Dodaj do ulubionych

Co to znaczy że samochód "bierze olej"???

16.11.06, 18:35
Może ktoś mi to wytłumaczy?? Będe bardzo wdzięczny. To się tyczy bęzyniaków
czy disli???
Obserwuj wątek
    • habudzik Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 16.11.06, 18:40
      xwodas1 napisał:

> Może ktoś mi to wytłumaczy?? Będe bardzo wdzięczny. To się tyczy bęzyniaków
      > czy disli???

To ze ja jadąc takim samochodem marki toYYYotą z Warszawy do Zakopca musiałem
      jeszcze zabrać ze sobą bańke łoleju na dolewke . To jedno z najgorszych przeżyć
      bo jeśli samochód nawali to wzywasz pomoc ale jak bierze olej to nikt Ci nie
      pomoże .
    • baartur Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 16.11.06, 19:44
      Przykładowo po pokonaniu dystansu 1000km musisz dolać do silnika np. 1 litr
      oleju lub więcej żeby go utrzymać na prawidłowym poziomie.
    • polam5 Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 16.11.06, 20:39
      Nie mowimy tu o wyciekach....bo to nie kwalifikuje sie do tego okreslenia.
      "Branie oleju" znaczy ze jakas ilosc oleju przedostaje sie do komory silnika i
      jest spalana i to moze wymagac "dolewek" pomiedzy wymianami.
      Wiekszosc popularnych aut jest tak zaprojektowana ze ubytki sa bardzo niewielkie
      i "dolewki " pomiedzy zmianami nie sa konieczne ani potrzebane.
      Niektore samochody sa tak zaprojektowane ( np BMW M5 E39) ze pewne zuzycie oleju
      jest normalne i jesli to zuzycie jest w "normie" to nie jest oznaka problemu
      (zwykle nie wieksze niz 1L na 1000km.)
      Starsze auta czasami zuzywaja olej bo szczelnosc cylindrow sie pogorszyla i
      potrzeba czestych dolewek co oznacza zwykle poczatek konca.

xwodas1 napisał:

> czy disli???
      • uny Re: poprawka 16.11.06, 21:19
        część oleju przedostaje sie do cylindra a nie do komory silnika ;)
        • polam5 Re: poprawka - Racja 16.11.06, 22:11
          Dla mnie to bylo wszystko jedno.... niuanse jezykowe czy tez pomylenie
          nazewnictwa?? Bo jezyka samochodowego nauczylem sie nie w PL.
          Czy to znaczy ze komora silnika to jest to co pod cylindrami i czy tez to co pod
          maska? (pytanie powazne)

uny napisał:

> część oleju przedostaje sie do cylindra a nie do komory silnika ;)
          • 737ng Re: poprawka - Racja 17.11.06, 04:24
            Komora silnika - pod maska
            komora spalania - nad tlokiem, w cylindrze.

A mi polski rdzewieje, za to moja panne ucze - smiesznie wymawia slowa :)

K.
            • uny Re: dokładnie 17.11.06, 07:38
              już nie mam czego poprawiać, kolega był szybszy
              pzdr
              a ojczystego języka nie zapominać!
      • skodamoher Bzdury klepiesz 17.11.06, 11:02
        polam5 napisał:

> Nie mowimy tu o wyciekach....bo to nie kwalifikuje sie do tego okreslenia.
        > "Branie oleju" znaczy ze jakas ilosc oleju przedostaje sie do komory silnika i
        > jest spalana i to moze wymagac "dolewek" pomiedzy wymianami.
        > Wiekszosc popularnych aut jest tak zaprojektowana ze ubytki sa bardzo niewielki
        > e
        > i "dolewki " pomiedzy zmianami nie sa konieczne ani potrzebane.
        > Niektore samochody sa tak zaprojektowane ( np BMW M5 E39) ze pewne zuzycie olej
        > u
        > jest normalne i jesli to zuzycie jest w "normie" to nie jest oznaka problemu
        > (zwykle nie wieksze niz 1L na 1000km.)
        > Starsze auta czasami zuzywaja olej bo szczelnosc cylindrow sie pogorszyla i
        > potrzeba czestych dolewek co oznacza zwykle poczatek konca.

Wiesz, że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele. Komora silnika to miejsce
        pomiędzy kielichami, przegrodą a belką przednią gdzie jest zamocowany na łapach
        silnik. Branie oleju to taki kolokwialny zwrot oznaczający, że olej przedostaje
        się do cylindra i jest spalany, najczęsciej przez uszczelniacze zaworów.

Twój komentarz o BMW E39 zwala z nóg. Już nawet biorąc pod uwagę ilośc silników
        w tym modelu każdy widzi że nie ma najmniejszego sensu.

To samo tyczy się projektowania samochodów tak żeby brały olej. Projektuje się
        tak żeby nie brały, ale z uwagi na np. defekty materiału każdy samochód spala
        minimalne ilości oleju. Często im bardziej wysokoobrotowy silnik tym bardziej
        podatny na spalanie oleju.
        • niknejm Re: Bzdury klepiesz 17.11.06, 11:55
          skodamoher napisał:

> Wiesz, że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele. Komora silnika to miejsce
          > pomiędzy kielichami, przegrodą a belką przednią gdzie jest zamocowany na
          > łapach silnik.

Się zgadzam. Przedpiśca się 'przeklawiaturował', ale wiadomo o co chodzi.

> To samo tyczy się projektowania samochodów tak żeby brały olej. Projektuje się
          > tak żeby nie brały, ale z uwagi na np. defekty materiału każdy samochód spala
          > minimalne ilości oleju.

Się nie zgadzam. Samochody z olejowym chłodzeniem denka tłoka (dodatkowy
          natrysk oleju na denko tłoka mający obniżać temperaturę tego elementu)
          mają 'wkalkulowane' zużycie oleju. Widać to w przypadku niektórych silników
          wysokoobrotowych (odcięcie powyżej 8000 obr/min) i doładowanych. Część oleju
          rozpylanego na denko tłoka odparowuje i pary te są odprowadzane do kolektora
          dolotowego po czym spalane w cylindrze wraz z mieszanką. Oczywiście nie
          przesadzajmy - zużycie oleku w przypadku takich silników wynosi od niemal
          niezauważalnego (przy delikatnej jeździe) do ponad 1L na 1000km (przy jeździe
          ekstremalnej i w przypadku niektórych silników).

Pzdr
          Niknejm
      • drinexile Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 17.11.06, 13:43
        Nie wmawiaj ludziom, że zużycie np 950 ml oleju silnikowego na 1000 km jest
        normą! Możę w rasowanych, rajdowych bolidach, ale nie w
        samochodach "normalnych". Jeżeli jakaś firma wciska taką ściemę klientowi, to
        po prostu maskuje wadę fabryczną albo niedopracowany silnik. Miałem już trochę
        samochodów, nigdy nie oszczędzałem na olejach i nigdy nie musiałem dolewać
        oleju między przeglądami.
    • radiomis Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 16.11.06, 20:42
      "disel" to bierze duzo oleju. napedowego
    • belus77 W tym kraju tylko ryba nie bierze! 16.11.06, 22:23
    • dr.wal2 Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 17.11.06, 08:55
      xwodas1 napisał:

> czy disli???

.. to znaczy ze wlasciciel auta jest/byl bardzo oszczedny,nalezaloby sie
      powiesic go za portfel,-by sie nauczyl oszczedzac wlasciwie-dobre ASO i dobre
      oleje !
      • uki145 Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 17.11.06, 14:48
        WitaM! wszystko zalezy od sposobu eksploatacji i konkretnego silnika. kazdy
        silnik bierze olej(nie wazne czy nowy czy stary) ,bo wynika to z konstrukcji
        silnika (zawsze olej przedostaje sie do komory spalania) w zaleznosci jednak
        od załozen konstrukcyjnych silnika , sposobu eksploatacji i rodzaju
        stosowanego oleju .moze to byc w nowym silniku (od 0,1 -1,5 litra na 10000
        km).np TDI z pompowtryskiwaczami ,czy silniki alfa romeo twin Spark(te ostatnie
        z uwagi na specyficzny sposób smarowania prowadnic zaworowych) biora duzo oleju
        (1 l /10 000 km jest norma ) .nie swiadczy to o zuzyciu silnika ,tylko wynika
        z jego konstrukcji .warto brac ten fakt pod uwage i kazdy przypadek rozpatrywac
        indywidualnie. uwazam ,ze niezaleznie od konstrukcji , matrwic nalezy sie
        dopiero wtedy ,gdy zuzycie oleju dochodzi do 1l/1000-2000 km .czesto okazuje
        sei jednak ,ze naprawa nie jest jeszcze ostatecznoscia,mozna amienic olej na
        gestrzy i problem sam ustapi.Pozdrawiam Łukasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka