Dodaj do ulubionych

Nowa Honda Civic 4d

IP: 62.231.143.* 15.11.01, 13:52
Czy ktos jezdzil nowa Honda Civic w wersji sedan, szczegolnie z silnikiem 1.6.
Czy jest duza roznica miedzy 1.4 i 1.6?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Nowa Honda Civic 4d IP: *.pg.com 15.11.01, 14:06
      Gość portalu: A napisał(a):

> Czy ktos jezdzil nowa Honda Civic w wersji sedan, szczegolnie z silnikiem 1.6.
      > Czy jest duza roznica miedzy 1.4 i 1.6?

Mogę Ci od razu powiedzieć, że różnica jest bardzo duża, choć nowym 1.6 nie
      jeździłem, za to mam doświadczenia z poprzedniej palety modeli.
      1.6 to silnik i-VTEC. Ma nie tylko większą moc, ale przede wszystkim znacznie
      bardziej płaski przebieg krzywej momentu obrotowego dzięki zmiennym fazom
      rozrządu i zmiennemu skokowi zaworów.
      W moim Civicu 1.8 (poprzednia generacja i starsza implementacja systemu VTEC) max
      moment obrotowy wynosi 166Nm i osiągany jest przy 6300 obrotach/min. Ale już od
      około 2000 obr/min przekracza on 150Nm. Efekt - bardzo dobra elastyczność jak na
      wolnossący silnik 1.8 - również na niższych obrotach. A na obrotach powyżej 5000
      jest to już prawdziwa rakieta jak na silnik 1.8.

Zatem moim zdaniem - warto.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: Wojtek Re: Nowa Honda Civic 4d IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.01, 14:09
        Moglem w ciemno strzelac, ze pierwsza osaba, ktora odpowie na tego posta bedzie
        Niknejm :))))
        • civic_vtec Re: Nowa Honda Civic 4d 15.11.01, 14:18
          Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Moglem w ciemno strzelac, ze pierwsza osaba, ktora odpowie na tego posta bedzie
          >
          > Niknejm :))))

Byla szansa na pudlo :) ale zaspalem.

Niknejm ma racje - i tyle!

Pozdr. / Vtec
          • Gość: Wojtek Re: Nowa Honda Civic 4d IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.01, 14:22
            Vtec - masz zaszczytne drugie miejsce :)))

Kto trzeci? Jest jescze jedno miejsce na pudle.

Pozdro

PS
            Sorka za off topic
            • Gość: A Re: Nowa Honda Civic 4d IP: 62.231.143.* 15.11.01, 14:27
              Moze zamiast sie scigac ktos napisalby o swoich wrazeniach.

Pozdrowienia

P.S. Spodziewalem sie, ze Niknejm bedzie pierwszy. Dzieki za odpowiedz.
      • Gość: Ponury Re: Nowa Honda Civic 4d IP: 207.129.53.* 15.11.01, 16:27
        Gos´c´ portalu: Niknejm napisa?(a):

> Moge˛ Ci od razu powiedziec´, z˙e róz˙nica jest bardzo duz˙a, choc´ nowym 1.6 nie
        > jez´dzi?em, za to mam dos´wiadczenia z poprzedniej palety modeli.
        > 1.6 to silnik i-VTEC.

Nowy Civic 4D nie ma silnika i-VTEC tylko VTEC II, a do DUZA niescislosc. Silniki w
        technologi i-VTEC to polaczenie VTEC z VTC a VTEC II, to poprostu kolejna generacja
        dobrze znanego ukladu.
        Silnik 1,6 VTEC II w Civicu 4d ma 110 KM a przyspieszenie 0-100 km/h w 9,2 s (dane
        producenta) w rzeczywistosci jest o wiele lepiej. Zaskakuje mnie natomiast spalanie, na
        trasie niewiele ponad 5 l/100 km (jezdze dosc dynamicznie) w miescie okolice 7l.
        W wyposazeniu roznica miedzy Civic 4d 1,4 i 1,6 to faktycznie tylko VTEC, chos 1,4 to
        wersja S a 1,6 ? LS, przez co ma pomalowane lusterka i listwy boczne.
        Roznica w cenie to tylko 3000 zl wiec polecam zdecydowanie wersje 1,6 VTEC II.

Pozdr.
        • Gość: Niknejm Re: Nowa Honda Civic 4d IP: *.pg.com 15.11.01, 16:59
          Właśnie myślałem, że może się odezwiesz. Dopiszę co nieco.

Gość portalu: Ponury napisał(a):

> Nowy Civic 4D nie ma silnika i-VTEC tylko VTEC II, a do DUZA niescislosc. Silni
          > ki w
          > technologi i-VTEC to polaczenie VTEC z VTC a VTEC II, to poprostu kolejna gener
          > acja
          > dobrze znanego ukladu.

Oooops, sorki, ale wpadka :-))) Szczerze powiedziawszy - myślałem, że to to samo.
          Ale VTEC II to i tak nowsza implementacja niż... VTEC I?

> Silnik 1,6 VTEC II w Civicu 4d ma 110 KM a przyspieszenie 0-100 km/h w 9,2 s (d
          > ane
          > producenta) w rzeczywistosci jest o wiele lepiej. Zaskakuje mnie natomiast spal
          > anie, na
          > trasie niewiele ponad 5 l/100 km (jezdze dosc dynamicznie) w miescie okolice 7l
          > .

Zapomniałem o tym napisać. Fakt, to dodatkowa zaleta. Mój 1.8 przy mocy
          maksymalnej 170KM spala w mieście (obecnie, na zimnie i z klimą na ogół) od 10.2
          do 10.8 - mimo, że gazu mu nie żałuję (choć nie jeżdżę specjalnie szybko - po
          prostu czasami lubię pojeździć na niższych biegach, właśnie ze względu na świetną
          dynamikę w górnym zakresie obrotów; w zakresie dolnym dynamika jest 'tylko bardzo
          dobra' ;-)).

> W wyposazeniu roznica miedzy Civic 4d 1,4 i 1,6 to faktycznie tylko VTEC, chos
          > 1,4 to
          > wersja S a 1,6 ? LS, przez co ma pomalowane lusterka i listwy boczne.
          > Roznica w cenie to tylko 3000 zl wiec polecam zdecydowanie wersje 1,6 VTEC II.

Ja też. Inaczej się jeździ po prostu. A przy tej różnicy w cenie raczej nie ma
          się co zastanawiać. W poprzedniej generacji Civiców różnica wynosiła co najmniej
          13-14 tysięcy...

BTW, Ponury, jak się autko sprawuje? Jesteś zadowolony? Trochę już przejechałeś...

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: Ponury Re: Nowa Honda Civic 4d IP: 207.129.53.* 16.11.01, 11:06

> W poprzedniej generacji Civiców róz˙nica wynosi?a co najmniej
            > 13-14 tysie˛cy...
            Tak bylo, im lepszy silnik tym lepsze wyposazenie przez co spora roznica w cenie. A teraz,
            nawet model z silnikiem 1,4 moze miec wersje wyposazenia ES nawet z nawigacja
            satelitarna i bocznymi poduszkami (pisze o ogolnych zasadach, bo w Polsce dostepne sa
            tylko wersje ubogie - S). Wiec i dla silnika VTEC przypada ubogie nadwozie (np. bez
            alufelg, spoilera, szyberdachu, ozdobnych listewek i innych [porownuje do mojego
            poprzedniego VTECa HC5d SR]) Stad stosunkowo dobra cena.

>
            > BTW, Ponury, jak sie˛ autko sprawuje? Jestes´ zadowolony? Troche˛ juz˙
            przejecha?es´
            > ...
            Juz kiedys cos niecos pisalem, ale niech bedzie jeszcze raz.
            Przejechalem ponad 8000 km. Do silnika niemam wiekszych zastrzezen. Silnik uzyskuje
            max moment 152 Nm przy 4300 obr/min wiec na niskich biegach jest dynamiczniejszy od
            poprzednika, ale na wyzszych czuc brak tych kilkunastu KM (110 KM obecnie - 125 KM
            poprzednio). Jest natomiast wyjatkowo cichy, nawet zacichy, bo w miescie na swiatlach
            trzeba obserwowac zestaw wskaznikow by byc pewnym, ze auto nie zgaslo. Trzymanie reki
            na dzwigni zmiany biegow nic nie da, bo niedrzy wogole.
            Super sprawa to EPS - elektryczne wspomaganie ukladu kierowniczego, do zaparkowania
            nie ma lepszego auta.
            Natomiast nad zawieszeniem bede musial troche popracowac, wyjatkowo miekkie. Wg
            mnie pomysl z kolumnami McPersona na przodzie to spora pomylka. Chociaz moja kobieta
            mowi, ze nareszcie nie czuc gdy przejezdza sie przez lezaca na drodze zapalke. Zmienie
            na poczatek profil opon bo 70 dla Hondy to zdecydowanie zaduzo.
            Moglbym pisac jeszcze dlugo ale na razie wystarczy. Jedno zdanie podsumowania.
            Obecnie na polskim rynku motoryzacyjnym Honda Civic 4d z silnikiem 1,6 VTEC powinna
            czuc sie pewnie, bo konkurencja jest nizerniutka.
            Pozdr.

• Gość: A Re: Nowa Honda Civic 4d IP: 62.231.143.* 16.11.01, 14:01
      Dzieki za wypowiedzi.

Co z tym miekkim zawieszeniem? Nie sprawia problemow na zakretach? Miekkie
      zawieszenie i Honda to brzmi dla mnie dziwnie. Niestety na razie nie mialem
      okazji jezdzic Civiciem sedan ale jezdzilem 5-cio drzwiowym i nie odczulem
      nadmiernej miekkosci zawieszenia.
      Jak z przyspieszeniami na wyzszych biegach?

Pozdrawiam
      • Gość: Ponury Re: Nowa Honda Civic 4d IP: 207.129.53.* 16.11.01, 14:28
        Gos´c´ portalu: A napisa?(a):

> Dzieki za wypowiedzi.
        >
        > Co z tym miekkim zawieszeniem? Nie sprawia problemow na zakretach? Miekkie
        > zawieszenie i Honda to brzmi dla mnie dziwnie. Niestety na razie nie mialem
        > okazji jezdzic Civiciem sedan ale jezdzilem 5-cio drzwiowym i nie odczulem
        > nadmiernej miekkosci zawieszenia.

Zazmaczylem, ze zawieszenie jest miekkie "jak dla mnie" w porownianiu do mojej
        poprzedniej Hondy. Skoro w 5d nie odczules nadmiernej miekkosci to zawieszenie 4d
        moze nawet sprawiac wrazenie twardszego, chociaz sa to takie same uklady.

> Jak z przyspieszeniami na wyzszych biegach?

Tak jak w Hondach z silnikami VTEC, trzeba wejsc na obroty powyzej 4500, wtedy uk?ad
        VTEC prze??cza na krzywke o wiekszej krzywiznie, otwarcie zaworow rosnie i rosnie moc,
        a wtedy przy umiejetnej zmianie biegow moze nas wcisnac w fotel nawet na 4 biegu.
        Skrzynia biegow jest rowniez dobrze zestopniowana, wiec nie ma problemow z
        przyspieszaniem. Powtorze jeszcze raz, ze w tej klasie silnikow nie ma nic lepszego na
        Polskim rynku (chyba, ze poprzedni VTECi).
        Pozdr.
        • Gość: A Re: Nowa Honda Civic 4d IP: *.btinternet.com 16.11.01, 22:49
          Przypomniala mi sie jedna rzecz. W wersji 5-cio drzwiowej Honda ma bardzo duzy
          promien skretu. Odczulem to sam podczas parkowania kolo salonu Hondy. Moim
          zdaniem jest spora roznica w porownaniu z innymi samochodami tej klasy, ktorymi
          jezdzilem.
          Wiem, ze sedan ma troche mniejszy rozstaw osi i stad pytanie jaki jest promien
          (lub srednica skretu) w tym przypadku i czy jest lepiej niz w 5D.
          Bede duzo jezdzic po miescie i parkowac wiec ma to tez znaczenie.
          Poza tym sedan bardzo mi sie podoba. Roznica w stylistyce miedzy nim a 5D jest
          szokujaca (5D = dno, 4D = rewelacja).
          Jeszcze raz dziekuje za opinie.

Pozdrawiam
          • Gość: Ponury Re: Nowa Honda Civic 4d IP: 207.129.53.* 17.11.01, 11:51
            Gos´c´ portalu: A napisa?(a):

> Przypomniala mi sie jedna rzecz. W wersji 5-cio drzwiowej Honda ma bardzo duzy
            > promien skretu. Odczulem to sam podczas parkowania kolo salonu Hondy. Moim
            > zdaniem jest spora roznica w porownaniu z innymi samochodami tej klasy, ktorymi
            >
            > jezdzilem.
            > Wiem, ze sedan ma troche mniejszy rozstaw osi i stad pytanie jaki jest promien
            > (lub srednica skretu) w tym przypadku i czy jest lepiej niz w 5D.
            > Bede duzo jezdzic po miescie i parkowac wiec ma to tez znaczenie.
            > Poza tym sedan bardzo mi sie podoba. Roznica w stylistyce miedzy nim a 5D jest
            > szokujaca (5D = dno, 4D = rewelacja).
            > Jeszcze raz dziekuje za opinie.
            >
            Juz wczesniej pisalem, ze dla mnie parkowanie jest wyj?tkowo wygodne. Krotka maska i
            dobra widocznosc do tylu jeszcze bardziej to ulatwiaja. Ale konkretnie: promien skretu
            (nadwozia nie kol) HC 4d to 11,2 m, a 5d 11,8 m czyli jest troche mniejszy. Ale nie
            podzielam opini o trudnosciach w manewrowaniu 5d, troche jezdzilem tym autem i
            parkowanie to jedna z jego zalet.
            Opinia o stylistyce wyjatkowo subiektywna (mialem podobnie i miedzy innymi dlatego
            kupilem 4d), ale wsrod moich znajomych rosnie grono zwolennikow 5d, szczegolnie tych
            ktorym podobaja sie samochody klasy MPV. Ale brak silnika 1,6 VTEC w modelu 5 d byl
            dla mnie decydujacy.
            Pozdr.
            • Gość: A Re: Nowa Honda Civic 4d IP: 62.231.143.* 19.11.01, 14:27
              Jeszcze jedno male pytanko.
              Ile trzeba zaplacic za 4-ro drzwiowego Civica 1.6 z klimatyzacja, metalikiem,
              radiem i ewentualnie bocznymi poduszkami (o ile mozna je dokupic).

Pozdrowienia

P.S. Na stronach www.nhtsa.com mozna znalezc amerykanskie testy zderzeniowe, m
              in. Hondy Civic sedan model 2001 (taki sam jak u nas, rozni sie silnikiem).
              Honda wypadla bardzo dobrze. Lepiej od np. Forda Focusa czy VW Passata.
              • Gość: Niknejm Re: Nowa Honda Civic 4d IP: *.pg.com 19.11.01, 14:42
                Gość portalu: A napisał(a):

> Jeszcze jedno male pytanko.
                > Ile trzeba zaplacic za 4-ro drzwiowego Civica 1.6 z klimatyzacja, metalikiem,
                > radiem i ewentualnie bocznymi poduszkami (o ile mozna je dokupic).

Cena 59900 w tym metalik już jest. Bez metalika 57900.
                Nie wiem jak z klimą, poduszkami bocznymi i radiem, ale możesz zadzwonić np. do
                Aries Motor (dealer Hondy na Wybrzeżu Gdyńskim w W-wie) i zapytać. Widziałem taki
                samochód u nich w salonie.
                Pamiętaj też, że takie rzeczy jak np. radio zwykle można utargować od dealera za
                darmo przy zakupie samochodu.

Pozdrawiam,
                Niknejm
                • Gość: Ponury Re: Nowa Honda Civic 4d IP: 207.129.53.* 19.11.01, 15:32

> Gos´c´ portalu: A napisa?(a):
                  >
                  > > Jeszcze jedno male pytanko.
                  > > Ile trzeba zaplacic za 4-ro drzwiowego Civica 1.6 z klimatyzacja, metaliki
                  > em,
                  > > radiem i ewentualnie bocznymi poduszkami (o ile mozna je dokupic).
                  >
                  > Cena 59900 w tym metalik juz˙ jest. Bez metalika 57900.
                  > Nie wiem jak z klima˛, poduszkami bocznymi i radiem,

Jest tak, ze lakier metalik jest wlasnie w cenie 59900, bo nie ma w ofercie innych lakierow
                  oprocz metalik (dla Civica 4d 1,6). Honda w promocji daje klimatyzacje i faktycznie mozna
                  utargowac radio a moze i alarm. Bocznych poduszek nie mozna do kupic, gdyz jest to
                  zwiazane z wersja wyposazenia. Wiec jesli chcemy wersje z bocznymi poduszkami to
                  owszem moze byc, ale np. z szyberdachem i z systemem nawigacyjnym a co za tym idzie
                  cena rosnie znaczaco.
                  Pozdr.

• Gość: daro Re: Nowa Honda Civic 4d IP: 62.27.138.* 19.11.01, 19:58
            hej pozdrawiam Hondziarzy !! jezdze od 2 mies. Civic 1.6 ls 5d i co do
            stylistyki i przewagi 4d nad 5d mam watpliwosci! fakt ze 5d na pierwszy rzut
            oka ,szczegolnie w jasnych kolorach budzi mieszane uczucia, mam czarna i
            wyglada super!! + alu felgi, i szer.opony.moze ja obnize ale komfort spadnie.
            co do 4d to jestto powoli przezytek. (bez obrazy) mialem coupe 1,6 (97) i lim
            1,5 (93) i brakowalomi troche przestronnosci. teraz ja mam. co do silnika to
            jest super i jest czym pocisnac!! po przejazdzce Civic typR wszystkie Hondy z
            wyj. s 2000+integra wydaja sie leniwe! ale to chyba oczywiste , pozdrowienia
            daro
            • Gość: bObO Re: Nowa Honda Civic 4d IP: *.chello.pl 19.11.01, 23:22
              Gość portalu: daro napisał(a):

> hej pozdrawiam Hondziarzy !! jezdze od 2 mies. Civic 1.6 ls 5d i co do
              > stylistyki i przewagi 4d nad 5d mam watpliwosci! fakt ze 5d na pierwszy rzut
              > oka ,szczegolnie w jasnych kolorach budzi mieszane uczucia, mam czarna i
              > wyglada super!! + alu felgi, i szer.opony.moze ja obnize ale komfort spadnie.
              > co do 4d to jestto powoli przezytek. (bez obrazy) mialem coupe 1,6 (97) i lim
              > 1,5 (93) i brakowalomi troche przestronnosci.

A ja bym chłopie za taki "przeżytek" oddał wszystkie vanopokraki razem wzięte. HC
              coupe poprzedniej generacji jest nie do pobicia pod względem stylistyki, szkoda
              że tak mało egzemplarzy u nas, bo gdybym trafił na zadbany model z porządnym
              silnikiem, zamieniłbym nawet swoją "prawienówkę".

Obniżając HC5d osiągniesz taki sam efekt wizualny, jakbyś obniżył Hyundaia Atosa,
              więc dobrze to przemyśl.

P.S. Nie gniewaj się za te złośliwości, ortodoks się we mnie obudził ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka