Dodaj do ulubionych

kopcący oplowski diedel

10.11.06, 08:02
Witam.
co może być przyczyną, że w moim oplu jak mocno przycisnę pedał gazu straszie
kopci z rury wydechowej. Dodam, że silnik to 2.2 DTI. Wygląda na to, że
mieszanka paliwa jest nieodpowiednia. Czy to przez ten przepływomierz
powietrza, czy jakieś podciśnienia, a może coś innego?
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: kopcący oplowski diedel 10.11.06, 08:11
      u mojego ojca w mondeo tdci przyczyną dymienia był uszkodzony zawór EGR
    • egon1960 Re: kopcący oplowski diedel 10.11.06, 10:52
      Miałem podobne doświadczenia z TDI w Octavii. Powodem był uszkodzony czujnik
      temperatury cieczy chłodzącej ( pokazywał prawidłową temperaturę na wskaźniku
      ale inne informacje trafiały do kompa i przez to dymił jak stary Ikarus). Po
      wymianie czujnik dymienie ustało.

POZDR
    • foreks Re: kopcący oplowski diedel 10.11.06, 13:02
      soft, egr albo wtryski pozacierane.
      • kras_kras Re: kopcący oplowski diedel 10.11.06, 13:12
        byłem ostatnio na diagnostyce komp. i nic nie wykazała- tzn żadnych błędów.
        natomiast jakis rok temu mechanik odłączył mi jakąś rurkę, która biegnie od
        tych pdciśnień (między wlwwem płynu do spryskiwaczy a akumulatorem) do jakiegoś
        zaworu, który umiejscowiony jest z przodu silnika nad chłodnicą (przyłączone do
        niego są gumowe rury o dużej średnicy.
        • kras_kras Re: kopcący oplowski diedel 10.11.06, 13:36
          dodam, że zrobił to bo silnik zawieszał się na wyższych obrotach - podobno. no
          i powiedział, że spokojnie mogę na tym jeździć
          • skyddad Re: kopcący oplowski diedel 10.11.06, 18:16
            Diesel kopcacy pod obciazeniem to jest;
            problem z wtryskiwaczami.W momencie obciazenia juz nie wysteopuje dozowanie
            paliwa lecz paliwo sie leje do komory. Powod zla regulacja wtryskiwacza.Oddac do
            warsztatu niech sprawdza przy jakim cisnieniu sie otwiera.Wyreguluja lub wymienia.
            Ciekawe ze tego nie wychwicili na kontroli rocznej.Nie powinien dostac
            przegladu.To jest powazne uszkodzenie.Jazda dluzej z takim silnikiem doprowadzi do:
            pekniecia kolektora wydechowego.Zanieczyszczanie srodowiska cancerogennymi srodkami.
            Pzdr.Sky.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka