panolek Re: kup po każdej z jednej firmy. Będzie dżes. 04.04.07, 09:32 Obie są z jednej kategorii - dobre opony. Wybór trudny, ta sama klasa. Goodyear Excellence są cichsze i chyba cichszych w tej cenie nie znajdziesz. Continental to też ceniona marka. Ja bym wybrał Goodyeary, ale proponuje żeby kupić po prostu tańsze. Link Zgłoś
daria.1 Re: kup po każdej z jednej firmy. Będzie dżes. 04.04.07, 09:35 róznica w cenie na komplecie 80 zł więc niewiele Link Zgłoś
gonzor Re: kup po każdej z jednej firmy. Będzie dżes. 04.04.07, 17:11 kupiłem przez oponeo Goodyear excellence i niestety jedna była wyważona dopiero 200 gramami!! Dziś zabrał mi ją kurier, z reklamacją nie było problemu. Mpony made in germany no ale taka padaka z tą jedną 195r65 - 15cali, uważaj bo ją dostaniesz ty ;) Pierwsze wrażenia - cichutka, wcześniej miałem NTC5 też goodyear, była cicha ale pod koniec na mokrej to już nie było to, zostały mi na nich 4.5mm - chce je ktoś?? Link Zgłoś
gonzor Re: kup po każdej z jednej firmy. Będzie dżes. 11.04.07, 14:02 uznano mi moją reklamację i czekam na oponę bezpośrednio od Goodyeara Link Zgłoś
fiel1 Re: kup po każdej z jednej firmy. Będzie dżes. 04.04.07, 13:13 nie radzę oszczędzać na oponach, to chyba jedne z ważniejszych elementów naszego pojazdu, prawda? tak jak nasze stopy i buty dla nich:) słuchaj, ja bym proponował żebyś się jeszcze rozejrzał bo np. Goodyear jest producentem Dunlopów. ja ich używam (FastResponse)i jestem zadowolony. maja na swojej stronie specjalny klub gdzie możesz się dowiedzieć co i jak + opinie zebrać. pzdr Link Zgłoś
sven_b Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 09:34 Continental Premium sa to góra 2 sezony (scieralnosc), ale za to w ciszy i bdb trzymaniu na zakrętach i na mokrym. Link Zgłoś
daria.1 Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 09:36 właśnie czytałem o Continentalach że szybko sie scierają ,ponoć to poprawili w Contac 2 ????? Link Zgłoś
panolek Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 09:38 Poprawione są rzeczywiście i podobno jeszcze lepsze niż były. Ale kupowałem ostatnio opony do samochodu ojca i wybrałem Goodyeary. Ale sugerowałem się głównie hałasem. Dla siebie wybrałem Dunlop SP Spotr 9000 Link Zgłoś
panolek Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 09:39 To jak Continentale tańsze to je kup - nie będziesz żałowała. Ale sprawdź jeszcze ceny, np. w opony.com, opony.pl ... Link Zgłoś
panolek Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 09:44 I opowiedz potem co wybrałaś :) Pozdrawiam! Link Zgłoś
miszasty Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 09:50 sven_b napisał: > Continental Premium sa to góra 2 sezony (scieralnosc), ale za to w ciszy i bdb > trzymaniu na zakrętach i na mokrym. ech... a to Polska właśnie:/ Nie czytać o czym wątek, ale odpowiadać:/ ContiPremium - TAK, ale wątek jest o ContiPremium 2 !!! A te zużywają się już całkiem normalnie, dość wolno w porównaniu ze swoim poprzednikiem. Link Zgłoś
sven_b Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 10:11 Qrcze Miszasty, miałem na mysli PC2, a dwójki nie rozwinąłem z lenistwa;-). Mam tez porównanie miedzy PC a PC2 i scieralnosc nie została jakos powalająco ograniczona. Z resztą nie moze bo straci na zaletach. Podtrzymuje 2 sezony dla PC2, ale dla kogos kto jezdzi mało moze byc dłuzej, z tym ze pojawia sie opory na kierownicy i bedzie je coraz bardziej slychac. Link Zgłoś
miszasty Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 11:58 A widzisz ;)) Swoją drogą nie każdy wie, że CPC2 jako nowe mają 7 a nie 8 mm wysokości bieżnika! Niektórzy kupują, mierzą po 1000 km i wychodzi, że... makabrycznie się zużywają, bo po 1000 km mają "tylko" 7 mm :D Nie przeczę, że trzymają 2 sezony, bo... to nic nie mówi. A jak ktoś przejeżdża np. 50.000 km rocznie albo więcej, to pewnie nawet na 2 nie starczą. Tak czy siak z tych dwojga brałbym CPC2. A jakbym chciał mieć lepsze w podobnej cenie, to tylko Bridgestone Turanza ER300 :) Ścierają się dużo wolniej niż CPC2, przy podobnych osiągach. Link Zgłoś
miszasty Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 09:51 daria.1 napisała: > Continental Premium Contact 2 które lepsze ? Bezapelacyjnie Continentale PC2 - choć to ta sama półka cenowa, ale GY nastawione są na większą ciszę niż CPC2. Conti trzymają na mokrym dużo lepiej niż Excellence. Pozdr. Link Zgłoś
tipp01 Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 12:28 Z tych dwóch opon wybrałbym, jak powyżej, Bridgestone Turanza ER300:) Znajomi strasznie narzekali na Continentale, na ścieralność przede wszystkim oraz na nieprzewidywalne zachowanie po trzech sezonach (zależy od przebiegu). Trzy osoby miały identyczne opinie. Chyba to coś znaczy? GY Excellence ponoć bardzo ząbkują. Nie wiem, nie jeździłem ale wolę nie ryzykować. Link Zgłoś
miszasty Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 14:04 tipp01 napisał: > Z tych dwóch opon wybrałbym, jak powyżej, Bridgestone Turanza ER300:) > > Znajomi strasznie narzekali na Continentale, na ścieralność przede wszystkim > oraz na nieprzewidywalne zachowanie po trzech sezonach (zależy od przebiegu). > Trzy osoby miały identyczne opinie. Chyba to coś znaczy? Dżizyssss... no pewnie że "znaczy". Ale nie zwykłem na pytanie "co wybrać? - białe czy czerwone?", że... niebieskie!;) Więc jw.: GY i Conti - brałbym Conti. Link Zgłoś
daria.1 Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 14:14 Bridgestone Turanza ER300:-też sie zastanawiałem ale nie mam dojscia do nich ,może ktoś wie gdzie można kupić je taniej ? Mój przebieg to ok 30 tys rocznie ,teraz mam Michelin Premacy i szczezre mówiac też sie szybko zjechały . CPC 2 -205/55/16 nowe mogę kupic za 300 zł z allegro Link Zgłoś
wallenrode Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 04.04.07, 17:31 ja na swoim Mercedesie mam GoodYear Excellence od roku i spisują sie znakomicie.... polecam. jakbyś chciała zamieszczę zdjecie- mała ścieralność i przepiękny bieżnik! Link Zgłoś
bojakk Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 05.04.07, 19:23 Cytujac za przedostatnim wydaniem Auto Swiat, albo Bild, jak kto woli przedstawiam wyniki testu na oponach rozmiar 205/55 R16 V, wraz z orientacyjna cena za sztuke i wadami opony: 1. Continental PremiumContact 2, ok. 360;- (lekko podwyzszone opory toczenia) 2. Bridgestone Turanza ER 300, ok. 374;- (lekka podsterownosc na suchym) 3. Dunlop SP Sport FastResponse, ok. 362;- (lekko podwyzszone opory toczenia) 4. Kumho Ecsta SPT Ku 31, ok. 289;- (aquaplaning na lukach) 5. Toyo Proxes CF1, ok. 430;- (niski komfort, wysokie opory toczenia) 6. Pirelli P7, ok. 407;- (lekka tendencja do podsterownosci, dluga droga hamowania na suchym) 7. Vredestein Sportrac3, ok. 370;- (dluga droga hamowania na suchym, przecietny komfort) 8. Goodyear Excellence, ok. 360;- (lekka sklonnosc do podsterownosci, wydluzona droga hamowania na mokrym) 9. Michelin Primacy HP, ok. 415;- (wyrazna tendencja do podstwerownosci, dluga droga hamowania na mokrym) 10. Hankook Ventus Prime K 105, ok. 263;- (opoznione reakcje na ruchy kierownica, lekka tendencja do podsterownosci) 11. Fulda Carat Progresso. ok. 275;- (wydluzona droga hamowania na suchej nawierzchni, kiepskie prowadzenie boczne, podatnosc na aquaplaning) Zeby nikt nie zarzucil kompletnej stronniczosci, oceniano przy pomocy urzadzen pomiarowych takie rzeczy jak: aquaplaning, aquaplaning na lukach, prowadzenie, jazda po okregu, hamowanie (to na mokrej) oraz prowadzenie, hamowanie, komfort toczenia, halasliwosc zewn. i opory toczenia (na suchej). Czyli Conti. pzdr Link Zgłoś
daria.1 Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 05.04.07, 19:32 dzięki bardzo wszystkim za wypowiedzi ,zamawiam Conti zobaczymy jak się będą sprawowały . Pzdr Link Zgłoś
tipp01 Re: testy testy testy 05.04.07, 21:00 A tu z kolei masz test gdzie są trochę inne oceny, opinie i zwyciężcy: tinyurl.com/2ebrff Jak znajdę test z ubiegłego roku z Auto Świata to wkleję. W nim zwyciężcą jest GoodYear na drugim Bridgestone itp. Jakie jest podsumowanie tych testów? Wnioski wyciągnijcie sami. Link Zgłoś
bojakk Re: testy testy testy 05.04.07, 22:40 Dobra, ale w zeszlym roku Goodyear byl nowoscia, a w tym juz nie jest, swiat jednak poszedl krok do przodu. Pewnie, ze kazdy test moze pokazac co innego, ale kwestia, czy np brany pod uwage jest ten sam rozmiar, bo model opony moze pracowac inaczej w innych rozmiarach. Ja tylko zacytowalem jak komu wyszlo. Poza tym jak widac, testy sie posrednio pokrywaja, najlepsze sa Conti i Bridgestone, bez dyskusji. Tak samo mozna powiedziec, ze duzo zalezy od samochodu i kierowcy, oraz jego preferencji, ale dobranie opon przy takich kryteriach jest mozliwe tylko w sporcie motorowym. pzdr Link Zgłoś
photoo Re: testy testy testy 11.04.07, 12:08 No ok, ale w tym roku nowością sa opony też należące do stajni GY Dunlop np. FastResponse które w testach nie byle kogo - niemieckiej ADAC zdobyły pierwsze miejsce:) "Uznana w całej Europie niemiecka organizacja motoryzacyjna ADAC przeprowadziła testy najnowszej opony typu high performance Dunlop SP Sport FastResponse, w wyniku których przyznała tej oponie najwyższą ocenę – „szczególnie polecanej”. Największe wrażenie na osobach, które uczestniczyły w badaniu ADAC, zrobiło niezrównane zachowanie opony tak na suchej, jak i mokrej nawierzchni. Opona Dunlop SP Sport FastResponse to opona dla wymagających kierowców samochodów kompaktowych klasy średniej." oczywiście że dużo zależy od samochodu i kierowcy ale opony pomagają w prowadzeniu i jeździe na drodze:) Link Zgłoś
bojakk Re: testy testy testy 21.04.07, 21:04 No dobra, a byly tam wszystkie przywolane przeze mnie modele? Jesli tak, to sa to rozne systemy oceny. Jestem tylko niesamowicie ciekaw, co autor ma na mysli mowiac "samochody kompaktowe klasy sredniej", bo te dwa pojecia sa jakby sprzeczne. Albo jest klasa srednia, albo kompaktowa. Generalnie jest roznica, choc oczywiscie mozna powiedziec, ze sa rozne kompakty. Jednak stwierdzenie to jest dla mnie niesamowicie interesujace, bo czy mozna porownac VW Jette do Passata, albo Focusa do Mondeo? Chyba nie bardzo. pzdr Link Zgłoś
roney5 Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 12.04.07, 14:33 a ja wybrałem fastresponse i jestem zadowolony:) na dodatek wygrały test ADAC:) Bild nie wiem jakie robi testy, ale pewnie tez dobre jak Dunlop na 3 miejscu:) a są jakieś dane liczbowe o ile pkt Dunlop był od 1 miejsca czy od 2?dzieki, pozdro Link Zgłoś
kodem_pl Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 05.04.07, 21:24 Mam GY i sa super. Cichutkie, ladniutkie i w ogole. Na suchym moje hamulce nie sa w stanie zblokowac kol! Na mokrym asfalcie dobrej klasy tez nie, na mokrym asfalcie 'gladkim' ABS wlacza sie dopiero przy max hamowaniu. Sa cudowne. W zakretach jak przyklejone (na mokrym i suchym) i w porownaniu z poprzednimi wzrosl mi nieco vmax. Link Zgłoś
thorgal10 Re: Goodyear Excellence czy Continental ? 11.04.07, 16:59 Zastanawialiśmy się pomiędzy GoodYear Excellence, a Michelin Pilot Exalto. Wybraliśmy te drugie i jak narazie OK. Pozdrawiam, Link Zgłoś