Dodaj do ulubionych

Corvette Anno Domini 2008

10.05.07, 16:37
Od modelu C6 poczawszy, kultowa mydelniczka stala sie prawdziwym Gran Turismo.
Nie tylko zapewnia lepsze osiagi od 911, jest wygodniejsza i duzo mniej pali.
A w bagazniku mozna zmiescic ze trzy smarty i lokaja.
Obserwuj wątek
    • chickenbaby Re: Corvette Anno Domini 2008 10.05.07, 17:48
      Dla dopelnienia powinieneś jeszcze dodać,że jest równie kultowa, tańsza ( co
      jak nie bylo jest prawdą...) równie prestiżowa ( co oczywiście prawdą nie
      jest), równie dobrze wykończona (co oczywiście jest wierutną bzdurą) i równie
      bezawaryjna (co jest jeszcze większą bzdurą).
      A jeśli jeszcze dodalbyś do tego swierdzenia (...)iż nowy "veciak" ma równie
      dobry uklad kierowniczy i skrzynię biegów co 911, dopelączylbyś tym samych do
      tych, co to jakość pojmują zgola inaczej niż większość mieszkańców starego
      kontynentu.

-------
      • cracovian Re: Corvette Anno Domini 2008 10.05.07, 20:49
        Nie wiem czy sobie zdajesz sprawe, ale od 2005 roku Corvette jest jedna z
        lepiej zlozonych maszyn. Podstawowa Corvette osiagi ma lepsze od 911 base. W
        slalomie tuz tuz. Za polowe ceny biore Chevy. Za nadal duzo mniej biore Z06. A
        kiedy mnie bedzie stac na 911 to dokupuje Porsche :-)
        • chickenbaby Corvette Anno Domini 2008 a technicznie '80. 10.05.07, 22:02
          cracovian napisał:

> Nie wiem czy sobie zdajesz sprawe, ale od 2005 roku Corvette jest jedna z
          > lepiej zlozonych maszyn. Podstawowa Corvette osiagi ma lepsze od 911 base. W
          > slalomie tuz tuz. Za polowe ceny biore Chevy. Za nadal duzo mniej biore Z06. A
          > kiedy mnie bedzie stac na 911 to dokupuje Porsche :-)

Coz...nie zdaje zobie sprawy...

Nie jestem rowniez fanem cyferek i nie ucze sie na pamiec tabelek stad tez
          oswieciles mnie, iz Corvette w podstawowej wersji ma lepsze osiagi niz 911...
          Zadnym z tych samochodow rowniez nie jezdzilem...nie mniej jednak uwazam, iz te
          dwa auta dziela lata swietlne.I zwiazku tym ostatnim, nie mam zamiaru
          udowadniac ktore auto prowadzi sie lepiej ect, przedstawie za to kilka suchych
          faktow.
          Najbardziej podoba mi sie nazwa: Corvette. To ikona amerykanskiej
          motoryzacji.Amerykanskie Ferrari, lub raczej- z uwagi na inny pulap
          cenowy-amerykanskie Porsche.I wlasnie ze wzgledu iz jest ono amerykanskie-jest
          wykonane wlasnie po amerykansku...Nie ma w tym aucie absolutnie nic co byloby
          porywajace.Zadnej nowinki technicznej, zadnej nowosci,inzynierskiego
          geniuszu.Ba, przeciwnie-technologia wydaje sie momentami zywcem wydarta z lat
          80'. Przyklad? Prosze bardzo-resory piorowe (tak to sie chyba nazywa, ang. leaf
          springs)Czy znajdziesz jeszcze jakikolwiek samochd osobowy w ktorym uzywa sie
          tego archaiku?
          Poza tym, jak (zeby nie napisac wszystkie) wiekszosc amerykanskich samochodow, i
          Corvette jest wykonana z tanich materialow kiepskiej jakosci.
          Mialem (wiciaz jednak) przyjemosc (tylko) siedziec w modelu z ubieglego roku. 7
          litrowe Z 06. Pierwsze co rzuca (albo kluje) w oczy to jakosc plastykow. Wierz
          mi albo nie, ale te w nowym Hyundaiu Coupe sa o niebo lepsze. I nawet ta skora,
          jakas taka malo skorzana...Plastykowe nadwozie oraz stylistyka-absolutnie nie
          porywajaca, ale to sprawa gustu.
          Dla mnie to taki bardzo szybki muscle car, ktory jednak nie fascynuje tak jak
          europejskie konstrukcje.Nie mniej jednak 7 litrow i 500 koni (model Z06
          2006)sprawiaja, iz napewno jest to szybki samochod. Podobno okroazenie na
          Nurburgring pokonal w 7:43...

---------
          C'mere Ted,Ted,Teddy,Ted.God,I love being a priest.We're all going to heaven
          lads,wheeyyy!
          • janoosz Re: Corvette Anno Domini 2008 a technicznie '80 10.05.07, 22:24
            OBIEKTYWNIE

Niby masz racje, niby zawieszenie piorowe, niby ogolna amerykanska lipa. Bo i
            kszatl nie jest jakis cudowny, i wnetrze nie powala. Fajne szybkie auto, moze
            troche szpanerskie.

SUBIEKTYWNIE

Niby tandeta, ale mialem okazje przejechac sie modelem cabrio z 1991 roku. Nosz
            kur.. mac, ten silnik przy przyspieszaniu chodzi tak jakby zaraz mial ruszyc
            Soldka na rejs oceaniczny. Potega. Auto z plastiku, na polskich dziurach widac
            jak poszycie drzwi dynda ale... wrazenie jest piorunujace. Trzesz dupa po
            asfalcie, pozycja znakomita, na jezdni robi wrazenie duuuuuuuzo wieksze niz na
            folderach czy kolorowych zdjeciach w sieci. Nie wiem w sumie co ma to auto ale
            naprawde robi wrazenie gdy je widze. Nie odpowiem dlaczego bo nie wiem.
            Egzemplarz 2007 to pewnie inna epoka, bo i podobno model od 2005 wyjatkowo sie
            amerykanom udal.

911
            Naprawde podoba mi sie ten samochod, podobnie jak vette jest od dziesiatek lat
            dopracowywany. Wydaje sie ze juz chyba do granic mozliwosci i ze juz nie da sie
            w niej nic poprawic. Ale Corvette naprawde zaczyna mu chodzic po pietach, moze
            nie jakosciowo ale osiagami.
        • blue911 Re: Corvette Anno Domini 2008 11.05.07, 13:54
          cracovian napisał:

> Nie wiem czy sobie zdajesz sprawe, ale od 2005 roku Corvette jest jedna z
          > lepiej zlozonych maszyn. Podstawowa Corvette osiagi ma lepsze od 911 base. W
          > slalomie tuz tuz. Za polowe ceny biore Chevy. Za nadal duzo mniej biore Z06.
          A
          > kiedy mnie bedzie stac na 911 to dokupuje Porsche :-)

Corvetta to super szybka ,niezdarna na zakretach ciezarowka z oplywowym
          nadwoziem! na Porsce'aka zadluzylbym sie po uszy zeby znow pojezdzic choc z
          tydzien!!!
    • robert888 Re: Corvette Anno Domini 2008 10.05.07, 17:51
      ty już zawsze będziesz bezportek.
    • cracovian $45 tys. 10.05.07, 20:41
      W tej cenie wole wypasiona Octavie z dizlem.
      • jot-23 Re: $45 tys. 10.05.07, 20:45
        lol... za $45k to ja wole wypasionego escalade ext, co prawda nie diesel, ale
        6.2l benzyniak hehe
        • cracovian Re: $45 tys. 10.05.07, 20:54
          Ja jestem jak najbardziej zwolennikiem SUVow, ale Escalade (szczegolnie wersji
          pikapa) i jego popularnosci nie rozumiem. A i tak musialbys dorzucic z $10K.

Za tyle to bym jednak wzial GL320CDI z dizelkiem i sikami w silniku
          (plyn "bluetec")
    • mike_ab Re: Corvette Anno Domini 2008 10.05.07, 22:22
      911 chcialbym miec (jak kazdy :P)
      corvette budzi we mnie wieksze emocje

btw - poki nie stac mnie na 911 (eee. na caymana tez :P) to moze C6 ze stanow?
      dolar 2,8 pln...hmmm...tylko gdzie tym jezdzic?
      • viper39 Re: Corvette Anno Domini 2008 11.05.07, 03:47
        www.chevrolet.com/corvette/
        www.chevrolet.com/pop/corvette/2007/ls7_engine_en.jsp
        a tu cos nowego
        Instead GM is developing an alleged supercharged 600hp Z06 with carbon fiber
        components dubbed the "Blue Devil".......

www.worldcarfans.com/spyphotos.cfm/spyphotoid/6050701.001/country/acf/Chevrolet/corvette-blue-devil-spy-photos

www.autoblog.com/2005/06/30/blue-devil-corvette-spotted-at-nurburgring/
        www.popularhotrodding.com/tech/0507phr_inside_gms_performance_build_center/

teoretycznie jak widze wiekszosc sobie lubi pogadac, praktycznie to sobie
        palcem po aucie w salonie widze jezdzono... bo blade pojecie maja niektorzy
        wypowiadajacy sie na temat corvetty

osiagi cervetta od jakiegos czasu ma lepsze niz 911, ostatnio w gazecie jakiejs
        czytalem porownanie 911 ferrari i corvetty, ta ostatnia skroila tylek obu
        autom, zarzucono jej ze nie ma.... "historii"... pozostawie to bez komentarza

w tej konkurencji corvetta dawno odjechala rywalom.... tylko oni sie nie
        zorientowali jeszcze...
    • marekatlanta71 Re: Corvette Anno Domini 2008 11.05.07, 05:07
      Nowa Vetka jest zdecydowanie lepiej wykonczona niz C5. Jakosc wnetrza jest juz
      na poziomie tanszych produktow Hondy. Do Porsche temu jednak jeszcze daleko.
      Podstawowymi parametrami (0-100, trzymanie w zakretach itp.) Corvette tez bije
      911 i Caymana. Problem w tym ze w slalomie lub na torze juz tak wspaniale nie
      jest - konstrukcja Corvette z silnikiem z przodu powoduje ze nie jest ona tak
      zwrotna jak 911 czy Cayman. Proste zasady dynamiki sie klaniaja - os obrotu
      samochodu w zakrecie jest troche przed tylniki kolami. Wiec samochod skreca tym
      lepiej im bardziej masa skoncentrowana jest w poblizu osi obrotu - kazdy na
      lekcji fizyki robil eksperyment z krecacym sie krzeslem i rekami. W Corvette
      spora czesc masy samochodu jest daleko od osi obrotu - zmiana kierunku jazdy
      powoduje potrzebe sporych momentow obrotowych = sporych sil na kolach =
      mniejszych predkosci w slalomie. Dlatego samochody z centralnie polozonym
      silnikiem sa o tyle lepsze w zakretach. I dlatego wszystkie wiodace firmy
      produkujace samochody ktore maja cos osiagnac w wyscigach montuja silnik centralnie.
      • nobody000 Re: Corvette Anno Domini 2008 11.05.07, 08:41
        911 nie ma centralnie montowanego silnika.. Przeciwnie, ma silnik ZA tylna osia
        - teoretycznie podlega jeszcze bardziej zlosliwym prawom dynamiki wachadla
        odwroconego a jednak.. Trzyma sie drogi jak auta z silnikiem tuz a plecami
        kierowcy.
        Zgadzam sie z przedmowca, ktory mowi o osiagach - tutaj sprawa jest brutalna -
        konie mechaniczne i moment obrotowy.
        • chickenbaby Re: Corvette Anno Domini 2008 11.05.07, 13:35
          Tutaj znaczenie ma nie tyle polożenie silnika ile równe (50:50) rozlożenie mas.
          O ile się nie myle, wlaśnie w celu poprawnego rozlożenia mas, skrzynię biegów w
          Corvette zamontowano w okolicach (?) tylnej osi. Najwyraźniej zabieg ten
          polączony ze stosunkowo lekkim silnikiem przyniósl porządane rezultaty. C06
          jest o 10 s szybsze niż jego poprezednik- czasy osiągane przez bylego kierowcę
          F1 Jana Magnussona na Nurburgring świadczą iż Z06 jest szybsza niż np Pagani
          Zonda S, 996 GT 2 czy GT3 i równie szybka jak Lamborghini Murcielago...
          Pytanie tylko czy owa szybkość to wszystko o co się rozbija...?

----------
          C'mere Ted,Ted,Teddy,Ted.God,I love being a priest.We're all going to heaven
          lads,wheeyyy!
    • reaver247 Corvette Anno Domini 2008 11.05.07, 08:12
      ze mniej pali sie nie zgodze, szybsza jasne. Najlepszy deal w klasie sport
    • blue911 Re: Corvette Anno Domini 2008 11.05.07, 13:52
      bezportek: nie ublizajac - czy Ty w ogole ,w ktoryms z tych samochodow
      siedziales juz nie wspomne o jechaniu??
      Cos mam wrazenie,ze tylko na wystawie albo w ogole?
      Masz bardzo oryginalne opinie jak na "fachowca".
      Masz pojecie o takim slowie jak finezja? w wykonaniu i jezdzie?
    • drud1 Re: Corvette Anno Domini 2008 11.05.07, 15:49
      Tylko ZO6 - po profesjonalnym tuningu z 800 kuniów i po sprawie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka