tocka1 21.02.07, 11:39 witam mam problem,grzeje mi sie bardzo silnik,jaka moze byc tego przyczyna Link Zgłoś Obserwuj wątek
black_code Re: grzejacy silnik 21.02.07, 11:52 Jaki samochod /silnik ,w jakiej sytuacji ? piszcie takie rzeczy uszkodzony ,zerwany , zle naciagniety pasek klinowy uszkodzona pompa wody brak plynu uszkodzony termostat uszkodzona uszczelka glowicy/glowica uszkodzony wlacznik wentylatora chlodnicy /wentylator chlodnicy zamarzniety plyn w ukladzie chlodzenia niedrozna chlodnica zapowietrzony uklad brak oleju ,awaria ukladu smarowania i jeszcze cos sie znajdzie Link Zgłoś
tocka1 Re: grzejacy silnik 21.02.07, 12:49 auto opel astra 94 ,jak wlacze dmuchawe temperatura spada ,jak jade tez jest ok ,najgorzej jak stoje pod swiatlami ,dziekuje za zainteresowane pozdrawiam Link Zgłoś
dewulot1 Wiatrak 21.02.07, 16:53 Jak jedziesz i temperatura jest OK to znaczy ze chlodnica i termostat sa OK. Jak stoisz to chlodnica nie jest owiewana powietrzem i wtedy powinien sie wlaczac wentylator, a u Ciebie sie nie wlacza. Jak wiatrak jest elektryczny to sprawdz czujnik ktory go wlacza/wylacza, a jak wiatrak jest napedzany paskiem to sprawdz sprzeglo wiskotyczne w piascie tego wiatraka. Na zimnym silniku powinno sie dac obrocic go (ten wiatrak) reka bez oporu, a na goracym silniku z wyczuwalnie wiekszym oporem. Ale przede wszystkim sprawdz czy uklad ma wystarczajaco plynu. Link Zgłoś
kerryman zmien plyn w chlodnicy. 21.02.07, 18:07 mam astre 95, dostalem w prezencie :) na poczatku mialem dokladnie ten sam problem. wystarczylo wymienic plyn w ukladzie chlodzacym, przeplukac caly uklad bardzo duza iloscia wody. powinno pomoc. po tym zabiegu silnik musial mi faktycznie dluuugo pochodzic zanim wlaczyl sie wentylator. Link Zgłoś