car-problem 20.11.06, 21:25 Hello, kupilem i zarejestrowalem samochod w czerwcu, ale zapomnialem wybrac sie do US i teraz w wielkim przeblysku inteligencji przypomnialem sobie o tym, duza kare dostane za az takie zwlekanie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
frequentflyer Re: Kara z US 20.11.06, 21:28 sciongałeś kara z hameryki i zapomniałeś po niego pojechać? bez sensu. Link Zgłoś
cougar4 Re: Dużą. /nt 21.11.06, 14:25 W niektorych urzedach dlatego nie chca rejestrowac bez dowodu oplacenia podatku od czynnosci cywilno prawnych. A co do kary to sie nie przerazaj. Podatek to 2% od wartosci samochodu w chwili zakupu (US nie zawsze zgadza sie na kwote podana w umowie). Na jego zaplacenie masz 14 dni od powstania obowiazku czyli od dnia zakupu. Po tym czasie nalicza Ci odsetki od niezaplaconego podatku. Ale i tak smieszne bo od samochodu o wartosci 100 tysiecy zl podatek wyjdzie 2000 a odsetki za roczne spoznienie 220 zlotych. Od marca tego roku odsetki od podatkow to 11% rocznie. Tak wiec idz do urzedu, zloz druk PCC-1 costam i udaj sie od razu do odpowiedniego pokoju zeby wyliczyli Ci odpowiednia kwote wraz z odsetkami i od razu zaplac. Wtedy napewno nie beda wszczynac zadnego postepowania (nawiasem mowiac za nieplacenie podatkow grozi do 2 lat pozbawienia wolnosci;-). 3 lata temu zglosilem sie do US po roku i okazalo sie ze odsetki nie przekroczyly wartosci minimalnej i nie musze ich oplacac. Z tym ze samochod mial niska wartosc;-) Link Zgłoś
macgregor-72 Re: Dużą. /nt 21.11.06, 19:06 Nie masz racji. Mi jak opłaciłem US 3 dni po terminie 14dniowym od razu policzyli parę groszy odsetek. Niecały rok po tym przyszło do mnie pismo aby stawić się do US i wyjaśnić PIT. Sądziłem, że mam kontrolę PITów z podatku dochodowego ale okazało się, że chodzi o opóźnienie po kupnie samochodu i dowalili mi 100 lub 150zł - wymigać się mogłem od tego, gdybym wtedy był ciężko chory lub coś w tym stylu i dlatego nie zdążył opłacić podatków. Link Zgłoś
hydromanekin Re: Dużą. /nt 21.11.06, 21:22 Mowisz o dwoch roznych sprawach: odsetki od niezaplaconego podatku to jedno (tych nie unikniesz, chyba ze ich wysokosc nie przekracza kwoty minimalnej - chyba 2 zl), a mandat z KKS za nieterminowe zlozenie delkaracji PCC-1 to drugie (tutaj bardzo latwo uniknac placenia, patrz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=32619397&a=36196121 Link Zgłoś