Gość: misiek IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.03, 10:45 no bez przesady że np Octavia jest tak jak Lanos autem kompaktowym Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ajk Re: SAMOCHODY KOMPAKTOWE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.03, 12:54 Gość portalu: misiek napisał(a): > no bez przesady że np Octavia jest tak jak Lanos autem > kompaktowym Octavia to jest samochod kompaktowy - w koncu jest na plycie podlogowej golfa i wielkosciowo od niego rozni sie tylko baraznikiem !!! opinia ze Octavia to klasa laguny czy passata to kompletne bajki wymyslone przez skode ! Link Zgłoś
yaa Re: SAMOCHODY KOMPAKTOWE 03.04.03, 13:08 Fakt, że Octavia jest robiona na płycie podłogowej Golfa. Ale w różnych zestawieniach róznie się ją kfasyfikuje - raz jako samochód kompaktowy raz jako samochód klasy średniej. I trudno powiedzieć, co jest bliższe prawdy. Bo szczerze mówiąc trudno ją porównywać do Laguny czy Mondeo ale też trudno do Lanosa. Podobnie jest z autami plasującymi się między klasą małych samochodów a kompaktów - np. Seatem Cordobą. Pozdrawiam Yaa Link Zgłoś
x-darekk-x Re: SAMOCHODY KOMPAKTOWE 21.07.03, 12:51 sugerujesz, ze dolaczenie wiekszego bagaznika do malego samochodu przenosi go do wyzszego segmentu? bagaznik wyznacznikiem klasy pojazdu? nie mowisz powaznie. octavia to zwykly compact, wrecz najciasniejszy w swojej klasie, ale z duzym bagaznikiem. segment c i nic wiecej. to samo toledo, no bo niby z jakiej racy ma byc klasyfikowany wyzej niz identyczny za wyjatkiem bagaznika leon. czy astra sedan to tez wyzszy segment od astry hatchback? a cordoba to segment b. ibiza z bagaznikiem. nic wiecej. no chyba, ze thalia jest o klase wyzej od clio ze wzgledu na bagaznik. rozumiem, ze to byly zarty. Link Zgłoś
jlolek Re: SAMOCHODY KOMPAKTOWE 03.04.03, 13:15 Octavia malo, ze jest kompaktem to jest w dodatku malym kompaktem. Civic i corolla maja znacznie wiekszy rozstaw osi - co w przypadku wyznaczania klasy auta stanowi jeden z glownych wskaznikow. Link Zgłoś
Gość: Pepik Re: SAMOCHODY KOMPAKTOWE IP: *.sybnet.com. / 192.168.1.* 21.07.03, 00:04 Siedziałem w Octavii i z tyłu ciasno jak w Golfie - zewnętrzne wymiary są sztucznie napompowane dla ubogich mieszkańców Europy. Nie można tego porównywać z Mondeo i innymi średniakami tylko z kompaktami i to od biedy - długi przód i tył auta - Wołga też taka była. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: TMK Re: SAMOCHODY KOMPAKTOWE IP: *.manhattan.gda.pl / 192.168.2.* 22.07.03, 23:58 jlolek napisał: > Octavia malo, ze jest kompaktem to jest w dodatku malym kompaktem. Civic i > corolla maja znacznie wiekszy rozstaw osi - co w przypadku wyznaczania klasy > auta stanowi jeden z glownych wskaznikow. Okay, nie wiem ile masz wzrostu, ale np dla mnie ważniejsze jest jak się siedzi z przodu (w końcu nie jeżdżę z tyłu), a siedząc w nowej Corolli czułem się jak w Thalii.... Może i Octavia/Bora/Toledo mają o ileś tam mniejszy rozstaw osi, ale nie zmienia to faktu że dla rosłego człowieka dają sznsę na zajęcie wygodnej i nie męczącej pozycji za kierownicą. Civic jest ok, ma duo miejsca zarówno z przodu i z tyłu, ale Corolla to dla mnie cofnięcie się wstecz o 2 epoki ( do tego żenująca regulacja kierownicy tylko na wyskość - jak dla mnie DYSKWALIFIKACJA). Link Zgłoś
Gość: . Re: SAMOCHODY KOMPAKTOWE IP: *.dyn.optonline.net 23.07.03, 01:35 jlolek napisał: > Octavia malo, ze jest kompaktem to jest w dodatku malym kompaktem. Civic i > corolla maja znacznie wiekszy rozstaw osi - co w przypadku wyznaczania klasy > auta stanowi jeden z glownych wskaznikow. a ja myslalem ze liczy sie dlugosc,szerokosc i wysokosz jako wyznacznik wielkosci auta rozstaw to nie wszystko Link Zgłoś
Gość: Norbert Octavia to kompakt z dużą "dupą" IP: *.sybnet.com. / 192.168.1.* 20.07.03, 23:57 Gość portalu: misiek napisał(a): > no bez przesady że np Octavia jest tak jak Lanos autem > kompaktowym Jakbyś nie wiedział Octavia jest na płycie podłogowej Golfa, a Golf jest klasycznym kompaktem. Octavia też tylko z dużym kufrem ( to tak jak np. clio - klasa B, a thalia też klasa B z dużym bagażnikiem, wg. twojego rozumowania trzeba zaliczyć talie do kompaktów, Golf też ma sedana - jest nim Bora - ale to też kompakt, można mnozyć przykłady najczęściej w klasie B, np. Ibiza i Cordoba, Polo i Polo Clasic, Clio - Thalia itd. a w klasie kompakt oprócz wspomnianego Golfa jest jeszcze np. Fiat Brava i Fiat Marea - te same wymiary wewnątrz i na zewnątrz też oprócz doczepionego bagażnika). Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: kris Re: SAMOCHODY KOMPAKTOWE - Jak patrzę na Octavię to ży IP: *.sybnet.com. / 192.168.1.* 21.07.03, 00:09 Jak patrzę na Octavię to żygać mi się chce, a co dopiero tym jeździć - wolałbym Wołgę. Link Zgłoś
Gość: karol Re: SAMOCHODY KOMPAKTOWE - Jak patrzę na Octavię IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 01:19 Skoda Octawia to calkiem zgrabne i duze auto. Z zewnatrz robi niezle wrazenie ale nigdy nie siedzialem w srodku. Nie przyszlo mi do glowy zeby to kupowac a pare samochodow w zyciu kupilem dla siebie i zony. Prawde powiedziawszy strasza mnie dwie rzeczy. 1/ Niedoscignionym wzorem i baza dla skody sa niemieckie Golfy a ja nie przepadam za nimi. 2/ Sama skoda ma w Polsce dluga i nie zawsze chlubna tradycje. Dodatkowo uprawia dosc natretna propagande w reklamie. Ale sporo rodakow leje na podobne zastrzezenia i skody ida bardzo dobrze. I tak trzymac. Z Daewoo nam nie wyszlo to nie ma co leczyc kompleksow wybrzydzajac na skode. PZDR Link Zgłoś
wowo5 Re: SAMOCHODY KOMPAKTOWE - Jak patrzę na Octavię 23.07.03, 00:12 BMW3 to tez kompakt. Link Zgłoś
devote Re: SAMOCHODY KOMPAKTOWE - Jak patrzę na Octavię 23.07.03, 02:02 Mam Bore i nie narzekam na brak miejsca.Oczywiscie nie mowie tego tylko dlatego ze wlasnie mam taki samochod.Jak wsiadzie jakis dryblas to wiadomo ze robi sie malo miejsca.Dla sredniego czlowieka a takim jestem (1.75m) jest bardzo duzo miejsca.Jak ustawie sobie fotel kierowcy do jazdy a potem sam usiade na tylnym siedzeniu to moje kolana nawet nie dotykaja przednich foteli.jest naprawde duzy luz.A ze Bora/Golf ma nieco mniejszy rozstaw niz inne kompakty wcale to nie wskazuje ze jest niewygodnym i ciasnym samochodem. zreszta wiekszy rostaw kol o te pare centymetrow nie jest az tak wazny dla mnie przy wyborze auta. Link Zgłoś