Dodaj do ulubionych

Renault Laguna II WASZE opinie

23.02.07, 08:58
Witam Co sądzicie właśnie o tym modelu Renaulta a dokładniej chodzi mi o
1,9dci. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • derduch Re: Renault Laguna II WASZE opinie 23.02.07, 09:43
      Kolega mój ma, notoryczne problemy ze skrzynią biegów, po 70tys/km nastąpiła
      śmierć turbiny. Statystycznie raz w miesiącu wraca na sznurku, często z powodu
      awarii elektroniki.
      • pawlos17 Re: Renault Laguna II WASZE opinie 23.02.07, 19:27
        Czyli 12 x laweta w ciągu roku. Gość musi mieć nerwa, żeby to wytrzymać...
    • iberia.pl Re: Renault Laguna II WASZE opinie 23.02.07, 10:37
      wrzuc w wyszukiwarke bo akurat o tym aucie to tu byly elaboraty:owszem aldne
      toto jest, dobrze sie nim jezdzi pod warunkiem, ze...nie stoi w serwisie.
      • mbulin1 Re: Renault Laguna II WASZE opinie 23.02.07, 10:48
        Witam
        Mam Lagunę II 1,9 dci 120 KM z końca 2002 roku. Przebieg 85000 ze sprawdzoną
        historią serwisową. Zrobiłem tym samochodem 15 tys w ciągu pół roku. Ani razu
        nic, nawet najmniejsza drobnostka się nie zepsuła. Nic nie puka, stuka ani dymi.
        Może trafiłem na jakąś dobrą sztukę. Ogólnie samochód oszczędny i komfortowy. Po
        W-wie spalanie około 7,3 w takich warunkach jak teraz. Minimalne spalanie w
        trasie - 4,5 - w-wa - cz-wa, przy non-stop 110 km/h. Przy 4 osobach z pełnym
        załadunkiem z warszawy do grudziądza spalił 5,8 l/100km. Jak w każdym
        commonrailu trzeba uważać na paliwo i dbać o turbinę. W moim przypadku biorąc
        pod uwagę , wyposażenie, komfort oraz usterkowość samochód wart był swojej ceny.
        Pozdrawiam i polecam www.renaultlaguna.pl - tam się dowiesz wszystkiego o tym
        samochodzie
        • qamillo " trzeba uważać na paliwo i dbać o turbinę" 23.02.07, 19:25
          Co to znaczy w praktyce uważać na paliwo? -żeby nie rozlać po błotniku?
          sprawdzić jakość? czym? językiem? sprawdzić kolor czy nie czerwony? a jak
          odbarwiony kwasem to nie widać..może sprawdzać przed nalaniem papierkiem
          lakmusowym? W kwestii dbania o turbine -proponuje po każdej jezdzie wyczyścić
          obudowe blendamedem i wyglansować szmatką...to cidopiero "umniejentna exploatacja"
          podsumuje krótko: DOSYCTYCHBZDUR!
          • kodem_pl znowu blysnales ynteligencjom 23.02.07, 19:34
            Co to znaczy uwazac na paliwo? To znaczy minimalizowac ryzyko zatankowania
            trefnego. Jak? Poprzez tankowanie na markowych stacjach etc.

Co to znaczy dbac o turbine? Nie krecic silnika wysoko zanim osiagnie wlasciwa
            temperature pracy, nie gasic od razu po ostrej jezdzie.
          • pawlos17 Re: " trzeba uważać na paliwo i dbać o turbinę" 23.02.07, 19:38
            Uważać na paliwo znaczy uważać na paliwo. Ale to akurat tyczy się wszystkich
            nowoczesnych diesli, bo czy to renault czy voklswagen, czy toyota, żaden z nich
            nie pociągnie długo na opale. Co do turbiny, to czy miałbym renaulta, czy
            volkswagena czy toyote, starał bym się jednak na nią trochę uważać.
            • qamillo Re: " trzeba uważać na paliwo i dbać o turbinę" 23.02.07, 19:48
              Aha-więc stawiasz znak równości pomiędzy tankowaniem na markowych stacjach a
              "uważaniem na paliwo".Ja jednak myśle,że takie traktowanie "uważania na paliwo"
              to zbytnie bagatelizowanie tej poważnej przecie czynności..ale niechaj będzie..w
              takim razie do i tak długiej listy czynności-różnego rodzaju uważania- na
              przejściach dla pieszych,na znaki drogowe ,na sygnalizacje świetlną,dziury w
              jezdni dopisuje jeszcze "uważanie na paliwo" ,"dbanie o turbine".Proponuje
              jeszcze dorzucić "uważanie na elektryke"-bo strasznie dużo rzeczy zalezy od
              elektryki ,"pilnowanie rozrządu" warto chyba też uważać na wał z tłokami i
              głowice bo to elementy ponoć ważniejsze niz sama turbina..
              • pawlos17 Re: " trzeba uważać na paliwo i dbać o turbinę" 24.02.07, 00:56
                Na elektrykę nie uważam, ponieważ uważam, że nie mam na nią żadnego wpływu. Na
                termin wymiany napędu rozrządu uważam. Na wał z tłokami, głowicę i inne
                mechaniczne elementy silnika nie uważam. No może nie do końca, bo np., nie
                pałuję silnika tuż po jego uruchomieniu, kiedy to auto stało pod chmurką na
                mrozie. Moja wiedza techniczna podpowiada mi, że takie traktowanie skróci żywot
                niektórych elementów. A co do jakości paliwa, to myślę, że tankowanie na
                markowych stacjach pomniejsza ryzyko zakupienia trefnej jakości paliwa. Takie
                jest moje zdanie. I w życiu nie uwierzę, że systemy jakichkolwiek marek aut są
                w stanie przetrzymać na dłuższą metę złą jakość paliwa.
    • rasiauskas Re: Renault Laguna II WASZE opinie 23.02.07, 14:32
      Jest bardziej awaryjna od Avensis wiec musi wyjatkowo czesto sie psuc.
      • wojtek_blankietowy Re: Renault Laguna II WASZE opinie 23.02.07, 17:00
        Laguna na pewno psuje sie mniej niz VW passat ale poniewaz passat psuje sie
        straszliwie wiec nie znaczy to ze laguna jest idealem.
        • rasiauskas Re: Renault Laguna II WASZE opinie 24.02.07, 01:55
          Daruj to sobie. Co jak co, ale Passat b5 mimo swej "awaryjnosci"(w nawiasie
          oczywiscie) znacznie rzadziej zawodzi od laguny i I i II.
          • pawlos17 Re: Renault Laguna II WASZE opinie 24.02.07, 08:48
            W lagunie I nie ma sie co psuć, bo to jeszcze prosty samochód. Za 500 zł
            zrobiłem przy przebiegu 280 tys. przednie wahacze na oryginalnych częściach TRW.
    • boner11 Re: Renault Laguna II WASZE opinie 24.02.07, 07:33
      Wielkie dzięki za Wasze opinie. Szczegolnie za te o paliwie.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka