xwodas1 16.11.06, 18:35 Może ktoś mi to wytłumaczy?? Będe bardzo wdzięczny. To się tyczy bęzyniaków czy disli??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
habudzik Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 16.11.06, 18:40 xwodas1 napisał: > Może ktoś mi to wytłumaczy?? Będe bardzo wdzięczny. To się tyczy bęzyniaków > czy disli??? To ze ja jadąc takim samochodem marki toYYYotą z Warszawy do Zakopca musiałem jeszcze zabrać ze sobą bańke łoleju na dolewke . To jedno z najgorszych przeżyć bo jeśli samochód nawali to wzywasz pomoc ale jak bierze olej to nikt Ci nie pomoże . Link Zgłoś
baartur Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 16.11.06, 19:44 Przykładowo po pokonaniu dystansu 1000km musisz dolać do silnika np. 1 litr oleju lub więcej żeby go utrzymać na prawidłowym poziomie. Link Zgłoś
polam5 Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 16.11.06, 20:39 Nie mowimy tu o wyciekach....bo to nie kwalifikuje sie do tego okreslenia. "Branie oleju" znaczy ze jakas ilosc oleju przedostaje sie do komory silnika i jest spalana i to moze wymagac "dolewek" pomiedzy wymianami. Wiekszosc popularnych aut jest tak zaprojektowana ze ubytki sa bardzo niewielkie i "dolewki " pomiedzy zmianami nie sa konieczne ani potrzebane. Niektore samochody sa tak zaprojektowane ( np BMW M5 E39) ze pewne zuzycie oleju jest normalne i jesli to zuzycie jest w "normie" to nie jest oznaka problemu (zwykle nie wieksze niz 1L na 1000km.) Starsze auta czasami zuzywaja olej bo szczelnosc cylindrow sie pogorszyla i potrzeba czestych dolewek co oznacza zwykle poczatek konca. xwodas1 napisał: > Może ktoś mi to wytłumaczy?? Będe bardzo wdzięczny. To się tyczy bęzyniaków > czy disli??? Link Zgłoś
uny Re: poprawka 16.11.06, 21:19 część oleju przedostaje sie do cylindra a nie do komory silnika ;) Link Zgłoś
polam5 Re: poprawka - Racja 16.11.06, 22:11 Dla mnie to bylo wszystko jedno.... niuanse jezykowe czy tez pomylenie nazewnictwa?? Bo jezyka samochodowego nauczylem sie nie w PL. Czy to znaczy ze komora silnika to jest to co pod cylindrami i czy tez to co pod maska? (pytanie powazne) uny napisał: > część oleju przedostaje sie do cylindra a nie do komory silnika ;) Link Zgłoś
737ng Re: poprawka - Racja 17.11.06, 04:24 Komora silnika - pod maska komora spalania - nad tlokiem, w cylindrze. A mi polski rdzewieje, za to moja panne ucze - smiesznie wymawia slowa :) K. Link Zgłoś
uny Re: dokładnie 17.11.06, 07:38 już nie mam czego poprawiać, kolega był szybszy pzdr a ojczystego języka nie zapominać! Link Zgłoś
skodamoher Bzdury klepiesz 17.11.06, 11:02 polam5 napisał: > Nie mowimy tu o wyciekach....bo to nie kwalifikuje sie do tego okreslenia. > "Branie oleju" znaczy ze jakas ilosc oleju przedostaje sie do komory silnika i > jest spalana i to moze wymagac "dolewek" pomiedzy wymianami. > Wiekszosc popularnych aut jest tak zaprojektowana ze ubytki sa bardzo niewielki > e > i "dolewki " pomiedzy zmianami nie sa konieczne ani potrzebane. > Niektore samochody sa tak zaprojektowane ( np BMW M5 E39) ze pewne zuzycie olej > u > jest normalne i jesli to zuzycie jest w "normie" to nie jest oznaka problemu > (zwykle nie wieksze niz 1L na 1000km.) > Starsze auta czasami zuzywaja olej bo szczelnosc cylindrow sie pogorszyla i > potrzeba czestych dolewek co oznacza zwykle poczatek konca. Wiesz, że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele. Komora silnika to miejsce pomiędzy kielichami, przegrodą a belką przednią gdzie jest zamocowany na łapach silnik. Branie oleju to taki kolokwialny zwrot oznaczający, że olej przedostaje się do cylindra i jest spalany, najczęsciej przez uszczelniacze zaworów. Twój komentarz o BMW E39 zwala z nóg. Już nawet biorąc pod uwagę ilośc silników w tym modelu każdy widzi że nie ma najmniejszego sensu. To samo tyczy się projektowania samochodów tak żeby brały olej. Projektuje się tak żeby nie brały, ale z uwagi na np. defekty materiału każdy samochód spala minimalne ilości oleju. Często im bardziej wysokoobrotowy silnik tym bardziej podatny na spalanie oleju. Link Zgłoś
niknejm Re: Bzdury klepiesz 17.11.06, 11:55 skodamoher napisał: > Wiesz, że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele. Komora silnika to miejsce > pomiędzy kielichami, przegrodą a belką przednią gdzie jest zamocowany na > łapach silnik. Się zgadzam. Przedpiśca się 'przeklawiaturował', ale wiadomo o co chodzi. > To samo tyczy się projektowania samochodów tak żeby brały olej. Projektuje się > tak żeby nie brały, ale z uwagi na np. defekty materiału każdy samochód spala > minimalne ilości oleju. Się nie zgadzam. Samochody z olejowym chłodzeniem denka tłoka (dodatkowy natrysk oleju na denko tłoka mający obniżać temperaturę tego elementu) mają 'wkalkulowane' zużycie oleju. Widać to w przypadku niektórych silników wysokoobrotowych (odcięcie powyżej 8000 obr/min) i doładowanych. Część oleju rozpylanego na denko tłoka odparowuje i pary te są odprowadzane do kolektora dolotowego po czym spalane w cylindrze wraz z mieszanką. Oczywiście nie przesadzajmy - zużycie oleku w przypadku takich silników wynosi od niemal niezauważalnego (przy delikatnej jeździe) do ponad 1L na 1000km (przy jeździe ekstremalnej i w przypadku niektórych silników). Pzdr Niknejm Link Zgłoś
drinexile Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 17.11.06, 13:43 Nie wmawiaj ludziom, że zużycie np 950 ml oleju silnikowego na 1000 km jest normą! Możę w rasowanych, rajdowych bolidach, ale nie w samochodach "normalnych". Jeżeli jakaś firma wciska taką ściemę klientowi, to po prostu maskuje wadę fabryczną albo niedopracowany silnik. Miałem już trochę samochodów, nigdy nie oszczędzałem na olejach i nigdy nie musiałem dolewać oleju między przeglądami. Link Zgłoś
radiomis Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 16.11.06, 20:42 "disel" to bierze duzo oleju. napedowego Link Zgłoś
dr.wal2 Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 17.11.06, 08:55 xwodas1 napisał: > Może ktoś mi to wytłumaczy?? Będe bardzo wdzięczny. To się tyczy bęzyniaków > czy disli??? .. to znaczy ze wlasciciel auta jest/byl bardzo oszczedny,nalezaloby sie powiesic go za portfel,-by sie nauczyl oszczedzac wlasciwie-dobre ASO i dobre oleje ! Link Zgłoś
uki145 Re: Co to znaczy że samochód "bierze olej"??? 17.11.06, 14:48 WitaM! wszystko zalezy od sposobu eksploatacji i konkretnego silnika. kazdy silnik bierze olej(nie wazne czy nowy czy stary) ,bo wynika to z konstrukcji silnika (zawsze olej przedostaje sie do komory spalania) w zaleznosci jednak od załozen konstrukcyjnych silnika , sposobu eksploatacji i rodzaju stosowanego oleju .moze to byc w nowym silniku (od 0,1 -1,5 litra na 10000 km).np TDI z pompowtryskiwaczami ,czy silniki alfa romeo twin Spark(te ostatnie z uwagi na specyficzny sposób smarowania prowadnic zaworowych) biora duzo oleju (1 l /10 000 km jest norma ) .nie swiadczy to o zuzyciu silnika ,tylko wynika z jego konstrukcji .warto brac ten fakt pod uwage i kazdy przypadek rozpatrywac indywidualnie. uwazam ,ze niezaleznie od konstrukcji , matrwic nalezy sie dopiero wtedy ,gdy zuzycie oleju dochodzi do 1l/1000-2000 km .czesto okazuje sei jednak ,ze naprawa nie jest jeszcze ostatecznoscia,mozna amienic olej na gestrzy i problem sam ustapi.Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś