Dodaj do ulubionych

Wycieraczki?!?!

IP: 195.136.21.* 29.10.01, 11:12
Na ile wam starczaja (przecietnie)?
Kiedy wymienic to wiem. Ale ostatnie (fabryczne) wytrzymaly tylko od 1 czerwca i juz robia smugi na
szybie (wyglansowanej az milo). Fabryczne to wydatek 100 pln. Na pewna sa inne opcje. Ile kosztuja
np. wycieraczki Boscha i ile one wytrzymuja? Moze jakis lepszy wybor?
Dzieki za pomoc
pozdro
marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: mn Re: Wycieraczki?!?! IP: *.lubl.gazeta.pl 29.10.01, 13:22
      Oryginaly wystarczyly mi na 2lata - zadnych smug, ale drugie nie wiem czy do roku dociagna, chyba
      nie ma reguly, zalezy na co trafia. Co do Boscha, to przynajmniej te "marketowe" to badziewie, albo
      odstaje, albo nie sciaga, albo skacze.
      Na przednia szybe to sie chyba nie nadaje, ale na tyl jak mi powiedzieli cene, to za 3 zlocisze kupilem
      gume i zmienilem, czysto az razi.
      Pozdrowiam.
      • Gość: Michal Re: Wycieraczki?!?! IP: *.telia.com 29.10.01, 13:53
        Najtaniej jest jak zrobil MN w powyzszym liscie,osobiscie kupuje pirackie dosc
        miekkie ma sie rozumiec tanie i wymieniam max pol roku dobre czy pol dobre
        jazda precz ,nowe sie zaklada.Pzdr.Michal
        • Gość: MarekG Re: Wycieraczki?!?! IP: *.acn.waw.pl 29.10.01, 14:07
          2 razy trafilem na bardzo dobra gumke do wycieraczek, 2 razy na taka, ze
          skakali jak zwariowane. Teraz kupuje Boscha, nie w marketach, bo maja tylko
          standardowe i tansze modele, naszczescie w Piasecznie jest serwis w ktorym maja
          cala game produktow Boscha. Natomiast na octavie, passata i audi (a4, a3)
          kosztuja ok. 80 zl.
          • Gość: marcin Re: Wycieraczki?!?! IP: 195.136.21.* 29.10.01, 14:14
            Dzieki!!!!

Czy te Bosch-owskie maja docisk od str. kierowcy?
            I nastepne pyt. wymieniac cale (jako takie) czy tez same piorka?
            pozdro
            marcin

• Gość: cc Re: Wycieraczki?!?! - Bosch? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 19:46
              Fabryczne (japonskie) starczyły na 2,5 roku.
              Wymienilem na Boscha jesienią i już musiałem zmienić z powrotem na oryginalne,
              które leżały w garażu, bo okazały się nadal lepsze.
              Teraz kupilem jakieś ze spojlerem (made in Italy) za 20.- komplet. Pewnie
              szajs, ale przynajmniej nie pretenduje do marki.
              Wydatek 80-90 zł za komplet Boscha twin, lub spojler, to przesada, ale być może
              są skuteczniejsze niż ich typowy produkt.
    • Gość: Niknejm Re: Wycieraczki?!?! IP: *.pg.com 29.10.01, 14:25
      Gość portalu: marcin napisał(a):

> Na ile wam starczaja (przecietnie)?

Rozpiętość jest taka, że chyba trudno uogólnić. Od takich, co nie starczają nawet
      na 1 użycie (od razu są do bani) do takich, co są nawet 2 lata OK.

> Ile kosztuja
      > np. wycieraczki Boscha i ile one wytrzymuja?

Wytrzymują ponad rok bez problemu (z zaliczeniem ciężkiej zimy), ale uwaga - musi
      to być model twinblade, dość drogi (na ogół powyżej 50zł). Czasami ciężko takie
      dostać, właśnie ze względu na cenę (hipery raczej takich nie zamawiają).
      Widziałem i kupowałem je na stacjach benzynowych i w OBI.
      Wycieraczki te mają spojler (docisk) od strony kierowcy.

> Moze jakis lepszy wybor?

Możesz zmieniać same piórka - znajomy polecał polskie, tanie i niezłe MOTGUM
      (dostępne w niektórych hiperach, zdaje się, że w Auchanie są).

Jeśli ktoś ma jakieś inne fajne opcje, niech pisze, bo sam niedługo muszę
      zmienić, a Bosche Twinblade'y kosztują... :-)

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: Michal Re: Wycieraczki?!?! IP: *.telia.com 29.10.01, 15:26
        Ja mam tez podwojne,ale pirackie nasza siec sklepow Biltemy je sprzedaje jako
        ciekawostka oprawa jest z glasfibru i wyglada bajerancko,para kosztuje 70sek to
        na Wasze jakies 30zl.Pzdr.Michal
        • Gość: Tom Ok Re: Wycieraczki?!?! Hella - całkiem niezła IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 19:17
          Używam od roku wycieraczek Helli - jutro postaram się podać ich oznaczenie -
          kosztowały ok. 70-80 zł i zgodnie ze składanymi deklaracjami starczyły mi na
          rok - dopiero po tym okresie zaczęły pozostawiać pierwsze smugi. Używam wersji
          bez spojlera i jest ok. Zbierają równo i bez kłopotów. Niestety nie łatwo je
          kupić. Natomiast fabryczne wycieraczki Citroena to wyrób bardzo niskiej klasy i
          nie godny polecenia.
          Pozdrawiam
          Tom Ok
          • Gość: POOL Re: Wycieraczki?!?! Hella - całkiem niezła IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 22:50
            Może tak, Bosch Twins 60 kkm, i spokojnie wytrzymają do wiosny. Są bardzo
            dobre. Polecam prztarcie szmatą gum, wyciera się osadzający brud, który cz esto
            powoduje owe smugi. UWAGA na podróbki Boscha.
    • Gość: Ralph Re: Nie lubię, gdy zgrzyta IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.10.01, 00:46
      Bosche zwykłe ze spojlerem kosztują ok. 80pln w sklepie firmowym. Jeżdżę na
      nich pół roku, 10tys.km i są właściwie idealne. Ciekawa rzecz- jak się jedzie
      szybko i pada, to do góry idą szybko, a na dół powoli (ten spojler wtedy
      hamuje). Dziwny efekt! Tych tanich nie polecam, b.szybko 'padają'- albo mażą,
      albo skaczą po szybie i zgrzytają. Osobiście mnie to wnerwia, ale znam takich,
      którym nie przeszkadza. Tacy raczej nie kupią Boscha (swoją drogą dobra firma-
      jak mam do wyboru coś lub Boscha zwykle 20% droższego, to się 'snobuję' i biorę
      Boscha. Po prostu towar mocno sprawdzony- osobiście pracuję zawodowo od 5 lat
      na jego narzędziach i mnie nie zawiódł, ostatnio nawet akumulator do auta
      u 'nich' kupiłem. A wycieraczki założyli osobiście.)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka