Dodaj do ulubionych

Jak kupić używane auto

24.08.06, 09:13
Niestety jestem zielona w tym temacie i nie bardzo mam na kogo liczyć. Chcę
kupić używany samochód - na 99% Opla Corsę i zastanawiam gdzie aby nie dać
się oszukać. Tzn nie powypadkowe w dobrym stanie, taki max do 5 lat.
Od osoby prywatnej, w komisie, na allegro? Sprowadzane czy z polskiego salonu?
Czy nie ma szans aby mi sie to udało i kupić nowy samochód?
Poradzcie
Obserwuj wątek
    • robert888 nie uda ci sie kiciu 24.08.06, 09:21
      .
    • iberia30 Re: Jak kupić używane auto 24.08.06, 09:35
      jak ktos bedzie chcial Cie oszukac to i Swiety Boze nie pomoze.
      Wydaje mi sie, ze najlepiej jest kupic od kogos z rodziny, od znajomych bo
      wtedy wiesz jaka byla historia auta.Ja kupowałam w komisie, ktory znajduje sie
      przy gieldzie samochodowej i funkcjonuje ladnych pare lat.Utrafilam auto
      zadbane, wychuchane-perelka.Ale...nie wszystko zloto co swieci.Sugeruje
      upatrzonym autem podjechac na stacje diagnostyczna i do serwisu aby sprawdzic
      faktyczny stan techniczny pojazdu-warto wydac300-500zl i miec spokoj niz
      odzalowac i utopic znacznie wiecej.Dokladnie sprawdzic dokumenty potwierdzajace
      przebieg i historie auta.
      Jesli masz rodzine w Niemczech, Holandii to popros aby tam sie rozejrzeli za
      autem-jakby nie bylo bedzie jezdzone po znacznie lepszych drogach i wieksza
      szansa na lepsze wyposazenie.
    • edek40 Re: Jak kupić używane auto 24.08.06, 09:40
      Jeden moj znajomy sprawdzil grubosc lakieru nowego samochodu z salonu. Mial lakierowany blotnik i drzwi. Auta nie odebral, a dealer kase juz mial. Znajomy nowe i pozbawione wad auto otrzymal po kolejnych 3 miesiacach, bo, jak to okreslil dealer, wypadl z kolejki oczekujacych na dostawe konkretnego skompletowania i koloru. Z uzywanymi moze byc tylko gorzej, bo uszkodzenia blacharskie w trakcie transportu nie sa az tak czeste, jak mniejsze lub wieksze kraksy w ruchu drogowym. Wymagane: duzo cierpliwosci, fachowa pomoc (patrz iberia30) i byc moze zmiana przedmiotu zaiteresowania pod wplywem dobrego stanu innego auta, znalezionego przypadkiem.
    • wujaszek_joe Re: Jak kupić używane auto 24.08.06, 10:02
      poszukaj dokładnie czy na pewno nie znajdziesz jakiegoś znajomego który choc
      trochę zna się na autach.
      jednak czy z nim czy bez niego nie kupuj auta bez wizyty na stacji kontroli
      pojazdów (takiej gdzie robisz przegląd rejestracyjny), wydasz tam 20-50zł
      (czasem na koszt sprzedawcy) ale powinnas się dowiedziec wszystkiego ważnego o
      samochodzie. wchodzisz w raz z diagnostą pod auto gdzie pytasz czy widać ślady
      oleju, czy podwozie nie jest skorodowane, czy nie ma śladów spawania, czy
      zawieszenie mu się podoba.
      wczesniej obowiązkowa jazda próbna. jesli trafi ci sie sprzedawca który będzie
      chciał tego uniknąć i nawet bedzie miał ku temu przekonujące powody to szukasz
      innego auta.
      auto ma jechac prosto, przy hamowaniu nadal prosto, nie moze się nic tłuc na
      dziurawej drodze, wyć, biegi mają chodzic normalnie, kierownica ma się nie
      trząść.
      znajomek potrzebny do niemarnowania czasu na atrakcyjne wraki z komisu.
      tą formę najbardziej odradzam. jak szukałem auta dla siebie to na sto aut z
      komisu do bliższego zainteresowania kwalifikuje się z dziesięć.
      także gratk.pl, ogłoszenia z gazet i szukaj koniecznie bez posredników (to też
      góra 5%aut na gratce ale sto razy pewniejsze niz posrednik)
      nie będzie wielkim nadużyciem gdy powiem że każdy handlarz to oszust i nie
      gadaj nawet z nimi

malutko jest aut na rynku spelniających powyższe ale są. powodzenia
      • iberia30 Re: Jak kupić używane auto 24.08.06, 10:18
        wujaszek_joe napisał:
        >
        > malutko jest aut na rynku spelniających powyższe ale są.

np. moj fordek:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka