26.10.06, 12:55
Zbliża się czas wymiany opon, więc postanowiłem zrobić trochę lansu ;) i
kupić alufelgi do mojego focusa II tak aby mieć gotowe na wiosnę. Rozmiar
opon 195/60/15, w jakim mam rozmiarze kupić alufelgi? Może szesnastki?
Firmowe fordowskie kosztują ok. 1600 za komplet, czy ktoś może mi polecić
inne firmy?
Obserwuj wątek
    • polam5 Re: pytanko 26.10.06, 18:40
      No wiec masz okazje aby zmienic charakter auta i tu nasow siepytanie co chcesz?
      Jak chcesz auto zrobic bardziej sportowe - zwieksz srednice ale nie o jeden lecz
      o 2 numery (jak ma 15-ki to zmien na 17) np 205/45/17. Oczywiscie wtedy
      zmiejszy sie profil opon i komfort jazdy ale poprawi sie prowadzenie na
      zakretach i wyglad - bedzie to niestety drozsza opona bo jakos tak wyglada ze do
      rozmiaru 15 ceny sa niskie a od 16 w gore ceny sie prawie podwajaja ...(zmiana z
      15ki na 16 bedzie malo widoczna a roznica w koszcie 17 vs 16 chyba nie az taki
      duza ). Jesli 16-ki to 205/50/16 bedzie wlasciwym rozmiarem.

des4 napisał:

> Zbliża się czas wymiany opon, więc postanowiłem zrobić trochę lansu ;) i
      > kupić alufelgi do mojego focusa II tak aby mieć gotowe na wiosnę. Rozmiar
      > opon 195/60/15, w jakim mam rozmiarze kupić alufelgi? Może szesnastki?
      > Firmowe fordowskie kosztują ok. 1600 za komplet, czy ktoś może mi polecić
      > inne firmy?
    • kodem_pl Re: pytanko 26.10.06, 19:07
      Bierz 17 ori fordowskie. Wyglad bedzie super:-D A jak masz duzo szczescia i
      czasu na poszukiwania to kup alusy z focusa st.
      • nyssan Re: pytanko 26.10.06, 19:43
        siedemnastki, fakt bajer jest, ale: komfort jazdy przestaje istnieć, skracasz
        żywotność elementów zawieszenia o połowę, dobry strzał w np:studzienkę i koszty
        rosną: opona + felga ( nie daj sobie wmówić, że sie wyprostuje). Na nasze drogi
        opona o profilu 40 sie nie nadaje- błyskawicznie sie wybija.
        Proponuję 16 cali, profil 50, to naprawdę minimum zeby sie fajnie i dość długo
        jeździło.
        Poszukaj czegoś w OZ-cie- są prawie nieśmiertelne!
        • nyssan Re: pytanko 26.10.06, 19:57
          Warto przyjrzeć sie też ofercie firmy AEZ-coraz lepsza jakość, bogata oferta.
          I żeby nie było, że teoretyk- 215/40/17 w komplecie- spoczywają w piwnicy.
          Wróciłem do 15-stek.
        • kodem_pl Re: pytanko 26.10.06, 19:59
          Mam 195/50/15 w escorcie i rozwalilem jedna felge na mazurach jadac z pelnym
          zaladunkiem. Wyprostowala sie bez problemu. W Mondeo mamy 205/55/16 i komfort
          jest jak najbardziej OK. E Escorcie tez nie narzekam. Masa ludzi jezdzi na 17,
          18 czy 19 i zyja...
          • nyssan Re: pytanko 26.10.06, 20:09
            Zgoda. Jeżdżą. Tylko, że wiekszość z nich nie zdaje sobie sprawy w jakim stanie
            są ich kółka. Jechałem z takim i pytam: co tak głośno pracują opony? On: to
            opory toczenia. Jasne, a huk taki jak w wozie drabiniastym.
            Pojechaliśmy ze znajomym Ibizą na 17-stce na południe naszego cudownego kraju.
            dobre drogi sie wreszcie skończyły i... wrócilismy z milionem wżer grubości
            palca w nowiutkich P-Zero! Więc co to za życie?
            • kodem_pl Re: pytanko 26.10.06, 20:42
              Akurat pirelli sa mega delikatne i zawsze tak bylo:-D

Huk od czego Twoim zdaniem byl? Musial miec albo beznadziejne opony, albo
              wywalone lozysko;-)
              • nyssan Re: pytanko 26.10.06, 20:52
                Wybite opony, albo wszystkie łożyska do wymiany. Ale to chyba mało prawdopodobne.
                Trzymam się z daleka od "pirelek", więc pewnie masz rację. Były jakieś takie
                mięciutkie. Normalnie każdy kamień czuć było w srodku auta pod stopami.
                Trzymały jednak pierwsza klasa, ale tylko na równym.

• des4 Re: pytanko 27.10.06, 07:43
                  Dziękii za podpowiedzi. Ponieważ nie jestem drogowym ścigantem i maniakiem
                  designu, ale lubię komfort jazdy, zdecyduję się chyba na 205/50/16 - czyli
                  wariant umiarkowany. Wciąz tylko zastanawiam się nad marką....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka