Dodaj do ulubionych

Tym razem Saab naprawdę przesadził

28.05.03, 12:18
www.se.pl/iso/Dzisiaj/Tip/SuperAuto/auto_4.shtml
"Convertible rocznik 2004 to, wg konstruktorów, najbardziej zaawansowany
technicznie czteromiejscowy kabriolet w historii."

SL, CLK przy 9-3 rzeczywiście bledną.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.atlanta.ga.us 28.05.03, 12:56
      // Podobno podczas jazdy z zamkniętym dachem, wewnątrz
      wcale nie jest głośniej niż w "normalnym" aucie! //
      Oznacza to ze "normalne" auta musza byc bardzo glosne...
      Moze porownywali z Cavalierem?

// Dach składa się po naciśnięciu przycisku przez
      kierowcę. Operacja trwa zaledwie 20 sekund //
      Zaledwie 20? Toz to wiecznosc w porownaniu z innymi
      nowoczesnymi kabrioletami. Nawet takie badziewie jak
      Mustang sklada dach ponizej 10 sekund...

// Ciekawostką jest specjalny układ elektroniczny, który
      "pilnuje", aby dach nie zajął zbyt dużo miejsca w
      bagażniku //

Poprzedni tez to mial i to zadna rewelacja.
      • Gość: robert Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.acn.pl 28.05.03, 13:21
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> // Ciekawostką jest specjalny układ elektroniczny, który
        > "pilnuje", aby dach nie zajął zbyt dużo miejsca w
        > bagażniku //

Na czym to może polegać? Raz pilnuje i zajmuje 100 litrów a innym razem sie
        opieprza i wtedy dach zapada sie w cały bagażnik?
        Ja tego nie rozumiem. To tak jak z ruskim zegarkiem - raz chodzi normalnie ale
        czasami mu sie spieszy na dupy:-)))
        • Gość: Marek Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.atlanta.ga.us 28.05.03, 13:25
          W bagazniku mozna zlozyc przedzial na dach i zrobic
          wiecej miejsca. Wtedy komputer wie ze nie wolno mu dachu
          skladac. Ot i cala zaawansowana technika....
    • greenblack Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził 28.05.03, 13:26
      "Ciekawostką jest specjalny układ elektroniczny, który "pilnuje", aby dach nie
      zajął zbyt dużo miejsca w bagażniku. Działa to tak, że w trakcie składania
      dachu, bagażnik automatycznie jest powiększany. W efekcie, bez względu na to,
      czy kierowca podróżuje z dachem, czy bez - do bagażnika może zapakować tyle
      samo walizek."

I na jakiej zasadzie to działa? Może po prostu w bagażniku jest kawał dykty,
      który dzieli go na część dla dachu i część dla bagaży. Bo co się dzieje z
      przestrzenią po postawieniu dachu - wyparowuje?

Pozdrawiam
      • Gość: Saabtester A co powiesz o tym Saab´ie ???? IP: 170.205.213.* 28.05.03, 14:09

foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=0&id=2240&grupa=0&kat=1&nxt=0
        • greenblack Re: A co powiesz o tym Saab´ie ???? 28.05.03, 14:37
          Wygląda na poprzednie 9-3 po retuszu komputerowym. Ładny kolor.

Pozdrawiam
      • Gość: cytryniec Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.05.03, 16:31
        greenblack napisał:

> "Ciekawostką jest specjalny układ elektroniczny, który "pilnuje", aby dach
        nie
        > zajął zbyt dużo miejsca w bagażniku. Działa to tak, że w trakcie składania
        > dachu, bagażnik automatycznie jest powiększany. W efekcie, bez względu na to,
        > czy kierowca podróżuje z dachem, czy bez - do bagażnika może zapakować tyle
        > samo walizek."
        >
        > I na jakiej zasadzie to działa? Może po prostu w bagażniku jest kawał dykty,
        > który dzieli go na część dla dachu i część dla bagaży. Bo co się dzieje z
        > przestrzenią po postawieniu dachu - wyparowuje?
        >
        >
        > Pozdrawiam

Może ten dach jest pompowany jakiś? Komputer daje znak,że jest mało miejsca i
        uchodzi troche powietrza przez wentyl?
        Albo innaczej.Kiedyś na Mango bodajże reklamowali jakiś taki wór,do którego
        wsadzało się ciuchy i odsysało powietrze. Całą szafę ciuchów można było
        zmniejszyć do wymiarów pudełka zapałek. Może to to?

• Gość: macra Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 15:31
      artykul jest tak beznadziejny bo stworzyl go jakis pismak super expresu ktory
      nigdy w kabriolecie nie siedzial.. bez komentarza ;-)
    • Gość: bocian Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: 213.76.133.* 28.05.03, 16:20
      greenblack napisał:

> www.se.pl/iso/Dzisiaj/Tip/SuperAuto/auto_4.shtml
      > "Convertible rocznik 2004 to, wg konstruktorów, najbardziej zaawansowany
      > technicznie czteromiejscowy kabriolet w historii."
      >
      >
      > SL, CLK przy 9-3 rzeczywiście bledną.

Greenblack - przecież nikt nie powiedział ze nei chodzi im tylko o historię
      Saba! Więc jest to może najbardziej zaawansowany technicznie czteromiejscowy
      kabriolet w historii Saba. Bo co do historii motoryzaczji to przesadzili... ;-
      ))))

Pozdrawiam
    • Gość: Rumburaak Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.local.pl / 172.16.202.* 28.05.03, 18:20
      greenblack napisał:

> www.se.pl/iso/Dzisiaj/Tip/SuperAuto/auto_4.shtml
      >
      >
      >
      >
      > Pozdrawiam

Nie radzę na drugi raz posiłkować się czymkolwiek z Superexpresu.AŚ to przy
      nich rzetelne, obiektywne i profesjonalne zródło informacj :) A tak poważnie to
      mi się akurat ten Saab nie podoba.Poprzedni 9-3 (900) cabrio był przepiękny ale
      obecny model mnie jakoś ni przekonuje (nawet z tym "magicznym" dachem).Pzdr
      • Gość: Wojtek Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.telia.com 28.05.03, 22:58
        Gość portalu: Rumburaak napisał(a):

A tak poważnie to
        >
        > mi się akurat ten Saab nie podoba.Poprzedni 9-3 (900) cabrio był przepiękny
        ale
        >
        > obecny model mnie jakoś ni przekonuje (nawet z tym "magicznym" dachem).Pzdr
        A widzial na wlasne oczy to saabisko ? nie ? A jezdzil tym ? tez nie ? to co
        krytykuje ! Te zdjecia reklamowe sa wyjatkowo nieciekawe .
    • Gość: toudi Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.oc.oc.cox.net 29.05.03, 00:08
      SL przy nim blednie bardzo dobre ,bardzo hehe
    • links2 Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził 29.05.03, 01:22
      dżizus krajst, greenblack, co ty czytasz, super expres? no faktycznie bardzo
      fachowe pismo, bardzo.

a ten dach to sie dematerializuje moze? ;)

pozdr!
      • greenblack Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził 29.05.03, 20:41
        links2 napisał:

> dżizus krajst, greenblack, co ty czytasz, super expres? no faktycznie bardzo
        > fachowe pismo, bardzo.

Czytam, bo należy znać kilka punktów widzenia. Ciekawią mnie opinie ludzi o
        samochodach, które dostają na kilka godzin.

Pozdrawiam
    • Gość: zgred Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.03, 08:31
      >
      >
      >
      >
      > Pozdrawiam

taki szczegol - SL i CLK sa chyba dwumiejscowe w przeciwienstwie do saaba
      pozdrawiam
      • greenblack Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził 29.05.03, 20:43
        Gość portalu: zgred napisał(a):

> taki szczegol - SL i CLK sa chyba dwumiejscowe w przeciwienstwie do saaba

SL jest rzeczywiście 2-osobowy, natomiast CLK ma miejsce dla 4 osób.

> pozdrawiam

Pozdrawiam
        • Gość: Marek Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.atlanta.ga.us 29.05.03, 21:14
          greenblack napisał:
          > SL jest rzeczywiście 2-osobowy, natomiast CLK ma
          miejsce dla 4 osób.

Z tym "miejscem" to pewna przesada. Powinno byc - w CLK
          da sie od biedy upchnac 4 osoby.
          • greenblack Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził 29.05.03, 21:17
            Miałem to dopisać, ale post już się wysłał:) "Czteromiejscowość" współczesnych
            kabrioletów jest bardzo problematyczna, ale o tym opowie Marek - nasz ekspert
            od aut bez dachu;)

Pozdrawiam
            • Gość: robert Ja jestem ekspert a nie Marek IP: *.acn.pl 29.05.03, 21:39
              to ci odpowiem:
              nie chciałbyś podróżować na tylnych fotelach w kabriolecie - believe me.
              Łeb by ci urwało.
              No to po co je tam robić, nie?

zdrufko:-)
              • greenblack Re: Ja jestem ekspert a nie Marek 29.05.03, 21:42
                Na śmierć zapomniałem;) W kabriolecie podróżować w ogóle bym nie chciał, bo
                oferuje marne bezpieczeństwo i od pyłków jakiegoś badziewia mogłbym zasmarkać
                się na amen.

Pozdrawiam11
                • Gość: robert Re: Ja jestem ekspert a nie Marek IP: *.acn.pl 29.05.03, 21:45
                  głupia sprawa, ale ja jako etatowy alergik, kiedy jadę z otwartym dachem WOGÓLE
                  nie mam objawów alergii. Nie wiem z czego to wynika, ale taki jest fakt.
                  Jak się zatrzymam, to zaczynam za chwilę kichać. Może ma to coś wspólnego z
                  odczuwaną w czasie jazdy adrenaliną:-)))
                  • greenblack Re: Ja jestem ekspert a nie Marek 29.05.03, 21:48
                    Może to adrenalina. Jeśli do pyłków dodamy przeciągi, to mamy Greenblacka w
                    stanie śpiączki;) Nie, kabrio to nie wóz dla mnie.

Pozdrawiam
            • Gość: Marek Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.atlanta.ga.us 29.05.03, 21:50
              Podpusciles mnie wiec napisze o "4-ro miejscowych"
              kabrioletach ktore testowalem:
              - Chrysler Sebring - z tylu sporo miejsca nawet gdy
              kierowca sie wygodnie rozsiadzie. Prawdziwie 4-ro osobowy
              kabriolet
              - Mitsubishi Eclipse Spyder - z tylu nawet dziecko ma
              niewygodnie - pionowe siedzenie, brak miejsca na nogi
              - Ford Mustang - da sie usiasc, ale miejsca wiele nie ma.
              Da dziecka w sam raz, ale dorosly cierpi.
              - Saab 9-3 - jak na tak maly samchod to calkiem sporo
              miejsca, ale mniej niz w Mustangu. Dorosly pare minut
              wytrzyma. Niestety mechanizm zamykania dachu daje po
              glowie kazdemu kto siedzi na tylnim siedzeniu - zjawisko
              niespotykane w pozostalych.
    • greenblack Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu 9-3 29.05.03, 21:46
      autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=6216

Marku, podobają Ci się?;)

Pozdrawiam
      • Gość: Michal Re: Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu IP: *.telia.com 29.05.03, 21:54
        Jednego sie boje,a jakich to komponentow elektronicznych uzyto teraz,na wiosne
        bylem na jednej wystawie,gdzie Saab pokazywal rozne swoje systemy
        elektroniczne .Z ciekawosci wzialem jedna druga trzecia plytke z obwodami
        drukowanymi i zaczelem sie przygladac i co elektronika made in taiwan.Zwrocilo
        moja uwage ,ze wykonanie jest bardzo badziewiate i teraz rozumiem jak ciagle
        sie te plytki wymienia,koszty holendralne.Nie zawsze co sie blyszczy jest
        dobre.Pzdr.Michal
        • greenblack Re: Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu 29.05.03, 21:57
          Gość portalu: Michal napisał(a):

"Nie zawsze co sie blyszczy jest
          > dobre."

I te słowa dedykuję saabowcom, właścicielom całkowicie szwedzkich, markowych
          aut.

>Pzdr.Michal

Pozdrawiam
        • Gość: Wojtek Re: Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu IP: *.telia.com 29.05.03, 22:49
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Jednego sie boje,a jakich to komponentow elektronicznych uzyto teraz,na
          wiosne
          > bylem na jednej wystawie,gdzie Saab pokazywal rozne swoje systemy
          > elektroniczne .Z ciekawosci wzialem jedna druga trzecia plytke z obwodami
          > drukowanymi i zaczelem sie przygladac i co elektronika made in
          taiwan.Zwrocilo
          > moja uwage ,ze wykonanie jest bardzo badziewiate i teraz rozumiem jak ciagle
          > sie te plytki wymienia,koszty holendralne.Nie zawsze co sie blyszczy jest
          > dobre

Dziadku Michale pora juz pozna idzcie juz spac bo pieprzyc zaczynacie
      • greenblack Re: Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu 29.05.03, 21:55
        "3,2-litrowy "3-zaworowiec" osiąga "tylko" 218 KM. Za to ma dokładnie o 100 Nm
        większy moment obrotowy niż jego bawarscy rywale."

Jednak nie ma to jak "AutoŚwiat" - CLK320 nie ma 400 Nm, lecz 310 Nm.

Pozdrawiam
        • greenblack Re: Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu 29.05.03, 22:07
          > "3,2-litrowy "3-zaworowiec" osiąga "tylko" 218 KM. Za to ma dokładnie o 100
          Nm
          > większy moment obrotowy niż jego bawarscy rywale."
          >
          > Jednak nie ma to jak "AutoŚwiat" - CLK320 nie ma 400 Nm, lecz 310 Nm.

Nie wiem, skąd wzięli te 400 Nm, bo w "AutoBildzie" czegoś takiego nie napisali:

www.autobild.de/suche/artikel.php?artikel_id=4110&artikel_seite=3&A_SESS=853e4c7abf14966fcabb75a45d4b1443

Pozdrawiam

• Gość: Michal Re: Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu IP: *.telia.com 29.05.03, 22:41
            Greenblack masz racje niedawno testowalem duze BMW seri 500 z motorem V8 3.5l.
            Wyobraz sobie nie moglem sie nadziwic jaki maly moment,ciagle trzeba wekslowac
            inna rzecz ze jak pocisnniesz to kopyto ma.Ciekawe sa przyspieszenia w gore od
            180km/h jest blyskawicznie 200 potem 220 potem 230 idzie jak po masle.
            Na nizszych predkosciach niema tej przyjemnosci,faktycznie Saab rwie dobrze
            nie trzeba prawie wcale biegow zmieniac tak jak mojej Camrze.Pzdr.<michal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka