Dodaj do ulubionych

Forester z USA

24.10.06, 09:24
Spotkałem się ostatnio z opinią (ASO Subaru), że wersje USA mają
delikatniejszy układ chłodzenia, zawieszenie oraz skrzynię biegów ze względu
na różnice norm na obu kontynentach. Czy jest w tym jakaś prawda?
Obserwuj wątek
    • nautilus.pompilius Re: Forester z USA 24.10.06, 11:21
      Jest. Poza tym dostępne u nas Forestery US Spec są powypadkowe. Nie opłaca się
      ściągać nowego, bo wyjdzie podobna cena jak wersja europejska. Nie wiem, jak
      nowy model, ale poprzednie miały bębnowe hamulce z tyłu.
      • rop5 Re: Forester z USA 24.10.06, 11:57
        2006 rok, bezwypadkowość zweryfikowana. Czy elementy przeze mnie wymienione a w
        szczególności zawieszenie są gorszej jakości?
        • nautilus.pompilius Re: Forester z USA 24.10.06, 12:55
          Gorszej jakości to pewnie nie, ale całkiem możliwe, że zawieszenie US Spec jest
          bardziej miękkie.
          Mogą wystąpić pewne problemy z dostępnością części do wersji US.
    • robert888 Re: Forester z USA 24.10.06, 13:11
      a czy to ma jakikolwiek sens ekonomiczny w sytuacji gdy tegoroczne 230 konne
      leśniki w rzeszy są po 25 ojro?
      • skyddad Re: Forester z USA 24.10.06, 13:22
        Duzo czesci zamiennych jest innych w wersji europejskiej.
        Pzdr.Skyddad
      • rop5 Re: Forester z USA 24.10.06, 13:24
        25 tys euro przekracza mój budżet. Maksymalnie 80 tys. PLN.
        • nautilus.pompilius Re: Forester z USA 25.10.06, 11:22
          Za 80 tys. możesz kupić 2.0XT z 2004 r, to o wiele lepszy wybór, niż US Spec.
          Albo nowy N/A a reszta w kredycie.
          • rop5 Re: Forester z USA 25.10.06, 12:22
            Założyłem sobie, iż chciałbym model 2006, ale być może warto rozpatrzyć Twoje
            argumenty. Czy mógłbyś je krótko przedstawić, pomijając kwestię mocniejszego
            silnika z doładowaniem. Nie mam ciśnienia na turbo, natomiast odnoszę wrażenie,
            że 125 konny wolnossący może być za słaby. W alternatywie jest jeszcze nowszy
            dwulitrowy, ale niestety nie spotkałem się z interesującą ofertą. Pozdrawiam.
            • nautilus.pompilius Re: Forester z USA 25.10.06, 13:54
              MY' 06 jest już tylko w nowej budzie, silnik ma 168KM. Co prawda różnica w KM
              jest nieduża w porównaniu z 2.0XT (177KM) za to w osiągach znaczna. Z silnikiem
              125 KM są modele 2003-2005, jest to trochę za mało (moim zdaniem) ale da się
              jeździć. Poza tym mają reduktor.
              Wersje US (te starsze MY'2003-2005)są w wersjach 2.5 n/a, ok. 170 KM. US nie
              mają reduktora, wyposażenie wnętrza jest na ogół uboższe niż w wersjach EU,
              (chyba, że wersja LL.Bean).
              Modele 2003-2005 niewiele się różnią. Na zewnątrz niczym (może felgami), w
              środku szczegółami. 2004 dostał nową kierownicę itp.
              Dysponując budżetem 80 tys. szukałbym wersji europejskiej 2.0XT, MY 04. Nie
              będzie raczej problemu ze znalezieniem w tej cenie rocznika 2003 w bardzo dobrym
              stanie, a i pewnie 2004 się znajdzie. Ewentualnie można próbować znaleźć MY
              2006, n/a, ale do roboty.
              MY = rok modelowy. Rok produkcji może być wcześniejszy niż rok modelowy, jak
              trafisz na wczesny egzemplarz.
              • devote Re: Forester z USA 25.10.06, 22:25
                moze jest tak jak w przypadku vw
                tzn vw na rynek amerykanski sa wyzej zawieszone.nieco dluzsze sprezyny i inne
                amortyzatory
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka