadziła. No to już zna.

Niektóre modele toYoty , Nissana , Suzuki i Isuzu wystepuja pod nazwą Holden i w
                      salonach Holdena sa sprzedawane bo wtedy lepiej się sprzedają . Corolla do bodaj
                      '96 nazywała sie Holden Nova.
                      • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 23:16
                        Trzeba było wkleić statystykę z 1972 - Holden miałby pewnie z 50% rynku.
                        Poszukaj sobie świeższych danych. W 2004 czy 2005 roku (nie pamiętam za który
                        to była statystyka) Toyota miała 19% udział w rynku, Holden 15% a Ford 11%.
                        Najpopularniejszym modelem była Camry. W 2002 roku w Polsce prowadził Fiat i
                        Seicento, a obecnie Toyota i Fabia.
                        • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 23:25
                          tinyurl.com/kk4ou
                          Pierwszy artykuł z brzegu, jak chcesz wiecej musisz się wysilić.
                        • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 08:11
                          swoboda_t napisał:

> Trzeba było wkleić statystykę z 1972 - Holden miałby pewnie z 50% rynku.

A co to ma do rzeczy skoro pod koniec 2001 Holden był zdecydowanym liderem rynku
                          a jego pozycja się umacniała . Tylko w Polsce tak drastycznie w ciągu 2-3 lat
                          moga sie zmienić preferencje a wkazdym innym kraju cywilizowanym takie procesy
                          zachodzą znacznie wolniej . Ani w niemczech ani we francji czy nawet USA
                          przewaga "miejscowych" nie moze tak szybko odejść w niepamięć . Wyobrażasz sobie
                          ze nagle we francji zamiast francuskich kupuje sie przewaznie japońske ????
                          Chyba cały rząd do dymisji musiałby sie podać .

> Poszukaj sobie świeższych danych. W 2004 czy 2005 roku (nie pamiętam za który
                          > to była statystyka) Toyota miała 19% udział w rynku, Holden 15% a Ford 11%.
                          > Najpopularniejszym modelem była Camry. W 2002 roku w Polsce prowadził Fiat i
                          > Seicento, a obecnie Toyota i Fabia.

www.reviewcentre.com/reviews265.html
                          Jeśli ten samochód zaliczaja toYocie to wszystko mozliwe.
                          • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 09:29
                            Pieru pierdu, jakiś koleś opisuje życie w Australii, napisał że Holden się
                            umacnia i to jest poważna analiza rynku. Trzy lata później Toyota wyprzedza
                            Holdena o ok. 1/3, a Ty piszesz że "tylko w Polsce możliwa jest taka zmiana
                            preferencji". Toyota, Nissan i Mitsubishi to też zresztą miejscowi producenci.
                            A Holden oferuje przemianowane Ople, Daewoo, Suzuki, Toyoty...
                            Fajny link wtszperałeś, ale Holden Nova to... Toyota Corolla
                            tinyurl.com/zkuth
                            • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 12:07
                              swoboda_t napisał:

> Pieru pierdu, jakiś koleś opisuje życie w Australii, napisał że Holden się
                              > umacnia i to jest poważna analiza rynku. Trzy lata później Toyota wyprzedza
                              > Holdena o ok. 1/3, a Ty piszesz że "tylko w Polsce możliwa jest taka zmiana
                              > preferencji". Toyota, Nissan i Mitsubishi to też zresztą miejscowi producenci.
                              > A Holden oferuje przemianowane Ople, Daewoo, Suzuki, Toyoty...
                              > Fajny link wtszperałeś, ale Holden Nova to... Toyota Corolla

No juz Ci wcześniej pisałem że toYota sprzedaje swoje auta w salonach Holdena
                              pod nazwa Holden ( Apollo i Nova ) . Opel Corsa na tamtejszym rynku to też
                              toYota więc jak to mozna policzyć ? Ta Corsa to Holden czy toYota ?
                              Trzba pamietać że dawniej toYoty wogole nie było bo stały w salonach Holdena ze
                              znaczkiem Hodena bo nikt toYoty dobrze nie odbierał.
                              Jeszcze raz zapytam ; to cos co w Europie nazywamy Oplem Corsą to w Australii
                              jest toYota czy Holden ?
                              • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 14:15
                                To ja może jeszcze prościej, bo widać to konieczne. Skoro Toyota sprzedaje
                                wiecej aut pod swoją marką niż Holden, a w dodatku dawniej mniejsze Holdeny to
                                były zwykle przemianowane Toyoty to kto jest liderem rynku?? Obecnie Toyoty to
                                Toyoty a Holdeny to Holdeny, Ople i Suzuki Ignis. W Australii najpopularniejszą
                                obecnie marką nowych aut jest Toyota. Toyota. A tak przy okazji - ten Twój link
                                to lipa, ktoś się pomylił przy wklejaniu zdjęcia. Vauxhall Nova w UK to Corsa,
                                ale Holden Nova to była Corolla, nigdy nie Corsa!! I nie było Toyoty Corolla
                                czy żadnej innej w budzie Corsy. O ile mi wiadomo jedyna Toyota pochodząca od
                                Holdena to był model Lexcen. No to jak, kto jest liderem rynku w Austarlii??
                                • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 14:31
                                  Aha, marka Toyota tak się źle kojarzyła Australijczykom, że (mimo konkurencji
                                  Holdena oferującego Corolle i Camry pod swoimi nazwami) była liderem rynku już
                                  w 1991, nie chce mi się szukać jak to wyglądało potem. W tym czasie najlepiej
                                  sprzedającym się modelem był jednak jeszcze Holden Commodore.
                                • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 15:23
                                  swoboda_t napisał:

> To ja może jeszcze prościej, bo widać to konieczne. Skoro Toyota sprzedaje
                                  > wiecej aut pod swoją marką niż Holden, a w dodatku dawniej mniejsze Holdeny to
                                  > były zwykle przemianowane Toyoty to kto jest liderem rynku??

Nie sprzedaje wiecej pod swoja marką tylko wspólnie z Holdenem . To jest społka
                                  join venture . Rozumiem że zasady I-V znasz . Liderem rynku jest oczywiście
                                  Holden , a ściślej - wiecej jeździ samochodów ze znaczkiem H niż T choć niektóre
                                  ze znaczkiem H produkowane sa w zakładach toYoty i w statystykach uchodzą za toYote
                                  • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 18:54
                                    Joint venture Holdena i Toyoty zostało rozwiązane w 1995 roku. Modele Apollo i
                                    Nova pochodzenia Toyoty nie są produkowane od 10 lat (a nawet gdy były
                                    oferowane w statystykach figurowały zapewne jako Holdeny a nie Toyoty, tak jak
                                    teraz produkowane w UK modele figurują jako Holdeny a nie Vauxhalle), więc to
                                    eliminuje Twoją teorię, że Holdeny są liczone jako Toyoty. Tak czy inaczej
                                    Toyota była najlepiej sprzedającą się marką w latach 1991, 1992, 1993, 1994,
                                    1998 i 2000. Nie wiem jak w latach 01-04, w ub. roku znów najwięcej sprzedano
                                    Toyot. Liczby są dostępne w sieci, chcesz dalej się spierać - no problem.
                                    Zajrzę tu potem i zobaczę co zaś wymodziłeś :)
                                    • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 19:06
                                      Nie ma potrzeby zagladać poźniej . Zapodaj teraz , tylko tak żeby nie trzeba
                                      było szperać , statystyke sprzedaży toYoty i Holdena osobno , z nazwami modeli i
                                      miejscem ich prod.
                                      • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 19:39
                                        A proszę bardzo:
                                        sprzedaż 2006
                                        www.autoindustries.com.au/sales.php/2006/02/introduction.htm
                                        sprzedaż 2004

www.iht.com/articles/2005/01/06/bloomberg/sxozcar.php
                                        Z tego drugiego wynika iż również w latach 2003 prowadziła Toyota. Miejsce
                                        produkcji nie ma nic do rzeczy, bo Holdena i Toyotę od 10 lat nic nie łączy i
                                        żadnych modeli nie współdzielą. Toyota jest nalepiej sprzedającą się marką w
                                        Australii, co było do udowodnienia. Dziękuję za uwagę.
                                        • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 19:59
                                          Jeszcze poprosze modele i wtedy bede sie zbierał do przepraszania Ciebie za moja
                                          fatalna nieuwage . Jeśli naprawde tak jest że juz nie współpracują ze sobą , a
                                          ja o tym nie wiedziałem , to nic mnie nie tłumaczy . No cóż nie myla sie ci co
                                          nic nie robią . Jeśli faktycznie modele się nie pokrywają to dałem ciała i czas
                                          na sepuku .
                                          • swoboda_t Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 21:01
                                            Model-sharing under the Button Plan
                                            Between the late 1980s and mid-1990s, the Australian government introduced a
                                            plan to restructure the local motor industry, which involved local
                                            manufacturers sharing models, known as the Button Plan, after the federal
                                            minister for trade and industry, John Button. Holden sold the Nissan Pulsar as
                                            a Holden Astra (not to be confused with the Opel-sourced model of the same
                                            name) and used the 3.0 L 6 cylinder RB engine from Nissan's Skyline in the VL
                                            Commodore (1986-1988). In 1988, it then entered a partnership with Toyota in
                                            Australia, to form a joint venture company called United Australian Automobile
                                            Industries (UAAI). In 1989, Holden began selling rebadged versions of Toyota's
                                            Corolla and Camry, as the Nova and Apollo, while Toyota sold the Commodore as
                                            the Toyota Lexcen, named after the late America’s Cup yacht designer, Ben
                                            Lexcen. This badge engineering proved unpopular with buyers, even though rival
                                            Ford had been successful with its Laser and Telstar models, which were just
                                            thinly disguised versions of Mazda's 323 and 626.

The 1990s
                                            In 1995, UAAI was dissolved, and Holden was able to source product offerings
                                            from GM rather than from other manufacturers in Australia. Between 1996 and
                                            1997, Holden replaced the Toyota-based Nova and Apollo with the Astra and
                                            Vectra, imported from Opel in Europe. The Opel Corsa was sold in Australia as
                                            the Holden Barina, replacing another model of that name, originally introduced
                                            in 1989, based on the Suzuki Swift. The Vectra was briefly assembled locally
                                            for export to neighbouring countries, but this was dealt a severe blow by the
                                            Asian economic crisis in 1997. It has subsequently been imported from Europe.

www.absoluteastronomy.com/ref/holden
                                            A tu statystyka za 2001 rok (wtedy prowadził Holden) - widać wyszczególnioną
                                            Astrę, która zastąpiła Novę (przemianowaną Corollę).
                                            tinyurl.com/kqtdq
                                          • izyda1000 Re: Automaniak - ale żenada :/ 25.04.06, 07:04
                                            szczekaj, schabik
                                            toycia sprzedaje 9 mln rocznie ....
                                • mobile5 Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 15:45
                                  swoboda_t napisał:

> To ja może jeszcze prościej, bo widać to konieczne.
                                  Zamiast relanium.:-)
                                  diamond-back.com/stairway.html
                                  • habudzik Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 16:09
                                    Oooo , widze że na dobrej muzyce też sie znasz. Brawoooo
                                    • mobile5 Re: Automaniak - ale żenada :/ 25.04.06, 08:45
                                      habudzik napisał:

> Oooo , widze że na dobrej muzyce też sie znasz. Brawoooo

W przeciwieństwie.
                                      Za odporność na fakty, Swoboda już dawno powinien Cię poczęstować paroma
                                      miękkimi.
      • misha75 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 12:11
        Odniosłem wrażenie że na drogach Estonii króluje Mazda, ale pewnie nie uznasz
        tego za cywilizowany kraj .... Na Łotwie tez jest ich sporo.

Nie interesuja mnie statystyki awaryjnosci mam jednak pewne doswiadczenie:
        - w ciagu 5 lat użytkowania Renault zaprzyjaznilem sie prawie z panami z serwisu
        - w ciagu 4 lat uzywania Toyoty w serwisie tylko na przeglady
        - o Hondzie sie nie wypowiadam bo mam ja od nieco ponad roku, ma razie nic sie
        nie stalo

To tylko moje doswiadczenia, ktos inny moze miec zupelnie odwrotne wiec nie mam
        zamiaru sugerowac ze japonskie sa dobre a inne do bani. Dziele sie tylko moimi
        doswiadczeniami.

Gdyby było mnie stać kupiłbym sobie BMW albo Mercedesa, może Subaru. Poniewaz
        nie moge pozwolic sobie na taki zakup wiec jezdze Honda.
      • izyda1000 [...] 22.04.06, 12:42
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • gregor886 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 21:07
        Daj spokoj ja nie mowie ze octavka jest zla ale porownywanie go z avensis to
        wielka pomylka na starcie a ten werdykt to moim zdaniem jeszcze wieksza
        pomylka :] to jest klasa nizej zenada i tyle :]
        • waskes29 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 21:36
          gregor886 napisał:

> Daj spokoj ja nie mowie ze octavka jest zla ale porownywanie go z avensis to
          > wielka pomylka na starcie a ten werdykt to moim zdaniem jeszcze wieksza
          > pomylka :] to jest klasa nizej zenada i tyle :]

www.dziennik.krakow.pl/public/?2006/04.13/Motoryzacja/10/10.html
          • izyda1000 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 22:03
            buahahhaa, trzeba byc debilem zeby traktowac powaznie takie zestawienia
            samochodow i "testy"...
            ale coz - octawian to klasa lux...
            • w_r_e_d_n_y Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 04:10
              izyda1000 napisała:

> buahahhaa, trzeba byc debilem zeby traktowac powaznie takie zestawienia
              > samochodow i "testy"...

hehehe nagle zaczal wierzyc w testy
              ciekawe dlaczego ?
          • pindoll Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 15:48
            waskes29 napisał:

> www.dziennik.krakow.pl/public/?2006/04.13/Motoryzacja/10/10.html

najwyraźniej niemcy odgórnie zakładają, że klasę średnią z Japonii można
            porównywać z klasą kompakt z Niemiec.
      • w_r_e_d_n_y Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 04:00
        lapufkasz napisał:

> A co smieszne ja nie znam statystyk awaryjnosci
        > ktore by wykazywaly przewage Japonczykow nad Europa.

to nie jest smieszne chwalic sie swoja niewiedza

> Wiec wytlumaczenie moze byc tylko jedno glebokie przekonanie kupujacych o
        > bezawaryjnosci.

a to "glebokie" przekonanie skad sie bierze ?
        ty kupujesz cos do czego nie jestes w jakis tam sposob przekonany , z przekory?
        • waskes29 Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 11:28
          w_r_e_d_n_y napisał:

> lapufkasz napisał:
          >
          >
          > > A co smieszne ja nie znam statystyk awaryjnosci
          > > ktore by wykazywaly przewage Japonczykow nad Europa.
          >
          > to nie jest smieszne chwalic sie swoja niewiedza

No to ja tez sie wtrace ,a ty masz jakies statystyki awaryjnoisci ktore
          wykazuja przewage japonskich nad niemieckimi?Jak tak to podaj .

> > Wiec wytlumaczenie moze byc tylko jedno glebokie przekonanie kupujacych o
          >
          > > bezawaryjnosci.
          >
          > a to "glebokie" przekonanie skad sie bierze ?
          > ty kupujesz cos do czego nie jestes w jakis tam sposob przekonany , z
          przekory?

A no wlasnie bierze sie dlatego ze wszyscy w kolko powtarzaja bierz
          japonski bo sie nie psuje.Gdyby wszystkie inne sie psuly a japonskie nie to
          kazdy jezdzil by japonskim samochodem bo kto lubi psujace sie samochopdy a
          jednak japonskimi w Europie jakos nie jedzi wielu.
          ktore prawdziwe statystyki awaryjnosci pokazuja ze japonskie sa na czele?
          Owszem sa w pojedynczych wypadkach ale nie wynika z nich ze japonskie
          samochody sa najmniej awaryjne.
    • ktosiek33 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 11:57
      > Nie robię tego zbyt często, no ale jakoś tak sie trafiło.

Moze dlatego tak odebrales ta wstawke w automaniaku.

Co do testow ADAC raczej trudno im zarzucic nierzetelnosc. Tak sie akurat
      sklada ze Octavia wygrala jakies zestawienie w DE i jest tam bardzo popularna.

W automaniaku regularnie przedstawiane jest pasmo szkoly auto - normalnie
      pokazuja tam urywki cotygodniowego polgodzinnego programu.
      Szkola auto jest firmowana przez Skode. Zgadnij na jakich samochodach odbywaja
      sie zajecia, jakiej reklamy sa ustawione na placy, kto sponsoruje ten program?
      Co wiec w tym dziwnego ze producent chwali sie swoim samochodem, w swoim
      programie za swoje pieniadze? Niezalezny test byl prowadzony przez ADAC, Skoda
      rzeczywiscie wygrala i w zwiazku z tym wykorzystali ten fakt we wlasnym
      programie.
      To nie byl material ADAC. To byl material nagrany na potrzeby "Szkoly Auto",
      przez nich samych, na ich torze, w ich szkole itp, itd. Filmik byl o wynikach
      testu, a nie samym testem.

• misha75 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 12:13
        Ale nie razi Cie ze ogladajac jak to nazwales "film o tescie" widzisz reklemy
        jednej z marek bioracych udział ? Dla mnie to oznaka bezstronnosci.

Nie wiem czy doczytales ale nie neguje tego ze octavia jest dobrym samochodem
        ale fakt obecnosci reklam skody w "filmie o tescie"
        • ktosiek33 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 15:23
          Nie razilo poniewaz ten program taki jest. Mowie o Szkole Auto.
          Zaczyna sie reklama Skody, kursanci i zaproszeni gosci jezdza Skodami
          wymalowanymi dokladnie tak jak te reklamy ktore staly na boku toru, a kursanci
          nosza koszulki i polary z logo Skody.

Odniosles wrazenie ze to byly zdjecia z testu i dlatego tak Cie to razilo.
          Rzecz w tym ze to nie byl test ADAC'a. To byl jedynie gosc z ADAC'a zaproszony
          do tego programu. A zdjecia ktore ogladales byly zrobione pod ten wywiad tu w
          Polsce - polskie samochody (Octavka, Avensis i Focus) na torze Szkoly Auto. To
          nie mialo byc obiektywne poniewaz to nie byl material ADAC'a, Automaniak'a ani
          innego magazynu moto tylko material zrobiony pod sponsora programu czyli Skode.
          Gdyby wygral jakikolwiek inny samochod nie byloby o tym mowy w tym programie.
          Trudno winic producenta ze chwali sie w czasie antenowym za ktory placi swoim
          samochodem.

Niestety Automaniak to raczej niskich lotow program ktory zrobiony jest
          bardziej na potrzeby TVN gdzie leci o przystepnych porach. Jeszcze kiedys byly
          tam materialy robione dla tego programu. Obecnie 95% to zlepek materialow
          zywcem wycietych z innych programow. To co widzisz w nim w skrocie zobaczysz w
          pelnej wersji w Rentgenie, De Luxie, Szkole Auto i paru innych programach ktore
          leca w TVN Turbo. Pozostale 5% to beznadziejna gadanina Martyny ;-).

Osoba ogladajaca tylko Automaniak'a moze faktycznie mogla odniesc wrazenie ze
          to nachalna reklama.
          • misha75 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 15:50
            Nie mam na myśli Szkoly Auto - Skoda placi to Skoda ma - nikt nie bronil innym
            firmom dac lepsza oferte. Jednakże test ten czy tez film byl integralna czescia
            programu pt Automaniak a nie Szkola Auto. Z reszta mniejsza o to, Twoje dalsze
            uwagi o poziomie Automaniaka trafiaja w samo sedno.

• gregor886 Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 02:10
        Moze byc sobie popularna bardzo ale to nawet nie ta klasa dajcie sobie spokoj
        wy naprawde wierzycie w nieograniczone mozliwosci skody ???????? przeciez
        avensis jest samochodem o klase wyzszym oki porownajmy corse i focusa albo
        fieste i civica zobaczymy co lepsze buhahahah ten test nie smieszy tylko mnie
        ale 90% normalnych ludzi........ nie lubie toyki ale bez przesady !!!
    • izyda1000 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 12:41
      adac to tuba propagandowa niemickiego "przemysłu" motoryzacyjnego
    • sven_b Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 13:47
      W skali 1:10 obiektywnosc Automaniaka to 2 wiec traktuje go jako kontynuacje
      bloku reklamowego i przelaczam sie na inny czanel.
    • dopracowanywkazdymcalu Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 14:23
      A jakie byly kryteria oceny?
      Zaloze sie ze jeden z nich to wielkosc kufra? Tu zaden z octawia nie ma szans.
      Tak to jest jak sie na sile z compacta chce zrobic auto segmentu wyzej, to
      trzeba nadmuchiwac maksymalnie gdzie sie da :)
      • ktosiek33 Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 15:31
        - spalanie (10 km autostrada, 20 km poza miastem, 10 km w miescie)
        - elastycznosc i przyspieszanie (w 3 przedzialach - bodajze 0-100 km/h, 80-
        120/h km i 120-160km/h - moglem pomylic.
        - wlasciwosci jezdne (m.in. test losia) co ciekawe najgorzej wypadl Focus
        ktorego udalo im sie mimo wlaczonego ESP postawic bokiem !

O tych punktach zdazyl powiedziec gosc programu.

Pod wzgledem wlasciwosci jezdnych najlepiej wypadl Avensis o czym ten gosc z
        ADAC'a tez powiedzial ale ogolnie (laczna punktacja) wygrala Octavka. FSI mialo
        najlepsze wyniki spalania a i pewnie wielkosc kufra tez odegrala role ;-)

Ale podkreslam jeszcze raz to nie byl pelny, obiektywny material z testu
        ADAC'a. To byla 5 minutowa wstawka z programu Szkola Auto.

• aplusd Re: Automaniak - ale żenada :/ 22.04.06, 17:07
      Mnie też to boli, że naród, który kojarzy się z takimi tuzami inteligencji i
      zaradności jak Szwejk i Rumburak robi dobre samochody pod marką z prawie
      stuletnią tradycją.

Podobnie jak ty jestem Prawdziwym Polakiem, który prędzej wolałby, żeby
      sąsiadowi uschło jądro aniżeli samemu wygrać szóstkę w Lotto.

"Na pohybel wszystkim"

• misha75 Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 00:18
        "Podobnie jak ty jestem Prawdziwym Polakiem, który prędzej wolałby, żeby
        > sąsiadowi uschło jądro aniżeli samemu wygrać szóstkę w Lotto"

Jeżeli to do mnie to chyba sie pomyliles albo nie przeczytales uwaznie moich
        słów albo nie zrozumiales ich sensu. Jeżeli to uwazasz za kryterium bycia
        prawdziwym Polakiem to ja sie zdecydowanie nie lapie

• mis.z.wiertarka Re: Automaniak - ale żenada :/ 23.04.06, 11:48
          dziwne ze focus mial najgorsze wlasnosci jezdne a avensis najlepsze. bardzo
          dziwne. powinno byc dokladnie odwrotnie. 99% testow od wietnamskichpoprzez
          angielskie,niemieckie,franscuskie po haitanskie wykazuje ze avensis ma
          nieprecyzyjny gumowaty uklad jezdny.do tego zupelnie nie przystosowany do
          bardziej zwawych wydan tego auta.
          dziwne.
          natomiast ten napompowany bagaznik octavii rzeczywiscie zaskakujaco dobrze
          jezdzi. zamiast sie dziwic i pierdaczyc bez sensu proponuje przy niedzieli
          skoczyc na jazde probna.
    • typson TVN 24.04.06, 01:02
      miszkam blisko i TVNu i po okolicy jezdzi cala masa mlodych i ambitnych
      pracownikow koncernu ITI wniebowzietych, ze maja swoje cud-sluzbowe maszyny.
      Skody Octavie ;) Podejrzewam, ze przy takim wsparciu skody przez tvn, kupuja te
      auta po absolutnie minimalnych cenach, rzedu 25-35 tys netto
    • zupper S(z)koda.. 24.04.06, 07:45
      Szkoda, że prowadzacy program tak ostentacyjnie co chwila w tle pokazuje swoją
      Skodę i co jakiś czas o niej wspomina. Program raczej w stylu loterii niż
      rzeczowej dyskusji szczególnie ze Skodą w tle....
    • dr.wal2 Re: Automaniak - ale żenada :/ 24.04.06, 09:32
      Re:Autor: misha75
      Data: 22.04.06, 07:36
      Wczoraj miałem "przyjemność" obejrzeć Automaniaka. Nie robię tego zbyt
      często, no ale jakoś tak sie trafiło.

ja tez skonczylem z ogladaniem tego programu ktorego glownym celem jest
      promocja prowadzacych program , TVN "Turbo" przesunolem na tyl listy - by
      niezasmiecal ...

• latamnisko Re: Automaniak - ale żenada :/ 25.04.06, 01:55
      moze to wynika z naszego rynku?? cienki rynek - cienkie programy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka