al9 Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 12.04.07, 11:34 mam blaupunkt lucca bardzo dokładny (do 2,3 metrów), swietny interfejs, mapy europy zachodniej doskonałe. Polska gorsza, ale lada chwila ma byc a moze juz jest upgrade - wtedy wszystkie systemy na rynku będą miały pokrycie w 97% Moim zdaniem najwazniejszy jest interface i mapy Tom tom i garmin tez są dobre. I mio Kupuj gotowa nawigację - nie daj sie skusic na palmtopa.. Pozdr al Link Zgłoś
programistajava Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 12.04.07, 15:40 Co do B. Lucca, faktycznei to mocowanie pozostawia wiele do zyczenia? Pisze to po przeczytaniu podanego ponizej testu. Link Zgłoś
al9 złe mocowanie 12.04.07, 16:55 do lucci fabryczne mocowanie jest do bani.. kupiłem nowe inne za 140 zł - jest wiecej niz dobre :-) al Link Zgłoś
tadek4u Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 20.05.07, 12:32 Teraz to Panie szanowny przesadziłeś z tą dokładnościa. System GPS nie jest wolny od wad i dokładność wynosi 10-30m. Nie ma szans, żeby pokazywało tak dokładnie. Poza tym najczęściej samochodem jeździ się po Polsce będąc polakiem, więc po co marnować pieniążki na te zachodnie mapy, które są stare i beznadziejne. Ja się przerzuciłem na polskiego Navigo i jest bez porównania lepszy. Pozdrawiam Link Zgłoś
al9 tadek4u - nie pisz bzdur 21.05.07, 16:30 Teraz to Panie szanowny przesadziłeś z tą dokładnościa. System GPS nie jest wolny od wad i dokładność wynosi 10-30m. Nie ma szans, żeby pokazywało tak dokładnie. --------------- pozycz sobie dobrą nawigację i sie przejedz, a potem sie wypowiadaj. Dokładność wynosi 2 moze 3 m przy mniej dokładnym okreslani pozycji nawigowania w kretych uliczkach miasta byloby zupelnie niemozliwe.... naprawde al Link Zgłoś
tadek4u Dokladność gps 22.05.07, 12:43 Chyba źle mnie zrozumiałeś. Chciałem przez to napisać, że górny margines błędu, jaki producenci podają na nawigacjach jest kompletną fikcją, ponieważ niedokładność waha się nawet do 10-30m i jest po po prostu kwestia technologii GPS. Nie jest powiedziane, że przy sprzyjających warunkach nie będzie pokazywał idealnie. Rozmawiałem na ten temat ze specjalistą, kiedy kupowałem swoje Navigo, bo byłem zdziwiony, że niektóre nawigacje podają, że nawigują do 1-2m a Navigo podaje większy błąd ma więcej. Okazał się to zwykły chwyt marketingowy. Link Zgłoś
do.ki Re: Dokladność gps 22.05.07, 17:44 > niedokładność waha się nawet do 10-30m i jest po po prostu kwestia technologii GPS. Zartownis. Ciekawe, ze pociski kierowane GPSem maja jakby wieksza dokladnosc i nie jest to kwestia celowego wprowadzania zaklocen do sygnalu, bo juz sie tego nie robi. GPS ma istotnie dokladnosc rzedu 1-3 m. Mozna osiagnac dokladnosc nawet do 20 cm, ale wymaga to dodatkowego nadajnika naziemnego, ktory podaje poprawki (differential GPS). Tak wiec technologia jest jak najbardziej wystarczajaco wydajna. I nic dziwnego, bo jak z dokladnoscia 10-30 m prowadzic nawigacje do poziomu numeru domu? Tadziu, nie masz racji albo masz nieaktualne dane. Link Zgłoś
al9 jest dokładna 22.05.07, 17:54 dokładność jest taka, że urzadzenie zauwaza zmianę pasa, dokładnie przelicza nawet skomplikowane skrzyzowania a pod adres prowadzi pod same drzwi.. Pozdr al Link Zgłoś
kildo1234 Re: jest dokładna 25.05.07, 13:39 Zgadzam sie z wysoka dokladnoscia, ale wiem z doswiadczenia, ze w obszarze zaklocen od fal rtv itd lub przy zachmurzeniu dokladnosc potrafi znacznie sie zmniejszyc. Fajnie, ze Copernicus potrafi przyznac sie do niedoskonalosci, ktora dotyczy wszystkich. Link Zgłoś
oronar Re: jest dokładna 04.06.07, 14:01 sama dokładność gps może zejść spokojnie poniżej 3 m, ale w momencie zachmurzenia lub gór i innych przeszkód docierania sygnału spada i to znacznie. w tym momencie z pomocą przychodzi żyroskop (on właśnie informuje komputer o skrętach) i/lub czujniki prędkości na kołach (dzięki nim przeliczane jest położenie liniowe samochodu przy utracie dokładnego sygnału z satelity). własnie dzięki żyro i czujnikom tachometrycznym możliwe jest bardzo (ale to bardzo) dokładne ustalenie położenia pojazdu nawet w kiepskich warunkach. Ja mam osobiście Alpine nve-n099p z żyro i jeszcze mnie nie zawiódł. w dzisiejszych czasach pokrycie Polski jest już tak duże (gdzieś nawet przeczytałem, że kilka firm już ma 99%?? nie wiem czy w to wierzyć), że chyba nie ma co się tym przejmować ;) Link Zgłoś
al9 lucca ma juz dobre mapy 04.06.07, 14:06 właśnie odebrałem mape Polski obejmującą ponad 90% za klika dni sprawdzę, czy rzeczywiście jest tak dokładna.. Pozdr al Link Zgłoś
jako_tako Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 20.05.07, 17:42 > Kupuj gotowa nawigację - nie daj sie skusic na palmtopa.. Wrecz przeciwnie! Nie ma sensu kupowac urzadzenia do nawigacji, palmtop lub tel. kom. daje duzo wiecej pozytku przy tej samej funkcjonalnosci. Link Zgłoś
tadek4u Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 22.05.07, 12:47 Kwestia gustu. Korzystałem z komórki, teraz korzystam z gotowego Navigo2Go. Jak ktoś ma kłopoty ze wzrokiem tak jak ja, to komórce trzeba się za bardzo przyglądać i jest to niekomfortowe. Nie widać jak trasa wygląda dalej. Link Zgłoś
des4 Re: a dlaczego nie palmtop? 12.04.07, 12:54 Mam HP 6515 i jestem z niego całkowicie zadowolony. Oprócz funkcji GPS służy mi jako komórka i komputerek. Jeśli masz jakieś argumenty poza tymi usłyszanym od szwagra przy świątecznym stole, to je przedstaw... Link Zgłoś
al9 Re: a dlaczego nie palmtop? 12.04.07, 12:59 Jeśli masz jakieś argumenty poza tymi usłyszanym od szwagra przy świątecznym > stole, to je przedstaw --------- moj szwagier nie ma navi. ja ją mam i uzywam... czemu nie palmtop? nawigacja dedykowana jest stabilna, nie zawiesza się, jest banalnie prosta w obsłudze, ma duzy wyświetlacz, dotykowy ekran i sluzy do nawigowania. Do rozmów telefonicznych sluzy telefon a do oglądania filmów plazma. A do pracy i do sieci laptop. Wszystko w jednym jest dla dzieci... Poza tym mozesz miec inne zdanie przecież, nie musisz się ze mną zgadzac.. pozdr al Link Zgłoś
des4 Re: a dlaczego nie palmtop? 12.04.07, 13:06 al9 napisał: > Jeśli masz jakieś argumenty poza tymi usłyszanym od szwagra przy świątecznym > > stole, to je przedstaw > --------- > moj szwagier nie ma navi. ja ją mam i uzywam... > czemu nie palmtop? > nawigacja dedykowana jest stabilna, nie zawiesza się, Mój palmtop jest stabilny, nie zawiesza się, kilku innym osobom które je mają również... jest banalnie prosta w > obsłudze, ma duzy wyświetlacz, dotykowy ekran i sluzy do nawigowania. Tak samo jak w palmtopie... > Do rozmów telefonicznych sluzy telefon a do oglądania filmów plazma. A do pracy > > i do sieci laptop. Wszystko w jednym jest dla dzieci... Życzę pakownych kieszeni...a do oglądania filmów jest LCD... > Poza tym mozesz miec inne zdanie przecież, nie musisz się ze mną zgadzac.. > pozdr > al Oczywiście... Link Zgłoś
programistajava Re: a dlaczego nie palmtop? 12.04.07, 13:14 Czy majac navi w palmtopie musisz uzywac rysika czy ekran jest dotykowy? Rozumiem ze Lucca ma dotykowy? Link Zgłoś
des4 Re: a dlaczego nie palmtop? 12.04.07, 13:45 Rysika tylko w trakcie np. pisania. Ekran i ikony są duże i bez problemu używa się palca... Link Zgłoś
nieparzystokopytny Re: a dlaczego nie palmtop? 12.04.07, 13:10 Racja. Jesli nawigacja to tylko dedykowana. Mialem kiedys palmtopa do nawigowania i nie spisywalo sie dobrze. Jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Co do firmy to zalezy gdzie chcesz jezdzic. Jesli tylko po Polsce to moze byc Automapa jesli po zach. europie i Polsce to tylko Garmin. Jesli tylko po zach. europie to moze tez byc Tomtom. Mialem Tomtoma i Garmina, jednak Garmin wg mnie jest lepszy, czytelny, intuicyjna obsluga i co wazne bezawaryjny (przynajmniej ja w ciagu dwoch lat uzytkowania nie mialem problemow). Pozdrawiam. Link Zgłoś
oronar Re: a dlaczego nie palmtop? 06.06.07, 14:26 ja mam dobry argument :) jak nie masz żyro, a w samym palmtopie raczej nie będziesz miał, to w pewnym momencie może Ci się sygnał zgubić. nie wiem czy robią dodatkowe żyro do palmtopów, ale jak tak, to po co kupować oddzielnie jak można kupić coś zintegrowanego w jedną całość. kupiłem nawigację Alpine, bo przy okazji lubię sobie posłuchać muzyki w dobrej jakości i nie przesiądę się na palmtopa, bo posmakowałem już dokładnej nawigacji w każdych właściwie warunkach. Link Zgłoś
skyddad wybierz sobie cos z tej dzungli i pogadamy 06.06.07, 14:45 se.pricerunner.com/cl/288/GPS-mottagare Pzdr.Sky. Link Zgłoś
skyddad Re: wybierz sobie cos z tej dzungli i pogadamy 06.06.07, 14:47 Tutaj masz najnowsze; se.pricerunner.com/cl/288/GPS-mottagare?sort=6Pzdr.Sky. Link Zgłoś
skyddad Re: wybierz sobie cos z tej dzungli i pogadamy 06.06.07, 14:48 Tutaj masz wszystkich producentow; se.pricerunner.com/cl/288/GPS-mottagare?sort=6&ALL_MANUFACTURERS=ALLpzdr.Sky. Link Zgłoś
skyddad Re: wybierz sobie cos z tej dzungli i pogadamy 06.06.07, 14:50 se.pricerunner.com/cl/288/GPS-mottagare?sort=6&ALL_MANUFACTURERS=ALL Link Zgłoś
oronar Re: wybierz sobie cos z tej dzungli i pogadamy 14.06.07, 14:12 ale do czego zmierzasz? żeby mnie przekonać jak to fantastyczne są palmtopy? nie potrzebny mi skoro już mam wszystko w samochodzie zintegrowane :) jak ktoś lubi mieć fajny i przy okazji bardzo poręczny gadżet w samochodzie to się ze mną zgodzi :) pozdrawiam Link Zgłoś
skyddad Re: wybierz sobie cos z tej dzungli i pogadamy 14.06.07, 14:19 W Europie mamy tylko jeden system nawigacji satelitarnej o nazwie GALILEO. Sluzy tylko i wylacznie do celow ratunkowych. Natomiast dla wszystkich jest dostepny amerykanski GPS o zroznicowanej dokladnosci Tak cywile dostaja cos tam z dokladnoscia do 100 metrow,sluzby wojskowe do 2m. Specjalne jednostki bardzo dokladny. Uliczny GPS czyli stosowany w samochodzie to taki jedno oko na Maroko a drugie na Kaukas.Zawsze poznasz i trafisz taka dokladnosc niema znaczenia.Mape tez widzisz i szybko twoje patrzalki z koreluja z rzeczywisytoscia. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
microprofesor Re: wybierz sobie cos z tej dzungli i pogadamy 14.06.07, 17:22 Tyle tu bzdur opowiadacie, sami pseudofachowcy. > W Europie mamy tylko jeden system nawigacji satelitarnej o nazwie GALILEO. Jeszcze nie ma tego systemu. Wystrzelono dopiero 2 (lub 3) jego satelity. Start przewidywany jest na 2010 (do 2012). > Sluzy tylko i wylacznie do celow ratunkowych. Kolejna bzdura. System będzie służyć, podobnie jak GPS, do ustalania pozycji. Oczywiście wiedze o pozycji będzie można wykorzystać do celów ratunkowych, ale również do wielu, wileu innych (niektóre z serwisów mają być płatne). > Natomiast dla wszystkich jest dostepny amerykanski GPS o zroznicowanej dokladno > sci To akurat prawda. > Tak cywile dostaja cos tam z dokladnoscia do 100 metrow,sluzby wojskowe do 2m. > Specjalne jednostki bardzo dokladny. Ale to już nieprawda. Aktualne odbiorniki GPS pozwalają na ustalenie pozycji z dokładnością ok. 2-3m CEP (CEP oznacza, że połowa wskazań odbiornika w teście 24h mieści się w okręgu o wskazanej średnicy). Jest to dokładność w zupełności wystarczająca do nawigacji drogowej. Rzeczywiście GPS umożliwia znacznie większą dokładność, ale to pozostaje już wyłącznie do dyspozycji rządu USA. > Uliczny GPS czyli stosowany w samochodzie to taki jedno oko na Maroko a drugie > na Kaukas.Zawsze poznasz i trafisz taka dokladnosc niema znaczenia.Mape tez > widzisz i szybko twoje patrzalki z koreluja z rzeczywisytoscia. Bla bla bla... Link Zgłoś
talazar Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 12.04.07, 14:04 Czyli rozumiem ze Garmin jest najlepszy ? Link Zgłoś
al9 Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 12.04.07, 14:41 talazar napisał: > Czyli rozumiem ze Garmin jest najlepszy ? --------------- nie. tom tom i balupunkt, becker i sony robia równorzędne systemy. wybierz taki, który ma dobre mapy, dobry interfejs i niedużo kosztuje... to dynamiczny rynek pełen nowości i sytuacja zmienia się z tygodnia na tydzien. Moja rada - znajdz dobry sklep i nie kupuj na allegro. Dostaniesz support na mapy a ceny sa negocjowane (ja dostałem znizke 250 zł) Pozdr al Link Zgłoś
wiktor_l Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 13.04.07, 15:13 al9 napisał: > nie. tom tom i balupunkt, becker i sony robia równorzędne systemy. > wybierz taki, który ma dobre mapy, dobry interfejs i niedużo kosztuje... > to dynamiczny rynek pełen nowości i sytuacja zmienia się z tygodnia na tydzien. > > Moja rada - znajdz dobry sklep i nie kupuj na allegro. Dostaniesz support na > mapy a ceny sa negocjowane (ja dostałem znizke 250 zł) > Pozdr > al Tak, tak tak, juz miesiac temu dyskutowalismy. I co, mapy do Lucci będą wkrótce?:) Garmin jest w tej chwili najlepszy. Nie tylko chodzi o mapy, za naszą zachodnią granicą rowniez jest bardzo popularny, prawie jak tom-tom. To firmy robiące od lat gpsy, mozna im zaufac, choc al będzie tu wlasną piersią bronil blau:)) Wiktor Link Zgłoś
al9 obrona blaupunkta? 13.04.07, 17:52 wiktor ja nie bronię blaupunkta. Ja go używam. Bardzo dużo jezdzę po zachodniej europie, potzrebowałem najlepszych mozliwych map i dlatego wybrałem ten model. jakbym mial głownie jezdzic po kraju kupilbym moze mapę map, moze tom toma. Garmin jest super też. a mapy na Polskę do blau robi Tele atlas i już są. Umówiłem się na wgrywanie za tydzien... al Link Zgłoś
wiktor_l Re: obrona blaupunkta? 13.04.07, 21:01 spokojnie, zartuję:)) jedno pytania - czy Twoj Blau ma TMC? Link Zgłoś
programistajava Re: obrona blaupunkta? 14.04.07, 11:25 al9 jak wgrasz nowe mapy to daj znac jak sie w Polsce sprawują. Link Zgłoś
nieparzystokopytny Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 12.04.07, 23:30 Tak. Z wymienionych, Garmin jest najlepszy. Testowalem Tomtoma Go910 i Garmina Nuvi 310D. Tomtom ma twardy dysk na wgranie MP3 i zdjec, co mnie nie interesuje. Garmin w UK troche lepszy a w Polsce o wiele leprzy. Zostalem przy Garminie, szczerze polecam. Pozdrawiam. Link Zgłoś
kann2 Tu jest ranking GPS 12.04.07, 15:00 www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=234&ShowArticleId=38279 Link Zgłoś
programistajava Re: Tu jest ranking GPS 12.04.07, 15:33 Fajne porównanie moze keidys uzbieram na Lucce ;) A rozbroil mnei teks o upgrade jednej z tych Navi ze trzeba wysylac urzadzenei do producenta w Mielcu to zupgraduja :D :D :D matko 21wiek, era internetu itp :P Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Tu jest ranking GPS 12.04.07, 17:03 programistajava napisał: <<< zupgraduja >>> nie kazdy jest programista javy i takich slowek nie rozumie. o co ci chodzilo ? pzdr. Link Zgłoś
programistajava Re: Tu jest ranking GPS 13.04.07, 12:20 a sorki, chodzi po prostu o wgranie nowszej wersji oprogramowania i przede wszystkim nowsza wersje Mapy. Ale wysylanei w tym celu poczta sprzetu do fabryki to jakies neiporozumienei w dzisiejszych czasach. Link Zgłoś
mati_lecha Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 14.04.07, 00:26 A ile kosztuje takie coś? Czy jak w aucie jest GPS to ktoś może mnie obserwować gdzie jestem? Czy to jakaś firma musi być wynajęta,żeby mnie ktoś śledził u siebie w domu na monitorku? Link Zgłoś
al9 namierzanie 14.04.07, 11:23 a Ty nie mati lecha ale mata hari powinnas sie nazywac :-)) nawigacja kosztuje od 900 do 6000 zł niezłą mozna kupic za 1500 - 2000 czy monza Cie namierzyc? chyba jednak nie. Odbiornik jest bierny. są urzadzenia, które umożliwiają sprawdzanie pozycji, ale to zupelnie inna bajka. Związana z zabezpieczaniem samochodów. Oprócz lokalizacji niezbedny jest tez abonament..... pozdr al Link Zgłoś
talazar Re: namierzanie 16.04.07, 08:20 Cos ktoś jeszcze może się wypowiedzieć w temacie ??? Link Zgłoś
programistajava Re: namierzanie 16.04.07, 10:36 zadaj to pytanie na innym forum, np.: www.pdaclub.pl/ www.forum.garmin.pl itp Link Zgłoś
grzek Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 16.04.07, 12:32 mati_lecha napisał: > Czy jak w aucie jest GPS to ktoś może mnie obserwować gdzie jestem? Nie > Czy to > jakaś firma musi być wynajęta,żeby mnie ktoś śledził u siebie w domu na > monitorku? Niekoniecznie. Wystarczy że masz nawigację z telefonem komórkowym, który przez GPRS może wysyłać współrzędne geograficzne. W domu może być notebook z GPRS i oprogramowaniem umożliwiającym odbieranie danych i wyświetlanie na mapie. Link Zgłoś
bunkum Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 20.05.07, 16:29 Zacznij czytac GPS Magazine. Dla przykladu, Garmin 660 jest tutaj: www.gpsmagazine.com/2006/10/garmin_nuvi_660_indepth_review.php Link Zgłoś
kildo1234 Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 25.05.07, 13:42 Szkoda, ze nie dotyczy to polskich nawigacji. Ja uzywam Automapy ale polecam tez Navigo. Link Zgłoś
sascar Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 26.05.07, 05:35 Kupilem wlasnie tomtom 910 bo ma Polske. Mam nadzieje, ze w Polsce bedzie dzialal. Jako pilot powinienem lubiec Garmina, ale nie ma go z mapami Polski. Musialbym kupowac cos extra. Co do Tomtoma ustawilem go na polski jezyk i wzielem na przejazdzke moim autem. make a u turn when possible, skrec o 180 stopni jak bedzie to mozliwe. Po polsku brzmi lepiej, ale po naszemu jest krocej, lol. Co do jakosci tomtom jest lepszy niz moj GPS w R500 2007. No touch screen in the Mercedes. Link Zgłoś
gregor999 Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 26.05.07, 21:01 Garminy, przynajmniej nuvi, maja mapy City Navigator 9, ktore mają lepszą mapę Polski niz ten TomTom...a jak za malo to nowa GP Mapa. CN wystarcza jednak. Zle zrobiles. G. Link Zgłoś
sascar Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 27.05.07, 05:25 Niestety Garminy maja mapy Polski tylko w Polsce a ja mieszkam w Miami, CN tez tu nie mozna kupic. Link Zgłoś
gregor999 Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 27.05.07, 12:48 A na cholerę Ci mapa Polski w Miami? CN mozna kupic przez internet. Link Zgłoś
sascar Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 27.05.07, 17:01 W Miami do niczego, ale za 3 tygodnie bedziemy w Polsce i mamy zamiar pojezdzic, Gdansk, Poznan, Plock, Krakow, Zakopiec, Wroclaw, Praga i znowu do Gdanska. Co do CN to juz troche za pozno gdyz jak pisalem kupilem Tomtoma. Mam nadzieje, ze mi sie uda za bardzo nie zgubic. Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Jaki kupic system nawigacji GPS 06.06.07, 18:18 w te miejsca to się jedzie NA PAMIĘĆ. Link Zgłoś
zbig73 Re: Najlepsza jest AutoMapa 4.01. 06.06.07, 19:22 Interfejs to więcej niż cudo. mapy Europy zakupione od TeleAtlasa, Polska nie ma lepszej mapy!!!! Link Zgłoś
krzysiekweracki4 Re: Najlepsza jest AutoMapa 4.01. 08.06.07, 00:55 Zgadzam się, jest na bardzo wysokim poziomie. Ale Polska lepiej w Navigo jest opracowana moim zdaniem. Link Zgłoś
programistajava Re: Najlepsza jest AutoMapa 4.01. 08.06.07, 12:49 > Interfejs to więcej niż cudo. mapy Europy zakupione od TeleAtlasa, Polska nie > ma lepszej mapy!!!! Co do mapy zgadzam sie, co do interfejsu to wiekszosc praktykujacych twierdzi ze.. jest jednym z najgorszych z dostepnych produktow na rynku. Z czasem jakosc map sie poprawi, do Euro 2012 bedzie cud miod malina. Pozniej nie jakos mapy a jakos, ergonomia intuicyjnosc obslugi bedzie decydowala o wyborze . Na razie Automapa to czplowka za jakis czas bedzie powoli tracic rynek. Link Zgłoś
axec Re: Najlepsza jest AutoMapa 4.01. 12.06.07, 12:14 Myślę, że już jest na równi z Navigo. A co będzie za kilka lat, zobaczymy. Link Zgłoś
henryks6 Re: Najlepsza jest AutoMapa 4.01. 13.06.07, 13:41 No jest. Navigo jest coraz lepszą konkurencją, zobaczymy jak się potoczy ta walka. Link Zgłoś
krzysiekweracki4 Re: Najlepsza jest AutoMapa 4.01. 13.06.07, 21:11 Jakosciowo moze tak, ale przegrywaja cenowo zdecydowanie. Poza tym Navigo ma darmowe aktualizacje, nie ma o czym mowic nawet. Link Zgłoś
kann2 Re: Najlepsza jest AutoMapa 4.01. 14.06.07, 18:01 A mi się nie chce wgrać mapa. Zainstalowałem aktualizację 4.01 i nie odczytuje mapy. Link Zgłoś