dokto Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 15.03.07, 19:26 Ciekawiej narysowany niż ceed i taki mniej unijny w nazwie:) Link Zgłoś
big_natural Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 15.03.07, 22:57 michaelm3 napisał: > hehe, na miejscu BMW bym się wkurw... za ten tył hehe jak ktos nie ma kasy na serie 1 to kupi i30 przyznaje że ładne auto może lekki plagiacik :P ciekawe jak z gwarancją czy szarpną sie na 7 lat ktos wie ?? Link Zgłoś
opocznik Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 15.03.07, 23:58 ja widzę podobieństwa do alhambry Link Zgłoś
wrona52 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 19.07.07, 17:34 gwarancja 5lat, 5lat assistans, 1 przegląd grats, ubezpieczenie 1800 niezależnie od wersji. Link Zgłoś
11slavo Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 16.03.07, 01:00 Od slupka B wyglada jak 1, tylne swiatla jak w A klasie ale calosc troche za waska i za wysoka (jak ostatni Colt). Ceed chyba jednak jest ladniejszy. pozdr Link Zgłoś
mniklas5 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 16.03.07, 08:17 mialem Elantre przez 6 lat w wersji na USA, bardzo dobrze sie spisywal , tani w zakupie- 10 tys dol i spalaniu , ale to jest auto klasy B nowsze Hyundaie sa w ersji luksusowej i to nawet tanie, tu w USA okolo 20 tys dol, calkiem ladnie wykonczony w drewnie , 6 cylindrow, i okolo 200 KM, duza gwarancja na 60 lub 100 tys mil Link Zgłoś
sztaba1 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 03.09.07, 14:35 Mi ten Hyundai bardzo przypadł do gustu. Co by nie mówić jest elegancki wóz, ale czuć w nim troszkę sportowego ducha. To co mi się też podoba to bardzo nowoczesne wnętrze, przyjemnie skomponowana deska. Mi bardzo podobają się takie Hatchbacki i uważam propozycje Hyundaia za interesującą. Link Zgłoś
verenar Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 03.09.07, 21:37 ładny design i parametry techniczne też niczego sobie. nie widziałem jeszcze danych dot. spalania, ale ogólnie mi się podoba. trochę mi się konstrukcja przeniesienia obciążeń ze słupka b na pozostałą część ramy nie podoba, ale nie można mieć wszystkiego. nie wiem czy nie możnaby bylo go wypuścić taniej. wszystko jednak ratuje lodówka w schowku ;P ogólnie raczej na plus ;) Link Zgłoś
bibliofil_maly Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 18.09.07, 21:05 spalanie trochę mogło by być lepsze, ale nie ma co narzekać. w każdym samochodzie właściwie jest się do czego przyczepić. dlatego raczej bym się spalaniem nie przejmował, szczególnie że nie jest dużo gorsze od innych aut. hyundai się postarał przy tym modelu z pewnością i pewnie się auto będzie sprzedawać. Link Zgłoś
plawski Hyundai i30 - bliźniak cee'da 03.09.07, 14:42 Wszystko ok ale czy oni kiedyś się nauczą wstawiać do auta koła proporcjonalne do całości karoserii? Bo znowu wyglądają, jakby od malucha były... Link Zgłoś
sztaba1 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 05.09.07, 13:11 Ladnie to ujales aczkolwiek zupelnie sie nie zgadzam z taka opinia. Dla mnie proporcje sa bardzo ladnie zachowane. Siedze wlasnie na stronie hyundaia i przegladam foty tego autka.Naprwde ładna bryka. Link Zgłoś
verenar Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 05.09.07, 22:19 koła są wstawiane zazwyczaj takie, żeby samochód dobrze pokonywał opory jazdy. większe niepotrzebne, więc po co wstawiać większe i dodatkowo koszty windować? co za dużo to niezdrowo. zresztą ja rownież zgodzę się z opinią, że jest bardzo proporcjonalny. Link Zgłoś
przemekthor Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 03.09.07, 21:11 > "Hyundai będzie oferowany z trzema silnikami benzynowymi oraz trzema dieslami" Trzy klekoty - bedzie pozamiatane. Szykuje sie porzadny odstrzal, kogo obstawiacie na poczatek? Seata, czy moze renault? Link Zgłoś
termodynamik Hyundai i30 - bliźniak cee'da 06.09.07, 20:37 dzisiejsza sztuka projektowania to w dużej mierze bazowanie na przodkach. nikt nie robi inaczej, bo nie ma czasu na wymyślanie czegoś nowego. co do płyty podlogowej, to bardzo wiele europejskich samochodów ma dokładnie tę samą płytę zrobioną bodajże przez Audi (tu chyba się mylę). wszyscy korzystają, bo po co robić coś nowego jeśli stare sprawuje się świetnie? tyle ogólnej wypowiedzi :) na pewno hyundai jest podobny do ceed'a, ale wg mnie to dobrze. robi to z niego świetny samochód do jazdy po mieście, opatrzony lekkim sportowym drygiem. nie jechałem jeszcze, ale słyszałem że prowadzi sie bardzo dobrze. koreańska marka zaczyna mieć znaczenie powoli. Link Zgłoś
sztaba1 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 07.09.07, 01:12 Z tym brakiem czasu to bym nie przesadzał. Zreszta to nie jest argument. Ale prawda jest taka, ze ze projekt bardzo ladny i stylizacja. Co do sportowego drygu to niesamowicie mi sie to podoba w tym aucie. Link Zgłoś
termodynamik Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 10.09.07, 20:28 no cóż. jednak jako, że trochę mam styczność z projektowaniem elementów maszyn, a przemysł samochodowy jest mi bardzo po branży, to będę się upierał, że jednak dziś projektuje się na czas wszystko i nie ma czasu na wymyślanie niczego nowego :) niemniej nie sprawia to, że wszystko co wychodzi spod ręki projektantów jest niedopracowane. wręcz przeciwnie. jakby nie było, to by nie przeszło homologacji. dlatego od strony technicznej autko na pewno jest dopracowane :) jeśli zaś chodzi o inne aspekty, to koreańczycy zastosowali inny ciekawy bajer. lodówkę w schowku. nietypowe rozwiązanie. ale bardzo pasuje do innych bajerów typu nawigacja, czy rozbudowany układ audio, które właściwie w prawie każdym modelu są w standardzie. jak najbardziej i30 ma u mnie dużego plusa. Link Zgłoś
frequentflyer Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 10.09.07, 20:37 jaką lodówkę ? po prostu dodatkowy wylot powietrza z klimatyzacji, fabia to miała siedem lat temu, wcale nie nietypowe rozwiązanie. Link Zgłoś
sztaba1 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 11.09.07, 12:30 no ale tak czy inaczej, można schłodzić Red Labela by potem móc się delektować jego smakiem po dotarciu do celu ;) Ofkoz się śmieję :) Tak patrze jeszcze na zuzycie paliwa, faktycznie w miescie sa oszczedniejsze auta, ale generalnie inne parametry i osiagi na wysokim poziomie. Link Zgłoś
termodynamik Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 13.09.07, 21:01 nie wątpię, że wiele modeli aut miało już taki patent, ale tak czy inaczej robi to na mnie wrażenie :) bo jest bardzo przydatne. korek, a tu wyjmujesz ze schowka zimny napój. boskie uczucie to musi być. hyundai pracuje sobie takimi szczegółami na punkty. Link Zgłoś
goldfire Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 18.09.07, 23:28 Moim zdaniem obecnie najlepiej kupowac auta ze wschodu. Roznica staje sie coraz bardziej wyrazna i wsrod premierowych aut widac jak duzy postep zrobily auta chocby takiego Hyundaia. Obecnie i30 oraz blizniak od Kii oferuja swietne samochy w przystepnej cenie. Zaawansowanie technologiczne na wysokim poziomie, w standardzie swietne wyposazenie, a do tego piekne warunki gwarancyjne. Naprwde warto odrzucic mit niezawodnego VW Golfa i przesiasc sie na cos, co obecnie staje sie po prostu najlepsze. Link Zgłoś
mjf1 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 19.09.07, 07:48 Hyundai przestraszył się chyba "konkurencji"...KIA, bo dają teraz na i30 promocyjny upust 2k PLNów + metalic + coś tam ;) na normalnych warunkach tylko snob zdecyduje się wydać ponad 2k na praktycznie takie samo auto (i30 vs cee`d) Link Zgłoś
jaki71 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 19.09.07, 08:18 mjf1 napisał: > na normalnych warunkach tylko snob zdecyduje się wydać ponad 2k na > praktycznie takie samo auto (i30 vs cee`d) Słowo praktycznie robi różnicę. Jeśli masz do wyboru dwie rzeczy niby jednakowe pod względem funkcjonalności, a jedno ładniejsze od drugiego (nie wnikam czy hyundai czy kia) to dlaczego nie dopłacić za coś co ci się podoba? BTW. Hyundai ma w sobie jakiś błysk czego nie miał ceed był taki nijaki, bez wyrazu. A na i30 oko się zatrzymuje... Może znaczek na kierownicy? Link Zgłoś
mjf1 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 19.09.07, 15:32 o gustach się nie dyskutuje. polityka koncernu jest kontrowersyjna: oba modele zbyt malo się różnią i wrzucanie ich na jeden rynek jest IMHO pewnym blędem. Link Zgłoś
bibliofil_maly Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 20.09.07, 10:26 wątpię żeby hyundai obniżał ceny z powodu strachu przed konkurencją. podobno najważniejsze, żeby ludzie pisali o Tobie. a chyba lepiej żeby pisali, że obniżasz ceny. reklama. to jest najważniejsze. hyundai i tak pewnie wyjdzie dobrze na tych dwóch tysiakach ;) Link Zgłoś
mjf1 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 20.09.07, 13:20 jasne, że tak. zawsze zastanawiam się, gdzie jest kres finansowej opłacalności dilera - i tak zarabiają przede wszystkim na serwisie. ja, np. dostałem 12% upustu na reno "od ręki", choć nigdzie nie mogłem znaleźć informacji o takiej promocji (ani przed, ani po fakcie) Link Zgłoś
bibliofil_maly Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 22.09.07, 01:05 no i o to chodzi. ja bym akurat renaulta nie kupił, ale koreańskie auta mnie zawsze ciągnęły. hyundaiowa promocja też powinna być 10% albo coś w tym stylu ;) Link Zgłoś
mjf1 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 22.09.07, 01:14 bibliofil_maly napisał: > no i o to chodzi. ja bym akurat renaulta nie kupił, ale koreańskie auta mnie > zawsze ciągnęły. hyundaiowa promocja też powinna być 10% albo coś w tym stylu ; > ) jest 10% (dla mnie) ;) ja też bym renault nie kupił, ale co mogę poradzić na to, że się zakochałem ? uczucie bywa ślepe ;) Link Zgłoś
ryar Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 22.09.07, 12:04 nie wiem czy będzie to widoczne www.prnews.pl/download/ing140901.jpg wypełniasz formularz w ingu i masz 12% na dzień dobry ale mi nowe clio zupełnie się nie podoba Link Zgłoś
mjf1 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 23.09.07, 12:54 widoczne, ale ja nic nie "wyklikałem" i (oprócz znajomych) nie mam nic wspólnego z ING ;) Link Zgłoś
dzarko Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 26.09.07, 18:11 Raczej niespecjalnie chyba, biorąc pod uwagę, że KIA należy do Hyundaia. Ceed to był taki mały test i30 i nowego stylu. Spodobała się, więc ruszył i30, który jest zbudowany na tej samej płycie podłogowej i ma bardzo podobny wygląd. en.wikipedia.org/wiki/Hyundai_Kia_Automotive_Group mjf1 napisał: > Hyundai przestraszył się chyba "konkurencji"...KIA, bo dają teraz na > i30 promocyjny upust 2k PLNów + metalic + coś tam ;) > na normalnych warunkach tylko snob zdecyduje się wydać ponad 2k na > praktycznie takie samo auto (i30 vs cee`d) Link Zgłoś
mjf1 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 04.10.07, 08:13 > Raczej niespecjalnie chyba, biorąc pod uwagę, że KIA należy do >Hyundaia. Ceed to > był taki mały test i30 i nowego stylu. Spodobała się, więc ruszył >i30, który > jest zbudowany na tej samej płycie podłogowej i ma bardzo podobny >wygląd. ...i te same silniki, a cudzysłów ("Konkurencja") nie jest stosowany bez powodu ;) Link Zgłoś
baartur Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 23.09.07, 13:12 Ciekawy wygląd ;) a co do tyłu to jednak trochę podobny do BMW. Link Zgłoś
czarny.dziobak Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 23.09.07, 14:32 Gdyby coś wymyślili na obniżkę o 3 tyś. to konkurencją będzie zmieciona. Mnie brakuje w wersji "comfort plus" żeby były podgrzewane siedzenia. CEED już jechałem. Ktoś mi powiedziałm że tak się ma do i30, jak skoda do VW. W tym tygodniu będę sprawdzał. Link Zgłoś
wowo5 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 24.09.07, 01:53 Oj Francuzom bedzie sie snil po nocach. Link Zgłoś
mjf1 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 24.09.07, 07:52 czarny.dziobak napisał: >Ktoś mi powiedziałm że tak się ma do i30, jak skoda do VW. W tym >tygodniu będę sprawdzał. bez przesady. dbałość o detale jest może trochę większa, ale do niebieskiej "lampy" przed oczami jakoś nie mogłem się przyzwyczaić ;) jeździłem wczoraj, a cee`dem mam okazję turlać się kilka razy w miesiącu - szoku jakoś nie przeżyłem, ale mam jeden wniosek: diesel 1.6 115 KM, to optymalne rozwiązanie dla tego auta. benzynowe są głośniejsze (!!!) i mało elastyczne (1.4 i 1.6 - 2.0 nie jeździłem). pomimo głosów w niektórych testach i na forach zawieszenie jest IMHO w obu (KIA i Hyundai) takie samo: sztywne i głośne na nierównościach ("chyba za mocno podpompowali opony"-cytat z pana z salonu, hłe, hłe). miłych wrażeń z jazdy. Link Zgłoś
termodynamik Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 24.09.07, 18:15 no cóż. zawieszenie to kwestia gustu. można zawsze je zmodyfikować. ja lubię sztywne zawieszenie, bo wtedy bardziej czuję przyczepienie do drogi. diesle w ogóle są trochę jakby ciekawszym rozwiązaniem dla samochodów. 1.6 wydaje się niezłym pomysłem, aczkolwiek jak ktoś ma zamiar jeździć dużo poza miastem, to może oczekiwać czegoś więcej. na szczęście wybór jest spory. Link Zgłoś
detritus24 Hyundai i30 - bliźniak cee'da 03.10.07, 21:28 Stalem sie wlascicielem tego "czegos" w wersji "Comfort" :o) Droga do decyzji byla dluga, i usiana kolcami. Na poczatku Hyundaia nawet nie bralem pod uwage... Zalozenia byly takie: auto nowe, w miare ekonomiczne, hatchback, lampy przeciwmgielne, klimatyzacja, z mozliwoscia odtwarzania MP3. Silnik - w wiekszosci przypadkow, oplacala sie bardziej benzyna. Bralem pod uwage sporo modeli, m.in: - Ford Focus - tu mnie odstraszyl brak mozliwosci odtwarzania MP3 oraz prymitywny "wafel" do obslugi radia; poza tym, prawie co drugi samochod na miescie to Focus, a bleee... - Honda Civic - tu zadecydowalo veto zony dotyczace stylistyki (chromowane klamki, wlew do paliwa, sportowy wyglad); poza tym, ta wykonczona fioletowym plexi konsola... Bleeeeh - VW Golf 5 Qline - deklarowane spalanie to 10l/100km na miescie przy benzynie. Poza tym, moze sie naraze zwolennikom VW, ale wykonczenie wnetrza jest dosc... prymitywne. Plus - czujnik parkowania w wyposazeniu. No i prowadzilo sie toto calkiem niezle. - Seat Leon - piekna maszynka. Ale spalanie paliwa... Zarlok. - Kia Cee'd - rozwazalem wersje SW, jazdy testowe odbylem wersja hatchback. Samochod co najmniej uroczy. Szczegolnie w wersji SW. Plusy - wyposazenie w wejscie USB dla pendrive, duuuuzo miejsca. Ale wykonczenie wnetrza... Zdolowalo. Potem odbylem dwie jazdy probne - najpierw benzyna, potem dieslem. W benzyniaku wszystko trzeszczalo - a przeciez to byla wersja reklamowa! W dieslu z kolei skrzypialo siedzenie - patrz jak poprzednio, a silnik chodzil bardzo glosno. Na moje pytania, obsluga stwierdzila: - skrzypienia sa nietypowe, mozna cos z tym zrobic w ramach gwarancji, - na skrzypienie siedzen nikt sie nie skarzyl, - jeslo chodzi o glosnosc silnika, zawsze mozna podglosnic radio. Moze ja mialem pecha. Ale malo brakowalo, abym skreslil Koreanczykow. Wlasciwie, na Hyundaia trafilem przypadkiem. Akurat byla akcja promocyjna Renault Laguny II - konczyla sie seria, zostalo pare sztuk w Polsce i za 68k mozna bylo kupic fabrycznie nowego diesla 1,9l. Ale jazda probna mogla sie odbyc o 17, ja robote konczylem o 16, wiec sie do jedynego serwisu, ktory dotad olalem... I wpadlem. Po prostu wpadlem. Jedyna jazda probna, po ktorej bylem zadowolony z samochodu. Samochod prowadzil sie jak marzenie, dobre przyspieszenie, super wyglad. Swietne wyposazenie (jechalem wersja Comfort - wersja Style niestety bedzie dostepna kole listopada), przestronne wnetrze [a liczac 1,9m wzrostu i 100kg wagi tego potrzebuje ;o)]. Po tej jezdzie Laguna, mimo ze o klase wyzsza, wydawala sie niedopracowana, mulasta, bez polotu. Tyle achow. Z minusow: paleta barw - ktos nie do konca przemyslal kolorow. Przygotowanie salonow - w wiekszosci przypadkow, na stronach nie bylo mozna zobaczyc jak naprawde wyglada samochod. Wrecz czesto nie bylo informacji o wprowadzeniu jego do sprzedazy - a przeciez juz 2 miesiace minely od tej chwili. Smieszylo mnie tez, ze w karcie reklamowej, przy silnikach diesla (bodajrze 1,6) w rubryce "spalanie" byla informacja: "bd". No i fakt, ze zaczeto z pompa reklamowanie wszystkich wersji, a wyzsze beda dostepne za jakis czas. Do minusow moge zaliczyc tez spalanie - bawie sie komputerkiem, pierwsze pare dni po miescie spalal mi do 11l/100. Po tygodniu, zszedl do 9.3l/100 - mam nadzieje, ze sie bardziej wyrobi. Ale ogolnie rzecz biorac - to fajny samochod. Ladny. Funkcjonalny. Wygodny. Ze spora iloscia ciekawych funkcji. A takze - w porownaniu z innymi modelami - atrakcyjny cenowo. Zobaczymy jak bedzie z eksploatacja i awaryjnoscia - co do tego zdaje sobie sprawe ze jestem swego rodzaju "swinka morska" - ale jestem dobrej mysli. Jesli ktos chcialby zadac bardziej dokladne pytania dotyczace samochodu: moje gg: 2417427 Pozdrawiam! Link Zgłoś
aor Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 04.10.07, 15:48 zastanawiam się nad zakupem ceeda/i30 w podstawowej wersji 1,4 benzyna. jeździłem tylko ceedem. Z pobieżnych oględzin wnioski takie: ( a mam 190 cm ): ceed comfort ma regulację kierownicy w dwóch płaszczyznach -co jest ważne, i30-tylko jedna możliwość-w pionie, ale ma za to regulację siedzenia. Wygrywa ceed. Wnętrze podobne, ale ładniejsze w hyundaiu. ceed ma komputer, i30 nie posiada-tu mam dylemat. Reszta tj kolor (biorę niemetalizowany), silnik, zawieszenie, konstrukcja, 6 poduszek-w każdym modelu to samo, więc nie gra roli. Z tego co wiem to dilerzy kia często dokładaja w cenie autoalarm i czujniki cofania. Ubezpieczenie w obu przypadkach w alianzie w podobnej cenie. Kredyty oferują podobnie. Poza tym do i30 dokładaja opony zimowe i rabat 2000, więc cena za podstawowy model podobna. I chyba ieszcze oferują metalik w cenie- ale to jest mało ważne. Pytania: ile czeka się na dany model w hyundaiu, czy brak komputera coś w tym zmieni, i czy gorsza regulacja kierownicy-to słabe strony i30???? I jeszcze jedno. Czy pod koniec roku będą jakieś upusty? Samochody te chyba dobrze sie sprzedają. Co myślicie??? Ja raxczej za ceedem. Link Zgłoś
alex.kovalsky Hyundai i30 - bliźniak cee'da 16.10.07, 23:01 Kilka uwag ode mnie (po krótkim obcowaniu z autami): 1.silnik 1,6 benzyna - srednia w klasie (przynajmniej w ceed, ale nie sądzę żeby hyundai się w wiele w tej kwestii różnił:P) Niezbyt dynamiczny, trzeba dość wysoko wkręcać na obroty żeby sie obudził. 2.Polecam diesel 1,6 w wersji 115 KM - dynamika miażdży.bardzo zaawansowane rozwiązanie jeśli chodzi o turbosprężarkę.Dość cichy.Mało pali - ok 5-6l.(dystans ok 700km) 3.Opony to dość dziwna sprawa, montują jakieś koreańskie, niby dobre ale przy ok 160km/h tylko je slychac:/ 4.jakość wnętrza zdecydowanie w i30 lepsza, trochę wysoko sie siedzi, ale do zniesienia. Materiały i spasowanie bardzo dobre, ford i vw jakby klasę niżej:) 5.zawieszenie, hyundai bardziej komfortowy, ale mimo wszystko dość zblizony do ceed'a. i30 znacznie niższy!! uwaga na krawężniki:( 7.Wyposażenie, wyższym wersjom nie ma co zarzucić, komputer pokładowy i usb - dla mnie bomba. Minus za klimę która sie sama wlącza:/ 6.stylistyka, o gustach sie nie dyskutuje, ale przód ceed, tył hyundai. Wybór. polecam hyundaia. Link Zgłoś
mobile5 Re: Hyundai i30 - bliźniak cee'da 16.10.07, 23:58 alex.kovalsky napisał: > 2.Polecam diesel 1,6 w wersji 115 KM - dynamika miażdży Dobry tekst, masz zacięcie humorysty. Link Zgłoś