Dodaj do ulubionych

Wymiana Filtra oleju

27.11.06, 12:27
Czy filtr oleju powinien byc wymieniany przy kazdej wymianie oleju? czy tez mozna go czasem "zostawic" olej zmieniam co 10tys km.
Obserwuj wątek
    • rasiauskas Re: Wymiana Filtra oleju 27.11.06, 12:46
      Tak, koniecznie. W filtrze oleju jest najwiecej brudu.
      • rasiauskas Re: Wymiana Filtra oleju 27.11.06, 12:48
        Zaraz przyjda fachowcy co zakwestionuja to co napisalem oczywiscie. Napisza ze
        nie potrzeba, i ze wogole najlepiej zima jezdzic na slickach, a w nocy bez
        swiatel itd.
        • karkochas Re: Wymiana Filtra oleju 27.11.06, 14:46
          Sprawdź w instrukcji. W peugeocie miałem wymianę oleju co 10tys, a filtra co
          drugą wymianę oleju. W nowszym citroenie, ale z identycznym silnikiem i filtr i
          olej co 20tys.
          • piotr33k2 Re: Wymiana Filtra oleju 27.11.06, 15:55
            jak by nie było w instrukcji lepiej wymeniać razem ,oszczednosci małe a pewnośc
            i samopoczucie lepsze,jeszcze dobrze od razu wymienic za jednym zamachem filtr
            paliwa i powietrza , ja tak robie.
    • dewulot1 Re: Wymiana Filtra oleju 27.11.06, 16:59
      Znam goscia ktory przejechal pol miliona kilometrow i silnik dalej mu chodzi
      jak nowy i nie bierze oleju. On zmienia olej co 5 tys kilometrow a filtr oleju
      co drugi raz. Znam tez goscia ktory przejechal 170 tys kilometrow na fabrycznym
      filtrze oleju i nic sie nie stalo. On twierdzil ze filtra oleju w ogole nie
      potrzeba wymieniac i byc moze ma racje*. Tamten samochod sprzedal a w nowym tez
      nie wymienia filtra. Olej jednak wymienia.

* Jak sie zastanowic nad zasada dzialania filtra to trudno sie z gosciem nie
      zgodzic. "Srednica" zanieczyszczen przedostajacych sie przez stary filtr nie
      powinna byc wieksza niz przez nowy filtr. Moznaby nawet pomyslec ze filtr czym
      starszy tym lepiej (dokladniej) filtruje. W starym filtrze przepustowosc sie
      pogarsza i z biegiem czasu moze sie on zapchac calkowicie i wtedy klapa.
      Pytanie po ilu tysiacach/setkach/milionach kilometrow to nastapi.
      • uki145 Re: Wymiana Filtra oleju 27.11.06, 18:15
        WItam! tak tak, a ja znam goscia co przejechał 200 000 tys km bez wymiany
        oleju ,jedynie robił dolewki i wymieniał filtr co 10 tys km ;-) ;-) ;-) a tak
        na powaznie to filtr z biegiem czasu ,im wiecej osadu zbiera z oleju tym
        zmniejsza sie jego przepustowosc i tym samym zmniejsza sie cisnienie oleju
        dlatego w trosce o komndycje jednostki napedowej nalezy wymieniac filtr oleju
        jak najczesciej ( zwykle przy wymianie oleju) .Pozdrawiam Łukasz
        • dewulot1 Re: Wymiana Filtra oleju 27.11.06, 18:34
          > dlatego w trosce o komndycje jednostki napedowej nalezy wymieniac filtr
          oleju
          > jak najczesciej ( zwykle przy wymianie oleju) .Pozdrawiam Łukasz

W wielu samochodach jest wskaznik cisnienia oleju. Nigdy nie zauwazylem poprawy
          po wymianie filtra, a wymieniam co druga zmiane oleju. Domyslam sie ze jakbym
          filtr oleju wymienial za kazdym razem albo pomiedzy olejami albo i co dzien, to
          tez by nie bylo poprawy cisnienia. Wydaje mi sie ze po wymianie oleju przez 5
          tys kilometrow nazbiera sie ulamek ulamka takiej ilosci zanieczyszczen zeby
          filtr zatkac. Jak dla mnie ryzyko jest za duze zeby to sprawdzac na wlasnym
          samochodzie, ale w te 170 tysiecy wierze.
          A jak czesto nalezy myc rece, jak sa brudne czy co trzy godziny?
        • dewulot1 Temat mnie zaintrygowal 27.11.06, 18:58
          I poszperalem w necie. Okazuje sie ze w filtrach jest zawor bezpieczenstwa
          ktory sie otwiera przy okreslonym cisnieniu i w przypadku powaznego zatkania
          filtra silnik po prostu jest smarowany nieprzefiltrowanym olejem. Pytanie
          jednak pozostaje aktualne, ile kilometrow trzeba przejechac aby sie to stalo?

ja znam goscia co przejechał 200 000 tys km bez wymiany
          > oleju ,jedynie robił dolewki i wymieniał filtr co 10 tys km ;-) ;-) ;-

Chyba lepiej wymieniac olej!
          • skyddad Re: Temat mnie zaintrygowal 27.11.06, 20:13
            Jest tak zasada;
            wymiana oleju i filtru.
            Mozna od niej odejsc i wymieniac olej i filtr co 50.000km ale pod rugiej
            zmnianie oleju wymienic rowniez silnik.
            Pzdr.Sky.
            P.S Wszystkie skrocone interwaly wymiany sa wymuszone przez ochrone srodowiska a
            nie firmy samochodowe.Po uzgiodnienuiu zdecydowano sie na skrocenie zywotnosic
            silnikow aby zmiejszyc gory zuzytego oleju trucizny.
            • dewulot1 Re: Temat mnie zaintrygowal 27.11.06, 20:32
              Ale to jest polskie forum i zasada jest taka: jak najdluzej mozna jezdzic na
              jednym filtrze?
              Uwazam ze filtry sa produkowane z takim zapasem bezpieczenstwa ze spokojnie
              mozna je wymieniac co drugi raz.

(chciales chyba napisac wydluzone interwaly)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka