Dodaj do ulubionych

Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.04.03, 22:33
dobre???
Zastanawiam się czy coś da?
Obserwuj wątek
    • derwisz911 Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing 12.04.03, 23:13
      Jesli masz w miare nowy silnik, da ci:
      - mniej zanieczyszczen w baku i silniku - to paliwo jest po prostu czystsze.
      - dodatki zawarte w wersji racing moga nieznacznie poprawic dynamike auta.

pozdrawiam
      • Gość: Andrzej Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.04.03, 23:17
        derwisz911 napisał:

> Jesli masz w miare nowy silnik, da ci:
        > - mniej zanieczyszczen w baku i silniku - to paliwo jest po prostu czystsze.
        > - dodatki zawarte w wersji racing moga nieznacznie poprawic dynamike auta.
        >
        > pozdrawiam

Mam ponad 200 000, na 95 jeżdżone
        Da coś???

• derwisz911 Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing 13.04.03, 00:34
          Wszystko zalezy od silnika - jaki ma stopien kompresji.
          Jesli jest to nowoczesny silnik, bardzo wysilony, np. 80 koni z litra, to
          tankowanie wysokooktanowej benzyny jest niejako obowiazkiem - mniejsze ryzyko
          spalania stukowego i o to wlasnie w tych wszystkich oktanach chodzi.
          Jednak silnik, ktory przejechal 200 000 moze miec kompresje nizsza ze wzgledu
          na przebieg. Poza tym moze to byc jednostka, ktora ma np. 50 koni z litra -
          mala kompresja. Wowczas nie musi ona byc zasilana paliwem o tak wysokiej
          liczbie.
          Co wiecej. Wysokooktanowa benzyna moze sie nie spalac calkowicie i w efekcie
          dawac mniej mocy, zatruwac srodowisko i zostawiac dziadostwo w silniku.
          Np. w bardzo starym, zabytkowym aucie z nieprzerobionym silnikiem benzyna 99
          oktanow da na pewno mniej mocy niz 95.
          Musisz sam sprobowac. Jesli zauwazysz, ze rury wydechowe "brudza sie" w tempie
          szybszym niz zwykle, to nie stosuj vpr99+. Wowczas oznacza to, ze twoj silnik
          jest malo wysilony lub juz nie jest tak szczelny jak niegdys i niedlugo czeka
          go remont lub wymiana. Natomiast jesli nie zauwazysz spadku momentu
          obrotowego, nie zaobserwujesz zanieczyszczen z wydechu czy
          jakiegos "kopcenia", to mozesz stosowac to paliwo bez przeszkod. Co prawda
          cena jest wysoka, ale na pewno jest to paliwo samo w sobie lepszej jakosci,
          nie tak zanieczyszczone jak inne. Dodatkowo, jak pisalem wczesniej ma ono z
          pewnoscia jakies dodatki uszlachetniajace, ktore w nowoczesnych silnikach
          dodaja autku pary. Ale przelomow sie nie spodziewaj.

pozdrawiam serdecznie
          • Gość: Andrzej Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.04.03, 22:06
            250km z 4l
            To wysilone czy nie?
            • derwisz911 Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing 13.04.03, 22:12
              Nie. 250 z 4l to malo, ale to wszystko zalezy od silnika. ZObacz w instrukcji
              stopien kompresji i zalecane paliwa.

pozdrawiam
              • Gość: Andrzej Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.04.03, 22:19
                Zalecane Premium unleaded- 95
                jak nie ma w okolicy to i 91 może być
                • derwisz911 Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing 13.04.03, 22:31
                  Widzisz...
                  Nie mozesz byc nigdy pewien czy to nie zaszkodzi bardziej niz pomoze.
                  Zalecam probe: Wyczysc dokladnie rurke wydechowa, zalej go vpr99+. Spal caly
                  bak i zobacz osady. Jak nie bedzie nic ponad to, co auto wypluwa normalnie, to
                  lepiej zaprzestaj uzywania. A jesli wszystko ok, to mozesz dalej lac. Tylko po
                  co? Przy 250 z 4l spalanie stukowe chyba nawet przy tej 91 czy 89 by nie
                  wystapilo.

pozdrawiam serdecznie
                  • Gość: Andrzej Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.04.03, 22:33
                    Może lepsze przyspieszenie by mi dało
                    To lexus ls400 '94
                    Ma to sens
                    Np. +30km?
                    • derwisz911 Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing 13.04.03, 22:52
                      Zwariowales?
                      No cos ty.
                      To nie paliwo 130 oktanow daje moc bolidowi rajdowemu. To silnik tego auta
                      jest tak skonstruowany, aby moc wyzwolic taka moc (np. turbo + wysoki stopien
                      sprezania). Ale zeby ten silnik starczyl na dluzej niz kilka kilometrow trzeba
                      przy takiej kompresji lac paliwo o wyzszej liczbie oktanowej.
                      Moce si ebierze z benzyny, ale inna benzyna nie zdziala cudow w silniku o
                      niskim sprezaniu.
                      Moc birze sie z ilosci spalonej mieszanki. Im jej wiecej spalisz tym wiecej
                      mocy. A wszelkie codowanie mija sie z celem w autach na ulicy.

pozdrawiam
                      • Gość: Andrzej Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.04.03, 23:02
                        Nie wiem czy mnie zrozumiałeś
                        Chodzi o to czy w tym konkretnym silniku da mi to mocniejsze przyspieszenie-
                        np. jak silnik 0 30KM mocniejszy. Żadnego Kodowania Chipa nie planuję. Nie chcę
                        zniszczyć wozu

P.S. Jak byłem w serwisie pokazano mi es300 czarnego, którym jeździ jakiś z De
                        Mono. To chyba jakaś bieda w tej branży, bo to 12-letni rzęch

• Gość: Kierowiec Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing IP: 212.6.124.* 14.04.03, 07:43
                          Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Nie wiem czy mnie zrozumiałeś

Derwisz Cie zrozumial, Ty jego nie.

> Chodzi o to czy w tym konkretnym silniku da mi to mocniejsze przyspieszenie-
                          > np. jak silnik 0 30KM mocniejszy. Żadnego Kodowania Chipa nie planuję. Nie
                          > chcę zniszczyć wozu
                          >
                          Samo podniesienie liczby oktanowej bez zmian technicznych (np. zmiany kata
                          wyprzedzenia zaplonu) nie zmieni nijak osiagow, jesli wczesniej silnik byl
                          fabrycznie nastawiony na nizsza liczbe oktanowa.

Jesli naprawde chcesz zwiekszyc osiagi, bez delikatnego przekodowania sie nie
                          obejdzie. Sprawa w zasadzie nieszkodliwa, tracisz jednak zapas bezpieczenstwa
                          na wypadek zatankowania podlej benzyny.

(zmiany zuzycia paliwa przy przejsciu z normal91 na super95 maja zwiazek z
                          wieksza kalorycznoscia euro95 w stosunku do normalnej. Super plus ma taka sama
                          kalorycznosc, co euro95.)

Pozdr.

K.
                      • Gość: Marek Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing IP: *.atlanta.ga.us 14.04.03, 14:32
                        Derwisz ma racje. Lepsze paliwo wiele nie pomoze. Silnik
                        moze chodzic rowniej i delikatniej, ale wiecej mocy nie
                        osiagniesz. Mozesz nawet troszke mniej mocy osiagnac bo
                        wysokooktanowe paliwo ma mniej energii na jednostke masy.
                        Zeby w pelni wykorzystac mozliwosci takiego paliwa musisz
                        miec albo specjalnie skonstruowany silnik (o bardzo
                        wysokim stopniu sprezania) albo sprezarke zalozona do
                        standardowego silnika (nie przystosowanego do sprezarki)
                        albo cisnienie sprezania zwiekszone powyzej tego co
                        konstruktorzy zaplanowali w silniku z fabryczna sprezarka
                        - wtedy stopien sprezania jest wiekszy. Ale taki silnik
                        sie rozleci na normalnym paliwie...
    • Gość: luk Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing IP: *.crowley.pl 14.04.03, 09:59
      Ale jesteś na czasie to paliwo jest od ponad roku albo dłużej. Polecam naprawde
      działa tankowałem je przez miesiąc i naprawde samochód miał kopa. Testy
      wykazały że to paliwo ma ok.102/103 oktany prawie jak paliwo rajdowe.
      • derwisz911 I co z tego? 14.04.03, 10:18
        No i testy wykazaly 103 oktany.
        I co w zwiazku z tym?
        Jakbys dodal zwiazkow olowiu (jak w starych benzynach sie robilo dla
        podniesienia liczby okt) mialbys i 130.
        Tylko po co?

Taka benzyne w pelni jest w stanie spalac odpowiednio wyregulowany silnik
        rajdowy, ktory np. z 1,6l i sprezarki ma 260 konikow i wiecej, na jalowym ma
        2500 obr/min a podczas jazdy krecisz go do min 6000 zeby ruszyl.
        Jak mniemam Ty takim czyms po miescie nie jezdzisz, wiec ten kop to raczej
        usprawiedliwianie sie przed samym soba "dlaczego wydaje prawie 5 zlotych za 1
        litr paliwa".

W shellu zacierali raczki obmyslajac ten produkt.
        To FAKTYCZNIE DZIALA! Sprzedaje sie, bo nie brak takich "prawdziwych mezczyzn,
        ktorzy swoje seicenta, kompakty i inne uliczne woziki natankuja "cudownym
        paliwem" i beda sie czuli jakby mieli F40.

pozdrawiam
        • n0ras Re: I co z tego? - LPG ma jeszcze więcej 14.04.03, 12:07
          Przecież liczba oktanowa nie ma wpływu na kaloryczność,
          tylko na stukowość spalania.
          LPG ma ponad 100 oktan, a nikt nie wyciąga z tego
          wniosków, że auta na LPG to rakieta.
          Swoją drogą super chwyt marketingowy Shella dla
          niedouczonych (to apropos mojej teorii, że na kursie
          prawa jazdy powinny być omawiane podstawowe zasady
          działania samochodu).
          • derwisz911 Re: I co z tego? - LPG ma jeszcze więcej 14.04.03, 14:06
            n0ras napisał:

> Przecież liczba oktanowa nie ma wpływu na kaloryczność,
            > tylko na stukowość spalania.
            O to mi wlasnie chodzi.

> LPG ma ponad 100 oktan, a nikt nie wyciąga z tego
            > wniosków, że auta na LPG to rakieta.
            Dokladnie.

> Swoją drogą super chwyt marketingowy Shella dla
            > niedouczonych (to apropos mojej teorii, że na kursie
            > prawa jazdy powinny być omawiane podstawowe zasady
            > działania samochodu).
            Popieram w kazdym calu. Be znajomosci dzialania podstawowych ukladow i
            podzespolow samochodu nie powinno sie wpuszczac nikogo za kierownice.
            No... Ale wowczas Shell nie moglby sprzedawac swojego vpr ;-). A tak: stado
            burakow mysli ze po zatankowaniu nagle ich kompakcik zmieni sie w wyscigowy
            bolid.

pozdrawiam serdecznie
    • Gość: XP Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing IP: 213.77.31.* 14.04.03, 10:32
      Jeżdżę tylko na V-Power Raicing99+, różnica to:
      - mniejsze spalanie gdzieś o 8 do 10% ( pod warunkiem, że z chwila zatankowania
      nowego paliwa nie zmienia sie stylu jazdy na sportowy)
      - wchodzenie na wysokie obroty bez szarpnięć gdy wciśnie sie gaz do dechy
      - równomierniejsza i cichsza praca silnika
      Trudno ocenić czy silnik osiąga wiekszą moc, bo przypuszczalnie nie ale ma na
      pewno tyle co napisane w instrukcji, a nie mniej jeżeli stosuje sie paliwo
      niewiadomego pochodzenia i jeszcze z "dodatkami".
      Jedno tankowanie może nie przynieść zadowalajacych efektów, bo zawsze są
      pozostałości starego paliwa.
      • derwisz911 Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing 14.04.03, 10:58
        To znaczy, ze jesli zostalo mi w baku 5 litrow benzyny 95 to przy nalaniu 75
        litrow vpr moge nie poczuc roznicy?

Ciekawe ;-)

pozdrawiam
        • Gość: XP Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing IP: 213.77.31.* 14.04.03, 12:41
          5 litrów na 75 to jest około 6,6%. Wszystko zależy co jest w tych 5 litrach, bo
          to bardzo dużo żeby zanieczyścić resztę, i nie chodzi tu o wartość oktanową. W
          końcu nawet mniejsze dodatki w ustawie o biopaliwach budziły sprzeciw.
      • Gość: Michal Re: Nowe, unikalne paliwo Shell V-Power Racing IP: *.telia.com 14.04.03, 12:06
        Wszyscy co maja troche nowoczesniejsze auto ,bez aparatu zaplonowego,gdzie caly
        proces zaplonu, odbywa sie poprzez osiagniecie informacji z silnika poprzez
        sensory i przekazany do kompa ,ktory automatycznie daje informacje jakie paliwo
        wchodzi do silnika i blyskawicznie przestawia caly system,czas zaplonu ,sile
        iskry,ilosc mieszanki wtej chwili,ilosc powietrza i inne czynniki to naprawde
        niemusicie sie martwic.Inaczej to paliwo nie bylo by dopuszczone do ogolnej
        sprzedazy.Do starszej generacji nalezy podchodzic doswiadczalnie ,widze
        pozytywny efekt i mam pieniadze ladana pogoda to dlaczego nie sprobowac, mozna
        sobie troche pochulac i czuc sie jak w F-1.Pzdr.Michal
    • Gość: ARAFAT A co powiecie na tankowanie Vpower 95 zamiast 98 IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.04.03, 12:03
      Przy czym zalecane paliwo to min. 95 oktanów. Jednak tankuje 98 oktanów bo 95
      oktanów nigdy nie reprezentuje tych 95. W tym układzie co jest korzystniejsze?
      95oktanów v power czy 98
      • greenblack Re: A co powiecie na tankowanie Vpower 95 zamiast 14.04.03, 22:47
        Ja tankuję normalną 98, ale normalnie mógłbym 95. Racja, że w Polsce 95 ma tyle
        oktanów tylko na dystrubutorze. Nie widzę potrzeby tankowania jakichś vpowerów.
        Normalna 98 z Arala mi wystarcza.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka