Dodaj do ulubionych

zamieniłam alufelgi na zimę

IP: 172.30.19.* 21.11.01, 11:51
cześć! co ja tu robię... ale może jakiś prawdziwy mężczyzna (są jeszcze tacy?)
pomoże?
Nadchodzi zima więc postanowiłam zmienić opony. Pojachałam do warsztatu.
Zabrałam drugi komplet kół. (Kupiłam samochód z alufelgami i dostałam od
dealera komplet opon zimowych na kołach stalowych, taka promocja). Panowie
zabrali sie do roboty i gdy już zakładali zimowe koła to poprosili o komplet
śrub do tych stalowych kół (nie mam nic takiego, ...albo zgineło w garażu).
Dowiedziałam się że to nie dobrze jak stalowe są przykręcone tymi śrubami od
alufelg. Powiedzieli żebym lepiej poszukała albo kupiła i przyjachała wymienić
śruby.
O co tu chodzi? Może jestem blondynką ale chciała bym wiedzieć czy to ma jakieś
znaczenie czy ktoś mnie naciąga. Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: mAbZ Re: zamieniłam alufelgi na zimę IP: 192.71.76.* 21.11.01, 11:55
      Do felg aluminiowych uzywa sie do specjalnych srub, poniewaz aluminium jest
      mieksze od stali.
      Tak wiec panowie w warsztacie Cie nie nabieraja- kup zwyczajne sruby, do felg
      stalowych.
    • Gość: bazi Re: zamieniłam alufelgi na zimę IP: 213.186.69.* 21.11.01, 12:03
      śruby do alusów mają trochę inny kształt główki (jest niecu dłuższa, stożkowa),
      ale ja na takich jeżdze na stalówkach ( 4 rok z rzędu) i pasują idealnie( w
      lecie na alu );
      a tak na marginesie to jaki to samochód jeśli można wiedzieć?
      • Gość: anulka Re: zamieniłam alufelgi na zimę IP: 172.30.19.* 21.11.01, 12:48
        alfa 147
        ale Panowie nie przekonaliście mnie, więc lepiej zmienić czy nie...
        te błyszczące śrubki rzeczywiście ładniej wyglądają, ale czy coś się nie
        uszkodzi, mogę naprawdę być spokojna, kolega z pracy mówi coś o korozji i
        potencjałach ale jemu też nie wierzę...
        • Gość: bazi Re: zamieniłam alufelgi na zimę IP: 213.186.69.* 21.11.01, 13:03
          Gość portalu: anulka napisał(a):

> alfa 147
          > ale Panowie nie przekonaliście mnie, więc lepiej zmienić czy nie...

powiem tak, jak kupiłem samochód to miałem zamontowane seryjnie felgi stalowe,
          potem jak sobie dokupiłem alusy to powiedzieli mi że muszę jeszcze dokupić
          specjalne śruby do nich, no to poprosiłem o nie; ale co się okazało - dokładnie
          takimi samymi śrubami były przykręcone moje stalówki:-)) (oczywiście
          tych "specjalnych" nie kupiłem)i jak do tej pory nic się nie uszkodziło (odpukać)

może sie jednak zdarzyć że ów "specjalne" są nieco dłuższe od tych do stalowych;
          w tym przypadku radziłbym jednak kupić do stalówek nowe;
          ale upewnij się jeszcze, jakimi srubami przykręcone sa (fabrycznie) stalówki;
          jeżeli śruby te niczym się nie róznia, to kupowanie nowych jest bez sensu:-)
          pozdrawiam

> te błyszczące śrubki rzeczywiście ładniej wyglądają, ale czy coś się nie
          > uszkodzi, mogę naprawdę być spokojna, kolega z pracy mówi coś o korozji

o jakiej korozji, śrubek czy felg?

i
          > potencjałach

jakich potencjałach????

ale jemu też nie wierzę...

• Gość: marcin Do Anulki IP: 195.136.21.* 21.11.01, 13:30
      Czesc!
      Z tego co ja sie zorientowalem to wymiana srob moze byc konieczna, poniewaz kazdy z producentow
      alu ma swoje sroby. Bo otwory w nich wykonane (w tych alu) maja roznej glebokosci otwory ( inny tez
      jest kat) i inne sa ich frezy. Kazdy bowiem dba o to by kupujac aluski kupic tez srobki (dodatkowy
      zarobek).
      Moze sie jednak tak zdarzyc ze sroby beda pasowaly do stalowek. Tutaj z kolei mozna sie pokusic o to
      czy odpowiednia sa dobrane stopy tychze srob. Stal od alu rozni sie w sposob znaczny.
      Wiec decyzja nalezy do Ciebie.
      Ja jednak bym wymienil!
      Wybacz ale kupujac takie auto nie stac Cie na glupie sroby?
      pozdrawiam
      marcin
      • Gość: bazi Re: Do marcina IP: 213.186.69.* 21.11.01, 13:42
        Gość portalu: marcin napisał(a):

> Moze sie jednak tak zdarzyc ze sroby beda pasowaly do stalowek. Tutaj z kolei m
        > ozna sie pokusic o to
        > czy odpowiednia sa dobrane stopy tychze srob.

zapewniam cię że stopy sa odpowiednio dobrane :-))) pozatem nie mysl że otwory
        na śruby w alusach są wykonane z aluminium (chodzi mi o te kołnierze )

pozdrawiam

• Gość: marcin Re: Do marcina IP: 195.136.21.* 21.11.01, 13:47
          Gość portalu: bazi napisał(a):

> Gość portalu: marcin napisał(a):
          >
          >
          >
          >
          > > Moze sie jednak tak zdarzyc ze sroby beda pasowaly do stalowek. Tutaj z ko
          > lei m
          > > ozna sie pokusic o to
          > > czy odpowiednia sa dobrane stopy tychze srob.
          >
          > zapewniam cię że stopy sa odpowiednio dobrane :-))) pozatem nie mysl że otwory
          >
          > na śruby w alusach są wykonane z aluminium (chodzi mi o te kołnierze )
          >
          > pozdrawiam
          >

Ciesze sie ze jestes pewien!
          A co powiesz na roznice wsrod producentow?
          pozdro
          marcin
          • Gość: bazi Re: Do marcina IP: 213.186.69.* 21.11.01, 14:10

> Gość portalu: bazi napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: marcin napisał(a):
            > >
            > >
            > >
            > >
            > > > Moze sie jednak tak zdarzyc ze sroby beda pasowaly do stalowek. Tutaj
            > z ko
            > > lei m
            > > > ozna sie pokusic o to
            > > > czy odpowiednia sa dobrane stopy tychze srob.
            > >
            > > zapewniam cię że stopy sa odpowiednio dobrane :-))) pozatem nie mysl że o
            > twory
            > >
            > > na śruby w alusach są wykonane z aluminium (chodzi mi o te kołnierze )
            > >
            > > pozdrawiam
            > >
            >
            > Ciesze sie ze jestes pewien!
            > A co powiesz na roznice wsrod producentow?

nie wiem, nie zajmuję się sprzedazą felg wiec różnic nie znam:-)))
            pozdrawiam

> pozdro
            > marcin

• Gość: anulka Re: Re: Do Anulki IP: 172.30.19.* 21.11.01, 14:13

> Wybacz ale kupujac takie auto nie stac Cie na glupie sroby?
        > pozdrawiam
        > marcin

OCZYWIŚCIE NIE CHODZI O PIENIĄDZE!!!
        wiecie jak to jest " przychodzi baba do warsztatu... " nie chciałam wyjść
        na... "blondynkę"...
        pozdrawiam wszystkich Panów
        • Gość: marcin Re: Re: Do Anulki IP: 195.136.21.* 21.11.01, 14:50
          Czesc!
          U mnie nie ma taryf ulgowych ani uprzedzen. Pytanie nie mialo tez na celu obrazy ale wyrazenie swojego
          (mojego czyli) zdziwienia. Ja bym wymienil jak zalecaja tak bym zrobil. A wiesz dla czego?
          Otoz dla tego ze jak Ci odpadnie( 3*TFU) kolo to bedzie w serwisie reakcja "- a my mowilismy wymienic
          srobki". Koszt zaden a wiesz ze masz wszystko OK. Ja duzo czasu spedzilem na pogadance o felgach ich
          wymianie itp..
          pozdrawiam
          marcin
          P.S. Nie jestes glupia blondyna skoro zmieniasz z alu na stalowe zima.

• Gość: Nowy Re: zamieniłam alufelgi na zimę IP: 212.244.170.* 21.11.01, 14:02
      Z grubsza jest tak, jak to szanowni panowie piszą powyżej, tyle że zagmatwane
      to i niestrawne. Radzę, pojedź do serwisu alfy, każ sobie zmienić koła, na
      wezwanie do kupna śrub do f. stalowych zrób dość naiwnie zdziwioną minę "to
      panowie nie mają?" i zobaczysz, że jeśli mają to koszt niewielki, jeśli nie
      mają to okaże się, że pasują te od alusów. Pozdrawiam :-).
      PS. Odpuść sobie korozje i potencje,rzeczywistość jest bardziej prosta.
      • Gość: Niknejm Re: zamieniłam alufelgi na zimę IP: *.pg.com 23.11.01, 10:11
        Gość portalu: Nowy napisał(a):

> Z grubsza jest tak, jak to szanowni panowie piszą powyżej, tyle że zagmatwane
        > to i niestrawne. Radzę, pojedź do serwisu alfy, każ sobie zmienić koła, na
        > wezwanie do kupna śrub do f. stalowych zrób dość naiwnie zdziwioną minę "to
        > panowie nie mają?" i zobaczysz, że jeśli mają to koszt niewielki, jeśli nie
        > mają to okaże się, że pasują te od alusów. Pozdrawiam :-).
        > PS. Odpuść sobie korozje i potencje,rzeczywistość jest bardziej prosta.

Szczerze powiedziawszy zmieniam opony letnie/zimowe na tych samych alufelgach,
        minęło kilka lat i jest OK. Ponoć jeśli felgi są dobrej jakości, nie obciera się
        ich o krawężniki i co jakiś czas likwiduje drobne odpryski lakieru, to można
        spokojnie jeździć na alu zimą, i to latami.

Natomiast 'zapas' mam na feldze stalowej (dojazdówka) i rzeczywiście śruby (a
        właściwie nakrętki) do tej felgi mają nieco inny kształt i są z innego stopu.

Radziłbym zatem trzymać oddzielny komplet nakrętek do stalówek i alu. Koszt
        jednakże wcale nie jest znikomy - dobrej jakości nakrętki potrafią kosztować do
        dwudziestu złotych za sztukę. Ale lepiej wydać trochę kasy niż urwać sobie
        koło :-)

Co do tych 'potencjałów' to prawda, że niektóre stopy "źle się komponują" i na
        ich styku może pojawić się przyspieszona korozja. Oczywiście szansa na to jest w
        praktyce niewielka, ale jest. Wystarczy popytać znajomego chemika lub fizyka. A
        lepiej, żeby śruby lub felgi szlag za szybko nie trafił - zwłaszcza przy większej
        prędkości.

Pozdrawiam,
        Niknejm
        • Gość: Michal Re: zamieniłam alufelgi na zimę IP: *.telia.com 23.11.01, 11:15
          Niknejm ma racje.Jescze dodam ze nie smarujemy a srub w alu felgach smarem
          miedziowym.Jeszcze dotyczy ze sruby do metalowych felg sa krotrze.Sprawa glowy
          i sposob jedne posiadaj kolnierz obrotowy itp.
          Mozesz pojechac na zlomowisko i kupic sruby od innych starszych
          modeli.Fabrykant na ogol nie zmienia typu srub lub nakretek.Pzdr.Michal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka