Dodaj do ulubionych

Punto czy Siena?

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 19:47
Mam zamiar kupić używane,gdzieś4-letnie autko.Chciałabym albo Fiata punto4-
drzwi albo Siene.Doradzcie które lepsze,bardziej ekonomiczne.Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: noras Re: Punto czy Siena? IP: 212.244.59.* 29.10.01, 20:26
      Nie wypowiadam się o Punto, natomiast odradzam Sienę - jeździłem trochę
      firmową. Pierwsze - wnętrze - tragedia: wąsko, blacha na drzwiach (może prosta
      wersja) - poczułem się jak w maluchu. Jazda - może być ale tylko na wprost -
      trochę szybszy zakręt i już się przechyla, piszczy. Problemem tego auta jest
      płyta (przedłużona z Uno), jest długie i wąskie, no i robione na
      rynki "wschodzące" (Brazylia, Argentyna, Polska, Rumunia ...). Punto chyba się
      nieźle sprzedaje na Zachodzie ???
      • Gość: Andre Re: Punto czy Siena? IP: *.pcplus.com.pl 29.10.01, 20:35
        Gość portalu: noras napisał(a):

> Nie wypowiadam się o Punto, natomiast odradzam Sienę - jeździłem trochę
        > firmową. Pierwsze - wnętrze - tragedia: wąsko, blacha na drzwiach (może prosta
        > wersja) - poczułem się jak w maluchu. Jazda - może być ale tylko na wprost -
        > trochę szybszy zakręt i już się przechyla, piszczy. Problemem tego auta jest
        > płyta (przedłużona z Uno), jest długie i wąskie, no i robione na
        > rynki "wschodzące" (Brazylia, Argentyna, Polska, Rumunia ...). Punto chyba się
        > nieźle sprzedaje na Zachodzie ???
        Pierwsze Punto powstało na płycie własnie dla niego skonstruowanej.
        I co? Klapa. Najbardziej awaryjne zawieszenie. Dlatego przeproszono się ze stara
        płytą od Uno bo sprawdzona przez wiele lat.
        Plyta podłogowa to najważniejsza część w samochodzie.
        Teraz najlepsza jest w Fabii od PoloIV.
        • Gość: malko Re: Punto czy Siena? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 07:43
          > Teraz najlepsza jest w Fabii od PoloIV.

Raczej w Polo IV jest płyta od Fabii.

Po czym poznaje się, że jest najlepsza?

• Gość: Joasia Re: Punto czy Siena? IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.01, 04:11
        > Punto chyba się nieźle sprzedaje na Zachodzie ???
        W Niemczech (I polrocze 2001) byl najczesciej sprzedanym samochodem importowym

• Gość: Bobik Re: Punto czy Siena? IP: *.cdmpekao.com.pl 30.10.01, 09:53
      Dwa samochody w podobnej cenie. Jeden jest mniejszy, drugi jest większy: gdzie
      są oszczędności? Nie wiem jak dziś, ale cztery lata temu, gdy miałem punto,
      różnice były nastepujące:
      - opony - punto Goodyear, siena Dębica;
      - akumulator - punto oryginalny, siena polski,
      Pozostałych elementów nie porównywałem ale jestem prawie pewien, że różnice są
      w każdym miejscu (tapicerka, plastiki, kable, żarówki, itd.)
      Siena to Palio (w Ameryce Pd siena nazywa się palio i występuje również w
      wersji hatchback) czyli "punto dla ubogich". Jeżeli więc nie masz dużej rodziny
      i nie wozisz wielkich walizek, radzę ci kup punto. Poza tym punto jest teraz
      nowe a siena nie przeszła modernizacji od trzech lat. Pozdrawiam.

• Gość: qocur jeżeli koniecznie fiat, to tylko punto IP: *.*.*.* 30.10.01, 17:02
      Jeśli nie potrzebujesz dużego bagażnika, to wszelkie porównania wypadają na
      korzyść Punta. Niech Cię nie zmyli zaliczanie Sieny/Palio w naszej prasie
      motoryzacyjnej do wyższego segmentu "kompaktów", a Punta do "małych". Siena
      jest od punta węższa i ciaśniejsza w środku, z wymiarów większa jest tylko
      długość, w której się mieści rzeczony bagażnik.

Jeżdżę puntkiem z silnikiem 1.2 (niecałe 75KM) i nie mam żadnych kompleksów
      wobec właścicieli hond czy beemek, jeśli chodzi o przyspieszenie.
      Tego, co ktoś wyżej pisał o prowadzeniu się Sieny nie zauważam w Puncie,
      przeciwnie - mój samochodzik trzyma się zakrętów "zębami i pazurami" ;-)
      Zawieszenie niezłe, trochę "sportowo" twarde, ale rzeczywiście delikatne - np.
      wahacze po jakichś stu tysiącach km musiałem wymienić. Ogólnie tzw. awaryjność
      jak u Fiata - z całą pewnością nie jest to Mercedes ;o)))
      • Gość: Maciek tak, punto!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 13:51
        Tez mam punto 75 w wersji ELX. pomimo tego, ze skrzypi (ma 5 lat i prawie
        100tys przebiegu), jestem bardzo z niego zadowolony. rzeczywiscie mozna sie
        poscigac, ma bardzo wygodne fotele, niezle wyposazenie, jest bardzo latwy do
        manewrowania (szczegolnie parkowanie tylem, ktore jest problematyczne w
        sienie), ma mniejszy, ale za to praktyczniejszy bagaznik (jak zlozysz fotele,
        to wejdzie ci znacznie wiecej niz do sieny,a w codziennym uzytkowaniu 500
        litrow bagaznika to tylko wozenie powietrza).
        a poza tym wyglad - sama chyba widzisz, ktory ladniejszy.

pozdrawiam,
        maciek
        • Gość: Arti Re: tak, punto!!! IP: 192.168.0.* 02.11.01, 13:56
          Zdecydowanie Punto.

Mam złe doświadczenia z Palio/Siena. Skrzypi wszystko straszebnie, pali
          cholernie dużo (10l. w mieście - silnik 1.2 75KM). Poza tym jest wąski i
          wysoki. W środku mniej miejsca niż w Punto.
          Zapomnij o Sienie i Palio.
    • Gość: Ewa Re: Punto czy Siena? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.01, 15:00
      Wielkie dzięki chłopaki,zdecydowanie będę szukać punto. Ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka