greenblack 28.05.03, 12:18 www.se.pl/iso/Dzisiaj/Tip/SuperAuto/auto_4.shtml "Convertible rocznik 2004 to, wg konstruktorów, najbardziej zaawansowany technicznie czteromiejscowy kabriolet w historii." SL, CLK przy 9-3 rzeczywiście bledną. Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Marek Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.atlanta.ga.us 28.05.03, 12:56 // Podobno podczas jazdy z zamkniętym dachem, wewnątrz wcale nie jest głośniej niż w "normalnym" aucie! // Oznacza to ze "normalne" auta musza byc bardzo glosne... Moze porownywali z Cavalierem? // Dach składa się po naciśnięciu przycisku przez kierowcę. Operacja trwa zaledwie 20 sekund // Zaledwie 20? Toz to wiecznosc w porownaniu z innymi nowoczesnymi kabrioletami. Nawet takie badziewie jak Mustang sklada dach ponizej 10 sekund... // Ciekawostką jest specjalny układ elektroniczny, który "pilnuje", aby dach nie zajął zbyt dużo miejsca w bagażniku // Poprzedni tez to mial i to zadna rewelacja. Link Zgłoś
Gość: robert Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.acn.pl 28.05.03, 13:21 Gość portalu: Marek napisał(a): > // Ciekawostką jest specjalny układ elektroniczny, który > "pilnuje", aby dach nie zajął zbyt dużo miejsca w > bagażniku // Na czym to może polegać? Raz pilnuje i zajmuje 100 litrów a innym razem sie opieprza i wtedy dach zapada sie w cały bagażnik? Ja tego nie rozumiem. To tak jak z ruskim zegarkiem - raz chodzi normalnie ale czasami mu sie spieszy na dupy:-))) Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.atlanta.ga.us 28.05.03, 13:25 W bagazniku mozna zlozyc przedzial na dach i zrobic wiecej miejsca. Wtedy komputer wie ze nie wolno mu dachu skladac. Ot i cala zaawansowana technika.... Link Zgłoś
greenblack Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził 28.05.03, 13:26 "Ciekawostką jest specjalny układ elektroniczny, który "pilnuje", aby dach nie zajął zbyt dużo miejsca w bagażniku. Działa to tak, że w trakcie składania dachu, bagażnik automatycznie jest powiększany. W efekcie, bez względu na to, czy kierowca podróżuje z dachem, czy bez - do bagażnika może zapakować tyle samo walizek." I na jakiej zasadzie to działa? Może po prostu w bagażniku jest kawał dykty, który dzieli go na część dla dachu i część dla bagaży. Bo co się dzieje z przestrzenią po postawieniu dachu - wyparowuje? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Saabtester A co powiesz o tym Saab´ie ???? IP: 170.205.213.* 28.05.03, 14:09 foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=0&id=2240&grupa=0&kat=1&nxt=0 Link Zgłoś
greenblack Re: A co powiesz o tym Saab´ie ???? 28.05.03, 14:37 Wygląda na poprzednie 9-3 po retuszu komputerowym. Ładny kolor. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: cytryniec Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.05.03, 16:31 greenblack napisał: > "Ciekawostką jest specjalny układ elektroniczny, który "pilnuje", aby dach nie > zajął zbyt dużo miejsca w bagażniku. Działa to tak, że w trakcie składania > dachu, bagażnik automatycznie jest powiększany. W efekcie, bez względu na to, > czy kierowca podróżuje z dachem, czy bez - do bagażnika może zapakować tyle > samo walizek." > > I na jakiej zasadzie to działa? Może po prostu w bagażniku jest kawał dykty, > który dzieli go na część dla dachu i część dla bagaży. Bo co się dzieje z > przestrzenią po postawieniu dachu - wyparowuje? > > > Pozdrawiam Może ten dach jest pompowany jakiś? Komputer daje znak,że jest mało miejsca i uchodzi troche powietrza przez wentyl? Albo innaczej.Kiedyś na Mango bodajże reklamowali jakiś taki wór,do którego wsadzało się ciuchy i odsysało powietrze. Całą szafę ciuchów można było zmniejszyć do wymiarów pudełka zapałek. Może to to? Link Zgłoś
Gość: macra Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 15:31 artykul jest tak beznadziejny bo stworzyl go jakis pismak super expresu ktory nigdy w kabriolecie nie siedzial.. bez komentarza ;-) Link Zgłoś
Gość: bocian Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: 213.76.133.* 28.05.03, 16:20 greenblack napisał: > www.se.pl/iso/Dzisiaj/Tip/SuperAuto/auto_4.shtml > "Convertible rocznik 2004 to, wg konstruktorów, najbardziej zaawansowany > technicznie czteromiejscowy kabriolet w historii." > > > SL, CLK przy 9-3 rzeczywiście bledną. Greenblack - przecież nikt nie powiedział ze nei chodzi im tylko o historię Saba! Więc jest to może najbardziej zaawansowany technicznie czteromiejscowy kabriolet w historii Saba. Bo co do historii motoryzaczji to przesadzili... ;- )))) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Rumburaak Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.local.pl / 172.16.202.* 28.05.03, 18:20 greenblack napisał: > www.se.pl/iso/Dzisiaj/Tip/SuperAuto/auto_4.shtml > "Convertible rocznik 2004 to, wg konstruktorów, najbardziej zaawansowany > technicznie czteromiejscowy kabriolet w historii." > > > SL, CLK przy 9-3 rzeczywiście bledną. > > > Pozdrawiam Nie radzę na drugi raz posiłkować się czymkolwiek z Superexpresu.AŚ to przy nich rzetelne, obiektywne i profesjonalne zródło informacj :) A tak poważnie to mi się akurat ten Saab nie podoba.Poprzedni 9-3 (900) cabrio był przepiękny ale obecny model mnie jakoś ni przekonuje (nawet z tym "magicznym" dachem).Pzdr Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.telia.com 28.05.03, 22:58 Gość portalu: Rumburaak napisał(a): A tak poważnie to > > mi się akurat ten Saab nie podoba.Poprzedni 9-3 (900) cabrio był przepiękny ale > > obecny model mnie jakoś ni przekonuje (nawet z tym "magicznym" dachem).Pzdr A widzial na wlasne oczy to saabisko ? nie ? A jezdzil tym ? tez nie ? to co krytykuje ! Te zdjecia reklamowe sa wyjatkowo nieciekawe . Link Zgłoś
Gość: toudi Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.oc.oc.cox.net 29.05.03, 00:08 SL przy nim blednie bardzo dobre ,bardzo hehe Link Zgłoś
links2 Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził 29.05.03, 01:22 dżizus krajst, greenblack, co ty czytasz, super expres? no faktycznie bardzo fachowe pismo, bardzo. a ten dach to sie dematerializuje moze? ;) pozdr! Link Zgłoś
greenblack Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził 29.05.03, 20:41 links2 napisał: > dżizus krajst, greenblack, co ty czytasz, super expres? no faktycznie bardzo > fachowe pismo, bardzo. Czytam, bo należy znać kilka punktów widzenia. Ciekawią mnie opinie ludzi o samochodach, które dostają na kilka godzin. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: zgred Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.03, 08:31 > "Convertible rocznik 2004 to, wg konstruktorów, najbardziej zaawansowany > technicznie czteromiejscowy kabriolet w historii." > > > SL, CLK przy 9-3 rzeczywiście bledną. > > > Pozdrawiam taki szczegol - SL i CLK sa chyba dwumiejscowe w przeciwienstwie do saaba pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził 29.05.03, 20:43 Gość portalu: zgred napisał(a): > taki szczegol - SL i CLK sa chyba dwumiejscowe w przeciwienstwie do saaba SL jest rzeczywiście 2-osobowy, natomiast CLK ma miejsce dla 4 osób. > pozdrawiam Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.atlanta.ga.us 29.05.03, 21:14 greenblack napisał: > SL jest rzeczywiście 2-osobowy, natomiast CLK ma miejsce dla 4 osób. Z tym "miejscem" to pewna przesada. Powinno byc - w CLK da sie od biedy upchnac 4 osoby. Link Zgłoś
greenblack Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził 29.05.03, 21:17 Miałem to dopisać, ale post już się wysłał:) "Czteromiejscowość" współczesnych kabrioletów jest bardzo problematyczna, ale o tym opowie Marek - nasz ekspert od aut bez dachu;) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: robert Ja jestem ekspert a nie Marek IP: *.acn.pl 29.05.03, 21:39 to ci odpowiem: nie chciałbyś podróżować na tylnych fotelach w kabriolecie - believe me. Łeb by ci urwało. No to po co je tam robić, nie? zdrufko:-) Link Zgłoś
greenblack Re: Ja jestem ekspert a nie Marek 29.05.03, 21:42 Na śmierć zapomniałem;) W kabriolecie podróżować w ogóle bym nie chciał, bo oferuje marne bezpieczeństwo i od pyłków jakiegoś badziewia mogłbym zasmarkać się na amen. Pozdrawiam11 Link Zgłoś
Gość: robert Re: Ja jestem ekspert a nie Marek IP: *.acn.pl 29.05.03, 21:45 głupia sprawa, ale ja jako etatowy alergik, kiedy jadę z otwartym dachem WOGÓLE nie mam objawów alergii. Nie wiem z czego to wynika, ale taki jest fakt. Jak się zatrzymam, to zaczynam za chwilę kichać. Może ma to coś wspólnego z odczuwaną w czasie jazdy adrenaliną:-))) Link Zgłoś
greenblack Re: Ja jestem ekspert a nie Marek 29.05.03, 21:48 Może to adrenalina. Jeśli do pyłków dodamy przeciągi, to mamy Greenblacka w stanie śpiączki;) Nie, kabrio to nie wóz dla mnie. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tym razem Saab naprawdę przesadził IP: *.atlanta.ga.us 29.05.03, 21:50 Podpusciles mnie wiec napisze o "4-ro miejscowych" kabrioletach ktore testowalem: - Chrysler Sebring - z tylu sporo miejsca nawet gdy kierowca sie wygodnie rozsiadzie. Prawdziwie 4-ro osobowy kabriolet - Mitsubishi Eclipse Spyder - z tylu nawet dziecko ma niewygodnie - pionowe siedzenie, brak miejsca na nogi - Ford Mustang - da sie usiasc, ale miejsca wiele nie ma. Da dziecka w sam raz, ale dorosly cierpi. - Saab 9-3 - jak na tak maly samchod to calkiem sporo miejsca, ale mniej niz w Mustangu. Dorosly pare minut wytrzyma. Niestety mechanizm zamykania dachu daje po glowie kazdemu kto siedzi na tylnim siedzeniu - zjawisko niespotykane w pozostalych. Link Zgłoś
greenblack Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu 9-3 29.05.03, 21:46 autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=6216 Marku, podobają Ci się?;) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu IP: *.telia.com 29.05.03, 21:54 Jednego sie boje,a jakich to komponentow elektronicznych uzyto teraz,na wiosne bylem na jednej wystawie,gdzie Saab pokazywal rozne swoje systemy elektroniczne .Z ciekawosci wzialem jedna druga trzecia plytke z obwodami drukowanymi i zaczelem sie przygladac i co elektronika made in taiwan.Zwrocilo moja uwage ,ze wykonanie jest bardzo badziewiate i teraz rozumiem jak ciagle sie te plytki wymienia,koszty holendralne.Nie zawsze co sie blyszczy jest dobre.Pzdr.Michal Link Zgłoś
greenblack Re: Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu 29.05.03, 21:57 Gość portalu: Michal napisał(a): "Nie zawsze co sie blyszczy jest > dobre." I te słowa dedykuję saabowcom, właścicielom całkowicie szwedzkich, markowych aut. >Pzdr.Michal Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu IP: *.telia.com 29.05.03, 22:49 Gość portalu: Michal napisał(a): > Jednego sie boje,a jakich to komponentow elektronicznych uzyto teraz,na wiosne > bylem na jednej wystawie,gdzie Saab pokazywal rozne swoje systemy > elektroniczne .Z ciekawosci wzialem jedna druga trzecia plytke z obwodami > drukowanymi i zaczelem sie przygladac i co elektronika made in taiwan.Zwrocilo > moja uwage ,ze wykonanie jest bardzo badziewiate i teraz rozumiem jak ciagle > sie te plytki wymienia,koszty holendralne.Nie zawsze co sie blyszczy jest > dobre Dziadku Michale pora juz pozna idzcie juz spac bo pieprzyc zaczynacie Link Zgłoś
greenblack Re: Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu 29.05.03, 21:55 "3,2-litrowy "3-zaworowiec" osiąga "tylko" 218 KM. Za to ma dokładnie o 100 Nm większy moment obrotowy niż jego bawarscy rywale." Jednak nie ma to jak "AutoŚwiat" - CLK320 nie ma 400 Nm, lecz 310 Nm. Pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu 29.05.03, 22:07 > "3,2-litrowy "3-zaworowiec" osiąga "tylko" 218 KM. Za to ma dokładnie o 100 Nm > większy moment obrotowy niż jego bawarscy rywale." > > Jednak nie ma to jak "AutoŚwiat" - CLK320 nie ma 400 Nm, lecz 310 Nm. Nie wiem, skąd wzięli te 400 Nm, bo w "AutoBildzie" czegoś takiego nie napisali: www.autobild.de/suche/artikel.php?artikel_id=4110&artikel_seite=3&A_SESS=853e4c7abf14966fcabb75a45d4b1443 Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Te kabrio właśnie odeszły do lamusa z powodu IP: *.telia.com 29.05.03, 22:41 Greenblack masz racje niedawno testowalem duze BMW seri 500 z motorem V8 3.5l. Wyobraz sobie nie moglem sie nadziwic jaki maly moment,ciagle trzeba wekslowac inna rzecz ze jak pocisnniesz to kopyto ma.Ciekawe sa przyspieszenia w gore od 180km/h jest blyskawicznie 200 potem 220 potem 230 idzie jak po masle. Na nizszych predkosciach niema tej przyjemnosci,faktycznie Saab rwie dobrze nie trzeba prawie wcale biegow zmieniac tak jak mojej Camrze.Pzdr.<michal Link Zgłoś