robox 19.03.03, 11:04 Policja sprawdza czy aby nikt nie jeździ na oleju opałowym, jestem ciekaw co będzie jeżeli złapią człowieka którego oszukano na stacji benzynowej i wlano ropę z opałem, co wtedy? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: gooooool Re: Sprawdzanie paliwa IP: 212.160.88.* 19.03.03, 13:05 a gdzie sprawdza??? skad masz takie dane??? ;) Link Zgłoś
robox Re: Sprawdzanie paliwa 20.03.03, 09:38 Policja od kilu dni w całym kraju sprawdza czy samochody nie jeżdzą na opale trąbili o tym radio i telewizorni. Link Zgłoś
hiszpan25 Re: Sprawdzanie paliwa 19.03.03, 13:50 Polskie prawo zapewne wymusi na nim zapłatę kary, VAT, akcyzy, itp itd a potem umozliwi mu na drodze sadowej dochodzenie swoich praw u nieuczciwego sprzedawcy paliwa. PZDR! Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: Sprawdzanie paliwa IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 10:33 ta kontrola wydaje mi sie nie bedzie mozliwa w nowych samochodach osobowych bo nie ma takiej technicznej mozliwości nikt sie nieodwazy rozebrac układu zasilania paliwa (potrzebny warsztat) a tagze nie da sie ingerować przez wlew paliwa bo jest tak pozałamywany ze nie ma szans tam wejsc (skąd wiem bo w szkole sredniej próbowałem tacie podbierać paliwo przez wężyk do swojego samochodu i się niedało w żaden sposób) Kontrola chyba bedzie dotyczyć starych kopcących autobusów i cięzarówk w których jest prosty dostep do baku Link Zgłoś
Gość: KajTan Re: Sprawdzanie paliwa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.03, 11:22 Aby miec jakie-takie zabezpieczenie powinnismy: - brac fakture (rachunek) z naszymi danymi, lub danymi samochodu (nr rejestracyjny) - wymoc, aby na fakturze wpisali stan licznika (na kazdej jednej) Rachunek (faktura) zawiera date, ilosc litrow i miejsce tankowania. W razie wykrycia w naszym baku trefnego paliwa (zakaldam, ze uczciwie tankujemy na stacji i nie wlewamy oranzady do baku naszego auta), pokazujemy rachunki, na podtsawie ktorych jestesmy w stanie udowdonic ilosc przejechanych kilometrow i spalonego paliwa - czyli pelen bak, lub duzy % oranzady w naszym baku mogl zostac wlany tylko z dystrybutora stacji, na ktorej tankowalismy. Nie widzie innego rozwiazania - zawsze tankuje na tej samej stacji ORLENU, co sobote lub niedziele. A rachunki bralem profilaktycznie, zeby co miesiac wyliczyc sobie spalanie ;)) pozdroowka KajTan Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Sprawdzanie paliwa... IP: *.acn.waw.pl 20.03.03, 13:55 Gość portalu: KajTan napisał(a): > Aby miec jakie-takie zabezpieczenie powinnismy: > > - brac fakture (rachunek) z naszymi danymi, lub danymi > samochodu (nr rejestracyjny) > > - wymoc, aby na fakturze wpisali stan licznika (na kazdej > jednej) > >============================================== Nie sądzę ,żeby na jakiekolwiek stacji wpisywali stan licznika:))) I to na tyle. Link Zgłoś
Gość: KajTan Wpisywanie stanu licznika.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.03, 14:11 Gość portalu: kixx napisał(a): > Nie sądzę ,żeby na jakiekolwiek stacji wpisywali stan licznika:))) > > I to na tyle. Mylisz sie. Wpisuja na BP i Neste (trzeciej stacji z tego koncernu nie pamietam). Jesli poprosisz - takze na ORLENIE. A z tego powodu wpisuja, ze majac karte lojalnosciowa (nie mylic z punktami promocyjnymi), ktorej uzywasz zamiast gotowki (czy to majac firme, czy nie), wymagane jest podanie stanu licznika. I Oni ten stan wpisuja... ;) Wystarczy zapytac/poprosic... pozdroowka KajTan p.s. nie napisze i to na tyle, bo zasady dobrego wychowania nie dalyby mi spokoju ;)) Link Zgłoś
Gość: w Re: Sprawdzanie paliwa IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 13:50 W swoim życiu słyszałem już o różnych kontrolach - tej też. W Polsce jak ukazują się jakieś nowe przepisy, to można z góry założyć, że mają one dać w d...ę obywatelowi. Ale w tym przypadku nie ma się czego bać - po prostu nie ma jednolitej metody badawczej i każdy taki pomiar jest pseudo pomiarem (zakładając oczywiście, że policja je wykonuje, a nie tylko straszy), którego nie uzna żaden sąd w kategorii dowodu. Metoda "kwasowa" jest najprostszą, ale nikt nie ustalił warunków badania, a więc wracamy do punktu wyjścia - reasumując "hulaj dusza, piekła nie ma". Link Zgłoś
robox Re: Sprawdzanie paliwa 20.03.03, 16:04 Te kontrole są niepotrzebne powinno się raczej kontrolować stacje paliw i dystrybutorów paliwa. Link Zgłoś